szewc24 Opublikowano 20 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2016 W przypadku stóp o klasycznie anatomicznym kształcie i standardowej tęgości buty klejone mogą być dobrą alternatywą (znacznie tańszą) dla butów szytych - mowa oczywiście o butach ze skórzaną podpodeszwą (w mniejszym stopniu podeszwą). Znaczna różnica w wygodzie i przede wszystkim trwałości obuwia pojawia się w momencie kiedy stopy są nieregularne, występuje problem halluksów, palców młotkowatych, zwiększonej tęgości, itp. Buty szyte (szczególnie metodą Blake) o wiele łatwiej dopasują się do stóp, a co najważniejsze w butach szytych praktycznie nie dochodzi do przerwań cholewki przy podstawie spodu. Myślę, że to jedna z najważniejszych zalet jeżeli chodzi o trwałość obuwia i przewagę butów szytych nad klejonymi. Cytuj
Whitesnake Opublikowano 21 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2016 Buty szyte (szczególnie metodą Blake) o wiele łatwiej dopasują się do stóp, a co najważniejsze w butach szytych praktycznie nie dochodzi do przerwań cholewki przy podstawie spodu. Myślę, że to jedna z najważniejszych zalet jeżeli chodzi o trwałość obuwia i przewagę butów szytych nad klejonymi. Racja, ale za to buty klejone mogą być lżejsze i mniej sztywne. Dobre buty są dobre, a słabe nie... to jedyna, ogólna prawda. Zawsze mnie zastanawiało skąd się wziął mit o wyższości butów GYW. Może to stąd, że 5 lat temu, na rynku było dużo mniej dobrych i stosunkowo niedrogich butów wykonywanych w inny sposób. 5 Cytuj
Midlife-Crisis Opublikowano 21 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2016 Dlaczego Twoim zdaniem buty klejone sa gorsze od szytych? .. a nie jest to blogowo-forumowym dogmatem? 1 Cytuj
eye_lip Opublikowano 21 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2016 Rzadko można u nas trafić obuwie nie szyte (szyte = gyw, blake czy inne techniki) wykonane z dobrych materiałów (dobrej jakości skóry wierzchnie, dobre podeszwy, dobre wyściółki) stąd to mylne przeswiadczenie o wyższości mitycznych gyw nad innymi butami. 3 Cytuj
Beny23 Opublikowano 12 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2016 Co do Blake i GYW można sie spierać. Ale bardzo mało jest klejonych butów ktore wykorzystują dobre skory wiec myśle stad to sie wzięło. 2 Cytuj
Beny23 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Teraz już wiem skąd się wzięły kwadratowe noski butów tak popularne u wszelkiej maści pracowników biurowych Sent from my iPhone using Tapatalk 1 Cytuj
Midlife-Crisis Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2016 A więc to jednak element klasycznej elegancji. Kolejny przykład, który utwierdza mnie w pozycji "wiem, że nic nie wiem" 1 Cytuj
Midlife-Crisis Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Magnanni to buty, nad którymi się często zastanawiałem, bo są w Monachium dostąpne i często pojedyncze pary w wyprzedaży. Wiedziałem, że produkują dużo w "odważnych dizajnach", ale takiego czegoś bym się po nich nie spodziewał. Poniższy model to tylko jeden z wielu podobnych. Cytuj
Pepo Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2016 I weź to teraz podzeluj, ehhh ;/ 1 4 Cytuj
Wuj Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Te Magnanni skojarzyły mi się z... 3 Cytuj
Midlife-Crisis Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2016 5 godzin temu, Wuj napisał: Te Magnanni skojarzyły mi się z... Mi też, tylko jeszcze o tym nie wiedziałem. 2 Cytuj
Midlife-Crisis Opublikowano 1 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2016 To Church's chyba z linii Shanghai (nowe!), a cena tutaj: http://www.mybestbrands.de/marken/church-s/schuhe/herren/23439586.html Wyglądają jak po 10-dniowej wycieczce parafialnej po Chinach z noclegami w autokarze. 2 Cytuj
R50 Opublikowano 1 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2016 Prada, przyjacielu. 2 Cytuj
Midlife-Crisis Opublikowano 1 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2016 21 minut temu, R50 napisał: Prada, przyjacielu. Napisał byś o tym coś więcej? Cytuj
lubo69 Opublikowano 1 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2016 http://www.theshoesnobblog.com/2012/04/downfall-of-churchs-shoes.html 2 Cytuj
Zajac Poziomka Opublikowano 1 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2016 2 godziny temu, Midlife-Crisis napisał: To Church's chyba z linii Shanghai (nowe!), a cena tutaj: http://www.mybestbrands.de/marken/church-s/schuhe/herren/23439586.html Wyglądają jak po 10-dniowej wycieczce parafialnej po Chinach z noclegami w autokarze. Było o tym na forum. Po raz pierwszy model Shanghai został wypuszczony przez Church's w 1929 roku. Firma sprzedaje celowo "postarzone" nowe buty, tak żeby sprawiały wrażenie że jest to but sprzed kilkudziesięciu lat. Zadbali nawet o takie detale, jak fabryczne "zużycie" wkładki. Poniżej wklejam link to posta z forum i dyskusji wywołanej tym postem, gdzie było to dosyć dokładnie opisane: Dla mnie to taka sama ciekawostka jak "buckshot brogues" od Cheaney - mnie się nie podobają, ale rozumiem że są osoby które chcą to kupić. 2 Cytuj
Midlife-Crisis Opublikowano 1 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2016 (edytowane) @Zajac Poziomka Dziękuję. Właśnie przerabiałem po ostatnim wpisie. Edit Rozumiem, że w roku 1929 nie były jeszcze stylizowane na używane buty z CCC Edytowane 1 Października 2016 przez Midlife-Crisis Cytuj
Beny23 Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Betito shoes czyli tęgie Aladyny 1 Cytuj
Beny23 Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2017 Breloczek w sklepie bo sprzedawcy myślą że ktoś chciałby takie tygrysie monki podprowadzić... ciekawe czy te tygrysy są klejone czy szyte? Cytuj
roter6 Opublikowano 28 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2017 no nie wiem Panowie czy to się da przebić: https://www.vitkac.com/pl/p/buty-ze-skarpeta-loewe-buty-tan-navy-blue-56797 To może być szach i mat w tym wątku;) 2 Cytuj
BrotherM Opublikowano 28 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2017 @roter6 To miało być coś na wzór Nike Flyknit? Edit: wszedłem w link i teraz ten but mnie prześladuje, ło matko Cytuj
roter6 Opublikowano 28 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2017 @BrotherM tak, mają mocny retargeting. Też musiałem wyłączyć bo nie mogłem na to patrzeć Cytuj
Bacio Opublikowano 28 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2017 Czyli to są chyba... ćwierćbuty. A przy okazji: 1 Cytuj
Velahrn Opublikowano 28 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2017 4 godziny temu, roter6 napisał: no nie wiem Panowie czy to się da przebić: https://www.vitkac.com/pl/p/buty-ze-skarpeta-loewe-buty-tan-navy-blue-56797 To może być szach i mat w tym wątku;) Cieszę się, że Vitkac nadal w formie, jeśli chodzi o sprzedawanie koszmarnie brzydkich rzeczy :). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi