Tommaso Opublikowano 29 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2020 W dniu 26.05.2020 o 20:22, giacco napisał: Będę wdzięczny, jeśli wrócisz do wątku i dasz znać jak się sprawy mają. Jestem również bardzo ciekawy tego garnituru. @giacco Właśnie odebrałem rzeczowy garnitur. Przyznam szczerze, że nie spodziewałem się tak dobrego garnituru letniego (materiał, wykończenie, detale) za 999 zł (biorąc pod uwagę promocję z 3100 zł). Rzeczywiście po założeniu człowiek odczuwa różnicę w stosunku do zwykłych marynarek z konstrukcją. Zakładam, że prawdziwe walory tego garnituru wyjdą przy naprawdę wysokich temperaturach. Brak konstrukcji faktycznie sprawia, że rozpięta marynarka nie zawsze prezentuje się dobrze, materiał lubi uciekać w różne strony. Natomiast co do samego modelu Sanremo Air, to szaro-granatowa kolorystyka z motywem kraty bardzo fajnie wpisuje się w cechy garnituru biznesowego, tzn. nie jest bardzo krzykliwy, nie ściąga na siebie zbyt dużo uwagi, jest bardzo stonowany a stosunkowo szerokie, zamknięte klapy nadają mu właściwego charakteru. Jeśli chodzi o rozmiar i krój to tradycyjnie jak to u Milera - mocno taliowana marynarka (1-2 cm do popuszczenia). Do skrócenia byłyby oczywiście rękawy. Poza tym barki, klatka, plecy a także spodnie leżą jak trzeba. Zastanawia mnie natomiast jedna rzecz: nisko wszyte rękawy. Jeśli miał ktoś z nimi do czynienia będzie wiedział o co chodzi. Przy podniesieniu rąk CAŁA marynarka również idzie do góry. Trzeba od razu ją od razu poprawiać. Przez to nie wyobrażam sobie np. zatańczyć w niej na weselu, mimo tego, że jest ona niezwykle lekka i przewiewna. Czy na zbyt nisko wszyty rękaw jest jakaś rada? Czy krawiec może coś wyczarować? Zdrowy rozsądek podpowiada mi, że tego raczej już się nie skoryguje... ale może się mylę. Po weekendzie spróbuję podesłać kilka zdjęć poglądowych. 1 Cytuj
Meander Opublikowano 29 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2020 Rozsądek dobrze Ci podpowiada, niewiele się da zrobić. Ewentualne poprawki nie tylko nie wyeliminują do końca problemu, ale będą drogie i skomplikowane - mało który krawiec da radę zrobić to porządnie. Moim zdaniem raczej nie ma sensu ruszać kuli rękawa w RTW. 1 Cytuj
MarianoItaliano Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2020 Czy ktoś z Was miał styczność z takim modelem marynarki Havana od SuSu? https://eu.suitsupply.com/pl/jackets/marynarka-havana%2C-granatowa/C1130.html?pdp=true Nie wchodziłem dawno do ich sklepu, teraz widzę, że taki model granatowej Havany kosztuje 200 zł mnie niż inne (spośród granatowych, gładkich Havan, nie-traveler). Widzę po oznaczeniu kodowym, że to pewnie jakiś nowszy model - czy ktoś ma porównanie jakości do poprzednich? Skąd taka różnica cenowa? Z góry dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam! Cytuj
Aras Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2020 C1130 jesienią kosztowała 1209 zł (przymierzałem i finalnie zwróciłem, bo szukałem czegoś o wyraźnej fakturze). Dzisiaj jak widać jest ciut tańsza. To taki "standardowy model" do zestawów koordynowanych - zwykła wełna bez żadnych domieszek, popularny producent tkaniny, itd. Nie ma za co wołać więcej kasy... Cytuj
Tommaso Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2020 @MarianoItaliano dzięki za podrzucenie linku. Właśnie szukam klasycznej granatowej marynarki o charakterze casualowym do różnych kombinacji z krawatem oraz bez Ja się może jeszcze podpytam @Aras - na zdjęciach faktura wydaje się stosunkowo wyraźna jak do zastosowań "codziennych", mniej formalnych. W rzeczywistości jest bardziej gładka? Cytuj
Aras Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2020 @Tommaso Szczerze to nie pamiętam. Po prostu szukałem czegoś cięższego, co zagrałoby ze sztruksem czy z jeansami (od biedy)... Cytuj
john220 Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2020 Jakościowo lepiej wychodzi Loake 1880 Aldwych Mahogany czy Yanko Oxford 272 Cambridge Marron? Cytuj
eduardo Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2020 Jakby dziwnie to nie zabrzmiało - czy wydłużał ktoś koszulę? Wszystkie wymiary ok... poza jednym - długością. Mam obawę, że przy wielu ruchach będzie wychodzić ze spodni. Cytuj
pablocito Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2020 Ja z podobnym pytaniem: czy któryś z Kolegów próbował przemiany wody w wino? Zrobiłem dobrą sałatkę z awokado, ale skonstatowałem, że poszedł cały zapas butelek i nie chce mi się jechać do Lidla. Niby woda jest ok, ale lepsze wino. Cytuj
NN. Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2020 Sprawa jest :) Chcę rozwinąć firmę o ubrania RTW (marynarki, spodnie typu gurkha) i akcesoria. Może znacie jakieś ciekawe osoby/firmy do współpracy. Chodzi o produkcję, metkowanie, generalnie uszycie od A do Z serii ubrań wg. mojego pomysłu w kilku wariantach rozmiarowych i z wybranych materiałów. Producenci krawatów, poszetek, rękawic i innych akcesoriów również mile widziani. Jak znacie kogoś lub jakąś firmę albo chociaż kojarzycie to będę wdzięczny za podanie. Cytuj
mosze Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2020 2 godziny temu, eduardo napisał: Jakby dziwnie to nie zabrzmiało - czy wydłużał ktoś koszulę? Wszystkie wymiary ok... poza jednym - długością. Mam obawę, że przy wielu ruchach będzie wychodzić ze spodni. Można doszyć coś od dołu. Są również podwiązki, chyba coś takiego widziałem - odwrotność szelek, ale wątpię, czy to jest wygodne. Cytuj
Żorż Ponimirski Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2020 29 minut temu, NN. napisał: Sprawa jest Michał?? Cytuj
pablocito Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2020 Można doszyć coś od dołu. Są również podwiązki, chyba coś takiego widziałem - odwrotność szelek, ale wątpię, czy to jest wygodne. Albo zszyć na trwałe z bokserkami/slipami. 2 Cytuj
Aras Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2020 Można też dopasować spodnie do koszuli... (jak widać przy odpowiednich spodniach koszula jest zbyteczna) 1 Cytuj
pablocito Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2020 No to zostaje zszycie koszuli z gaciami Cytuj
Manolete Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2020 3 godziny temu, eduardo napisał: Jakby dziwnie to nie zabrzmiało - czy wydłużał ktoś koszulę? Wszystkie wymiary ok... poza jednym - długością. Mam obawę, że przy wielu ruchach będzie wychodzić ze spodni. Odpowiadając bez żartów - najprościej będzie nie kupować tej koszuli, a jeśli już ją masz, to nosić pod swetrem. Nie da się od tak wydłużyć koszuli, z wielu powodów. Musiałbyś zdobyć zapas identycznego materiału, miejsce wszycia byłoby widoczne, co szpeciłoby całość, no i nikt nie zrobiłby tego za darmo- krawiec słono policzy, co drastycznie podniesie cenę koszuli. Lepsza już trochę przykrótka Cytuj
mayor Opublikowano 4 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2020 12 godzin temu, eduardo napisał: Jakby dziwnie to nie zabrzmiało - czy wydłużał ktoś koszulę? Wszystkie wymiary ok... poza jednym - długością. Mam obawę, że przy wielu ruchach będzie wychodzić ze spodni. Jedyne co mi przychodzi do głowy to:#1 Metoda Ilizarowa (tu by musiał potwierdzić ,ktoś z kolegów o wykształceniu medycznym-najlepiej ortopeda) #2 Naciąganie na ramie do prostowania nadwozi samochodowych #3 Naciąganie przy pomocy zwierząt pociągowych według schematu pokazanego na ilustracji ze "skórki" Levi's Cytuj
25kamil25 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2020 Panowie, Kupiłem buty Yanko, i zacząłem zastanawiać się nad dwoma sprawami. Zaznaczę, że buty leżą bardzo dobrze, nawet ciut ciasno ale to zamszowe Loafersy wiec ładnie powinny się dopasować. 1. Gumowa podeszwa. Czy nie lepsza była by na lato skórzana? Dopiero zaczynam odnajdować się w temacie i naczytałem się na temat oddychalności skórzanych podeszw itd. może rzeczywiście na lato bardziej sprawdziła by się skórzana? A możne to mit z tą oddychaniem podeszw, skoro i tak jest tam tona kleju? 2. Buty nie mają skórzanej podszewki. Czy to nie zaważy na ich żywotności? od środka widać usztywnienie noska, jest możliwość, że będzie się jakoś niszczyć i przecierać? Cytuj
Servetch Opublikowano 4 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2020 Moim zdaniem nie ma żadnej różnicy w oddychalności, natomiast ta konkretna podeszwa będzie wyglądać ciężej niz skórzana (lub cienka gumowa, jak Tomir od Carminy). 1 2 Cytuj
ciasteczkowy Opublikowano 4 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2020 15 hours ago, eduardo said: Jakby dziwnie to nie zabrzmiało - czy wydłużał ktoś koszulę? Wszystkie wymiary ok... poza jednym - długością. Mam obawę, że przy wielu ruchach będzie wychodzić ze spodni. Heheszki heheszkami, ale jeśli chodzi o to żeby koszula nie wychodziła ze spodni, to o ile nie jest jakoś tragicznie krótka to wystarczy coś doszyć do dolnej krawędzi i chyba każdy krawiec sobie z tym poradzi, na dobrą sprawę chyba nawet samemu można to zrobić. Kwestie estetyczne są tu drugoplanowe, bo jak koszula będzie noszona w spodniach to i tak tego nie będzie widać, jak mniemam. Niemniej jednak najlepszym rozwiązaniem będzie nie kupować takiej koszuli. Cytuj
Żorż Ponimirski Opublikowano 4 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2020 16 godzin temu, eduardo napisał: Jakby dziwnie to nie zabrzmiało - czy wydłużał ktoś koszulę? Wszystkie wymiary ok... poza jednym - długością. Mam obawę, że przy wielu ruchach będzie wychodzić ze spodni. Dwa rozwiązania, które sam przetestowałem. 1) Tymczasowe - zakładałem do tych konkretnych koszul spodnie z wyższym stanem (Levis 522 itp.) 2) Długotrwałe - sprzedałem wszystkie za krótkie koszule na eBayu i w to miejsce kupiłem długie lub extra długie. 1 2 Cytuj
eduardo Opublikowano 8 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2020 Niewinne pytanie a tu szyderstwo ? Z ciekawości chciałem wiedzieć. Przedłużać nie planowałem.....chociaż koszula ETON leżała pico bello. Czy SuSu ma w ofercie, poza serią traveller, marynarki cienkie i lekkie? Chciałbym coś granatowego, uniwersalnego - do zestawów koordynowanych. Cytuj
Żorż Ponimirski Opublikowano 8 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2020 Godzinę temu, eduardo napisał: Czy SuSu ma w ofercie, poza serią traveller, marynarki cienkie i lekkie? Chciałbym coś granatowego, uniwersalnego - do zestawów koordynowanych. Havany oznaczone HL (half-lined) o ile nie są z kolekcji jesień/zima są właśnie z takiego pojedynczego materiału lżejszej wagi na plecach. Numery modeli zmieniają się co sezon, ale jak coś znajdziesz to zadaj pytanie w wątku. Cytuj
petrek Opublikowano 8 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2020 Pytanie: Czy buty takie jak Klik mogą być użyte go szarego garnituru na ślub i wesele (oczywiście nie przez pana młodego, a przez gościa) czy takie ażurowanie (zdaje mi się że nawet do half-brogsów to tu sporo brakuje) definitywnie je wyklucza i należy szukać klasycznych czarnych oksfordów z nakładanym noskiem? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi