Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zajac Poziomka Napisano 27 Czerwiec 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 27 Czerwiec 2019 @mayor Świetne recenzje, dzięki. Nie zgodzę się w kwestii workowatości kroju i szerokości rękawów T&A. Dla kogoś o budowie typu athletic szeroka klatka i szerokie ramiona koszuli są wybawieniem w koszulach RTW, a w moim rozmiarze kołnierzyka (15/38) talia nawet w classic fit nie jest aż tak znów workowata... kwestia preferencji, ostatnio wolę koszule trochę luźniejsze i mniej dopasowane, bardziej classic niż slim fit. Zgadzam się z tym że Sea Island od T&A to świetne materiały, z plusów firmy dodałbym też duży wybór ciekawych wzorów robionych przez Albini tylko dla T&A - głównie dosyć oryginalne wariacje pasków w różnych kolorach. T&A stanowią obecnie około połowę moich koszul i ostatnio jeżeli dokupuję jakieś nowe koszule to właśnie w tej firmie. Poniżej porównanie kołnierzykow, koszula w paski to kolnierzyk classic TA (piękny, klasyczny kołnierzyk), materiał to Sea Island Cotton w jeden ze wzorów Exclusive o których wspominałem, koszula biała to kołnierzyk i Regent (faktycznie dosyć mały), bawełna również Sea Island . 4 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 27 Czerwiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 27 Czerwiec 2019 @mayor, co prawda mój post nie wnosi za wiele do tematu, ale proszę o więcej tego typu recenzji (koszulowych i innych). Dzięki! 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayor Napisano 27 Czerwiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 27 Czerwiec 2019 4 godziny temu, Zajac Poziomka napisał: @mayor Świetne recenzje, dzięki. Nie zgodzę się w kwestii workowatości kroju i szerokości rękawów T&A. Dla kogoś o budowie typu athletic szeroka klatka i szerokie ramiona koszuli są wybawieniem w koszulach RTW, a w moim rozmiarze kołnierzyka (15/38) talia nawet w classic fit nie jest aż tak znów workowata... kwestia preferencji, ostatnio wolę koszule trochę luźniejsze i mniej dopasowane, bardziej classic niż slim fit. Zgadzam się z tym że Sea Island od T&A to świetne materiały, z plusów firmy dodałbym też duży wybór ciekawych wzorów robionych przez Albini tylko dla T&A - głównie dosyć oryginalne wariacje pasków w różnych kolorach. T&A stanowią obecnie około połowę moich koszul i ostatnio jeżeli dokupuję jakieś nowe koszule to właśnie w tej firmie. Poniżej porównanie kołnierzykow, koszula w paski to kolnierzyk classic TA (piękny, klasyczny kołnierzyk), materiał to Sea Island Cotton w jeden ze wzorów Exclusive o których wspominałem, koszula biała to kołnierzyk i Regent (faktycznie dosyć mały), bawełna również Sea Island . Przede wszystkim dzięki za podjęcie dyskusji. Jeżeli chodzi o workowatość kroju to rzeczywiście do pierwszego porównania wybrałem złą koszule T&A z kołnierzykiem Canonbie i krojem Weekend Fit dlatego to porównanie było niefortunne i krzywdzące dla firmy z Jermyn St. Na pewno koszule T&A to absolutny "creme de la creme" jeżeli chodzi o światowy rynek, a w UK nie maja sobie równych-jest T&A, długo nie ma nic,Hilditch&Key, Harvie&Hudson, a o "pożal się Boże" koszulach Thomas Pink czy Charles Thyrwitt nawet nie wspomnę. Do napisania recenzji sprowokowała mnie błędna opinia/stereotyp panujący na forum i nie tylko ,że jedyna prawdziwa koszula to tylko ta szyta na miarę a świat męskiej elegancji zaczyna się i kończy na bespoke. To nie jest prawda tylko bzdura powtarzana tysiąc razy przez modowych blogerów,youtuberów itp.90% moich koszul jest szytych na miarę i żadna nie jest w stanie trzymać świecy przy koszulach RTW od wiodących producentów. Mały rzemieślniczy zakład nie jest w stanie zrobić podobnego produktu jak czołowe firmy(za wysokie progi) tak samo jak utalentowany tenisista amator nie jest w stanie ograć Federera deską do krojenia mięsa. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xune Napisano 27 Czerwiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 27 Czerwiec 2019 Ja wyżej cenię koszule MTM z uwagi na dopasowanie. RTW po przeróbkach leży na mnie góra przyzwoicie, w MTM osiągnąłem znacznie lepsze efekty. Lubię slim, ale nie skinny, posturę mam marną. Gdyby RTW leżało na mnie naprawdę dobrze to bym je nosił chętniej, obecnie kupuję tylko jak mam ekstra okazję, czyli nie za często. Dla mnie MTM jest lepsze od RTW, kwestia zdefiniowania co uznaję za lepsze i jaką mam Piramidę Potrzeb Koszulowych 😀 drobny cent do dyskusji. I popieram kolegów, te recenzje są fajne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 27 Czerwiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 27 Czerwiec 2019 4 godziny temu, Zajac Poziomka napisał: @mayor Świetne recenzje, dzięki. @mayor, @Zajac Poziomka, więcej takich opisów i recenzji bardzo proszę - to uwaga ogólna. Co do zdjęć koszul T&A, ciężko na ich podstawie ocenić koszule, ale po raz kolejny podziwiam garnitur do tego stopnia, że mocno się nim inspirowałem/kierowałem/wzorowałem/plagiatowałem, niepotrzebne skreślić, zamawiając swój u @Ernestson. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawcio Napisano 27 Czerwiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 27 Czerwiec 2019 Niestety nie każdy ma sylwetkę athletic i koszule T&A są z góry skreślone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawcio Napisano 27 Czerwiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 27 Czerwiec 2019 Niestety nie każdy ma sylwetkę athletic i koszule T&A są z góry skreślone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 27 Czerwiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 27 Czerwiec 2019 12 minut temu, Pawcio napisał: Niestety nie każdy ma sylwetkę athletic i koszule T&A są z góry skreślone To chyba oczywiste że koszule RTW nie będą pasować każdemu. Ja np. nie mam sylwetki skinny i z góry skreślone są dla mnie koszule polskich firm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayor Napisano 27 Czerwiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 27 Czerwiec 2019 Nie jest tak ,że T&A produkuje koszule tylko na sylwetkę athletic, gdyż ma w ofercie koszule w co najmniej 3 rodzajach dopasowania: Regular.Weekend i Tailored Fit.Dodatkowo personel w ich firmowych butikach, czy też sklepach które mają franczyzę na sprzedaż koszul T&A jest dobrze przygotowany i jest w stanie dobrać rozmiar do większości sylwetek .Jeszcze taka ciekawostka, nie każdy wie ,że właścicielem firmy Turnbull&Asser jest Mohamed Al-Fayed ,ojciec Dodiego ,który zginął razem z księżną Walii Dianą w wypadku samochodowym. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djmakus Napisano 2 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec 2019 z czystej ciekawości: co oznacza wstawka W dniu 27.06.2019 o 16:42, mayor napisał: a o "pożal się Boże" koszulach Thomas Pink czy Charles Thyrwitt nawet nie wspomnę. ? Jakaś próba oceny ludzi, którzy (zwłaszcza tu na forum) kupują te "pożal się boże" koszule CT/TML/H&C? Jakaś próba bycia lepszym? Pracujesz dla T&A? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 2 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec 2019 27 minut temu, djmakus napisał: z czystej ciekawości: co oznacza wstawka ? Jakaś próba oceny ludzi, którzy (zwłaszcza tu na forum) kupują te "pożal się boże" koszule CT/TML/H&C? Jakaś próba bycia lepszym? Pracujesz dla T&A? Z czystej ciekawości, w jaki sposób ocena koszuli może być odebrana jako ocena osoby która taką koszulę nosi??? Miałem kilkanaście koszul CT i niestety są one w mojej opinii nienajlepszej jakości, szczególnie koszule biznesowe, te z serii casual „dają radę” i jako jedyne zostały w mojej szafie, resztę rozdałem. @mayor ma rację, od T&A oddziela Tyrwhitta jakościowa przepaść. Nie pracuję dla Turnbull&Asser. Mam nadzieję że nie poczułeś się przeze mnie oceniany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayor Napisano 2 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec 2019 40 minut temu, djmakus napisał: z czystej ciekawości: co oznacza wstawka ? Jakaś próba oceny ludzi, którzy (zwłaszcza tu na forum) kupują te "pożal się boże" koszule CT/TML/H&C? Jakaś próba bycia lepszym? Pracujesz dla T&A? Przede wszystkim dzięki za przyłączenie się do dyskusji.Nie próbuje oceniać ludzi tylko produkt-koszule z rożnych manufaktur.Mam kilka koszul od CT i moim zdaniem poza tym ,że na metkach jest wypisane wołami "Jermyn St London" to te koszule nie mają nic wspólnego z tradycyjną jakością ,której oczekujemy od produktów z Jermyn Street.Ale jeżeli Ty masz inne doświadczenia to zapraszam do napisania rzeczowej recenzji zamiast osobistych wycieczek i wpisów typu:"Moja racja jest mojsza od Twojej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 2 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec 2019 😁 I znów paru dżentelmenów podniosło sobie niebezpiecznie ciśnienie, bo okazało się, że koszule w cenie 200 funtów sztuka są lepsze od koszul w cenie 30 funtów sztuka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawcio Napisano 2 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec 2019 Koszule też nie po 200 funtów sztuka, bo na wyprzedaży są za ok 130 funtów. Także nie przesadzałbym z tą ekskluzywnością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 2 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec 2019 Koszule też nie po 200 funtów sztuka, bo na wyprzedaży są za ok 130 funtów. Także nie przesadzałbym z tą ekskluzywnością CT są na wyprzedaży w cenie 20 funtów, nie 30; brałem pod uwagę ceny regularne. Wyprzedaży nie ma sensu porównywać, bo kiedyś widziałem koszulę T&A w cenie CT w TKMaxx w Londynie: jedną, brudną od przymierzania, brzydką, kołnierzyk 35. Apples and oranges, anyways. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrwawa Napisano 2 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec 2019 3 godziny temu, djmakus napisał: ...Jakaś próba oceny ludzi, którzy (zwłaszcza tu na forum) kupują te "pożal się boże" koszule CT/TML/H&C? Jakaś próba bycia lepszym? Pracujesz dla T&A? Jakaś próba oceny ludzi którzy nie kupują u wspomnianych przez Ciebie dystrybutorów? Jakaś próba bicia odmiennych wyborów i opinii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayor Napisano 2 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec 2019 1 godzinę temu, lubo69 napisał: CT są na wyprzedaży w cenie 20 funtów, nie 30; brałem pod uwagę ceny regularne. Wyprzedaży nie ma sensu porównywać, bo kiedyś widziałem koszulę T&A w cenie CT w TKMaxx w Londynie: jedną, brudną od przymierzania, brzydką, kołnierzyk 35. Apples and oranges, anyways. "Psy na lata się nie gryzą" tak samo w koszuli metka z ceną o niczym nie świadczy.Na przykład mam koszule Pal Zireli, które kosztowały tyle co 7-Day Metrocard, a w niczym nie ustępują koszulom za 100 czy 150 funtów (dodatkowo Made in Italy).Tak jak mówi Izraelskie przysłowie:"Nawet w dobrym szpitalu znajdziesz lekarza ,który Ci zaszkodzi, a w kiepskim szpitalu znajdziesz lekarza ,który Cie wyleczy" Podobnie jest z metrem ,nasze jest dwa razy tańsze od londyńskiego, a sto razy lepsze, tylko nowojorczycy tradycyjnie narzekają na NYC Subway (i NY Knicks) ,bo Tube w Londynie ma więcej lat i jest "Made in England" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 2 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec 2019 W dniu 27.06.2019 o 16:42, mayor napisał: Przede wszystkim dzięki za podjęcie dyskusji. Jeżeli chodzi o workowatość kroju to rzeczywiście do pierwszego porównania wybrałem złą koszule T&A z kołnierzykiem Canonbie i krojem Weekend Fit dlatego to porównanie było niefortunne i krzywdzące dla firmy z Jermyn St. Na pewno koszule T&A to absolutny "creme de la creme" jeżeli chodzi o światowy rynek, a w UK nie maja sobie równych-jest T&A, długo nie ma nic,Hilditch&Key, Harvie&Hudson, a o "pożal się Boże" koszulach Thomas Pink czy Charles Thyrwitt nawet nie wspomnę. Do napisania recenzji sprowokowała mnie błędna opinia/stereotyp panujący na forum i nie tylko ,że jedyna prawdziwa koszula to tylko ta szyta na miarę a świat męskiej elegancji zaczyna się i kończy na bespoke. To nie jest prawda tylko bzdura powtarzana tysiąc razy przez modowych blogerów,youtuberów itp.90% moich koszul jest szytych na miarę i żadna nie jest w stanie trzymać świecy przy koszulach RTW od wiodących producentów. Mały rzemieślniczy zakład nie jest w stanie zrobić podobnego produktu jak czołowe firmy(za wysokie progi) tak samo jak utalentowany tenisista amator nie jest w stanie ograć Federera deską do krojenia mięsa. Tylko, że MTM to nie są w większości "małe zakłady rzemieślnicze". Może w Stanach funkcjonuje to inaczej, ale w Polsce salony MTM to tak naprawdę miejsca, gdzie zbiera się miarę, a szycie odbywa się w Tczewie, w tych samych kilku wielkich szwalniach. Przecież identyczne próbniki w każdym miejscu to nie przypadek :). Ja na przykład mam 100 % koszul MTM, bo jestem... kurde, zawsze mi się wydawało, że dość wymiarowy (180 cm, 70 kg), ale według firm odzieżowy - no nie za bardzo, i w żadnych koszulach RTW nie miałem satysfakcjonującego dopasowania. Poza tym, chodzi tu też o budowanie swojego całościowego wizerunku, bo na przykład, wszystkie moje koszule mają ostro ścięte mankiety na dwa guziki, 90 % ma powiększony button down itd. przez co cała moja garderoba jest spójna stylistyczna. No i lubię pomacać materiał przed zakupem, a to w przypadku kupowania koszul premium przez Internet (bo tylko tak są one dostępne w Polsce) byłoby niemożliwe. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 2 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec 2019 @Velahrn, czy masz może porównanie MTM z Polski do na przykład Camiceria Olga albo Luxire ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xune Napisano 2 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec 2019 @Żorż Ponimirski Bezsensownie mała próbka porównawcza MTM, ale może coś wyłuskasz - Dwie koszule od Macaroniego, kupione w ramach promocji 2 za 1. Rabat ograniczał próbniki dostępne, co ciekawe ja w lokalizacji numer dwa miałem do wyboru spośród dwóch próbników, inny klient w lokalizacji numer jeden (akurat tam robiliśmy przymiarkę) miał do wyboru spośród trzech. Ale cena nadal była ekstra I mierzyłem marynarkę, ale słabo leży. - Trzy koszule Luxire i jeden popover, chyba wszystkie kupione tak po prostu. Poza tym ze 4-5 par spodni. Ogółem bym powiedział że u MT przypominało to bardziej auto z salonu. Wybierasz z ładnego katalogu ładnych rzeczy. Bardzo przyjemne bambarozzo, pomiary kolega @Meander zbierał wręcz z pietyzmem i fakt promocji absolutnie nie wpływał na obsługę. Tkaniny wybrałem fajne, jestem zadowolony, mankiet portofino jest świetny i bardzo lubię nosić koszule od MT. W Luxire to bardziej jakbyś tłumaczył Cześkowi z migomatem co ma zrobić. Jak się dotłumaczysz to może wyjść coś naprawdę świetnego, ale czasem Czesiek zagapi się i wyjdzie mu nie tak. Czesiek lubi też jak mu powiesz prościej niż trudniej i nie przyjmuje do wiadomości że on mógł coś zrobić nie tak. Czasem też Czesiek co tydzień mówi Ci że będzie na dziś i tak przez kwartał. Zamawianie w Luxire to taka gra w ruletkę. Czasem jest tanio, szybko i dobrze. Częściej tanio i dobrze. Czasem tanio i szybko, ale to rzadko. Ich koszulowe tkaniny in-house/noname są niezłe (szczególnie polecam cool <kolor> linen-cotton) bazując na dotychczasowych małych doświadczeniach i wątku na SF. Gdzie indziej od ręki za 3 stówy dostaniesz MTM z prawie dowolnymi opcjami kastomizacji koszuli z błękitnego bawełnianego oxfordu? 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 2 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec 2019 5 minut temu, Xune napisał: @Żorż Ponimirski W Luxire to bardziej jakbyś tłumaczył Cześkowi z migomatem co ma zrobić. Jak się dotłumaczysz to może wyjść coś naprawdę świetnego, ale czasem Czesiek zagapi się i wyjdzie mu nie tak. Czesiek lubi też jak mu powiesz prościej niż trudniej i nie przyjmuje do wiadomości że on mógł coś zrobić nie tak. Czasem też Czesiek co tydzień mówi Ci że będzie na dziś i tak przez kwartał. Leżę i kwiczę "Cześki i Karole" towarzyszą mi przez całe życie i wolałbym ograniczyć kontakty do minimum Ja z niecierpliwością czekam na przymiarkę swojego pierwszego zamówienia z CO choć nie ukrywam, że dla mnie była to opcja exclusive i na co dzień jestem bardzo zadowolony z fasonu extra slim fit w SuSu. Mam 6 koszul i jeśli pojawi się w lipcu outlet to rozważam dobranie kolejnych 3 sztuk. Po roku użytkowania trzech i pół roku z kolejnymi trzema (kupuję jak widać w outlecie 3-paki po 75E co pół roku) nie mam się do czego przyczepić, a wybierałem do tej pory całkiem różne miksy bawełny, lnu, denim, różne kształty kołnierzyka i popover - wszystkie fajne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 2 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec 2019 4 minuty temu, xkoziol napisał: @Żorż Ponimirski - wrzuć może ten spis w stopkę, będzie łatwiej ogarnąć Wątpię. Mój rozmiar kołnierzyka 42 wg średniej forumowej zahacza o "grubasa", a 90 kilo wagi podobno prowadzi do przyśpieszonego zużycia podeszew w trzewikach 😭 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zimmermann Napisano 2 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec 2019 A jak wypadają koszule T&A w porównaniu do koszul Eton? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meander Napisano 2 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec 2019 4 godziny temu, Xune napisał: @Żorż Ponimirski Bezsensownie mała próbka porównawcza MTM, ale może coś wyłuskasz - Dwie koszule od Macaroniego, kupione w ramach promocji 2 za 1. Rabat ograniczał próbniki dostępne, co ciekawe ja w lokalizacji numer dwa miałem do wyboru spośród dwóch próbników, inny klient w lokalizacji numer jeden (akurat tam robiliśmy przymiarkę) miał do wyboru spośród trzech. Ale cena nadal była ekstra I mierzyłem marynarkę, ale słabo leży. - Trzy koszule Luxire i jeden popover, chyba wszystkie kupione tak po prostu. Poza tym ze 4-5 par spodni. Ogółem bym powiedział że u MT przypominało to bardziej auto z salonu. Wybierasz z ładnego katalogu ładnych rzeczy. Bardzo przyjemne bambarozzo, pomiary kolega @Meander zbierał wręcz z pietyzmem i fakt promocji absolutnie nie wpływał na obsługę. Tkaniny wybrałem fajne, jestem zadowolony, mankiet portofino jest świetny i bardzo lubię nosić koszule od MT. W Luxire to bardziej jakbyś tłumaczył Cześkowi z migomatem co ma zrobić. Jak się dotłumaczysz to może wyjść coś naprawdę świetnego, ale czasem Czesiek zagapi się i wyjdzie mu nie tak. Czesiek lubi też jak mu powiesz prościej niż trudniej i nie przyjmuje do wiadomości że on mógł coś zrobić nie tak. Czasem też Czesiek co tydzień mówi Ci że będzie na dziś i tak przez kwartał. Zamawianie w Luxire to taka gra w ruletkę. Czasem jest tanio, szybko i dobrze. Częściej tanio i dobrze. Czasem tanio i szybko, ale to rzadko. Ich koszulowe tkaniny in-house/noname są niezłe (szczególnie polecam cool <kolor> linen-cotton) bazując na dotychczasowych małych doświadczeniach i wątku na SF. Gdzie indziej od ręki za 3 stówy dostaniesz MTM z prawie dowolnymi opcjami kastomizacji koszuli z błękitnego bawełnianego oxfordu? Dzięki za miłe słowa Xune! Faktycznie przykładamy bardzo dużą wagę do zbierania miary, a przez te kilka lat od promocji system całkiem przyjemnie nam się rozrósł, jest dużo nowych opcji. Nie pamiętam z czego mogła wynikać różnica w ilości tkanin, może akurat wtedy pojawiał się nowy próbnik, bo kiedyś w podstawowej ofercie mieliśmy dwa, teraz są trzy. W zasadzie w trakcie promocji zamówiło dość sporo forumowiczów, część miałem okazję poznać osobiście zbierając miarę i to było bardzo ciekawe doświadczenie z cyklu "co Klient to opinia, ale forumowicze mają podobny gust w dopasowaniu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayor Napisano 3 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Lipiec 2019 18 godzin temu, Velahrn napisał: Tylko, że MTM to nie są w większości "małe zakłady rzemieślnicze". Może w Stanach funkcjonuje to inaczej, ale w Polsce salony MTM to tak naprawdę miejsca, gdzie zbiera się miarę, a szycie odbywa się w Tczewie, w tych samych kilku wielkich szwalniach. Przecież identyczne próbniki w każdym miejscu to nie przypadek :). Trochę nieprecyzyjnie się wyraziłem zamiast "małe zakłady rzemieślnicze" powinienem napisać mali gracze.W Stanach MTM funkcjonuje rożnie w kompaniach dla których pracowałem/pracuje obecnie koszule szyje się zarówno w mega szwalniach jak i mikro zakładach typu "Mom-and-Pop business", ale to i tak nie ma znaczenia ,gdyż w obydwu przypadkach firmy nie są w stanie konkurować pod względem jakości z T&A,H&K,H&H, Brioni,Borelli,Kiton czy Loro Piana.Jedyne pole na jakim mogą konkurować jest cena. Ale niska cena przekłada się na obcinanie kosztów a niskie koszty to gorsze materiały, oszczędności na robociźnie. Często firmy szyjące MTM posługują się sloganem:"przynieś/wyślij nam swoją najlepszą koszule, a my uszyjemy dokładną kopie" .To nie jest prawda,możesz dać im koszule Turnbull&Asser i rok czasu na wykonanie kopii a oni i tak nie będą w stanie zrobić dokładnie takiej samej koszuli. Nawet jak im zapłacisz tyle samo ile kosztuje koszula T&A w programie MTM/Bespoke i pozwolisz rozebrać zniszczyć koszule żeby zobaczyli i skopiowali np. bezklejową konstrukcje kołnierzyka od środka.Po prostu nie da się ogarnąć w rok czegoś co komuś innemu zajęło 130 lat 14 godzin temu, zimmermann napisał: A jak wypadają koszule T&A w porównaniu do koszul Eton? Koszule Eton bardziej można porównać do oryginalnych koszul Brooks Brothers niż do T&A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi