Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@ciasteczkowyw przyszłości jako płatność wybieraj paypala. Oferują 12 darmowych zwrotów w roku. Nadajesz paczkę i opłacasz koszty wysyłki a paypal sprawnie zwraca cały koszt. Ja zawsze szukam co najtaniej wychodzi w furgonetka.

Edit.

do 120zł za pojedynczy zwrot.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
38 minut temu, ciasteczkowy napisał:

Chciałbym dokonać zwrotu do UNIQLO - jak sensownie (tj. Niedrogo:D) nadać paczkę do Niemiec?

Nieszczęsna Poczta Polska wychodzi chyba najtaniej ( przynajmmiej zawsze tak było). 

Opublikowano
2 godziny temu, johnyr7 napisał:

Koszule od poszetki można postawić wyżej niż suitsupply ?

Mam jedną koszule poszetki, kilka Suit Supply i mam wrażenie, że ta od poszetki mimo że lniana jest znacznie staranniej wykonana. Obie marki są godne polecenia ale wybierając między dwoma poszedłbym w stronę Poszetki

• Oceniam pozytywnie 3
Opublikowano
5 godzin temu, ciasteczkowy napisał:

Zawsze płace przez PayPal, tylko ostatnio jakiś niewyspany jestem i zapłaciłem normalnie kartą. Wcześniej zamawiając bez konsultowania się z tabelka rozmiarów:/

Takie coś znalazłem: https://www.apaczka.pl/centrum_pomocy/apaczka-niemcy/

Wychodzi jakieś 40 PLN czuły ponad 10 PLN taniej niż poczta. Czy ktoś korzystał?

Tak, ja regularnie wysyłam przez Apaczkę zamówienia z sklepu internetowego. W przypadku tej usługi kiedyś odbierał to kurier Poczty Polskiej i przerzucał do DPD, a teraz już bezpośrednio odbiera to DPD.

Opublikowano

Mam jedną koszulę Poszetki i kilka (dość sporo) SS. SS ma różne linie, koszule z linii podstawowej są tylko OK, Jort jest super (ta, którą mam). Jednak dla mnie 90% zadowolenia z koszuli składa się na materiał i krój (czy dobrze wyglądam), smaczki są drugorzędne.

Opublikowano

Przybieram się do uszycia pierwszej marynarki. Krawiec jest wiekowy, konstrukcyjnie w mojej opinii ze spodniami radzi sobie bardzo dobrze (ale trzeba go mocno pilnować z dopasowaniem, założyłem wątek w dziale Bespoke), o co warto spytać takiego rzemieślnika przed przystąpieniem do pracy? Ogólnie z opisem wyglądu sobie poradzę (na jakiej wysokości kieszenie, kozerka, brustasza etc) ale nie mam pojęcia o co pytać co do konstrukcji. Jak mi pokaże wkład to nie rozpoznań, czy szyję na plutonie czy np klejonce. Macie jakieś topy/poradniki na ten temat? Jak skonstruować pytanie, np "czy klei pan konstrukcje czy szyję?"?

Opublikowano
23 minuty temu, michasacuer napisał:

Przybieram się do uszycia pierwszej marynarki. Krawiec jest wiekowy, konstrukcyjnie w mojej opinii ze spodniami radzi sobie bardzo dobrze (ale trzeba go mocno pilnować z dopasowaniem, założyłem wątek w dziale Bespoke), o co warto spytać takiego rzemieślnika przed przystąpieniem do pracy? Ogólnie z opisem wyglądu sobie poradzę (na jakiej wysokości kieszenie, kozerka, brustasza etc) ale nie mam pojęcia o co pytać co do konstrukcji. Jak mi pokaże wkład to nie rozpoznań, czy szyję na plutonie czy np klejonce. Macie jakieś topy/poradniki na ten temat?

Co prawda nie szyłem nigdy na plutonie, ale moja rada jest taka - na początek znaleźć krawca, który uszyje spójne stylistycznie ubranie bez potrzeby ingerowania w pojedyncze składowe. Wybór najlepiej jakby się zamknął na wyborze tkaniny i ogólnym stylu w jakim ma zostać marynarka wykonana. Zrobiłbym tak nawet wtedy, kiedy wiązałoby się to z większymi kosztami i było trudniejsze logistycznie. Po nabraniu wprawy w szyciu miarowym zdecydowałbym się dopiero na eksperymenty typu znalezienie trochę już zapomnianego krawca w małym mieście, którego należy poprowadzić krok po kroku do celu.

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano
4 minuty temu, Wodzu napisał:

Co prawda nie szyłem nigdy na plutonie, ale moja rada jest taka - na początek znaleźć krawca, który uszyje spójne stylistycznie ubranie bez potrzeby ingerowania w pojedyncze składowe. Wybór najlepiej jakby się zamknął na wyborze tkaniny i ogólnym stylu w jakim ma zostać marynarka wykonana. Zrobiłbym tak nawet wtedy, kiedy wiązałoby się to z większymi kosztami i było trudniejsze logistycznie. Po nabraniu wprawy w szyciu miarowym zdecydowałbym się dopiero na eksperymenty typu znalezienie trochę już zapomnianego krawca w małym mieście, którego należy poprowadzić krok po kroku do celu.

Właśnie widziałem realizację krawca (dwurzędowy smoking) i wygląda to bardzo ok, stąd chciałbym zaryzykować uszycie marynarki z letniego materiału (blend len, jedwab, wełna) na półpodszewce i może nawet bez konstrukcji tylko nie wiem, jak rozmawiać z taką osobą (o co zapytać jeśli chodzi o konstrukcję jaka stosuje) by nie wyszła z tego zbroja Ala lata 80. I tak planuje mu podrzucić jedno swoje SuSu na "wzór" z dostosowaniem wymiarów ?

Opublikowano

E tam "zbroja a'la lata 80" jeszcze trochę a wróci do łask, pewnie lekko zmieniona ale jednak - moda jak koło toczy się z pewnymi wybojami na drodze.

Jak się obawiasz jakości krawca to może, poproś o zrobięnie kilku jego gotowych prac i pokaż na forum to pewnie zostaną pozytywnie, lub nie ocenione przez osoby dobrze obeznane w temacie - oczywiście nie w odniesieniu ad personam.

Opublikowano
23 godziny temu, SeraFinn napisał:

E tam "zbroja a'la lata 80" jeszcze trochę a wróci do łask, pewnie lekko zmieniona ale jednak - moda jak koło toczy się z pewnymi wybojami na drodze.

Jak się obawiasz jakości krawca to może, poproś o zrobięnie kilku jego gotowych prac i pokaż na forum to pewnie zostaną pozytywnie, lub nie ocenione przez osoby dobrze obeznane w temacie - oczywiście nie w odniesieniu ad personam.

Zalozylem wątek w mojej sprawie coby tu nie śmiecić

Opublikowano

Ja mam kilkadziesiąt koszulek polo, na wieszanie wszystkich nie ma miejsca. Prasowanie mam wyoutsource'owane ;) raz na 2 tygodnie, więc potrzebuję sposobu żeby potem dobrze wyglądały po wyjęciu z szafy po 1-2 tygodniach.

Do tych którzy składają w kostkę: jak składacie kołnierzyki żeby nie falowały?

• Like 1
Opublikowano
29 minut temu, Servetch napisał:

Rozwiązaniem jest kupowanie koszulek z koszulowym kołnierzem.

Mniej lub wcale falują kołnierzyki w dzierganych (knitted) polówkach.

Opublikowano

Cześć , 

pytanie do warszawiaków , co polecacie zobaczyć , ewentualnie gdzie zjeść w okolicach EXPO XXI  , najprawdopodobniej będę w sobotę na kilka godzin w Warszawie . Będę autem ale zwiedzać chciałbym pieszo :) 

Pracownię Pana Januszkiewicza mam na liście ?