tordal Napisano 8 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Kwiecień 2017 Zgadzam się z Przedmówcą. Miałem kiedyś dwa trencze vintage od Burberry - w obydwóch rękawy były dosyć krótkie i odsłaniały marynarkę co nie wyglądało zbyt dobrze. Obecnie noszę "nowy" trencz, w którym rękawy faktycznie zachodzą na dłoń - sądząc po rozmiarówce jest to celowy zabieg. Są dłuższe niż w moich zimowych płaszczach - może nie jakoś drastycznie, ale jednak. W końcu jest to - przynajmniej z definicji - rodzaj odzieży przeciwdeszczowej czy ochronnej, a taki krój pozwala np. chronić od deszczu mankiety koszuli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Midlife-Crisis Napisano 8 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Kwiecień 2017 Potwierdzam, mój vintage od Burberry ma dość krótkie rękawy. Nie chcę go z tego powodu kaleczyć. Już się do tego przyzwyczaiłem. Zakładam go raczej przy wietrznej ale słonecznej pogodzie i bez marynarki. Bardzo widoczna jest ta krótkość jedynie podczas jazdy samochodem, bo dosłownie wszystko spod tych rękawów wychodzi. Do pracy nie jest to najlepsze rozwiązanie, ale na wiosenno-jesienne spacery jako taki Mr. Vintage jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ell Napisano 4 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2018 Ostatnio udało mi się po długich poszukiwaniach kupić fajny trencz, o dziwo z Top secret. Wygląda całkiem klasycznie, długość też dość klasyczna (kończy się 10 cm nad kolanem) i robi zdecydowanie lepsze wrażenie od budżetowych produktów z Zalando, które przewinęły się przez moje ręce (Esprit, Kiomi, Pier One). Za 120 zł jak najbardziej polecam . http://www.topsecret.pl/plaszcz-meski--plaszcz--do-pracy-na-co-dzien-spz0391-top-secret,118246,187,pl-PL.html?color=KOLOR_123&size=XXL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowoanglik Napisano 4 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2018 Jeśli kończy się nad kolanem, trench nie ma niczego wspólnego z klasyką. Oto klasyka: 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajdowskip Napisano 12 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2018 Panowie, czy ten - niemający niczego wspólnego z klasyką - trencz warto brać pod uwagę? https://eu.suitsupply.com/pl/pre_order_coats/jasnobrązowy-trencz/J600.html?cgid=pre_order_coats Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Midlife-Crisis Napisano 12 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2018 Jak jest budget i nie szuka się na siłę klasyki, to brałbym. Materiał ma na pewno lepszy od sieciówkowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowoanglik Napisano 12 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2018 @Midlife-Crisis @gajdowskipTak, ale też można kupić używany trench Burberrys w dobrym stanie za 600-700 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tkowalcz Napisano 12 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2018 Bytom ma w nadchodzącym sezonie ładne trencze. Oprócz - jak zwykle - niskiej pachy wydają mi się bardzo ładne i całkiem klasyczne. Sam tylko czekam z zakupem na jakąś promocję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Midlife-Crisis Napisano 12 Luty 2018 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2018 @Nowoanglik tak, ale trzeba go chcieć. Mnie się udało za nawet mniej. Jest też takie ryzyko, jak się go zakłada: W wolny dzień wybrałem się w południe odebrać córkę ze szkoły. Upojony dobrym nastrojem założyłem mój „prawdziwy” trencz a na głowę kapelusz. Jak wszedłem do szkoły, dzieci powiedziały mi, że się pomyliłem o godzinę. Po tym udałem się do pobliskiego parku, żeby przeczekać. Za mną przyleciała zdyszana dyrektorka w towarzystwie dozorcy i zdenerwowana zapytała, kim jestem i dla czego rozmawisłem z dziećmi. Nosząc klasyczny trencz należy rozważać, dokąd się w nim udać. 😁 3 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rumcajs43 Napisano 12 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2018 Kapitalna historia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Midlife-Crisis Napisano 12 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2018 18 minut temu, rumcajs43 napisał: Kapitalna historia ale prawdziwa, samo życie! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wa000 Napisano 3 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 3 Kwiecień 2018 Być może któryś z Panów orientujących się w temacie wintydżowych trenczy Burberrys będzie w stanie mi pomóc. W jednym z second-handów w Seulu znalazłem dziś płaszcz w moim rozmiarze, posiadający wszystkie znamiona klasycznego trencza, w tym skórzane sprzączki, D-ringi itp., w kolorze zgniłozielonym. Jest tez metka Burberrys i zastanawiam sie nad jego autentycznością. Zamiast klasycznej granatowej metki ze składem po lewej stronie wnętrza jest jednak zwykła biała metka mówiąca o japońskiej produkcji i skład: 100% bawełna materiał wierzchni, podszewka korpusu 100% bawełna, podszewka rękawów 100% poliester. Co ciekawe, po lewej stronie wewnątrz jest naszyta druga metka Burberrys i z haftem, jak się domyślam, byłego posiadacza (imie i nazwisko zapisane znakami chińskimi/japońskimi). Czy ten płaszcz może być autentyczny? Załączam kilka zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Egonax Napisano 3 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 3 Kwiecień 2018 @wa000 Poczytaj, moze informacje okażą się pomocne. http://www.aleksandramistake.pl/2016/02/jak-odroznic-oryginalny-paszcz-trencz.html http://allekicz.pl/poradniki/marki,plaszcz-burberry-jak-odroznic-podrobke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinJarosz Napisano 3 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 3 Kwiecień 2018 Polecam ten poradnik https://www.gentlemansgazette.com/trench-coat-guide/ Na końcu jest napisane na co zwracać uwagę kupując trench Burberry vintage. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tordal Napisano 3 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 3 Kwiecień 2018 11 minut temu, Egonax napisał: Poczytaj, moze informacje okażą się pomocne. http://www.aleksandramistake.pl/2016/02/jak-odroznic-oryginalny-paszcz-trencz.html Akurat w tym poradniku są same bzdury, a zdjęcia podręcznikowego trencza vintage służą za przykład podróbki. Aż przykro to czytać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wa000 Napisano 3 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 3 Kwiecień 2018 9 minut temu, Egonax napisał: Poczytaj, moze informacje okażą się pomocne. http://www.aleksandramistake.pl/2016/02/jak-odroznic-oryginalny-paszcz-trencz.html Dzięki za odpowiedz, jednak informacje z tej strony wydają mi sie mało wiarygodne w świetle tego co zostało napisane wcześniej w tym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Egonax Napisano 3 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 3 Kwiecień 2018 @tordal dzięki za uwagi, może jakaś pomoc koledze @wa000 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinJarosz Napisano 3 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 3 Kwiecień 2018 @wa000 zwróć uwagę na pozostałe metki i ich rozmieszczenie (opisane w artykule, który podesłałem) oraz na jakość wykonania. Szlufki powinny być przyszyte na "kwadraciki", równe obszycia i kieszenie z tzw. podwójnym dostępem (jest też w tym artykule). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slababateria Napisano 4 Wrzesień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2018 Czy da się kupić w miarę klasyczny trencz (nie musi być długi za kolano, ale chciałbym dwurzędówkę z paskiem) ze 100% bawełny do 250-300 zł? Czy w ogóle warto szukać takiego składu, czy też domieszka sztucznych włókien nie jest niczym złym? Mój ostatni trencz był z czystej bawełny, ale po dwóch sezonach się powycierał do stanu żałosnego. Oprócz zalandowego KIOMI (ichnie Pier One właśnie zajeździłem więc nie chcę kolejnej sztuki) znalazłem takie dwa płaszcze: https://www.topsecret.pl/plaszcz-meski--plaszcz-rozpinany-do-pracy-na-co-dzien-spz0428-top-secret%2C122473%2C187%2Cpl-PL.html?color=KOLOR_123&size=L https://www.bytom.com.pl/plaszcz-forli-4 Coś jeszcze wartego uwagi jest na rynku w tym budżecie? Wolałbym ciemny płaszcz (bo beżowy średnio pasuje do czarnego kapelusza który noszę zimą) i jestem dość szczupły (przy 180 cm wzrostu ważę koło 65 kg). Przy tych dwóch z linków może się nie obyć bez zwężania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyjamentowski Napisano 10 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2019 On 3/4/2010 at 8:51 PM, hrabja said: z okazji zbliżającej się wiosny noszę się z zamieram sprawienia sobie odzienia wierzchniego typu trench. Zakładam że służyłby mi w okresach wiosennych oraz jesiennych (nawet do późnej jesie/wczesnej zimy). A ja z tego samego powodu chciałbym wskrzesić ten wątek. Gdzie i który trencz kupić w tym roku? Mam też ogólniejsze pytanie dotyczące tego typu płaszcza. Najbardziej podobają mi się wersje dwurzędowa, jednorzędowe wyglądają bardzo skromnie, ale dwurzędowe wydają mi się flejowate, kiedy są rozpięte. Jak sobie z tym radzicie? Zawsze nosicie zapięte, niezależnie od temperatury, czy jest tutaj jakiś trik? A może to tylko moje wrażenie i powinienem raczej zmienić paradygmat? On 9/4/2018 at 11:45 PM, slababateria said: Czy da się kupić w miarę klasyczny trencz (nie musi być długi za kolano, ale chciałbym dwurzędówkę z paskiem) ze 100% bawełny do 250-300 zł? Czy w ogóle warto szukać takiego składu, czy też domieszka sztucznych włókien nie jest niczym złym? Mój ostatni trencz był z czystej bawełny, ale po dwóch sezonach się powycierał do stanu żałosnego. Ceną jestem nieco mniej ograniczony, ale interesuje mnie Wasza opinia o domieszce poliamidu czy innego sztucznego włókna. Unikać jak ognia, czy nie ma takiego znaczenia?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solecalupo Napisano 10 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2019 53 minuty temu, Dyjamentowski napisał: A ja z tego samego powodu chciałbym wskrzesić ten wątek. Gdzie i który trencz kupić w tym roku? Wg mnie najbardziej klasyczna wersja jest w Bytomiu https://www.bytom.com.pl/p-bh1-50-20a-plaszcz-modena. Co roku pojawia się w ofercie (co roku chyba nieco jest modyfikowany) i sam się do niego przymierzam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 10 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2019 Ładny. Pytanie jak z długością, bo nie podają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyjamentowski Napisano 17 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2019 On 3/10/2019 at 9:34 PM, FONos said: Wg mnie najbardziej klasyczna wersja jest w Bytomiu https://www.bytom.com.pl/p-bh1-50-20a-plaszcz-modena. Co roku pojawia się w ofercie (co roku chyba nieco jest modyfikowany) i sam się do niego przymierzam. Mierzyłem rozmiar 50 i w ramionach ok, ale luźny w talii. Jeśli dobrze rozumiem, Prato jest identyczny tylko beżowy. No i, oczywiście, już obniżyli ceny o 40% na nową kolekcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szary Człowiek Napisano 30 Sierpień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 30 Sierpień 2021 Tak w ramach ciekawostki i budżetowej alternatywy dla używanych płaszczy Burberrys' i Aquascutum mogę polecić trencze holenderskiej armii z demobilu zalegające tu i ówdzie w magazynach. Jakościowo jest to pewnie półka lub dwie niżej, w mieszance jest więcej poliestru (a w podszewce wręcz sam), kolor jest typowo wojskowy - zielonoszary, ale jest to klasyczny trencz o sensownej długości i obszerności, z odpinanym ociepleniem pozwalającym go użytkować przy nieco niższych temperaturach i większością "ficzerów", których byśmy się od tego typu płaszcza spodziewali (w rodzaju klapy na karku i pagonów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wianek Napisano 14 Wrzesień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Wrzesień 2022 Udało mi się zakupić trencz Burberry z lat 90'.. beżowy, 51% bawełna. Ma długość 130cm czyli do łydek. Zastanawiam się czy skrócić czy pozostawić taki długi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi