lubo69 Napisano 25 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 25 Kwiecień 2019 Zespół niespokojnego łokcia. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Korhil Napisano 25 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maj 2019 Witam forumowiczów! To mój pierwszy post, chociaż forum śledzę od dłuższego czasu w związku z przygotowaniami do ślubu. Aktualnie szukam białej, gładkiej, twillowej koszuli z mankietami na spinki i kołnierzykiem włoskim. Jestem wysoki (184 cm) i bardzo szczupły, kołnierzyk 37, obwód w klatce <90 cm, talia<80 cm. Znalazłem koszulę, która spełnia moje kryteria w Emanuel Berg https://emanuelberg.com/pl/mcr-mr-crown-twill-mtm1862.html chociaż i tak będzie wymagać poprawek krawieckich. Proszę o radę - czy nie jestem aby zbyt chudy nawet na najbardziej slimowane koszule? Może powinienem pomysleć o MTM? A jeśli RTW jest w zasięgu przeróbek, może moglibyście zaproponować tańszą niż Berg alternatywę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 25 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maj 2019 EBerg używa uproszczonej rozmiarówki, wymiary zmieniają się co drugi rozmiar kołnierzyka. Np. 39 i 40 mają ten sam rozmiar klatki/talii - dla 40 koszula jest lekko slim, dla 39 już nie będzie slim. Analogicznie 37 nie jest specjalnie wąska. Generalnie zwężenie koszuli jest łatwą przeróbką, ale problemem są ramiona. Jeśli są zbyt szerokie, to już nie jest prosto i nie wiem, czy przeróbka ma sens (a na pewno nie w koszuli za 460 zł). Poszukaj w markach młodzieżowych, ew. w Albione - mają małe rozmiary. Inną opcją jest faktycznie mtm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djmakus Napisano 27 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 27 Maj 2019 spróbowałbym TM Lewin 14,5 w wersji Super Fitted są naprawdę wąskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tsz Napisano 27 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 27 Maj 2019 @Korhil Poszetka szyje ładne koszule na szczupłe sylwetki, o zdecydowanie wąskich rękawach. Co prawda nie widzę na stronie modelu, jakiego potrzebujesz, ale możesz zamówić np. błękitną lniano-bawełnianą w swoim rozmiarze i w razie trafienia z rozmiarem poprosić ich o uszycie podobnej, białej, z mankietami francuskimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajdowskip Napisano 27 Maj 2019 Zgłoszenie Share Napisano 27 Maj 2019 I tak wiadomo, że Poszetka szyje swoje koszule w Vel Venti. Oni mają na stronie internetowej opcję "zaprojektuj własną koszulę", to będzie najprostsza opcja. Mają też dobrą obsługę klienta. Zamawiałem tam koszule, których Poszetka nie miała w swojej ofercie. Jakość wykonania i krój identyczne. Tylko w gotowcach może być naszyte logo na lewym przedramieniu (schowane po "wewnętrznej" stronie rękawa, ale jednak dość spore).http://www.koszulanawymiar.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wyro52 Napisano 7 Czerwiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 7 Czerwiec 2019 Jak oceniacie koszule od Millera ? Ktoś użytkuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 8 Czerwiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Czerwiec 2019 Owszem, mam dwie, a miałem trzy. Jedną reklamowałem, bez problemu. Dwie najważniejsze rzeczy to materiał i dopasowanie. Dla mnie dopasowanie jest ok. Materiały są dobrej jakości, ale ich osobisty odbiór zależy od preferencji. Ja mam wrażliwą skórę i wolę materiały cienkie i delikatne. Cienka flanela w jodelkę jest super. Materiał w białej ocbd - gruby, sztywny oksford - niekoniecznie. Trzecia sprawa - warto kupować w promocji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr.G Napisano 8 Czerwiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Czerwiec 2019 Naprawdę polecam koszule szyte przez Michała Stenkę od teraz to moja ulubiona "marka" koszul Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wyro52 Napisano 10 Czerwiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec 2019 @Mr.G jaki koszt ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michau Napisano 11 Czerwiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2019 Naprawdę polecam koszule szyte przez Michała Stenkę od teraz to moja ulubiona "marka" koszul @Mr.G jeszcze porada czy już reklama? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr.G Napisano 14 Czerwiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Czerwiec 2019 W dniu 11.06.2019 o 11:24, michau napisał: @Mr.G jeszcze porada czy już reklama? @michau dwa w jednym, jedno masz w gratisie, zgaduj które Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr.G Napisano 14 Czerwiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Czerwiec 2019 W dniu 10.06.2019 o 16:47, wyro52 napisał: @Mr.G jaki koszt ? @wyro52 na tą chwilę 500pln, z tego co zrozumiałem jak się bierze tkaninę od T. Monti z próbnika krawca to koszt jest wliczony jak ze sklepu z tkaniami to + koszt tkaniny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eduardo Napisano 14 Czerwiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Czerwiec 2019 Biorąc pod uwage koszt MTM, np. w vel venti, opłaca się kupować w suitsupply? Korci mnie żeby kupić ze 2 koszule i się zastanawiam czy nie lepiej uszyć. Co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 14 Czerwiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Czerwiec 2019 @eduardo, Rozumiem, że stoisz przed wyborem full retail za koszule SuSu (czyli 79Euro za średnią linię) lub MTM (w jakiej cenie ?). Mimo, że sam posiadam 6 koszul SuSu to nie powiedziałbym, że są one warte 79Euro/sztuka. Fakt, że nabyłem je w outlecie za 1/3 tej trochę je deprecjonuje, ale powiedzmy że dałbym za nie spokojnie 50E/sztuka. Za 75 Euro jest dostępna opcja MTM w Camiceria Olga i to już na drugim z trzech stopni jakości materiału (najtańsza opcja startuje chyba od 55E). Jeśli będę zadowolony z mojego ostatniego zamówienia to chyba tam skieruję swoje przyszłe kroki, a w SuSu będę nabywał podczas outletu i raczej sztuki do casualu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Korhil Napisano 14 Czerwiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Czerwiec 2019 Czy macie jakieś doświadczenia z szyciem koszuli MTM w Lancerto? Na ich stronie górne widełki ceny to 350 PLN, co wydaje się być atrakcyjną kwotą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eduardo Napisano 14 Czerwiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Czerwiec 2019 MTM waha się w granicy 350- 450 PLN. SuSu tak jak napisałeś full Price. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyjamentowski Napisano 15 Czerwiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Czerwiec 2019 Dopasowanie IMHO zawsze bije materiał i każdą inną cechę. Z najlepszej koszuli z wieszaka nie byłem tak zadowolony jak z najtańszej szytej na miarę (Henderson, 250). Przy okazji chciałem zapytać, czy też macie problem ze znalezieniem koszul, które nie ciągną się na guziku w klatce? Odwiedzam siłownię, ale żadnych rekordów na płaskiej nie biję, a ostatnio mierzyłem nawet "relaxed" fit z 3 numery większym rozmiarem kołnierza i ledwo dopiąłem. Sprzedawczyni z uśmiechem oznajmiła, że "no, tak, u wszystkich się teraz w klatce ciągnie". Czy to sugestia projektanta, żeby przestać być takim sztywniakiem i rozpiąć trzeci guzik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xune Napisano 16 Czerwiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwiec 2019 Dla mnie to kwestia wyważenia oby aspektów. Nie kupiłbym idealnie leżącej koszuli z marnego materiału który drapie i nie mogę go doprasować. Beznadziejnie dopasowanego, najlepszego 3ply od DJA też bym nie kupił. Naprawdę dobrze leżące MTMy Luxire z ich przyzwoitych tkanin noszę bardzo chętnie @Dyjamentowski Może przerzuć się w pełni na MTMy w takim razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyjamentowski Napisano 16 Czerwiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwiec 2019 5 hours ago, Xune said: @Dyjamentowski Może przerzuć się w pełni na MTMy w takim razie Do garniturów tak zrobiłem, ale każda jedna koszula za 250-400 zł to już trochę drogo. Pytam, bo zastanawiam się, czy to moja przypadłość, czy bardziej generalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. mayor Napisano 16 Czerwiec 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwiec 2019 (edytowane) T.. Edytowane 7 Listopad 2019 przez mayor Dyskryminacja ze strony Moderatora mosze 7 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. mayor Napisano 25 Czerwiec 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 25 Czerwiec 2019 (edytowane) T.. - Edytowane 7 Listopad 2019 przez mayor Dyskryminacja ze strony Moderatora mosze 17 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamW Napisano 26 Czerwiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 26 Czerwiec 2019 Dziękujemy za recenzję. Co do pierwszego akapitu- pozwolę sobie się z tym nie zgodzić. Moim zdanie 'ryneczek' jest stosunkowo martwą częścią forum- nowe przedmioty pojawiają się zdecydowanie zbyt rzadko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flozbi Napisano 26 Czerwiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 26 Czerwiec 2019 Kupiłem i polecam koszulę https://www.wolczanka.pl/niebieska-koszula-meska-lambert-331 Wygląda lepiej niż na zdjęciu, szarego jak w opisie nie widzę, tylko odcienie niebieskiego. Niezły len, jak na ten materiał mało się gniecie, nitki nie wystają, w promocji za 100 zł uważam to za dobry zakup. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayor Napisano 27 Czerwiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 27 Czerwiec 2019 Jeszcze taki mały aneks do poprzedniego wpisu .Porównanie kołnierzyków w koszulach Isaia,Brioni i Turnbull&Asser. Isaia 3 1/2 cala zgrzewana obustronnie, wymienne fiszbiny, Brioni 3 1/8 cala zgrzewana tylko na zewnątrz wbudowane fiszbiny i Turnbull&Asser kołnierzyk typu Regent(najbardziej dandy w ofercie T&A RTW) 3 cale wymienne fiszbiny bez klejonki.Koszula z Jermyn St ma najmniejszy kołnierzyk i mały udział ręcznej roboty,Warto jednak docenić tradycyjną konstrukcje kołnierzyka,świetny materiał Sea Island Quality, krój Tailored Fit ,135 lat tradycji i Royal Warrants 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi