Skocz do zawartości

Koszule - dyskusje i porady, jakość, ulubione marki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Wuj: bądź spokojny, u mnie identyczne zamówienie dotarło bez problemów :) 

Jednak problem jest taki, że tylko "stara" część kolekcji w jest tak obłędnie dobrej cenie, a wybór bardzo przebrany. Po uzupełnieniu stanów magazynowych cena wzrosła do 39Ł, co czyni bardziej opłacalnym zamówić bezpośrednio z Indii (... moje przesyłka zamówiona tydzień temu opuściła właśnie urząd celny... :) ).

Najsłabszą, co nie znaczy, że słabą stroną TRL są materiały. Lokują się gdzieś na poziomie CT/TML/H&C. Jednak dla mnie TRL wygrywa kołnierzykiem (tu nie widzę na rynku konkurencji), starannością wykonania i rozmiarówką, która mi wyjątkowo podpasowała. 

@PantaRhei: od Wólczanki zdecydowanie lepiej, od przeciętnego Lamberta lepiej, a przy najwyższych modelach Lamerta/Lantiera porównywalnie (choć Lambert/Lantier potrafią uszyć z markowanej tkaniny).

• Oceniam pozytywnie 1
  • Odpowiedzi 4,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

@Hargin - jak oceniasz rozmiarówkę w TRL? Patrząc na tabelki wydaje się plasować między slim a classic fit CT, tak jest też w rzeczywistości? Swoją drogą widzę ogromne różnice między stroną angielską a indyjską.

Opublikowano

@blekit: co do różnic w rozmiarówce to dam znać do niedzieli (powinny dotrzeć te z Indii). Faktycznie zgodnie z tabelami występuje różnica, ale obawiam się, że towar jest ten sam (i wtedy zaliczę delikatną wtopę). 

Sama rozmiarówka UK z tabeli oddaje dość dobrze rzeczywiste wymiary produktu.

Natomiast obawiam się, że ich "SLIM" nie jest taki slim, jak np. w Vistuli. To taki "taliowany normal". Mi pasuje, ale jeśli ktoś na górze szeroki, a na dole wąski - może być kłopot. 

Opublikowano

@Wuj: bądź spokojny, u mnie identyczne zamówienie dotarło bez problemów :)

Jednak problem jest taki, że tylko "stara" część kolekcji w jest tak obłędnie dobrej cenie, a wybór bardzo przebrany. Po uzupełnieniu stanów magazynowych cena wzrosła do 39Ł, co czyni bardziej opłacalnym zamówić bezpośrednio z Indii (... moje przesyłka zamówiona tydzień temu opuściła właśnie urząd celny... :) ).

Najsłabszą, co nie znaczy, że słabą stroną TRL są materiały. Lokują się gdzieś na poziomie CT/TML/H&C. Jednak dla mnie TRL wygrywa kołnierzykiem (tu nie widzę na rynku konkurencji), starannością wykonania i rozmiarówką, która mi wyjątkowo podpasowała. 

@PantaRhei: od Wólczanki zdecydowanie lepiej, od przeciętnego Lamberta lepiej, a przy najwyższych modelach Lamerta/Lantiera porównywalnie (choć Lambert/Lantier potrafią uszyć z markowanej tkaniny).

Akurat były takie, jakich szukałem - stripy różne, różniaste:) Dla mnie materiały CT/TML są bardzo ok - lubię takie grube płótna, więc jeśli w TRL jest podobnie, to już się cieszę.

PS - czy Wam w TML też tak gniotą się mankiety? 

Opublikowano

@blekit: co do różnic w rozmiarówce to dam znać do niedzieli (powinny dotrzeć te z Indii). Faktycznie zgodnie z tabelami występuje różnica, ale obawiam się, że towar jest ten sam (i wtedy zaliczę delikatną wtopę). 

Sama rozmiarówka UK z tabeli oddaje dość dobrze rzeczywiste wymiary produktu.

Natomiast obawiam się, że ich "SLIM" nie jest taki slim, jak np. w Vistuli. To taki "taliowany normal". Mi pasuje, ale jeśli ktoś na górze szeroki, a na dole wąski - może być kłopot. 

Zobaczymy, jedna na próbę się pojawi. Najwyżej krawcowa dla odmiany zamiast marynarki dostanie do taliowania koszulę :)

Opublikowano

PS - czy Wam w TML też tak gniotą się mankiety? 

gniotą czy marszczą? W TML w niektórych koszulach (zresztą kołnierzykach też) mam problem ze zmarszczkami materiału, których nie ma jak rozprasować.

Opublikowano

Mała aktualizacja. Dzisiaj byłem w "Camicissimie" w Sadyba Best Mall i widziałem, że pojawiła się kolejna promocja:

- przy zakupie 1 koszuli płaci się 199,90zł

- przy zakupie trzech koszul płaci się za nie 349,90zł

- za czwartą i kolejne koszule płaci się po 116,60zł

Za dwa-trzy tygodnie ma pojawić się nowa kolekcja 300 krawatów.

Panie z przewieszonymi centymetrami krawieckimi nadal wyglądają uroczo ;-)

Pozdr,

wojvv

Mam dwie koszule od nich. Są beznadziejne i gniotą się niemiłosiernie. Kupiłem ich najlepsze koszule i po pierwszym założeniu byłem bardzo zawiedziony.

Opublikowano

@R50: Classic to normal fit (cięty równo), a slim... delikatnie taliowany (nie jest to slim fit z CT - choć to trochę na wyczucie, bo takowych nie noszę)

@beny23: to taka Wólczanka podana po włosku - typowa sieciówka

Opublikowano

Mam dwie koszule od nich. Są beznadziejne i gniotą się niemiłosiernie. Kupiłem ich najlepsze koszule i po pierwszym założeniu byłem bardzo zawiedziony.

Salon w Sadyba BM już nie istnieje;padł w nierównej walce z Bytomiem i Vistulą :)

Opublikowano

gniotą czy marszczą? W TML w niektórych koszulach (zresztą kołnierzykach też) mam problem ze zmarszczkami materiału, których nie ma jak rozprasować.

Gniotą pod kątem w stosunku do linii mankietów. Prasuję rano, są jak z blachy, po czym po kilku godzinach pokazuje się dużo załamań itp. Tak, jakby w środku była jakaś dodatkowa warstwa i to ona własnie się "załamywała" w różne strony.

Opublikowano

Widzę, że wszędzie są porównania koszul do Wólczanki. Może ktoś napisać jak się plasują koszule Lancerto w porównaniu do Wólczanki lub CT lub TML lub TRD pod względem materiału i wykonania. Mam od nich dwie koszule ale cena jest odstraszająca.

Opublikowano

TRL zamówione, czekam na dostawę zobaczymy co przyjdzie :)

Ja swoją dostawę z Indii odebrałem. Przeszła bez cła i VAT. Jednak koszule z wypustu w UK i IN różnią się od siebie delikatnie krojem. Niestety te z Azji mają naszyte... kieszonki na piersi. Nie wynika to z opisu na stronie. Będę apelował... 

Opublikowano

Ja swoją dostawę z Indii odebrałem. Przeszła bez cła i VAT. Jednak koszule z wypustu w UK i IN różnią się od siebie delikatnie krojem. Niestety te z Azji mają naszyte... kieszonki na piersi. Nie wynika to z opisu na stronie. Będę apelował...

...długo będzie Pan siedział ?

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Szukałem, ale nie znalazłem. Gdzie dostanę gładką (wolałbym białą, niebieska też jest ok) koszulę tab collar? U Szarmanta jest ładna niebieska, ale niestety z udziwnionymi mankietami.

W sklepmiler.pl ma się pojawić tab collar, ale nie wiadomo w jakim kolorze, możesz dopytać bezpośrednio:

https://forum.butwbutonierce.pl/topic/3621-miler-spirits-style/?p=187998