Jump to content
4inHand

Alkohole dla gentlemana

Recommended Posts

19 minut temu, spiryt napisał:

tak tak wchodzi znacznie lepiej widziałem jak

italiańce pili aż" dym lodowy szedł", 

Jest fajna opcja kiedy na lekko roztopioną kostkę lodu wlejesz taki zmrożony do -20 likier, woda z powrotem krystalizuje w postaci małych, chrupiących kryształków ;) Oj to były czasy we Włoszech ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Żorż Ponimirski napisał:

Jest fajna opcja kiedy na lekko roztopioną kostkę lodu wlejesz taki zmrożony do -20 likier, woda z powrotem krystalizuje w postaci małych, chrupiących kryształków ;) Oj to były czasy we Włoszech ;)

wypróbuję

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taka ciekawostka z niemieckiego Lidla:

https://blog.cognac-expert.com/lidl-xo-bredon-cognac/

W skrócie, na półkach Lidla w zmienionym opakowaniu jest do kupienia za 19.99€ koniak sprzedawany normalnie za 80-100€. Oczywiście we Francji skandal, bo zmniejsza się prestiż apelacji itp. protekcjonistyczne gadanie. Jeśli zobaczycie go w Polsce, to gorąco polecam. 

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 12.01.2019 o 16:09, Żorż Ponimirski napisał:

Taka ciekawostka z niemieckiego Lidla:

https://blog.cognac-expert.com/lidl-xo-bredon-cognac/

W skrócie, na półkach Lidla w zmienionym opakowaniu jest do kupienia za 19.99€ koniak sprzedawany normalnie za 80-100€. Oczywiście we Francji skandal, bo zmniejsza się prestiż apelacji itp. protekcjonistyczne gadanie. Jeśli zobaczycie go w Polsce, to gorąco polecam. 

Widział ktoś w Łodzi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lubię dobrą szkocką whisky. Można zatracić się w recenzjach i forach dla entuzjastów, ale wydaje mi się, że znalazłem całkiem wydajny system identyfikacji bardzo dobrych whisky w morzu wszelkiego rodzaju marketingowych chwytów. Oglądałem kiedyś kanał Aquavitae na YT (polecam miłośnikom szkockiego akcentu). Założyciel promuje kryterium ABCD, w skrócie: Age statement (jeśli jest to +), alkohol powyżej 40% (jeśli powyżej 43% to ++), filtracja na zimno (jeśli brak to +) i dodany kolor w postaci karmelu (brak to +). 

OCZYWIŚCIE, znajdą się dziesiątki świetnych whisky niespełniających jednego czy dwóch kryteriów z wyżej wymienionych, ale chodzi o pewną filozofię, a mianowicie, że spełnienie wszystkich tych czterech kosztuje więcej wysiłku niż spełnienie pojedynczych. 

Traktuję to trochę jak ubrania, same aktywne guziki marynarki czy sama konstrukcja full canvas mogą niewiele znaczyć, ale guziki+full canvas+dobry materiał+ np. spalla camicia rzadko zdarzają się jednocześnie w kiepsko wykonanym produkcie.

Wracając do whisky, przedstawiam kilku przedstawicieli nurtu ABCD:

IMG_20191106_180928001.thumb.jpg.c6cc20dc6ec3557767e3e1e7786a2230.jpg

Kilka dodatkowych, które zostawiam pod rozwagę to,

Springbank 10, Deanston 12, Aberlour 12 non-chill-filtered, Clynelish 14, Bunnahabhain 12. Pierwsze trzy piłem i polecam, ostatnie dwa chcę spróbować.

Jeśli ktoś ma podobne przemyślenia to proszę o sugestię innych flaszek spełniających te kryteria na przyszłość.

  • Like 2
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od pewnego czasu najbardziej pasuje mi Springbank 15 YO. Przystępna cena, pasują mi aromaty, z przytoczonych wymogów - spełnia chyba wszystkie warunki. Najbardziej lubię samą, w przeciwieństwie do chociażby podstawowego Laphroaiga 10 YO, który mi pasuje w whisky sour.

Świetny był też dram Lg8 Elements of Islay (czyli Lagavulin 12 YO, 59,5%, nie wiem, nie wiem). Mocarz jeśli chodzi o woltaż, w nosie torf, dym, żywica, morze. Na języku słona i pikantna, trochę jakby popiół z ziemniaka z ogniska? I trochę owoców. Prawie 60% nie było czuć nic a nic, ale język zaprawił mi wcześniej Deanston 2006 (11 YO, 64,7%, nie wiem, nie wiem, bardzo dobry, w nosie toffi, czekolada, masło, coś kwaśnego, na języku czekolada i pikantność, po wodzie karmel.).

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Xune, Twoje propozycje z drugiego akapitu to jeszcze jeden stopień wyżej, czyli moc beczki. Nie wiem czy jest tu reguła, ale obstawiam brak filtracji na zimno i brak koloryzacji jako niemal pewne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ahhhh, whisky:)

Ze względów sentymentalnych tylko Lagavulin 12yo:D. Do tej pory też mam zapisane w ulubionych: Aberlour A'Bunadh (Batch 49).

@Żorż Ponimirski A może Glen Scotia 18 Years Old?
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@roter6, nie miałem jeszcze okazji, choć nie ukrywam, że w Campbeltown jest większość rzeczy, które w whisky lubię, stąd Kilkerran 12 jest w moim topie. W najbliższym czasie mam chęć jeszcze spróbować Coastal Highlands czyli Clynelish 14, a później się zobaczy ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
48 minut temu, roter6 napisał:

Aberlour A'Bunadh

Sherrybomba :D Też całkiem fajna, chociaż piłem późniejszy batch - coś koło 60 chyba, co mniej więcej licowało z woltażem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciekawie prawicie Waściowie!

Ja ostatnio bawię rumem.

Ciekawy jest Dictador 12 (subiektywnie - lespszy niż 15), ale w kategorii cena/jakość moim faworytem jest:

el-dorado-12-year-old-guyanan-rum-70cl.jpg.165dada89d2e25327a8756a0201bfb82.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Koval jeśli lubisz też rum w wersji białej np. z Martyniki czy Gwadelupy to polecę "koktajl", którym nas uraczono na Martynice gdy bardzo zmokliśmy - Ti' punch. Nalewasz około 50ml rumu HSE (moc 55%) + szczypta brązowego cukru (niekoniecznie) + skrawek limonki wielkości małego paznokcia (niekoniecznie) ;) Pijesz na zdrowie ;) 

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.