Skocz do zawartości

Trzewiki (Boots), obuwie zimowe - zdjęcia, komentarze, kupno

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dostałem te swoje trzewiki.

W sumie ok, ale dawno tak wysokich nie miałem. Trochę muszę popracować nad szybkim sznurówaniem tego, bo nieco czasu to wymaga :D

Natomiast, z tego co widzę, skóra się będzie mocno powyżej kostki łamać? Jak chodzę, to mi lekko "pyka" skóra, ot na zewnątrz nóg, jest jakby cholewki nieco w nadmiarze. Bo ja wiem, może mocniej to związać spróbuje, ale chyba niewiele to da.

Opublikowano
Dnia 1.01.2017 o 16:50, eye_lip napisał:

A dlaczego miałby być problem? Na całej skórzanej podeszwie można przechodzić zimę i nic się nie stanie.

To chyba w Australii. Ja nawet na podzelowanych o mało nie wywinąłem orła z potrójnym tulupem na zamarzniętych brukach Poznania. Nie zrozumcie mnie źle, w pełni rozumiem miłość @eye_lip do skór wszelakich, ale trzeba mieć też na względzie praktykę.

Opublikowano

Proponuję zelować gumą z dobrych opon zimowych (koniecznie trzeba dokonać wyboru czy bieżnik symetryczny czy nie, bo to na śniegu ma istotne znaczenie)  ... poślizg na bruku prawdopodobnie mniejszy. Oczywiście ze względu na praktykę :D 

• Oceniam pozytywnie 4
Opublikowano

Czyli te wszystkie babcie, które co roku przewracają się na oblodzonych chodnikach, i przez które drogowcy nie żałują soli, chodzą w butach na skórzanych podeszwach? Interesujące.

Ile razy trzeba jeszcze powtórzyć, że jak jest dobra szklanka to nie ma znaczenia, czy masz skórę, czy Dainite, czy Commando - i tak wywiniesz orła. Musiałbyś mieć łańcuchy (do kupienia w shoepassion.com).

Podeszwa gumowa to dobra rzecz na sezon jesienno-zimowy, ale nie przeceniałbym jej znaczenia.

Opublikowano

Są zelówki typowo na sezon zimowy i świetnie się sprawdzają. Trzeba tylko chodząc nabrać pewnych nawyków, bo co prawda na śniegu i lodzie sprawdzają się super, ale jak się ich nie oczyści przed wejściem do domu, to można wywinąć orła na płytkach, lub parkiecie :)

42.jpg

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Koledzy, oto jak się sprawa ma. Zamówiłem piękne casualowe trzewiki (jumper boots) za niemały pieniądz, i mogę je mieć zaraz za w wersji bez haczyków albo za czas jakiś w wersji z haczykami. Buty są takie trochę, o (nie takie same, ale podobne), z tym, że mają widoczne na zewnątrz przelotki (oczka). Ja do tej pory nie miałem butów z haczykami. Waszym zdaniem lepiej wygladają i użytkują się takie z, czy takie bz?

carmina_soller_80179_sadl.jpg

Opublikowano

A ja lubię haczyki - najlepiej 1-2 pary, aby nie wystawały spod spodni. Ale wtedy koniecznie oczka w pozostałych otworach. Przed zawiązaniem trzewików bez haczyków i tak muszę wyjmować sznurowadła z dwóch ostatnich rzędów otworów. Haczyki skracają nieco żywotność sznurowadeł, ale dla mnie to mniejsza strata niż zysk w związku z szybszym wiązaniem na co dzień.

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Montaż haczyków powinien być bez problemu możliwy :)

Natomiast jest to rzecz w butach, której niestety nie wykonuję :( Jeżeli pojawiłaby się taka potrzeba, to ewentualnie mógłbym zapytać jeden zaprzyjaźniony serwis (chyba to wykonuje) i pomóc w przeróbce.

• Oceniam pozytywnie 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Chciałbym kupić trzewiki z trochę niższą cholewką. Oczywiście przyszły mi do głowy chukka, ale nie do końca podobają mi się zupełnie gładkie buty, lubię ażurowania i przeszycia. Znalazłem "split toe chukka boots". Ewentualnie mogłyby mieć "zwykłe" szycie podeszwy, bez storm welt/szycia norweskiego, żeby pasowały do cięższych garniturów. Co sądzicie?

split toe chukka.jpg

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Panowie, prośba o poradę. Szukam czarnych butów za kostkę, zgrabnych, bardziej formalnych - przede wszystkim do zestawów koordynowanych czy np. zestawów wełniane spodnie + sweter; w garniturze rzadziej chodzę, niemniej zdarza się.

Co sądzicie o:

https://www.sklep.klasycznebuty.pl/1220,carlos-santos-8689-black.html

Fajne? Niefajne? Może macie inny pomysł?

Wiem, że Vassy byłyby z pewnością lepsze, ale to dla mnie (jeszcze) za wysoka półka.

Opublikowano

@Hush

Buty fajne, ale one są chyba najbardziej formalne jakie mogą być. Jeżeli nie mają być do garnituru, to raczej poszukaj czegoś innego, właśnie mniej formalnego np. derby, albo z jakimiś zdobieniami, z groszkowanej skóry. Chyba, że nie rozumiem co masz na myśli, bo piszesz o butach formalnych, a o pozostałych elementach nieformalnych.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

@Aron Rzeczywiście może nieprecyzyjnie się wyraziłem. Miałem na myśli to, że chodzę raczej w zestawach koordynowanych lub do spodni wełnianych zakładam wełniany czy kaszmirowy sweter i krawat. W garniturze chodzę rzadko. Chodziło mi o buty, które będą pasować do każdego z tych wariantów (tzn. zawsze z wełnianymi/flanelowymi spodniami w kant i płaszczem), w szczególności właśnie o to, czy nie będą zbyt formalne. Bo biorąc pod uwagę jedynie relację cena/jakość to brałbym bez wahania:)