Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 17 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Jaka marka i model. Fajne, szukam zamszaków w tym stylu.

Crownhill, chyba Munich. Kupione jakiś czas temu w [mention]poszetka.com [/mention] więc w razie czego do potwierdzenia u źródła.
  • Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, pablocito napisał:

Może lepiej pójść w derby? Lepiej będą wyglądać ładnie dopasowane derby, niż oxfordy wyglądające jakby miały trzasnąć. To nie żadna złośliwość. Nie każdy może sobie pozwolić na buty szyte na miarę, a dobry but to zawsze dobry but nawet, jak nie oxford.

To są tylko buty, na dodatek mało formalne. Nie przwiązuje do tego wagi. ;)

• Like 4
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
12 minut temu, lukmal napisał:

1. -Udzielaj się na forum Butwbutonierce-

2. -dodaj zdjęcie w temacie JBMDNS-

3. -skomentuj "To tylko buty(...) Nie przywiązuję do tego wagi"

4. -Śmiej się (długo)-

Całkiem ładne buty swoją drogą. Trochę się zgadzam, że niski poziom formalności więcej wybacza, ale również sam bym nie akceptował takiego rozwarcia ;)

Co to za marka i model?

Opublikowano

@Krzysiek_W Akurat rozwarcie na obu zdjęciach jest akceptowalne. Na pierwszym zdjęciu nawet bardzo estetycze. Buty mogą być ładnie obiektywnie jak i subiektywnie, to samo tyczy się tego czy pasują.

Czy rozwarcie w butach będących początkiem tej dyskusji razi? No mnie razi, ale tylko jakbym miał to sam ubrać.

I tak, punkt 4 miał dotyczyć śmiechu z bólu pewnej części ciała ;)

Opublikowano

[mention]Krzysiek_W [/mention], z jednej strony racja, ale znów z drugiej zwracamy uwagę, czy spodnie nie są o 2 cm za długie, marynarka o 3 cm za krótka, czy ramiona ładnie się układają, a nogawki mają idealny spad, a buty to tylko buty? Moim zdaniem brzydko leżące buty to zgrzyt taki sam jak kusa marynarka, a buty dobrze dopasowane dają efekt, że buty spadają.

• Like 3
Opublikowano
6 godzin temu, pablocito napisał:

[mention]Krzysiek_W [/mention], z jednej strony racja, ale znów z drugiej zwracamy uwagę, czy spodnie nie są o 2 cm za długie, marynarka o 3 cm za krótka, czy ramiona ładnie się układają, a nogawki mają idealny spad, a buty to tylko buty? Moim zdaniem brzydko leżące buty to zgrzyt taki sam jak kusa marynarka, a buty dobrze dopasowane dają efekt, że buty spadająemoji3.png.

Ja nie zestawiałbym tych rzeczy (marynarek, spodni, butów) ze sobą w odniesieniu do schodzących się lub nie kwater. W przeciwnym wypadku schodzące się w pełni kwatery w oxfordach byłyby wzorem prawilnosci. A tak nie jest, chociaż z pewną nutą zazdrości lajkuje prezentowane na BwB buty z nieodstajacymi od siebie nawet o milimetr kwaterami. Uważam, że buty są tego warte, a mocno opięte nogi ich właściciela zazwyczaj mi nie przeszkadzają. W każdym razie nie na tyle, żeby przysłonić walory samych butów,

Domyślam się, że mam też inne, niż osoby opisane powyżej poczucie estetyki (można to też nazwać gustem - zwał jak zwał, ale właśnie dlatego nie zestawiałbym ze sobą np. zbyt krótkich marynarek z nieschodzącymi się przyszwami - dla mnie to mieszanie różnych porządków - ewidentnie źle dobranych wymiarów tej pierwszej z gustem dotyczącym tych drugich). 

Reasumując, schodzące się w pelni przyszwy są jak najbardziej poprawne, chociaż niepożądane dla jakiejś części butofilów (mniejsza o to, czy większej czy mniejszej). Przyszwy nieschodzące się nawet o 2 - 3 cm (te ze zdjęcia zapoczątkowującego ta dyskusję pewnie mają bliżej 2, niż 3 cm)  są kwestią gustu, zapewne nie trafiającą do drugiej części butofilów. I dobrze, bo inaczej świat byłby nudny.

I errata ode mnie: nie, nie jestem w tym względzie bezstronny - z racji mojego wysokiego podbicia z reguły unikam oksfordów, a w tych które mam nigdy nie doświadczyłem pełnego zejścia się kwater, ale też nigdy o nim nie marzyłem.

• Like 3
Opublikowano

Zasadniczo można powiedzieć zarówno :"to tylko buty" jak i "to przede wszystkim buty".,Zależy komu i do czego są potrzebne., Jeżeli ktoś kupuje buty po to żeby wklejać zdjęcia w internetach i pompować ego zbierając lajki, serduszka i łapki w górę to wtedy są tylko buty i dopasowanie jest sprawą drugorzędną .,Jeżeli ktoś kupuje buty po to żeby w nich chodzić to wtedy dopasowanie jest najważniejsze, nawet bardziej niż dopasowanie marynarki. Rozchodzące się przyszwy w oxfordach to nie jest kwestia estetyczna tylko znak ,że buty nie pasują są zbyt ciasne, podobnie jak zamknięte przyszwy w butach derby, zresztą tych drugich przypadków jest o wiele więcej w tym wątku. Dodatkowo w dziale o butach jest kilka tematów o rozciąganiu/rozbijaniu,podklejaniu języków zapiętków ,wypełnianiu luzów wkładkami itp. Tego typu działania są bezproduktywne, lepiej poświęcić ten czas, energie i środki na ustalenie właściwego rozmiaru własnych stóp a wtedy można kupować (nawet online) buty ,które będą pasowały bezpośrednio po wyjęciu z pudełka .Jeżeli chodzi o wysokie podbicie to kolega @Gocławianin nie do końca ma racje, rzeczywiście łatwiej jest dopasować do takiej stopy buty derby, ale można też i oxfordy tylko trzeba mierzyć minimum o jeden rozmiar tęgości szersze. Jeżeli dla kogoś dopasowanie butów jest nieistotne, ale ważne są zdjęcia to wystarczy poddać fotki lekkiemu retuszowi tak jak to robią w Nowym Sączu 268715335_zrzutekranu.thumb.png.f4c8c210396a4464afcca3f4cbc54aa0.png

• Like 1