Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przy okazji najbliższej wizyty w Warszawie będę miał ograniczoną ilość czasu, aby wpaść do kilku sklepów.

Które salony / lokalizacje spośród poniżej wymienionych mają najszerszą ofertę i jest szansa na największe okazje:

E.Berg - C.H.Klif czy Mokotów?
TK Maxx - Blue City, Marszałkowska, Wola, Galeria Północna czy Targowek?
Royal Collection - Okopowa, CH Promenada, Wołoska, Witosa?

Interesują mnie: koszule, granatowe spodnie flanelowe, marynarki do zestawów koordynowanych.

Dzięki za pomoc.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

To może tak per analogiam. Dla przeciętnego zjadacza chleba zegarek to rzecz bezużyteczna, bo godzinę można sprawdzić na wiele sposobów. Zwykły zegarek to Perfect, a dobry to Certina lub Tissot. Taka na przykład Omega to jakiś hiperluksusowy przedmiot pożądania, którego Bond używał do poderwania Evy Green w pociągu. I kiedy taki zwykły zjadacz chleba dostanie premię i kupi Omegę by być jak Bond i wyrywać fajne towary, niekoniecznie w Intercity, może zauważyć że spóźnia mu się osiem sekund, a wskazówka nie trafia idealnie w indeksy. Rejestruje się taki zjadacz na forum zegarkowym i szuka wsparcia, nierzadko w tonie "jakże tak można, za tyle pieniędzy i niedoróbki". I wtedy zjadacz dowiaduje się od wyjadaczy, że Omega to zaledwie średnia półka, niedoróbki się zdarzają, a fajne zegarki zaczynają się od równowartości Golfa z salonu.

Po tym przydługim wstępie ad rem. Moja klasyfikacja wyglądałaby następująco: Berwick, Patine, Loake, Yanko, TLB. To powiedziawszy, całkowicie zrozumiałbym np. uszeregowanie dokładnie odwrotne (w kategorii value for money). Buty przede wszystkim muszą pasować. Co z tego ze kopyto 915 ładnie wygląda, skoro nie każdy w nie wejdzie. Szukaj tego co pasuje i zanadto nie świeci (chłopaki z Patine buty pastują, ale jeśli but świeci w galerii handlowej, to go producent "ubogacił" sztucznym lakierem).

Obejrzyj buty Crockett&Jones w Galerii Mokotów (wiem że ponad budżet). Następnie obejrzyj Loake i sam zdecyduj, czy widzisz różnice i jakie. Jeżeli C&J będą wyraźnie wygodniejsze, ładniejsze, lepiej wykonane, to zapewne warto dopłacić. Jeżeli Loake są prawie tak samo dobre jak C&J, to nie ma sensu dopłacać.

• Like 2
  • Oceniam pozytywnie 5
Opublikowano
OK, popróbuję najpierw na żywca. Dziękuję.
Czyli na razie tylko teoretyzujesz a nawet tych butów nie mierzyłeś?
To zaczynasz od d... strony.
Najpierw buty muszą Ci się podobać. Na żywo. Nie w necie.
Potem na Ciebie pasować. Być wygodne. Potem zastanawiaj się nad ceną i value for money.
Wymienione przez Ciebie marki, oprócz berwickow oferują zbliżoną jakość.
Opublikowano

Trudno ocenić w salonie jak wygodne będą buty, bo one się dopasują i często najlepsze są potem te, które na początku wydawały się odrobinę za małe albo uciskały tu i ówdzie.

Przynajmniej ja mam takie doświadczenie. Ale zdobyte przypadkiem, bo 3/4 życia kupowałem buty, które właśnie były od razu wygodne, czyli, jak się okazało, za duże.

Opublikowano
1 godzinę temu, Enygma napisał:

Mam pytanie do posiadaczy koszul z SuitSupply oraz Poszetki. Ktoś mógłby porównać do siebie ich rozmiarówkę, tj. jaki rozmiar koszuli z SuSu wybrał mając Poszetkę i odwrotnie?

@Enygma 40 i 40. SuSu nie extra slim fit- są za ciasne na mój gust. 

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
41 minut temu, roter6 napisał:

@Enygma 40 i 40. SuSu nie extra slim fit- są za ciasne na mój gust. 

Właśnie też mam z Poszetki 40 i zastanawiam się nad 40 a 41. I dobrze zrozumiałem że koszule inne niż extra slim fit są za ciasne? ;)

Opublikowano

@Enygma Ja właśnie przeszedłem z 40 od Poszetki na 41 extra slim fit z SuSu. Dużo lepiej na mnie leżą, obydwie jestem w stanie nosić, ale poszetka jest dla mnie ciasnawa. Dlatego zaraz pozbędę się na bazarku kilku koszul 40 od poszetki i kupię sobie za to jedną 41 od Susu. Nie wiem jakiej jesteś sylwetki, ale weź pod uwagę 41 extra slim fit od SuSu, jeśli nosisz 40 od Poszetki.

Opublikowano
1 godzinę temu, Jakbog napisał:

Krótkie, błahe pytanko: do jakich butów najlepiej dopasować długość spodni całorocznych? Do półbutów czy do trzewików?

Do każdego całorocznego garnituru zawsze należy zamówić dwie pary spodni z tego samego materiału, oczywiście para z nieco krótszymi nogawkami na zimę.

• Like 2
Opublikowano
5 godzin temu, gajdowskip napisał:

Właśnie też o tym myślałem, zdecydowałem że pewnie na próbę zamówię, ewentualnie odeśle jak będzie nie pasować ;)

4 godziny temu, roter6 napisał:

Akurat długość rękawa to nie problem, można skrócić czy nawet pobawić się opaskami ;)

Opublikowano

Panowie,

Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie uszycie białych (lub złamana biel) letnich spodni do marynarki klubowej. Jaki rodzaj tkaniny polecacie na takie spodnie? W jakim przedziale ma być gramatura takiej tkaniny? Macie może namiary na sklep, gdzie taką mogę kupić?

Opublikowano

Moim zdaniem wełna o otwartym splocie, przynajmniej 300g. Jestem zwolennikiem cięższych tkanin, bo zwyczajnie lepiej się układają, a jeśli o przewiewność chodzi, to zawsze jest pole do popisu przy wyborze splotu tkaniny.

Opublikowano

Witam,

Proszę o podpowiedź - poradę: który z tych butów będzie miał bardziej uniwersalne zastosowanie: tzn. sprawdzi się zarówno ze spodniami z wełny "z kantem" w zestawie koordynowanym, jak również z chinosami ale też z dżinsami? (zdjęcia pochodzą z internetu). Czy tylko te z medalionem maja takie szerokie zastosowanie?

Pozdrawiam!

Przemek

Buty-Berwick-2509-K2-1.jpg

dsc_8005.jpg

Opublikowano
21 godzin temu, Jakbog napisał:

Krótkie, błahe pytanko: do jakich butów najlepiej dopasować długość spodni całorocznych? Do półbutów czy do trzewików?

do półbutów, piszę z doświadczenia, bo sam tak popsułem 1 parę spodni.

• Like 1
Opublikowano

Zamówiłem sobie ostatnio dwie białe koszule Lamberta w sklepie internetowym. Okazało się, że jedna z nich ma krytą plisę (robiłem zamówienie na szybko). Problem polega na tym, że koszula oprócz krytej plisy ma również mankiet na podwójne guziki. Czy takie połączenie jest w ogóle dopuszczalne?