Skocz do zawartości

Koszule - dyskusje i porady, jakość, ulubione marki

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

@Frisko,

Na wyprzedażach/w outletach czy w cenach regularnych ?

Ja mam kilka dobrych typów:

Gant - można znaleźć nawet za 30$ w Marshalls/TJMaxx, bardzo dobra jakość, współczesny krój, marka, która wprowadziła dodatkowy guzik w koszulach ocbd z tyłu kołnierzyka (obecnie element mało przydatny, ale charakterystyczny). W PL kosztują grubo ponad 300zł.

Ralph Lauren - jest ich dużo w Marshalls/TJ i trzymają cenę, ale poszukaj wyższych linii (mają wyższą cenę wyjściową na metce) i pamiętaj, że jeśli nie ma wyraźnie napisane SLIM FIT to będzie duża.

Bardzo podobne do RL są Vineyard Vines też w stylu preppy/new england.

W sieci Nordstrom Rack spotkasz lepsze marki: ETON i Tiger Of Sweden za około 60-80$. Mam chęć kupić po jednej na próbę, ale nie mogę nic więcej o nich powiedzieć.

Jeśli zobaczysz Sierra Trading Post (sklep outdoorowy) to mają zaskakująco dużo koszul Barbour, w tym klasycznych OCBD o dobrej jakości plus fajne flanele w kraty.

Nie bierz niczego z CalvinKlein, Tommy Hilfiger i Michel Kors - na rynek amerykański mają dużo gorszą jakość. Choć trafiłem raz na MK z bawełny Albini, ale to pojedynczy przypadek.

Spotykam też sporo koszul Thomas PINK ale nigdy w moim rozmiarze 16.5

• Like 1
Opublikowano

W CT aktualnie obowiązuje "Buy 1 shirt and get 1 free". Z polskiej wersji językowej strony, wynika że w taki sposób można kupić tylko jedną koszulę (czytaj dwie i zapłacić za jedną, przy czterech w koszyku promocja zostanie zastosowania tylko do jednej "pary" koszul). Z wersji angielskiej wynika, że promocja obowiązuje dla dowolnej liczby par koszul. Wydaje mi się, że dawniej także w polskiej wersji nie było ograniczenia w ilości zamawianych w taki sposób koszul. Czy ktoś kojarzy problem? Czy to faktycznie zmiana zasad czy jakiś błąd strony?

Opublikowano
2 godziny temu, olin napisał:

W CT aktualnie obowiązuje "Buy 1 shirt and get 1 free". Z polskiej wersji językowej strony, wynika że w taki sposób można kupić tylko jedną koszulę (czytaj dwie i zapłacić za jedną, przy czterech w koszyku promocja zostanie zastosowania tylko do jednej "pary" koszul). Z wersji angielskiej wynika, że promocja obowiązuje dla dowolnej liczby par koszul. Wydaje mi się, że dawniej także w polskiej wersji nie było ograniczenia w ilości zamawianych w taki sposób koszul. Czy ktoś kojarzy problem? Czy to faktycznie zmiana zasad czy jakiś błąd strony?

A w ogóle działa Ci kod na stronie w wersji w funtach? Mi kod zadziałał tylko na wersji strony w złotówkach (jeszcze przed logowaniem).

Polskiej wersji językowej chyba jednak nie ma ... ;-)

Opublikowano

@Kyle - rano na stronie w wersji w funtach kod działał, ale jak dobrze pamiętam był inny niż w wersji w złotówkach (wyświetlał się na górze strony).

Cóż, co do polskiej wersji językowej to oczywiście chodziło mi o wersję anglojęzyczną z cenami w złotówkach, dziękuję za czujność ;)

Opublikowano

U mnie działało to samo co u [mention=13782]ciasteczkowy[/mention]. Kupiłem na stronie angielskiej, płaciłem w funtach. 4 koszule z wysyłką coś ok. 250 zł wyszło więc kod na pewno działał gdy kupowałem.

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dziękuje wszystkim za pomoc. A z Waszego doświadczenia, jak cenowo bardziej korzystnie kupować koszule w CT - aktualnie w promocji 2 za 1 (355 zł, w efekcie promocji wychodzi 177,50 zł za jedną) czy później w trakcie sezonu, kiedy ceny zostaną obniżone i wtedy skorzystać z multibuy (4 sztuki, czyli minus 20%)? Oczywiście nie liczę kosztów przesyłki.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czy ktokolwiek z Was wymieniał w CT koszulę zakupioną w promocji '2 za 1'?

Niestety - zakupiona "testowo" koszula z serii business casual zupełnie nie przypadła mi do gustu, najchętniej wymieniłbym na zwykłą, formalną. 

Opublikowano

Dzisiaj doszła kolejna paczka z CT a w niej rewelacyjna koszula, która nie miała nawet żadnego komentarza. Oczywiście w moim przypadku zachwyt zwiększony przez zieleń na paskach ;) jednak świetnie się prezentuje, bo w zależności od padania światła wzór  jest od niemal bialego, do jasno zielonego koloru.

Polecam :)

https://www.ctshirts.com/uk/extra-slim-fit-cutaway-textured-stripe-green-and-white-shirt/FOR1061GWT153S.html

IMG_20180816_222826.jpg

• Oceniam pozytywnie 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czy jest ktoś w stanie porównać koszule CT o rozmiarze 15.5 w najnowszym kroju super slim fit do koszul Hawes Curtis extra slim fit także w rozmiarze 15.5?

Chodzi mi głównie o obszerność rękawów, realne wymiary w klatce, barkach i talii.

Jeszcze jedno pytanie odnośnie rozmiaru 15 extra slim fit w CT, czy koszula rzeczywiście ma w klatce 100 cm (i nie więcej) i w kołnierzyku 38? Jak zamówiłem z tego kroju 15.5 to w kołnierzyku miała z 41 cm (na stronie napisane jest 39 cm) i była ogólnie strasznie obszerna.

Opublikowano

Dużo zapytań, informacji i temu podobnych przewija się dot. sklepu CT. Jakiś czas temu założyłem specjalny temat, oczekując, że będzie miał taki sam wydźwięk jak temat SuSu.

Może warto by było go jakoś rozrzuszać i tam wstawiać zdjęcia, opinie, zapytania dot. produktów?

• Like 2
Opublikowano
4 godziny temu, SceptycznyMiś napisał:

Jeszcze jedno pytanie odnośnie rozmiaru 15 extra slim fit w CT, czy koszula rzeczywiście ma w klatce 100 cm (i nie więcej) i w kołnierzyku 38?

W klatce ma 99-100 cm, mierzyłem od szwu do szwu pod pachami, koszula po kilkunastu praniach.

W kołnierzyku trudno precyzyjnie zmierzyć. Ja mam "w szyi" 38 cm i taki rozmiar koszuli pasuje idealnie.

Rozmiar 15,5 extra slim fit jest na mnie zbyt obszerny, 15 jest na styk.

Opublikowano
14 godzin temu, Grafa napisał:

W klatce ma 99-100 cm, mierzyłem od szwu do szwu pod pachami, koszula po kilkunastu praniach.

W kołnierzyku trudno precyzyjnie zmierzyć. Ja mam "w szyi" 38 cm i taki rozmiar koszuli pasuje idealnie.

Rozmiar 15,5 extra slim fit jest na mnie zbyt obszerny, 15 jest na styk.

Zamówiłem kiedyś 15.5 extra slim fit (2 sztuki) i obie miały w kołnierzyku prawie 42 :o 

Z tego co piszesz, to ten rozmiar na mnie za ciasny, a znowu 15,5 jest jak worek.

Dzięki za odpowiedź :)

Opublikowano

Z mojej strony dość spory minus dla CT.

Zakupiłem 4 koszule w promocji  1+1. Jedna okazała się nietrafiona, więc odesłałem z prośbą o wymianę na inny model.

Po długim okresie bez jakiejkolwiek odpowiedzi, po moim zapytaniu otrzymałem informację, że odesłana koszula stanowiła w pakiecie "1+1" akurat tę darmową, dlatego nie podlega ona wymianie na inną, a już tym bardziej nie otrzymam zwrotu jakichkolwiek środków pieniężnych. Na skutek mojego działania pozostałem więc z 3 koszulami, gdyż tej 4 mi najprawdopodobniej nawet nie zwrócą, bo przesłali już dalej do magazynu...

Mały niesmak.

Opublikowano

Panowie imoze również Panie,

A jak porównalibyście jakość koszul CT vs Osovski vs EBerg? Mam 3szt. Berga i 7 szt.Osovskiego i jestem zadowolony. Teraz przymierzam się do pierwszego zamówienia z CT. Z CT dobrałem sobie rozmiar slim 42 z rękawem 86 cm. W Osovskim mam slim 43, a w EB modern fit 42. Ma ktoś porównanie w realu jak się mają rozmiarówki tych marek bo cyferki znam z ich stron www?

Z góry dziękuję za odpowiedź

Opublikowano

Z koszulowych ciekawostek, wpadła mi w ręce ostatnio koszula z linii Brooks Brother "Own Make". O ile zwykłe koszule BB, produkowane w Malezji, mają bardzo przeciętne materiały ("sztuczne" w dotyku non-iron) i wykończenie, o tyle linia "Own Make" sprzed paru lat to miał być powrót do tradycji w najlepszym stylu - made in USA, dobre tkaniny, perfekcyjne wykonanie (pociągało to też za sobą ceny sugerowane 200-220 USD).

Faktycznie, koszula robi bardzo dobre wrażenie, materiał to ciężki oxford (tak na oko rzędu 190-200 gsm, nawet ciut cięższy niż flagowe oksfordy Luxire), łatwy w prasowaniu.

bbomk1.thumb.jpg.9db514dc29e6cdc5b252244a5085b0ca.jpg

Z tyłu wszystko co możliwe w OCBD: back button, split yoke, box pleat, locker loop :-)

bbomk2.thumb.jpg.8d5dade67617f89c03fad70a71ce539c.jpg

Dół koszuli ma bardzo charakterystyczne wykończenie, spotykane też w ekskluzywnej linii Black Fleece. Nie wiem do końca, czemu to ma służyć, choć pewnie jakieś frywolne wytłumaczenie się znajdzie ;-)

bbomk3.thumb.jpg.21dd695de76d30adbd4b2136b8c4c60b.jpg

Materiał, jak wspomniałem, to klasyczny oksford old-school, próżno takiego szukać w próbnikach MTM. Grube guziki z masy perłowej (jedne z najlepszych, jakie widziałem).

bbomk4.thumb.jpg.76cbc888e55624c792f2b84b2e8d6b1e.jpg

Linia "Own Make", podobnie jak Black Fleece, nie jest już produkowana, ale można te koszule jeszcze gdzieniegdzie upolować. Poniżej $100 to bardzo dobry stosunek jakości do ceny, dopasowanie jest bardzo podobne do najpopularniejszego chyba kroju Regent.

• Oceniam pozytywnie 5
Opublikowano
18 godzin temu, michal3434 napisał:

Panowie imoze również Panie,

A jak porównalibyście jakość koszul CT vs Osovski vs EBerg? Mam 3szt. Berga i 7 szt.Osovskiego i jestem zadowolony. Teraz przymierzam się do pierwszego zamówienia z CT. Z CT dobrałem sobie rozmiar slim 42 z rękawem 86 cm. W Osovskim mam slim 43, a w EB modern fit 42. Ma ktoś porównanie w realu jak się mają rozmiarówki tych marek bo cyferki znam z ich stron www?

Z góry dziękuję za odpowiedź

Mogę porównać ze sobą koszule CT i Osovskiego.

Te drugie wykonane są - w mojej ocenie - odrobinę lepiej i dokładniej. Trwałość, podatność na gniecenie - zależności od konkretnej tkaniny.

Jeśli chodzi o samą rozmiarówkę - oczywiście jest to kwestia osobistych preferencji, wymiarów i proporcji sylwetki. W moim przypadku - koszule marki Osovski (w kroju slim) były odrobinę zbyt obszerne w talii, przy odpowiednich wymiarach w klatce piersiowej. Analogiczny rozmiar w CT, w kroju extra slim fit - koszule leżą na mnie lepiej, bez poprawek i przeróbek krawieckich. Stąd też aktualnie raczej sięgam po CT, pomimo że zaczynałem swoją "koszulową przygodę" właśnie od Osovskiego.

Powyżej opisywałem też praktykę CT odnośnie wymiany koszul przy promocji 1+1. Śpieszę ze sprostowaniem - po wymianie dalszych wiadomości z pracownikami działu obsługi klienta oraz przekazaniu przez nich sprawy do konsultacji komuś "wyżej", sprawa zakończyła się pozytywnie, ostatecznie nadano do mnie przesyłkę z nową koszulą.

• Oceniam pozytywnie 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Jak oceniacie jakość dzisiejszych koszul Wólczanki z tego wyższego zakresu cenowego (180-200 zł)? Warte swojej ceny? Jeśli nie, to jakich producentów z tej półki cenowej wyżej cenicie? Załóżmy, że chodzi tylko o ceny regularne, a nie wyprzedażowe czy promocyjne.

Opublikowano

No, to fajnie zaoszczędziłeś, skoro cena regularna za sztukę to 350+ zł. Ale nie widzę by podobna promocja była teraz aktualna, więc nadal jest to dwa razy drożej niż Wólczanka, która z kolei ma teraz wyprzedaże i jest cała masa koszul w cenie 50 zł za sztukę czyli nawet 1/4 ceny regularnej. Taka cena jest dla mnie kusząca, ale że mam mgliste pojęcie o modzie, to najpierw chciałem się dowiedzieć jak dzisiaj stoją "akcje" Wólczanki.

Także dobre są te modele z półki za 200 zł czy nieszczególnie?