mrkaramba Napisano 13 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2016 Czy jest to problem dla krawca przerobić mankiet ze spinek na guziki? Znalazłem kilka ciekawych koszul w H&C, ale niestety są na spinki :/ Jeżeli taka operacja mija się z celem też napiszcie. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 13 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2016 Czy jest to problem dla krawca przerobić mankiet ze spinek na guziki? Znalazłem kilka ciekawych koszul w H&C, ale niestety są na spinki :/ Jeżeli taka operacja mija się z celem też napiszcie. Dzięki Trzebaby wymienić mankiet, zapytaj krawca. Oczywiście będzie to profanacja. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrkaramba Napisano 13 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2016 wiem że będzie ale spinki byłby zbyt dandy w środowisku pracy i mało praktyczne jak siedzisz 8-10 godzin przy komputerze. I wolę praktyczniejsze rozwiązanie po prostu. Garnitur zakładam jakieś nie więcej jak 5 razy w roku, więc guziki będą ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 13 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2016 @mrkaramba - bez problemu można przerobić mankiet ze spinek na guziki (robiłem to wiele razy), tyle, że obok guzika zostanie dziurka. @Tik Tak - naszywki z logotypami również wypruwałem wielokrotnie i po praniu nie było żadnego śladu dziurek (ale pewnie dużo zależy od jakości bawełny); zwróć też uwagę, czy spodnie nie są fabrycznie 'sprane' - wtedy raczej zostanie ciemne 'okienko'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WhiskeyPapa Napisano 13 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2016 @mrkaramba - noś węzełki, możesz tylko wygrać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanJohnson Napisano 14 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2016 Dzień dobry. W ile metrów bieżących trzeba sie zaopatrzyć żeby uszyć kamizelkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
werdzo88 Napisano 14 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2016 Dzień dobry. W ile metrów bieżących trzeba sie zaopatrzyć żeby uszyć kamizelkę? a^2+b^2=c^2 xd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 14 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2016 Dzień dobry. W ile metrów bieżących trzeba sie zaopatrzyć żeby uszyć kamizelkę? Jak bez pleców to metr, z plecami bezpiecznie 2 ale zależy od wzoru i krawca 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gratek Napisano 16 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2016 Czy wyłogi kołnierzyka typu Kent także powinny się chować pod klapy marynarki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PantaRhei Napisano 16 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2016 kent kentowi nie równy... ale spore gro kentów nie chowa sie pod klapy marynarki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horalbet Napisano 16 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2016 Czy wyłogi kołnierzyka typu Kent także powinny się chować pod klapy marynarki? Przy rozstawie wyłogów w kencie, będzie bardzo trudno o to by chowały się pod klapy marynarki. To jednak zupełnie inny kąt rozwarcia i nawet długie wyłogi niewiele tu pomogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 16 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2016 Mam tylko jedną taką koszulę, gdzie wyłogi kołnierzyka kent chowają się pod klapy marynarki. No chyba, że to nie jest kent, ale co w takim razie innego . https://forum.butwbutonierce.pl/uploads/monthly_10_2015/post-5751-0-85491100-1444292685.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszU Napisano 16 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2016 Przymierzam się do uszycia kamizelki, chciałbym dowiedzieć się, czy stosuje się w nich konstrukcje, podobnie jak w marynarkach, czy kamizelki są bez żadnych wkładów. Ponadto, czy w kamizelce z plecami z materiału, nie podszewki, powinno umieścić się regulator z tyłu, jeżeli będę chciał nosić ją samodzielnie bez marynarki czy garnituru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xune Napisano 16 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2016 Z tego czego dowiedziałem się - min. dzięki cennym poradom @Ernestsona - nie ma konstrukcji trzymającej kształt, wkład ma wzmocnić tkaninę. Można zastosować klejonkę, jedną warstwę cienkiego płótna bawełnianego albo kieszeniówkę. Mi krawiec sugerował cienką klejonkę, bo normalne płótno za sztywne, ale zamierzam zapytać przy najbliższej wizycie właśnie o cienkie płótno bawełniane/kieszeniówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blekit Napisano 17 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2016 Panowie, krótkie pytanie - jaka jest Waszym zdaniem minimalna odległość między guzikami a końcem rękawa? Czy 2-2.5 cm będą wystarczające? (Odebrałem garnitur SS w rozmiarze 98L i widzę, że po skróceniu rękawów dołem mniej więcej tyle by pozostało). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zixart Napisano 17 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2016 Subiektywna kwestia. Dla mnie 2,5 cm jest ok (samemu po skróceniu garniturów/marynarek od SuSu tyle mi właśnie zostaje) tym bardziej jak odepniesz jeden guzik w rękawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 17 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2016 Zgadzam się - po prostu przypnij szpilkami na docelową długość i oceń, czy Ci pasuje. Dla mnie 2.5 cm od ostatniej dziurki z reguły wystarcza. Pewną opcją jest odpięty ostatni guzik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mate09 Napisano 18 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2016 Dzień dobrySzukam skórzanej aktówki, najlepiej takiej która pomieści laptopa. Czy ktoś poleci sklep w Krakowie, który oferuje ciekawą, solidną galanterię? Zakupy przez internet raczej odpadają, ponieważ wolę na żywo wybrać. Ceny? Myślę, że max 800-1000zł. Z góry dziękuje za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 18 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2016 Jak jednokomorowa, to przy lekkim nagięciu budżetu uda Ci się zamówić szytą ręcznie w Niestroj Leatherworks. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek 00 Napisano 19 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 2016 Czy garnitur jednorzędowy z klapami w szpic jest akceptowalny czy klapy w szpic zarezerwowane są dla garniturów dwurzędowych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Machiavelli Napisano 19 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 2016 Czy garnitur jednorzędowy z klapami w szpic jest akceptowalny czy klapy w szpic zarezerwowane są dla garniturów dwurzędowych ? W teorii (tej ortodoksyjnej ) powinny iść w parze z krojem dwurzędowym, ale już od dawna popularne są klapy zamknięte w marynarkach jednorzędowych i trwale weszło takie połączenie do kanonu współczesnej elegancji. Osobiście nie jestem fanem takiego rozwiązania, ale myślę, że jest ono jak najbardziej akceptowalne. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydlowsky Napisano 19 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 2016 Czy ktoś kupował już Levisy 501 CT i mógłby podzielić się wrażeniami co do rozmiarówki ? Rzeczywiście można zejść 1-2 rozmiary w pasie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszU Napisano 19 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 2016 @Bartek 00 Klapy zamknięte w jednorzędówce do bardzo częste rozwiązanie, w Polsce mimo wszystko dość trudne do dostania. Mam parę takich marynarek i jestem z nich zadowolony, choć to raczej rozwiązanie dość formalne - zależy to co prawda od użytej tkaniny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 20 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2016 The Rake - jest możliwość kupna gdzieś online wersji elektronicznej czasopisma lub jeszcze lepiej, wersji papierowej? W Polsce stacjonarnie pewnie nie zdobędę, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Johnny Napisano 20 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2016 Czy ktoś kupował już Levisy 501 CT i mógłby podzielić się wrażeniami co do rozmiarówki ? Rzeczywiście można zejść 1-2 rozmiary w pasie ? Zapytaj Mr. Vintage. Pokazywał ten model jeansów z zeszłym roku razem z kamelowym płaszczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi