Pan Janusz Napisano 8 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpień 2011 Dekatyzacji? Ale z tą nazwą węglowodorów to lekkie przegięcie, raczej nikt kto nie jest z wykształcenia chemikiem tego typu ekscesów ze szkoły nie pamięta (jak w sumie 95% materiału) Proces ten jednak jest wykonywany na czystym materiale, gdzie skurczenie się nie powoduje zdefasowania ( bo jeszcze nie ma szwów ). Co do pytania o suszenie, najlepiej w ogóle nie suszyć, tylko powiesić na dobrym ( czyli najlepiej pasującym na szerokość i szerokimi kulami ramion ) wieszaku, aż do wyschnięcia. Ostatecznie, jeżeli naprawdę przemoczyliśmy porządnie marynarkę, można rozłożyć ręcznik kąpielowy płasko na ziemi i położyć na nim ubranie, aby woda zmigrowała na ręcznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kset Napisano 8 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpień 2011 tak, dekatyzacja . z undekanem mi się skojarzyło i dekantacją. no dekatyzuje się materiał, jak powiedziałem, przed przystąpieniem do szycia. i dlatego potem się on nie kurczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 27 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Sierpień 2011 Może ktoś wie, podobno w Warszawie jest pralnia, która specjalizuje się w praniu kurtek barboura? (potrzebuję m.in. usunąć plamkę po jakiejś farbie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TYTUS Napisano 27 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Sierpień 2011 Husky czy olejak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 27 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Sierpień 2011 Husky czy olejak? Olejak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 27 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Sierpień 2011 Husky czy olejak? Olejak. Jak zwykle polecę Alicję. Daj parametry, gdzie mogę ją znaleźć. edit: w którym wątku ją polecałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 28 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Sierpień 2011 To nie do mnie ale w przewodniku w wątku o pralniach viewtopic.php?f=2&t=310&start=0&hilit=alicja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 28 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Sierpień 2011 To nie do mnie ale w przewodniku w wątku o pralniach viewtopic.php?f=2&t=310&start=0&hilit=alicja Dziękuję, Piracie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j@zzband Napisano 28 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Sierpień 2011 Może ktoś wie, podobno w Warszawie jest pralnia, która specjalizuje się w praniu kurtek barboura? (potrzebuję m.in. usunąć plamkę po jakiejś farbie) Może tutaj: http://www.woskowanie.com.pl/woskowanie ... _main.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 28 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Sierpień 2011 Może ktoś wie, podobno w Warszawie jest pralnia, która specjalizuje się w praniu kurtek barboura? (potrzebuję m.in. usunąć plamkę po jakiejś farbie) Może tutaj: http://www.woskowanie.com.pl/woskowanie ... _main.html A to ciekawe... nie wiedziałem. Dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol606 Napisano 17 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień 2011 Pomyślałem, że od odświeżę temat. Nie znalazłem za wiele na temat prasowania koszuli w kant, ja na szczególne okazję prasuję koszulę w dość ciekawy sposób. Przy najbliższym prasowaniu wrzucę zdjęcia Koszule prasuje normalnie, klasycznie, po zakończeniu działań przechodzę do kantów. Kieszonka: 1szy kant jest od guziczka do szwu na wysokości barku 2 i 3 kant są od krańców kieszonki (ważne by te od stępy zachowały symetrię, zależnie od szerokości kieszonki) Całość tworzy taki pazurek z przodu Plecy: 1szy kant jest 5 cm pod szwem poprzecznym na szerokość pleców (dobrze zaznaczyć materiał po zmierzeniu go, lekkimi wgniecieniami) idealnie na połowie długości kantu, pionowo w dół idzie drugi szew, i w odległości 5cm z prawej i lewej dwa następne, też na całą długość pleców. Rękawy: jeden klasyczny kant na długość całego rękawa po stronie przeciwnej niż szew. Przy braku wprawy dobrze, żeby pomagała druga osoba odpowiednio przytrzymując materiał, najważniejszą rzeczą jest by przy robieniu kantów koszula nie pogniotła się. Mnie jeszcze uczono, żeby koszula trzymała odpowiedni fason była lekko wkładana w bieliznę, zapewnia to lepsze wrażenie. Zapraszam odważnych do prób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 17 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień 2011 Masz jakieś zdjęcia? Nigdy nie słyszałem o prasowaniu koszuli w kant. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol606 Napisano 17 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień 2011 eye_lip: Na Twoją prośbę. Jest to tylko model pokazowy, z ważnych rzeczy: - prasowana od strony wewnętrznej, poprawiana od zewnętrznej - każdy kant musi być robiony jednym przesunięciem żelazka, nie da się dwa razy przejechać dokładnie w tym samym miejscu - plecy wykonane troszkę inaczej ze względu na budowę szwu - brak guzika w kieszonce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol606 Napisano 17 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień 2011 I końcowe zdjęcie pleców: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 17 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień 2011 Szczerze mowiac pierwszy raz słysze o takim prasowaniu koszuli w kant i nie do konca rozumiem sens takiego prasowania. Koszula w kant ma byc bardziej elegancka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Nereusz Napisano 17 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień 2011 Z ciekawości, ile czasu zajmuje Ci prasowanie koszuli w ten sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 17 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień 2011 Po takim zaprasowaniu kantów, koszula wygląda jakby miała falbany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol606 Napisano 17 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień 2011 Koło 15min, oczywiście zdjęcia to zdjęcia, wrzucam to jako ciekawostkę Jakieś 3 lata temu na zajęciach savoir vivre uczono mnie, że koszula na rękawach powinna być zaprasowana w kant, wiem że obecnie modne jest jednak prasowanie bez kantów, ciężko mi powiedzieć co jest bardziej prawidłowe. Kanty na koszulach są np wykorzystywane przez wojsko i policję jako elementy munduru w oddziałach reprezentacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 17 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień 2011 Polecam lekturę tematu: viewtopic.php?f=1&t=956&hilit=kanty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max Napisano 25 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Wrzesień 2011 Jako, że dzięki czytaniu forum w mojej szafie pojawia coraz więcej ubrań wysokiej jakości, chciałbym uchronić się przed przykrą niespodzianką jaką są mole. Wprawdzie obecnie nie mam z nimi problemu, ale wolę zapobiegać. Czytałem o lnianych workach na ubrania i kulkach/klockach z drewna cedrowego... Jakie są Wasze sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartazz Napisano 25 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Wrzesień 2011 Ze swojej strony do usunięcia moli od zaraz mogę polecić spray na mole firmy Bros. Wystarczy spryskać szafę i większość moli ginie po pewnym czasie. Spray jest dobry w przypadku, gdy mamy już mole w naszej szafie. Dla profilaktyki stosuję zawieszki przeciw molom z firmy Bros i od pory, kiedy miałem problem z molami i potraktowałem je sprayem i rozwiesiłem wspomniane zawieszki, problem zniknął. Bardzo dobrze działa na mole lawenda, którą także wystarczy zawiesić lub rozłożyć w szafie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkadyjczyk Napisano 25 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Wrzesień 2011 Temat juz się przewinął wcześniej, ja zastosowałem kupione u starszych pań na targu w Lublinie tzw. bagno, jest to bylina rosnąca na co podmoklejszych obszarach naszego kraju, nie wiem jaka jest nazwa botaniczna, wszyscy na to mówią po prostu bagno. Problem rzeczywiście zniknął. dobrze jednak robi też wietrzenie szafy i dokładny ogląd garderoby co pewien czas czy się jakiś łobuz nie zaczął stołować na naszych płaszczach i marynarkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal. Napisano 25 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Wrzesień 2011 Tyle, że z tego co pamiętam z poprzedniej dyskusji bagno jest pod ochroną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 25 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Wrzesień 2011 Jedyne mole jakie pojawiają się u mnie to spożywcze w zbyt długo otwartym ryżu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 27 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2011 W jaki sposób można zdezynfekować antymolowo odzież? Kupiłem nowy płaszcz (stan idealny, metki), który najprawdopodobniej był przechowywany przez kogoś przez dłuższy czas. W jaki sposób można upewnić się, że nie przemyciło się żadne cholerstwo? Można wyprać chemicznie, czy jednak jest sens męczyć w ten sposób nowe ubranie? Czy wystawienie na nocne przymrozki wystarczy? A może zapakować w folię razem z jakimś preparatem chemicznym, oczywiście nie niszczącym wełny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi