Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy wiecie może, gdzie kupię wieszak do marynarki o mniejszej szerokości niż standardowy sklepowy? Kupiłem marynarkę bez wypełnienia barków, i wszystkie wieszaki które mam wypychają lekko ramiona. Od razu zaznaczam - Hanger Projek to piękne wieszaki, ale narazie nie chcę wydawać 100 zł na jeden, tak więc plastików się nie boję:)

Opublikowano
Dnia 12.04.2017 o 16:16, FONos napisał:

Gdzie kupię taką lub podobną (z podobnymi motywami ;) ) podszewkę? (zdjęcia zapożyczone ze stron Krupa&Rzeszutko)

16819265_1305889859489893_8996670994203310517_o.jpg

16826079_1307917342620478_7129608032589156895_o.jpg

W Atelier Zabłotny na Pl. Trzech Krzyży. Należy pytać o katalog "Flash" od jednego z angielskich dostawców.

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Koniec jesień-zimy oznacza przygotowania do kolejnej. Będę musiał w tym roku kupić porządną, konserwatywną marynarkę tweedową, takiego trochę "woła roboczego", który mi posłuży do połowy XXI wieku. Gdzie szukać? W grę wchodzą zakupy na Wyspach. Zależy mi w pierwszym rzędzie na jakości tkaniny, krój i detale nie muszą być jakieś wysublimowane, to w końcu tweed. A może od razu cały tweedowy garnitur?

Opublikowano

Można spojrzeć na walkerslater.com. Bardzo ładne tweedowe garnitury (mam dwa), ale krój niektórych (np. Edward) bywa odrobinę zeslimowany, żeby trafić w współczesny gust.

Wiem, że to herezja, ale naprawdę fajne tweedowe marynarki w klasycznym kroju można znaleźć na angielskim ebay'u za 50 funtów lub mniej. Jeśli się odważysz, daj mi znać na privie i prześlę namiary na kilka ulubionych ebay'owych sklepów. Kupiłem 4-5 vintage'owych marynarek tweedowych przez ostatnie 2-3 lata i tylko raz się zawiodłem. 

Opublikowano
1 minutę temu, Nowoanglik napisał:

Można spojrzeć na walkerslater.com. Bardzo ładne tweedowe garnitury (mam dwa), ale krój niektórych (np. Edward) bywa odrobinę zeslimowany, żeby trafić w współczesny gust.

Wiem, że to herezja, ale naprawdę fajne tweedowe marynarki w klasycznym kroju można znaleźć na angielskim ebay'u za 50 funtów lub mniej. Jeśli się odważysz, daj mi znać na privie i prześlę namiary na kilka ulubionych ebay'owych sklepów. Kupiłem 4-5 vintage'owych marynarek tweedowych przez ostatnie 2-3 lata i tylko raz się zawiodłem. 

Jak najbardziej, właśnie też myślałem "along these lines". Lubię marynarki vintage, mam ich sporo, dobry tweed się praktycznie nie zużywa, a wiem, że w Anglii tego wisi w sklepach na tony, czasem za śmieszne kwoty.

Odważam się bez wahania, odzywam się na PW w wolniejszej chwili.

Opublikowano

Podam parę osobiście sprawdzonych przykładów angielskich sprzedawców marynarek tweedowych na ebay'u:

http://www.ebay.co.uk/usr/vforvintage1?_trksid=p2047675.l2559

http://www.ebay.co.uk/sch/daluimp/m.html?ssPageName=&_trksid=p2057872.m2749.l2654

Jest masa innych sprzedawców, ale od nich nie kupowałem. Najlepiej szukać na ebay uk np. "Tweed jacket" potem rozmiar (np. 42R) i rodzaj tkaniny (np. donegal lub brown herringbone lub check lub gun club check itd.)

Nowe marynarki tweedowe można nabyć po dobrej cenie tutaj, jeśli czekasz na przecenę:

http://www.ebay.co.uk/usr/thescotlandkiltcompany?_trksid=p2057872.m2749.l2754

Trzeba oczywiście znać swój rozmiar w systemie angielskim. Zawyczaj to europejski rozmiar minus 10, czyli 54 = 44, ale czasem może być -12 lub -8; po rozmiarze może wystąpić S = short/krótka, np. 42S, R = regular/normalna długość, L = long/długa.

Ja też czasem kupuję w USA. Ceny bywają jeszcze niższe i wybór szerszy. Ale jest też dużo badziewia, koszty wysyłki odpowiednio wyższe, a do tegoj – cło i podatek VAT, bo to nie UE (Anglia po Brexicie też nie, ale mamy jeszcze 2 lata). Często się opłaca sprowadzić towar z USA, ale trzeba dokładnie kalkulować, bo pomyłki dużo więcej kosztują.

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 4
Opublikowano

Proszę o podanie sklepów (lub krawców, u których można uszyć):

1. lnianą koszulę w kratę madras, taką jak ze zdjęcia poniżej (firma, która produkuje model ze zdjęcia nie wysyła do Polski, więc trzeba by doliczyć ~ $35 za forwarding, nie szyje tego modelu w wersji slim fit i w dodatku kołnierz mi się nie podoba),

2. czarną lnianą koszulę bottom-down, może być z jedną kieszenią,

3. białą lnianą koszulę bottom-down, może być z jedną kieszenią. Tu wiem, że MrV ma takie w swojej kolekcji, ale jak na złość 9 centymetrowe pociągłe kołnierze kiepsko pasują do pociągłej twarzy...

Wszyscy krawcy chętnie szyją z bawełny, ale przeglądając oferty nigdy nie trafiłem na lniane koszule MTM / bespoke.

koszula.jpg

Opublikowano

Ad. 2 i 3.  

https://custom.luxire.com/collections/linen-shirts

Ad. 1. Tam znajdziesz również Madrasy choć odrobinę inne.

Poza tym lny występują (kolejność przypadkowa) np. w MS Fashion (zamawiałem), widziałem też w Studio Szarmant (nie zamawiałem), sklep z lnem na Senatorskiej (zamawiałem, ale nie jestem zadowolony), Piotr Kamiński (zamawiałem, szyta z mojego lnu). 

PS. Po co Ci czarny len? Tak z ciekawości pytam.

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

PS. Po co Ci czarny len? Tak z ciekawości pytam

Z tego co się zdążyłem zorientować to czarne koszule nie są zbyt popularne... ale mnie akurat dobrze pasują do karnacji i koloru włosów. Jedno z moich ulubionych połączeń na letnie upalne dni to czarna lniana koszula i jasne spodnie.

Opublikowano
11 godzin temu, Wuj napisał:

Gdzie można nabyć dobry kaszkiet na sezon wiosenno - letni? Wystarczy bez wyściółki.

Warto sprawdzić tutaj: www.hut-styler.de bardzo duży wybór, wśród nich rownież kaszkiety. Będąc w ostatnio w Berlinie (szukając Panamy) zauważyłem, że ich wybór w sklepie jest jeszcze większy niż to co oferują na stronie. Warto dopytać o model/kolor/rozmiar bo wiele egzemplarzy występuje w różnych konfiguracjach. 

• Oceniam pozytywnie 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Szukam poszetki/poszetek z motywami religijnymi (np. Jakub walczący z aniołem, Dawid i Goliat, Jezus nauczający, itp.). Nie dałem rady na Google, ale może brakuje mi słownictwa po angielsku. Czy ktoś z Was może wie gdzie/jak szukać?

Opublikowano

Aj, rozbudziłeś nagle pragnienie, którego możliwości istnienia nawet nie byłem świadomy - jakby tak móc mieć poszetkę z witrażami Wyspiańskiego... I to przy całej mojej awersji do poszetek z obrazkami zamiast powatarzalnymi wzorami