Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak, łączenie fraków i smokingów na jednym przyjęciu było spotykane. Ale wykładane, przyczepione kołnierzyki wraz z rozwiązanymi muchami do fraków nie są i nigdy nie były poprawne. ;)

Pozdrawiam, Dr

Bankiet w Poselstwie polskim w Bernie wydany z okazji odczytu prezesa BGK Romana Góreckiego. 1930. Berno (Szwajcaria).

Dołączona grafika

Jeden dżentelmen (jak mniemam) jest czerwony ze wstydu. To ten w krawacie! :evil:

Jeszcze inny jest chyba w stroju szlacheckim (?).

Opublikowano

Albo w mundurze.
I to nie koniecznie wojskowym, jak na takiego gościa mundur wygląda z ubogo, nie ma szarży na naramiennikach ani odznak/medali, nie widzę koalicyjki a jegomość w tym wieku raczej nie byłby strzelcem.
Opublikowano

Albo w mundurze.
I to nie koniecznie wojskowym, jak na takiego gościa mundur wygląda z ubogo, nie ma szarży na naramiennikach ani odznak/medali, nie widzę koalicyjki a jegomość w tym wieku raczej nie byłby strzelcem.
Zdecydowanie nie wojskowym. Kolejarskim, górniczym?
Opublikowano

cała scena jest dość surrealistyczna, ale ... 4:28 - poprawianie krawata ... nie mam słów.

A ja mam problem z wyglądem krawata już po kilkudziesięciu minutach w biurze. WŁAŚNIE dlatego to nie JA dostałem licencję na zabijanie :evil: . Życie...

Opublikowano

cała scena jest dość surrealistyczna, ale ... 4:28 - poprawianie krawata ... nie mam słów.

A ja mam problem z wyglądem krawata już po kilkudziesięciu minutach w biurze. WŁAŚNIE dlatego to nie JA dostałem licencję na zabijanie :evil: . Życie...

Jeżeli naprawdę masz taki duży problem z żywotnością węzła to polecam http://www.tiesnug.com/
Opublikowano

Jeżeli naprawdę masz taki duży problem z żywotnością węzła to polecam http://www.tiesnug.com/

Koniecznie w połączeniu z dimple clip :-)

Opublikowano

Dzięki :).

Opublikowano

Mam nadzieję że nikt o tym wcześniej nie pisał ale gdy wpisywałem w wyszukiwarkę na forum zarówno polski jak i oryginalny tytuł nic nie znajdywało. Jestem świeżo po seansie, jedna rzecz że film świetny i bardzo polecam, kolejna to postać pana Simona, człowiek z zasadami i jak dla mnie zawodowo ubrany.

kadry:

http://www.blu-ray.com/movies/Thats-What-I-Am-Blu-ray/22023/#Screenshots

Opublikowano

Nie jestem może tak wprawiony jeszcze w ocenie i nie znam wszystkich reguł, nie powiem że to szczegół bo szczegóły mają wielkie znaczenie, film tak czy inaczej bardzo polecam.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Fragment serialu produkcji BBC "The Hour":

Skończyłem ostatnio oglądać "The Wire" i szukałem nowego serialu do oglądania w oczekiwaniu na 5. sezon "Mad Men" w marcu. Miało być "Zakazane imperium", ale chyba jednak wezmę się za to.

Apropos "The Wire". Serial ten klasyczną, męską elegancją nie stoi, ale ta scena jest warta uwagi:

Opublikowano

Get Carter(ten z 1971), o filmie a raczej o kostiumach w nim występujących napisano tyle że nie śmiem pisać na ten temat.

Rewelacyjna marynarka, ze szczególnym uwzględnieniem kozerki. Dzięki za inspirację, chyba na coś takiego się zdecyduję przy następnym zamówieniu, a peak lapel będzie musiał poczekać.
Opublikowano

W weekend obejrzalem film "Jak zostac krolem" (King's Speech) i niestety absolutny brak dbalosci o kostiumy zabral mi sporo radosci z filmu (ktory jako taki jest calkiem dobry).

Zle skrojone marynarki wrecz kluly w oczy. Do tego absolutny brak fantazji - a wiemy, ze w tamtych czasach meska elegancja znajdowala sie kilka poziomow wyzej niz obecnie. W filmie pojawia sie postac samego Duke'a (pojawia sie jako prince, king, a potem duke). Niestety nikt kto nie wiedzial tego wczesniej nie powiedzialby, ze to jeden z najlepiej ubranych (pewnie najlepiej) ludzi swoich czasow.

Krotko: sartorialny zawód.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Właśnie wróciłem z czarno-białego filmu "Artysta" stylizowanego na film niemy. Akcja toczy się w latach 20. i 30. XXw. więc na ekranie królują fraki, smokingi i garnitury z grubej wełny z kamizelkami. Ciekawe było zakładanie czarnej muszki do fraka w dzień i to, że codzienne spodnie miały guziki do szelek I szlufki do paska (było to kiedyś krytykowane na forum).

Jest oczywiście więcej smaczków: piżamy, szlafroki i bonżurki, stroje robotników i szoferów, itd.

Moim zdaniem film godny obejrzenia.

Pozdr,

wojvv

Opublikowano

Ciekawe było zakładanie czarnej muszki do fraka w dzień

Z tym, że fraka (poza strojem dworskim, do którego zakłada się białą muszkę) od nieco mniej niż dwustu lat nie nosi się w dzień. :) Tzn. oczywiście poprawne byłoby założenie muszki czarnej do stroju dziewiętnastowiecznego, ale raczej nie pokazano by tego w filmie, którego akcja dzieje się w latach 20. czy 30. Podobno gdzieś pisze, że do fraka w dzień nosi się czarną kamizelkę, ale nigdy się z tym nie spotkałem na żadnej ilustracji.

Pozdrawiam, Dr