Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, El Toro Loco napisał:

Jeszcze jedna kwestia mnie interesuje co wypada lepiej Berwick czy Yanko?  Jakość jest zbliżona? 

Potwierdzam przedmówcę, mam Oksfordu berwicka i Yanko i jest przepaść. Jak cię stać wybierz Yanko. Ich skroś chłonie kosmetyki jak gąbka a same w sobie są mega miekkie. Bez wątpienia moje najwygodniejsze buty

Opublikowano

@Daniel39 ciężko wejść w czyjeś buty i doradzić rozmiar. W moim przypadku (wąskie stopy) nie kupiłbym butów z takim rozwarciem. Miałem tak w jednej parze butów C&J i się nie zeszło przez wiele lat. W rezultacie są to buty do pracy, ale nie na cały dzień, bo stają się niewygodne. Czy Twoje się zejdą - tego się nie da przewidzieć, wg mnie całkowicie - nie.

Jeszcze jedno - buty mierz wieczorem.

Opublikowano

Aktualizuje wpis o berwick 8491. Dla przypomnienia 3010 mam rozmiar 7,5 i jest ok, zaś 8491 jest idealnie dopasowany w palcach i środstopiu w rozmiarze 7. Niestety mokasyny są luźne w piecie, na oko brakuje tego milimetra przez co but "lata" i obciera piete. Myślę, że wyposaze się w jakieś cienkie zapiętki do nich. Warto mieć na uwadze to że model ten jest bardzo obszerny w piecie

Edit, nalepiłem zwykłego plastra na pięte (taki odcinany z metra) i jest idealnie

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam wszystkich, jestem tu nowy :) Kupuje pierwsze porządniejsze buty, brązowe monki Berwick 3637. Tylko który kolor to zwykły brązowy, saddle brown/brown/cuero?

Widzę że klasyczne buty mają wersję na podeszwie gumowej, czy kupno takiej wersji to nie błąd? 

Buty na początku będą tymi jedynymi lepszymi, więc eksploatowane będą mocniej niż u bardziej doposażonych kolegów. Pewnie i tak powinienem je podzelować więc może od razu kupić na gumie? 

Przy okazji podrzucę info iż od wczoraj na klasyczne buty jest promocja na ten model, może ktoś z Was skorzysta. 

Pozdrawiam 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam, to mój pierwszy post tutaj.

Mógłby ktoś podpowiedzieć w kwestii doboru rozmiaru? Byłem stacjonarnie w klasycznychbutach, mierzyłem kilka par. Ostatecznie padło na 3488, w rozmiarze 42,5 - pięta była stabilna, natomiatt czułem ucisk w przedniej części buta (w najszerszej części stopy). Pół rozmiaru większe były odrobinę luźne w okolicach pięty. Jak bardzo są one w stanie się dopasować? Czy podczas przymiarek powinienem czuć się komfortowo czy pewien ucisk jest akceptowalny?

Opublikowano

Muszę chyba jeszcze raz pomierzyć, jakoś ciężko było dobrać odpowiedni rozmiar. 3010 w tym samym rozmiarze miały lekki luz w okolicy zapiętka - sprzedawca stwierdził, że tak być nie powinno. 

Opublikowano

Ciężko coś zdalnie doradzić. Dobrze dobrane buty powinny po zawiązaniu pewnie trzymać stopę, jednak zapewniać luz z palcach. Oczywiście nie powinny uciskać. Jeśli uciskają, to może się rozbiją, a może nie.

Istnieje możliwość, że nie dobierzesz butów z danego kopyta lub nawet danego producenta - zawsze coś będzie nie tak. Wtedy trzeba szukać gdzie indziej. 

• Like 2
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Cześć, mam nadzieję, że wybrałem odpowiedni dział. Ostatnio miałem okazję odkupić Berwicki 3561 w super cenie, niestety w rozmiarze 41,5 (7,5UK), a na co dzień chodzę w 41 – 40,5. Pomimo to, zważywszy na cenę, postanowiłem zaryzykować. Okazało się, że buty są zbyt tęgie (szczególnie lewy but) i jak można było się spodziewać o 0,5 - max 1 rozmiar za duże. Istnieje możliwość zniwelowania takiej różnicy zapiętkami, wkładkami czy szkoda zachodu, bo różnica jest zbyt duża? Z góry dziękuję za pomoc.

PS. w ogóle istnieją wkładki niwelujące 1 rozmiar?

1buty.jpg

2buty.jpg

3buty.jpg

4buty.jpg

Opublikowano (edytowane)

Również uważam, że to bez sensu. Wiem to z praktyki, dawno temu miałem taki problem z butami kupionymi na 50% wyprzedaży. Były o rozmiar za duże, kupiłem wkładkę. Założyłem je z 5 razy i na wieczność włożyłem do pudełka.

Podsumowując - cena jest atrakcyjna tyko wtedy, gdy rozmiar butów jest właściwy.

Edytowane przez mosze
Literówka
  • Like 2
  • Oceniam pozytywnie 1
  • 1 miesiąc temu...