Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
24 minuty temu, Pawcio napisał:

Chciałbym kupić panamę. Gdzie kupię ten kapelusz w najlepszej relacji ceny do jakości? Poszetka?

Bezpośrednio w Polkapie a najlepiej w sklepie outletowym działającym przy zakładzie w Skoczowie (można zamówić także telefonicznie z wysyłką). Ostatnio Polkap bywa też na różnych wydarzeniach w Polsce więc warto śledzić gdzie będą.

Opublikowano
30 minut temu, FONos napisał:

Bezpośrednio w Polkapie a najlepiej w sklepie outletowym działającym przy zakładzie w Skoczowie (można zamówić także telefonicznie z wysyłką). Ostatnio Polkap bywa też na różnych wydarzeniach w Polsce więc warto śledzić gdzie będą.

Właśnie ostatnio strona im przestała działać i zastanawiam się czy to tylko problemy techniczne czy powoli się zwijają ;) 

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Szukam jakiegoś kaszkietu na okres jesienny. Kaszkiet który będzie mi służył na co dzień, do różnych ubrań. dobrze leżał i wyglądał na głowie.

Jak myślicie, jakie kaszkiety ma Leo:

z17076236Q,Leonardo-DiCaprio.jpg

z17744818Q,Leonardo-DiCaprio.jpg

de145ea09d21b21368cdf84bb0b4cd58a3aed2e7

z20702909Q,Leonardo-DiCaprio.jpg

Muszę powiedzieć, że są dobrze dopasowane go głowy. Podobnie jak on, tez mam bardziej okrągłą twarz niż pociągłą. Obwód 59 cm.

Myślicie,że to są kaszkiety od Stetson-a?

Przeglądałem kaszkiety od Sterkowskiego, ale wydają mi się takie trochę kwadratowe. Wprawdzie jest kolekcja od Pekay Blinders - ale jak dla mnie wydają się trochę za duże.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
20 godzin temu, Koval napisał:

Czad; i że Ci się chce!!!

Pasja silniejsza od rozumu ?

20 godzin temu, Servetch napisał:

A druk 3D nie znalazłby zastosowania w przygotowaniu "kopyta" bespoke do wyprodukowania kanotiera z tradycyjnego materiału?

W druku 3D w większości przypadków płaci się za objętość a nie gabaryty detalu. Taki blok musiałby być bardzo masywny, więc wykonanie drewnianego kopyta przez specjalistę, byłoby z pewnością dużo tańsze. Inną kwestią jest, że kanotiery to chyba jedyne męskie kapelusze, które wymagają przemysłowego zaplecza - po formowaniu trzeba je w całości zanurzać w kadzi z żywicą. Nie jest mi znany przypadek, żeby jakiś kapelusznik wykonał taki tradycyjny kanotier, z ładnym splotem w "domowych" warunkach - to chyba przegrana sprawa :)

• Like 1
  • 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dla mnie podstawowym nakryciem głowy są czapki typu Baseball Hat szczególnie NY Yankees.Mam kolekcje kilkuset czapek ze splecionymi literami N i Y, niektóre bardzo rzadkie i cenione przez kolekcjonerów. Często ludzie zaczepiają mnie na ulicy proponując odkupienie czapki, tak jak  przysłowiowy Niemiec gonił Pana Mirka do granicy "bo się rozmyślił".Mimo to jeżeli w trakcie poszukiwania bejsbolówek ,wpadnie mi w ręce jakiś unikalny kapelusz albo czapka to trudno się powstrzymać.W tym tygodniu byłem na wyprzedaży w Costume Department Steiner Studios i oprócz ciekawych bejsbolówek zakupiłem kilka innych nietuzinkowych nakryć głowy. Tego kapelusza nie trzeba przedstawiać 1218293390_PC210006(2).thumb.JPG.3481e5e66096f990fc0119967df69584.JPG1082863504_PC210007(2).thumb.JPG.1ea3e27e5f7787aa43c05c6629cc7d0a.JPG250945852_PC210008(2).thumb.JPG.836862d5e806d03758bc17d744d6758e.JPGKolejny pochodzi z połowy lat 70-tych Kreeger&Sons NYC Sueded Cowhide  Hiking Hat  1634304255_PC210004(2).thumb.JPG.d3fe319a13218b59965a73587da41229.JPG469539131_PC210005(2).thumb.JPG.9f534c6cf03438a79bafa1a7338d0c54.JPGI znalezisko przy którym serce mi trochę szybciej zabiło  508744223_PC210009(2).thumb.JPG.80b74271640686985dada90be44f4759.JPG1955088265_PC210010(2).thumb.JPG.b5160835f8d301c9aa06cf239c22f111.JPG1252994665_PC210012(2).thumb.JPG.6352cb37acfcb30c4ae97e14b46acdbc.JPG542625477_PC210011(2).thumb.JPG.056109fd42f0886ea0bef0684b2b8574.JPG

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Najmniejszy napisał:

Pięknie widać mierność Sterkowskiego, takiego wszycia potnika poza chińszczyzną ciężko uświadczyć, a forumowym specom od galanterii skórzanej nie polecam patrzeć dłużej niż dwie sekundy na spodnią część daszka. 

Prawdę mówiąc to miałem podobne pierwsze wrażenie. Słaba jakość materiałów i delikatnie mówiąc "nonszalancja" przy wykończeniu od razu przykuły moją uwagę. Gdyby nie sentyment i napis "Made in Poland" to pewnie bym tej czapki nie kupił. Z drugiej strony cena tego typu zakupów nie jest zbyt wysoka, trudniej się dostać na teren wytwórni filmowej.Takie akcesoria są sprzedawane na wagę w cenie $2 za funt ,czapka Sterkowskiego była częścią większego zakupu i w sumie może kosztowała tyle ile jeden banan w warzywniaku,Panama Stetsona jeszcze mniej, gdyż jest lżejsza a takie kapelusze "na rynku" kosztują trochę pieniędzy 

Opublikowano

Niestety, Sterkowski to taki trochę Królewski Herb wśród nakryć głowy - na początku super, że przystępna cena i klasyczny fason, a nie potworki. A potem człowiek zauważa jakość materiałów, szycia, etc. i entuzjazm gaśnie. Są wyjątki, jak kapelusze sprzedawane pod marką Sterkowski, ale cudzej produkcji, i o pilotkach chyba słyszałem dobre słowa, choć teraz nie dam sobie ręki uciąć - ale ogólny trend nie jest zbyt pozytywny. A jednocześnie ciężko o dobre czapki, poza Chorążym - u Cieszkowskiego ruletka z dostępnością rozmiarów, u Królikowskiego w Wejherowie świetnie odszyte, ale z miernych materiałów, u Derdy we Wrocławiu luksus, tylko podszewki i potniki tak tragiczne, że człowieka skręca, etc. 

• Like 2
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

À propos Sterkowskiego. Właśnie odebrałem kaszkiet Shelby z Harris Tweedu (po prawej) w porównaniu z kaszkietem Mousa też z HT od Milera. Ten sterkowskiego jest o wiele delikatniejszy/cieńszy w konstrukcji. Oczywiście Milerowi pomagają zauszniki, które siedzą w środku, ale ogólnie jestem bardziej przekonany do Milera. Czy ktoś wie kto je dla niego robi?

IMG_20191222_093419907.jpg

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Jako, że to pierwszy mój post na tym forum chciałbym się przywitać. Ostatnio zastanawiam się nad zakupem pierwszego kapelusza, szukam czegoś bardzo uniwersalnego i jako, że jeszcze uczę się i budżetu nie mam zbyt wielkiego szukam nie drogiego kapelusza. Jak na razie jedyna moja styczność z kapeluszami to stary, trochę za mały kapelusz skautowski. Jak na razie znalazłem taką Fedorę
https://hatroom.pl/pl/kapelusze-mskie/kapelusze-jaxon-ford-fedora-brzowy/?option=4898&gclid=EAIaIQobChMIt6jx4vTW6AIVBKoYCh0jQgwQEAQYAyABEgIuivD_BwE
Czy jest to dobry wybór? Traktuje kapelusz jako rzecz użytkowa i chciałbym nosić go na co dzień. Miał ktoś z was doczynienia ze sklepem z linku?
Z góry dzięki za odpowiedzi.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Kapelusz lepiej mierzyć w salonie. Ja mam jeden kapelusz, w którym dobrze, jak sądzę, wyglądam. Przymierzyłem go z ciekawości, przypadkiem, i od razu kupiłem. Wcześniej w każdym mierzonym kapeluszu wyglądałem idiotycznie i już straciłem wiarę, że mogę w kapeluszu dobrze wyglądać.