mayor Napisano 29 Październik 2019 Zgłoszenie Share Napisano 29 Październik 2019 (edytowane) P... Edytowane 29 Październik 2019 przez mayor Chamstwo moderatora 5 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweldgl Napisano 9 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopad 2019 Barker newport nabyte na Zalando lounge w okazyjnej kwocie 449zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Krzysiek_W Napisano 24 Styczeń 2020 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2020 Nowe piórko, Montegrappa "deszcz meteorytów" - pod kolor gnijącego Orisa 12 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Tanatos70 Napisano 25 Styczeń 2020 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2020 Kurcze, poczułem się jakbym odzyskał swojego nieodżałowanego Zenita 11, którego straciłem w 1991 roku na drodze między Aleppo i Damaszkiem . Dwa lata wcześniej odpakowywałem go z taką samą ekscytacją jak ten aparat. Podobno jest jakaś nowa "wypasiona" wersja Zenita wykonana we współpracy z Leicą, ale aż taki sentymentalny nie jestem . Kawał żelastwa: 11 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 25 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2020 Super, który to model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanatos70 Napisano 25 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2020 2 minuty temu, eye_lip napisał: Super, który to model? Q2 z gripem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 5 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 5 Marzec 2020 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Tanatos70 Napisano 18 Kwiecień 2020 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2020 Częściowa izolacja w czasie zarazy sprzyja eksploracji internetu w poszukiwaniu ciekawostek do zbioru. Zdecydowana większość domów aukcyjnych pozwala na licytację on-line. Swoje zbieracko- łowieckie atawizmy zaspokajam bezkrwawo, ale w najbardziej interesujących mnie dziedzinach niewiele mogę już zdziałać, bo to albo dostępność zerowa, albo finanse nie te. Koniec- końców znalazłem sobie nową niszę- starą kartografię w tematyce: wyobrażenia Polski i mojego rodzinnego miasta, z którym od babki- prababki jestem związany. Przez ten czas częściowej kwarantanny, zamiast wyszukiwać okazji obuwniczych, czy innych fatałaszków, upolowałem parę ciekawych pozycji . Niestety pierwszego znanego wizerunku Poznania, pochodzącego z dzieła Brauna i Hogenberga (1617 r.) już mi z Anglii przysłać nie zdołali, bo ich wirus wyłączył. Za to z Holandii dotarło wczoraj jedno z pierwszych przedstawień ziem polskich pochodzące z jednego z wydań "Kosmografii" Sebastiana Muenstera (ok. 1570 r.). I tak mi czas narodowej izolacji jakoś płynie. Oby już niedługo, bo się zarżnę finansowo : 18 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 18 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2020 Gdzieś znalazłem info na temat władców Polski od legendarnego Lecha począwszy, z datami panowania. Była to pruska książka o historii, podobno nauczano jej w zaborze pruskim. Wiesz coś o tym (najciekawsze jest źródło)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanatos70 Napisano 18 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2020 @mosze. Kolejna karta wspomnianego wyżej przeze mnie dzieła Muenstera, zawierająca na stronie odwrotnej tzw. małą mapę Polski, prezentuje takie zestawienie władców polskich (również tych "legendarnych"). Może to było podstawą powielenia schematu w tej pruskiej książce, którą wspominasz. Muenster był dla Niemców autorytetem. Jego wizerunek widniał na stumarkówce Bundesbanku, jaką pamiętamy z lat 80-ych. Musiałbym zgłębić temat. Na razie działam trochę po omacku, z zapałem neofity . 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Tanatos70 Napisano 28 Kwiecień 2020 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2020 Monotematycznie, ale ostatnio się nie stroję i nie obuwam wyjściowo, za to oddaję namiętnie swoim pasjom i wariactwom innego rodzaju. Nie kupiłem nic w outlecie SS, ale za to wsparłem parę naszych domów aukcyjnych i jeden germański . Przepiękna, ręcznie kolorowana XVI- wieczna mapa Polski Wacława Grodeckiego z atlasu Abrahama Orteliusa. Miedzioryt kolorowany w epoce (ok. 1592 r.) w świetnym stanie zachowania oraz dwie nie mniej atrakcyjne mapy województwa poznańskiego z połowy XVII wieku. Dwie z nich dzisiaj dotarły, jedną nabyłem w marcu. Kot, jak widać podziela moje zainteresowania... w części . 14 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 28 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2020 @Tanatos70 czy mógłbym liczyć na jakiś skan lub zdjęcie w wyższej rozdzielczości mapy Polski? Chciałbym sprawdzić swoje ruskie podwórko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 28 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2020 54 minuty temu, Tanatos70 napisał: odważnie, ja bym nie ufał mojemu kotu że nie zrobi jakiś "kolorowym" mazów tylną częścią ciała 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanatos70 Napisano 28 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2020 51 minut temu, Żorż Ponimirski napisał: @Tanatos70 czy mógłbym liczyć na jakiś skan lub zdjęcie w wyższej rozdzielczości mapy Polski? Chciałbym sprawdzić swoje ruskie podwórko 23 minuty temu, Krzysiek_W napisał: odważnie, ja bym nie ufał mojemu kotu że nie zrobi jakiś "kolorowym" mazów tylną częścią ciała @Żorż Ponimirski wyślę jutro na priva @Krzysiek_W wychowuję swoją kotkę bezstresowo. Nie zabraniam jej wchodzić sobie na głowę, więc tym bardziej nie będę jej wzbraniał aneksji płn.-wschodniej Wielkopolski 😉. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Tanatos70 Napisano 21 Maj 2020 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 21 Maj 2020 No i znów coś ciekawego wpadło. "Mappografia" Rastawieckiego wydana w 1846 roku to pierwsza próba usystematyzowania map z wizerunkiem Polski. Sama w sobie nie jest specjalnie rzadka, ale udało mi się nabyć egzemplarz wyjątkowy przez nietypową oprawę. Oryginalnie okładka jest broszurowa, tutaj pełna skóra, tłoczenia ręczne, złocone ornamenty oraz tytuł i rok wydania, brzegi kart malowane i takie tam cymesy. Oprawa jest współczesna i pochodzi z Introligatorni Budnik, ale świetnie oddaje charakter epoki i jest, jak sądzę, więcej warta niż samo wydawnictwo . Naprawdę ładna rzecz. 12 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kanapa Napisano 24 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Maj 2020 Nie jest to starodruk ale model auta raczej nietuzinkowy i nie jest to cześć do mercedesa. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Pro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanatos70 Napisano 5 Czerwiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 5 Czerwiec 2020 Jakiś czas polowałem na ten renesansowy widok Poznania z lotu ptaka. Pierwszy znany, "mapowy" wizerunek naszego miasta pochodzący z dzieła "Civitates orbis terrarum" Brauna i Hogenberga. Wydany w Kolonii w 1617 roku. Pojawił się na aukcji w UK w lutym tego roku. I to w dwóch wersjach w jednym locie: miedzioryt zwykły i kolorowany w epoce. Kolorowy ładniejszy, na monochromatycznym lepiej za to widać szczegóły, które pod farbą często zanikają. Udało mi się wygrać licytację, ale tu zaczęły się schody. Nie doczytałem w warunkach aukcji, że nie wysyłają za granicę i trzeba zorganizować transport we własnym zakresie. Na to nałożyła mi się jeszcze epidemia. Koniec końców przesyłka dotarła w tym tygodniu. Ja jestem przeszczęśliwy, kot trochę już znużony tą moją nową pasją. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 5 Czerwiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 5 Czerwiec 2020 @Tanatos70 - dobry biznes jak do Poznania dorzucili Krosno w gratisie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanatos70 Napisano 5 Czerwiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 5 Czerwiec 2020 Kto wie, czy nie było odwrotnie 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JakubAnderwald Napisano 6 Czerwiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Czerwiec 2020 Nie jest to starodruk ale model auta raczej nietuzinkowy i nie jest to cześć do mercedesa. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Pro Jeżdżę Smartem w wersji Brabus, czy ty też? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 23 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 23 Wrzesień 2020 Nabytek ciekawy, bo choć wszyscy znają linie Profuomo Originale i Sky Blue, wiedza o najwyższej linii Sartoriale (obejmującej jedynie krawaty 3- i 7-fold) jest znikoma.Nabytek nietuzinkowy, bo tę sympatyczną grenadynkę wykopałem na Zalando Lounge w dziale... plecaki i bagaż podróżny 5 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 23 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 23 Wrzesień 2020 Ooo! I właśnie dzięki takim badaczom odkrywa się ropę tam, gzie się szukało wody i złoto tam , gdzie węgla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gdynianin Napisano 30 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 30 Wrzesień 2020 Sam nabytek może i nie jest strasznie nietuzinkowy, ale cena 50 zł już tak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. dziko Napisano 20 Październik 2020 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2020 Nie wiem czy do działu o piórach w Sali Klubowej wolno wrzucać ołówki więc opiszę tutaj – takie dwa ostatnio nabyte całkiem nietuzinkowe ołówki automatyczne. Reprezentują, można by rzec, przeciwne bieguny formalności, choć geograficznie pochodzą z jednego miejsca, oczywiście Kraju Kwitnącej Wiśni. Ten kolorowy to Pentel Arts 8, ołówek z ośmioma wkładami 2mm. Jest on w stanie zachować rozsądny rozmiar przy takim arsenale dzięki bardzo ciekawemu mechanizmowi podawania wkładu, który działa trochę na zasadzie dwukierunkowego bębenka rewolweru. Ołówek ten występuje również w wersji dla inżynierów/projektantów Pentel Multi 8, wyposażonej w dwa specjalne wkłady non-copy (niewidzialne dla niektórych kopiarek). Ten szampański to Tombow Zoom 505 o nieco rzadziej spotykanym kalibrze 0.9 mm. Jest to klasyczny przykład instrumentu, która wygląda na żywo dużo lepiej niż na zdjęciu, a kosztuje 25% tego, na ile wygląda Niewątpliwe nietuzinkowym rozwiązaniem w ołówku automatycznym jest klasyczna konstrukcja ze skuwką, przy czym po założeniu tejże skuwki na drugi koniec ołówka dalej działa mechanizm wysuwania wkładu kliknięciem – tylko dwa ołówki automatyczne na świecie stosują ten patent, właśnie Tombow 505 i nieco bardziej znany Pentel Sharp Kerry. 13 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 20 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2020 Nawet mie wiedziałem, że takie cuda istnieją, a kolorowy ołówek to zawsze była dla mnie... kredka. Cudo. No i piękne rysunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi