Bartek 00 Napisano 25 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 25 Lipiec 2020 @Orlin możesz podlinkować zdjęcie torby ze sklepu bądź z forum z wadą? Skóra groszkowana czy lico? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aras Napisano 27 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 27 Lipiec 2020 Zgodnie z obietnicą info o podszewce w moim custom-made. Tak jak pisałem wcześniej, wybrałem (w nowym custom-made oczywiście) granatową, jednolitą podszewkę zarówno dla głównej części marynarki jak i dla rękawów. Wcześniej sprawdziłem, iż ten kod tkaniny to 100% cupro (miałem go w innych moich marynarkach). Efekt: całość to 100% cupro. Łącznie z rękawami. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orlin Napisano 2 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Sierpień 2020 W dniu 25.07.2020 o 16:15, Bartek 00 napisał: @Orlin możesz podlinkować zdjęcie torby ze sklepu bądź z forum z wadą? Skóra groszkowana czy lico? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jedrzejnowicki Napisano 18 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2020 Na początek chciałbym się przywitać ze wszystkimi na forum Dzisiaj doszedł do mnie dwurzędowy garnitur Havana z wełny 120s. Materiał jak i wykonanie bardzo fajne. Zamówiłem rozmiar 48 jak i 98. Mam 186cm wzrostu, i wagę 81kg. Rozmiar 98 jest za długi. Poniżej zamieszczam zdjęcia rozmiaru 48. Wiem, że spodnie do skrócenia, leżą brzydko. Będę wdzięczny za wszystkie uwagi co należy poprawić w marynarce, i czy nadaje się do noszenia Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 18 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2020 Rozmiar 48 jest za krótki. Marynarce brakuje ze trzech centymetrów, rękawom z centymetr/półtora. Poza tym jak na RTW marynarka leży bardzo dobrze, nie trzeba nic poprawiać. Sugerowałbym jednak rozmiar 98. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jedrzejnowicki Napisano 18 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2020 Teraz, Zajac Poziomka napisał: Rozmiar 48 jest za krótki. Dzięki za odpowiedź. Mówisz o całości czy tylko rękawach? Jaki inny byś polecał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 18 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2020 1 minutę temu, jedrzejnowicki napisał: Dzięki za odpowiedź. Mówisz o całości czy tylko rękawach? Jaki inny byś polecał? Edytowałem oryginalną wypowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jedrzejnowicki Napisano 18 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2020 1 minutę temu, Zajac Poziomka napisał: Edytowałem oryginalną wypowiedź Zamówiłem również rozmiar 98. Zaraz wrzucę fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 18 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2020 Spodnie najlepiej skonsultować z krawcem. Na podstawie zdjęć nie ma za bardzo co ich oceniać, bo przez to że są za długie to mogą się w różnych miejscach dziwnie układać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jedrzejnowicki Napisano 18 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2020 1 minutę temu, Wodzu napisał: Spodnie najlepiej skonsultować z krawcem. Na podstawie zdjęć nie ma za bardzo co ich oceniać, bo przez to że są za długie to mogą się w różnych miejscach dziwnie układać. Dokładnie tak zrobię! Zanim zrobię zdjęcia rozmiaru 98 czy ktoś zna godnego polecenia szewca w Szczecinie lub okolicach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 18 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2020 Rękawy na pierwszy rzut oka wydają się dobre z tej prostej przyczyny, że rękawy koszuli są za krótkie. Jeżeli będziesz robił zdjęcia z 98 to spróbuj założyć koszulę z dłuższymi rękawami. Mi tez się wydaje, że marynarka mogłaby być trochę dłuższa, spodnie wiadomo, ramiona - według niektórych pewnie nieładnie się układają (załamanie linii). Zwróć uwagę jak układa się koszula na ramionach pod marynarką. Plecy leżą jak ta lala. Ładny garnitur. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamW Napisano 18 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2020 Panowie, na której lokalizacji jeszcze można sprawdzić 'starą' tabelę rozmiarów? Tak to popsuli, że aktualnie tabela rozmiarów w zasadzie nic nie wnosi. @Aras- może Ty wiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jedrzejnowicki Napisano 18 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2020 Nie będę wrzucał rozmiaru 98 - jest po prostu za duży i za długi. Po przemyśleniu tematu zamówiłem jeszcze rozmiar 96 - mam nadzieje ze zachowa on to jak marynarka leży na barkach + plecach jednocześnie wydluzajac rękawy i całość marynarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aras Napisano 18 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2020 Niestety nie wiem, czy gdzieś jeszcze jest dostępna ich stara tabela rozmiarów. Dzisiaj rano "wyrywkowo" próbowałem jakąś znaleźć i poległem. Jakby co, to mam gdzieś zapisane niektóre tabele - na pewno garnitury Lazio (Havana czy Jort miały identyczne wymiary) i jakieś koszule (i chyba kamizelki). Spodni nie, bo te zawsze chadzały swoimi drogami:) @jedrzejnowicki Masz na myśli rozmiar 94? Z własnego doświadczenie mogę powiedzieć, iż "longi" są zwykle odrobinę ciaśniejsze niż "regulare" (np. 50 jest ciut szersza niż 98 i podobnie 48-ka od 94). Przy czym "odrobinę" to tak coś między 1/4 a 1/3 rozmiaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jedrzejnowicki Napisano 18 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2020 @Aras dokładnie tak, mam na myśli 94. Mój błąd. 98 jest workiem, dlatego mam nadzieję że 94 bedzie strzałem w 10. Jeśli 94 bedzie za ciasny, wtedy zostaje 48 Dzięki za porade! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aras Napisano 18 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2020 To niestety też jest tak, iż czasem 3 różne egzemplarze tego samego rozmiaru potrafią się różnić w talii nawet o 1/2 rozmiaru. Problem ten raczej nie występuje w ramionach czy w długościach marynarki i rękawów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
achimpe Napisano 18 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2020 28 minut temu, jedrzejnowicki napisał: Nie będę wrzucał rozmiaru 98 - jest po prostu za duży i za długi. Po przemyśleniu tematu zamówiłem jeszcze rozmiar 96 - mam nadzieje ze zachowa on to jak marynarka leży na barkach + plecach jednocześnie wydluzajac rękawy i całość marynarki. Jak dla mnie rękawy za krótkie, spodnie za długie. Jednemu i drugiemu powinien podołać krawiec, ale musiałbyś sprawdzić na dobrej długości koszuli czy jest na tyle zapasu materiału w rękawach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laleczka Napisano 22 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2020 To ja również dopytam o swoje dwie dwurzędówki Co Panowie sądzicie o dopasowaniu? Myślę czy nie dorobić sobie lekkich poduszek - zapewne by pomogły w usunięciu marszczeń, moje barki są dość opadające to i materiał się zbiera niżej i wygląda to jak wygląda. Spalla camica też nie pomaga. Jestem dość niski i proporcje niektórych części ciała mam specyficzne 170cm i 72kg, rozmiary to 44 i spodnie 46 (pasy rozmiar spodni 50 bo tutaj rozmiarówka jakaś pokręcona) A może jednak nic się z tym nie da zrobić i do zwrotu obie 😭 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi_senny Napisano 22 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2020 Za krótkie i zbyt obcisłe. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 22 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2020 Moim zdaniem też po prostu za ciasne. Spodnie również - opinają ciasno uda aż się kant prostuje. Marszczenia z tylu robią się od tego, że marynarka jest po prostu ciasna. Sposób wszycia rękawów moim zdaniem nie pasuje do Twojej sylwetki. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laleczka Napisano 22 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2020 No niestety, natura obdarzyła mnie szerokimi udami i jest to u mnie rodzinne, standardem już jest że poszerzam spodnie w tym obszarze - zawsze zostaje mi materiału po skróceniu to z tym nie mam problemu. Zwykle zamawiam spodnie rozmiar lub dwa większe a i to czasem jest za mało. Granatowe to aż 3 rozmiary w górę (44 i 50). Co do tego czy marynarki są (lub chociaż wyglądają) na ciasne to raczej jestem zaskoczony bo jestem raczej małym chłopaczkiem tylko ważę w górnej granicy swojego wzrostu, a koronawirus nie pomaga większość rzeczy zwykle na mnie nieco wisi i je dodatkowo zwężam. W barkach rozmiar wyżej już leży źle. Mogę pokazać inne marynarki lub rozmiar wyżej (46) dla porównania. Z lekkim wypełnieniem mam wrażenie że jest lepiej, przy czym susu zwykle mam bez w jednorzędówkach tylko tutaj jest jak jest 🤔 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 22 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2020 Widać, że mocno opinają talię, a dodatkowo boczna linia się załamuje (nie ma ładnego łuku w okolicy talii). Wygląda na brak luzu. Być może kroje SS nie są na Twoją sylwetkę. Simon Crompton z Permanent Style ma podobny problem - bardzo opadające ramiona. Wymaga to zapewne (krawcem nie jestem) innego modelowania barków i wszycia ramion. Crompton często wybiera con rolino. U Ciebie taki efekt tworzy się przy wszyciu naturalnym/koszulowym. Co samo w sobie nie musi być złe, natomiast kula rękawa jest mocno wcięta z boku i to już wygląda nieładnie. Być może ponowne wszycie rękawa by pomogło, ale tutaj potrzebna jest konsultacja z krawcem, a dodatkowo marynarki wyglądają na zbyt małe/ciasne, więc nie są dobrym punktem wyjściowym do przeróbek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 22 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2020 Te marynarki są o co najmniej rozmiar za małe. Są za ciasne i za krótkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filion Napisano 23 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2020 Witam Wszystkich, Od jakiegoś czasu poszukuję jednorzędowego garnituru na rolę świadka, natomiast który będzie na tyle uniwersalny że później będzie służył na różne okazje. Mój wybór padł na garnitur SS Havana albo Lazio, jednak zastanawiam się nad materiałem. Chodzi mi o materiał w kolorze atramentu (granat), bez połysku (cos jak granatowy garnitur z artykulu https://mrvintage.pl/2019/06/szycie-na-zamowienie-lancerto-co-jak-za-ile.html ). Czy mógłbym prosić kogoś o poradę, który garnitur z obecnej kolekcji SS będzie najbardziej przypominał taki kolor? Może ktoś posiada takowy i będzie w stanie podesłać zdjęcie prawdziwego koloru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek 00 Napisano 24 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2020 W dniu 18.08.2020 o 21:37, adamW napisał: Panowie, na której lokalizacji jeszcze można sprawdzić 'starą' tabelę rozmiarów? Tak to popsuli, że aktualnie tabela rozmiarów w zasadzie nic nie wnosi. @Aras- może Ty wiesz? @ArasTeż się podłączę do prośby kolegi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi