swordfishtrombone Napisano 2 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2015 "Oficjalne" śliwowice czy inne miodule nawet lubię, ale "rzemieślniczej" jakoś bym się nie odważył. Wasz tej na chemii straszono zatruciem metanolem? Zresztą, to nie żadne straszenie, każdy zna chyba prawdziwe tragiczne historie... No i anegdotyczne: pijmy szybciej, bo się ciemno robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NieMy Napisano 7 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 7 Grudzień 2015 Mackmyra, szwedzka łycha. Dostałem i nie wiem co z tym zrobić? Ktoś, coś wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzyDe Napisano 7 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 7 Grudzień 2015 Wypić chociaż moim zdaniem raczej jako ciekawostkę związaną z geografią (chociaż dostępna w Auchan bezproblemowo) niż jako charakterystyczny trunek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 18 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2015 Panowie, pił ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beny23 Napisano 19 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2015 Piłem Knob Creek. Bardzo przypadł mi do gustu i jest to dość popularny bourbon. Ciekawe jak jest z tym small batch. Pewnie small batch tylko dużo jest tych batches Nie wiedziałem też że wygrał ”Best Bourbon” at the 2015 San Francisco World Spirits Competition. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 19 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2015 Dzięki Beny - to jednak wezmę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 20 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2015 Opakowanie niewątpliwie dla gentlemana, szkoda, że w środku zwyczajny Chivas 12YO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blekit Napisano 20 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2015 Kozuba i Synowie mają też świetną whisky, szkoda tylko że produkcja jest powoli przenoszona do Stanów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Papiernik Napisano 21 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2015 Jeśli mam być szczery, to o ile generalnie lubię alkohol, w tym dobrą wódkę, o tyle bimber mnie odrzuca. Nie widzę absolutnie żadnego powodu, żeby go pić, poza ekonomicznym. To znaczy tylko, że nigdy nie piłeś dobrego bimbru Technicznie rzecz biorąc - whisky jest bimbrem leżakowanym w dębie. WIele destylarni oferuje czystą "bazę do whisky" przed zalaniem do beczek również w komercyjnej sprzedaży - nuty zapachowe są złożone, a sam trunek jest fantastyczny. Jednocześnie - nic nie stoi na przeszkodzie, żeby w domowych warunkach uzyskać praktycznie czysty etanol, na chromatografie wychodzący czyściej niż kupny spirytus. Tak więc jeżeli bimber odrzuca to po prostu był zły bimber Argument ekonomiczny pasuje mi do tej teorii - bo dobry bimber czasem wcale nie wychodzi taniej od kupnej wódki, wręcz przeciwnie. Może być po prostu drastycznie lepszy. Tyle, że definicja bimbru u nas w Polsce jest mocno płynna, i kojarzy się to z najpodlejszymi efektami destylacji ze stodoły 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 27 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2016 Na wieczór. Marka była opisana już w tym wątku wcześniej. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 27 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2016 Czyż jest lepszy alkohol dla pirata/@Pirata? ...'Kovale' też to znają i sobie chwalą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wincenty Napisano 28 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2016 Jest:) http://www.gayot.com/spirits/top10rums/pyrat-cask-1623.html Wyśmienity, piłem wczoraj. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Denior Napisano 28 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2016 Na wieczór. Marka była opisana już w tym wątku wcześniej. IMG_20160227_185626.jpg Miałem przyjemność spróbowac Dictadora 25yo, doslownie jednego łyka... ale w ogóle nie przypominał mi smaku rumów, które piłem do tej pory. Był pyszny! Co prawda było to na festiwalu whisky, więc doznania mogły być trochę "przekłamane", ale zapamiętałem go jako trunek, który co najmniej warto spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 28 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2016 Warto, potwierdzam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 2 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2016 Jedna z moich ulubionych 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 2 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2016 Czy zauważyłeś duże różnice w smaku między różnymi partiami (jak to czasem bywa w przypadku whisky z oznaczonym batchem)? Bo ja próbowałem i mi nie podeszło raczej, może to jakiś niedobry batch był. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 3 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2016 Nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie. Nie notowałem numerów batchy (3x razy kupowałem). Odstępy czasowe pomiędzy zakupami były co najmniej kilkumiesięczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wincenty Napisano 6 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2016 Ostatnio tylko Laphroaig 10 letni. Na pewno się bardzo polubiliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arsen Napisano 6 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2016 U mnie podobnie, Laphroaig 10 to moja ulubiona whisky. Po wypróbowaniu już kilku innym trunków z Islay pozostaje faworytem. Korci mnie jeszcze w kierunku Lagavulin 16. Portfel tylko się na razie opiera, ktoś mnie odwiedzie i napisze że nie warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal83 Napisano 6 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2016 U mnie podobnie, Laphroaig 10 to moja ulubiona whisky. Po wypróbowaniu już kilku innym trunków z Islay pozostaje faworytem. Korci mnie jeszcze w kierunku Lagavulin 16. Portfel tylko się na razie opiera, ktoś mnie odwiedzie i napisze że nie warto? Warto mieć butelkę. Nie każdemu podchodzi ale spróbować trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 6 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2016 To ja może, jak na lewaka i wywrotowca przystało zaproponuję: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Allbryk Napisano 6 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2016 Andrzeju, jeśli wykażesz trochę cierpliwości , to do Yanków, jakie wyślę do Ciebie za jakieś 3 miesiące, chętnie dorzucę sampla Lagi 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arsen Napisano 6 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2016 Deal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arsen Napisano 15 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2016 Ostatni nabytek, Arran 14. Już wiem że się polubimy na dłużej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 15 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2016 Mniam z Arrana Machrie Moor miło wspominam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi