Skocz do zawartości

Źródła obuwniczej brzydoty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W przypadku stóp o klasycznie anatomicznym kształcie i standardowej tęgości buty klejone mogą być dobrą alternatywą (znacznie tańszą) dla butów szytych - mowa oczywiście o butach ze skórzaną podpodeszwą (w mniejszym stopniu podeszwą). 

Znaczna różnica w wygodzie i przede wszystkim trwałości obuwia pojawia się w momencie kiedy stopy są nieregularne, występuje problem halluksów, palców młotkowatych, zwiększonej tęgości, itp. Buty szyte (szczególnie metodą Blake) o wiele łatwiej dopasują się do stóp, a co najważniejsze w butach szytych praktycznie nie dochodzi do przerwań cholewki przy podstawie spodu. Myślę, że to jedna z najważniejszych zalet jeżeli chodzi o trwałość obuwia i przewagę butów szytych nad klejonymi. 

Opublikowano

Buty szyte (szczególnie metodą Blake) o wiele łatwiej dopasują się do stóp, a co najważniejsze w butach szytych praktycznie nie dochodzi do przerwań cholewki przy podstawie spodu. Myślę, że to jedna z najważniejszych zalet jeżeli chodzi o trwałość obuwia i przewagę butów szytych nad klejonymi. 

Racja, ale za to buty klejone mogą być lżejsze i mniej sztywne. 

Dobre buty są dobre, a słabe nie... to jedyna, ogólna prawda. :)

Zawsze mnie zastanawiało skąd się wziął mit o wyższości butów GYW.  Może to stąd, że 5 lat temu, na rynku było dużo mniej dobrych i stosunkowo niedrogich butów wykonywanych w inny sposób.

• Oceniam pozytywnie 5
Opublikowano

Rzadko można u nas trafić obuwie nie szyte (szyte = gyw, blake czy inne techniki) wykonane z dobrych materiałów (dobrej jakości skóry wierzchnie, dobre podeszwy, dobre wyściółki) stąd to mylne przeswiadczenie o wyższości mitycznych gyw nad innymi butami.

• Oceniam pozytywnie 3
  • 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Magnanni to buty, nad którymi się często zastanawiałem, bo są w Monachium dostąpne i często pojedyncze pary w wyprzedaży. Wiedziałem, że produkują dużo w "odważnych dizajnach", ale takiego czegoś bym się po nich nie spodziewał. Poniższy model to tylko jeden z wielu podobnych. 

1465428256166.jpeg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
2 godziny temu, Midlife-Crisis napisał:

To Church's chyba z linii Shanghai (nowe!), a cena tutaj:

http://www.mybestbrands.de/marken/church-s/schuhe/herren/23439586.html 

Wyglądają jak po 10-dniowej wycieczce parafialnej po Chinach z noclegami w autokarze.

Było o tym na forum. Po raz pierwszy model Shanghai został wypuszczony przez Church's w 1929 roku. Firma sprzedaje celowo "postarzone" nowe buty, tak żeby sprawiały wrażenie że jest to but sprzed kilkudziesięciu lat. Zadbali nawet o takie detale, jak fabryczne "zużycie" wkładki. Poniżej wklejam link to posta z forum i dyskusji wywołanej tym postem, gdzie było to dosyć dokładnie opisane:

Dla mnie to taka sama ciekawostka jak "buckshot brogues" od Cheaney - mnie się nie podobają, ale rozumiem że są osoby które chcą to kupić.

• Oceniam pozytywnie 2
  • 10 miesięcy temu...
  • 2 miesiące temu...
  • 5 tygodni później...