Fermiol Napisano 7 Październik 2019 Zgłoszenie Share Napisano 7 Październik 2019 Moje berwicki 3010 zaliczyły już kilka wyjść. Zaobserwowałem, że mam tendencję do ścierania czubków, więc postanowiłem je jakoś zabezpieczyć. Byłem dziś u jednego szewca (szewska pasja) w Katowicach. Miał żabki, ale stwierdził, że żabki dla takich butów to zbrodnia, robi się to tylko na nowych butach, te są już trochę starte i będzie musiał szlifować, kombinować i będzie odstawać. Zaproponował zelówki, ale u mnie podeszwa jest gruba, tylko szwy na czubku są poszarpane, więc na razie wolałem nie zelować, poza tym, proponował mi jakieś grube zelówki, vibram... Co o tym myślicie? Czy może ktoś polecić jakiegoś szewca na śląsku w Zagłębiu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 7 Październik 2019 Zgłoszenie Share Napisano 7 Październik 2019 Znaleźć szewca, który nabije żabki i nie będzie narzekał. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fermiol Napisano 28 Październik 2019 Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2019 Po naprawie 😀 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowolinho Napisano 15 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2019 Dzień dobry, mam pytanie. Otrzymałem wczoraj swoje Berwicki i na lewym bucie zauważyłem niepokojącą "kulkę". Odznacza się i z zewnątrz, i wewnątrz i jest twarda. Znalazłem jeszcze drugą, mniejszą, na tym samym bucie. Drugi but jest w porządku. Cóż to takiego i czy powinienem dokonać ich zwrotu? Obawiam się, że skóra może się szybko w tym miejscu uszkodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 15 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Listopad 2019 Taki 'urok' tańszych marek ze słabą kontrolą jakości - między dwie warstwy skóry w procesie klejenia dostał się jakiś paproch/okruch skóry. Pewnie na żywo skaza nie jest tak wyrazista, ale jak ci przeszkadza, to reklamuj (ja bym reklamował). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. domixon Napisano 4 Grudzień 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2019 Melduję się w gronie posiadaczy butów marki Berwick i tym samym pierwszych butów szytych ramowo w mojej karierze. Wybór padł na trzewiki 321 K1 w kolorze Country Calf https://macaronitomato.com/produkt/buty-berwick-321-k1-koniakowe/Kopyto: 207, szersze, na średnie podbicie i śródstopie Zrobiłem sobie wycieczkę w Black Friday do Warszawy, zacząłem od salonu Loake. W tymże salonie najbardziej podobały mi się trzewiki https://sklep.loakepolska.pl/loake-1880-sedbergh-dark-brown-grain,3,2662,2989 ale ostatecznie postanowiłem jeszcze zajrzeć do Macaroni Tomato i wybór padł ostatecznie na prawie o połowę tańsze Berwicki. Tak się prezentują. 3 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karakean Napisano 31 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2019 Dzień dobry, w dniu wczorajszym zakupiłem w Klasycznych Butach buty marki Berwick, model 3488. Moja długość stopy to 28cm a szerokość przy kości haluksowej 24cm. Zgodnie z ich poradnikiem internetowym powinienem mieć rozmiar 8,5, jednakże sprzedawca w sklepie polecil mi rozmiar 7 (sprawdziłem na stronie i nie mają obecnie rozmiaru 8,5) i dodał, że buty się z czasem rozbiją. Co prawda czuję lekki dyskomfort, ale tragedii nie ma. Co powinienem zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamW Napisano 31 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2019 Godzinę temu, Karakean napisał: Dzień dobry, w dniu wczorajszym zakupiłem w Klasycznych Butach buty marki Berwick, model 3488. Moja długość stopy to 28cm a szerokość przy kości haluksowej 24cm. Zgodnie z ich poradnikiem internetowym powinienem mieć rozmiar 8,5, jednakże sprzedawca w sklepie polecil mi rozmiar 7 (sprawdziłem na stronie i nie mają obecnie rozmiaru 8,5) i dodał, że buty się z czasem rozbiją. Co prawda czuję lekki dyskomfort, ale tragedii nie ma. Co powinienem zrobić? Wstaw zdjęcie butów- to oxfordy więc przyszwa nie powinna (w mojej ocenie) być zbyt rozwarta tylko ładnie się schodzić. Jeśli zagłębisz się np w ten temat to na pewno wyrobisz sobie opinię, że sklep klasycznebuty lubi polecać zbyt małe buty. Czy tak jest w Twoim przypadku- sam musisz ocenić. Jeden lubi buty bardzo dopasowane, drugi nieco luźniejsze. Na pocieszenie dodam, że faktycznie Berwicki lubią się rozbijać o dobre pół rozmiaru- pytanie czy chcesz się katować jeśli są aktualnie bardzo ciasne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi_senny Napisano 31 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2019 Stopę 28 cm udało Ci się wbić do buta o rozmiarze 7? Jesteś pewien długości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 31 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2019 Moim zdaniem również nie ma szans. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karakean Napisano 1 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 1 Styczeń 2020 Obrysowałem stopę i zmierzyłem to miarą krawiecką, zatem sposób chyba prawidłowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamW Napisano 1 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 1 Styczeń 2020 Moim zdaniem zrobiłeś to źle. Wklejam rysunek za patine.pl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grafa Napisano 1 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 1 Styczeń 2020 2 godziny temu, Karakean napisał: Obrysowałem stopę i zmierzyłem to miarą krawiecką, zatem sposób chyba prawidłowy? Moim zdaniem zmierzyłeś obrys stopy prawidłowo, ale sam obrys może nie być dokładny. Spróbuj przystawić kartkę do ściany, połóż na niej stopę i zaznacz koniec dużego palca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eduardo Napisano 1 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 1 Styczeń 2020 Jest gdzieś rozmiarówka berwick w odniesieniu do cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karakean Napisano 2 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2020 Zmierzyłem ponownie, przyciskając piętę do ściany straciłem ok. 0,5cm zatem finalnie mam 27.5cm. Mimo wszystko mam wrażenie, że buty wciąż są nieco za małe i wymienię na chociaż pół rozmiaru większe. Swoją drogą, czy obłożyny nie powinny bardziej przylegać? Bardziej podobają mi się właśnie gdy są bliżej siebie, ale być może to moja subiektywna opinia. Jeszcze ostatnie pytanie-czy ta tasiemka widoczna na drugim zdjęciu powinna wystawać, a nie być schowana tak jak w przypadku prawego buta? Przyznam że odczuwałem przez to dodatkowy dyskomfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 2 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2020 Na Twoją stopę powinny być buty 8.5, but nie może nie mieć luzu, nie może uciskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyjamentowski Napisano 2 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2020 Klasyczne Buty polecają bardzo dopasowane rozmiary. Do bólu czasem. To nie jest kwestia wciskania towaru, bo tak samo piszą, jak mają tylko większe. Ich rekomendację traktowałbym jako minimum. Ale 7 to już naprawdę małe buty. Ja noszę 6.5-7.5 przy długości stopy 26 cm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciasteczkowy Napisano 3 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2020 Ja mam stopy 27,5 cm i noszę Berwicki (kopyto 156) w rozmiarze UK8, choć trochę żałuję że nie mierzyłem UK7.5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
papiez_ Napisano 8 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2020 W dniu 3.01.2020 o 07:24, ciasteczkowy napisał: Ja mam stopy 27,5 cm i noszę Berwicki (kopyto 156) w rozmiarze UK8 Kwestia tęgości, którą tutaj pomijacie. Miałem brogsy 3556 w rozmiarze 8UK. Mam stopę 28-28,1cm a długość wkładki wynosiła ponad 29cm. Niemniej na 26 cm w obwodzie były niemiłosiernie ciasne i się ich pozbyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zamora Napisano 13 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2020 Witam zastanawiam się nad zakupem 242. Czy rozmiar 43 (UK9, 28.5CM) dla stopy 28cm będzie odpowiedni? Powinno być teoretycznie dobrze, ale sporo się naczytałem w tym temacie, że buty te znacząco się rozchodzą. Tęgość to u mnie 25cm jeśli mierzyć w najszerszym miejscu stopy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kichanadeta Napisano 14 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2020 Ja przy podobnym rozmiarze stopy kupiłem Berwick 4168 43(9) - dość obszerne kopyto i są odrobinę za luźne. Dziś zdecydowałbym się na 42,5(8,5). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_harry Napisano 14 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2020 @Zamora. Nie licz na "znaczące rozchodzenie".Skóra robi się miękka kiedy but się łamie, but lepiej pracuje w śródstopiu na szerokość, podeszwa traci formę deski... Stają się wygodne.Ale coś co ma rozmiar siedem ósemką się nie stanie. Sent from my Mi MIX 2S using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eduardo Napisano 14 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2020 Jak nie znaczące to czy w ogóle? Mierzyłem 42 i na wysokości przodostopia (najszersze miejsce stopy) czułem lekki ucisk. Wiadomo przy mierzeniu buta nie jest to uciążliwe. Ale przy spędzeniu 9 - 10 godzin w butach na pewno będzie miało to znaczenie. Pytanie czy trochę się rozejdzie lub ewentualnie w jakim zakresie można je rozbić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_harry Napisano 14 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2020 Kiedy czytam o plastrach na piętach i zdartej skórze przestaję rozumieć kwestię "rozchodzenia butów".But ma pasować od razu a po rozchodzeniu stać się jak kapcie.Jeśli po 15 minutach siedzenia w butach czujesz dyskomfort wynikający z ucisku butów to już jest sygnał że coś jest nie tak.Wyobraź sobie co będzie po trzech godzinach.I druga rzecz: przy chodzeniu nie może cię uwierać w żadnym miejscu, palce muszą być swobodne.Rozchodzenie butów to ich miękkość, zejście się przyszwy, złamanie podeszwy.Na pewno sama skóra się rozciągnie odrobinę więc są obszerniejsze ale jeśli kopyto nie odpowiada (ucisk na mały czy duży paluch) to lepiej nie ryzykować.Sent from my Mi MIX 2S using Tapatalk 1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
papiez_ Napisano 16 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2020 W dniu 14.01.2020 o 08:24, eduardo napisał: Ale przy spędzeniu 9 - 10 godzin w butach na pewno będzie miało to znaczenie. No właśnie, więc lepiej kupić but pasujący od pierwszego założenia. Jeżeli z kolei rozmiar większy jest za luźny, gubisz piętę a stopo lata przód-tył to zapomnij o bucie i przymierz inne kopyto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi