Skocz do zawartości

Koszule - dyskusje i porady, jakość, ulubione marki

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Jeśli w przyszłości planuje garnitury od SuSu. Koszule w SuSu (klasyczne 329 - 369zl) też są warte zainteresowania czy koszule z linii Lambert od włóczanki (w promocji) są na podobnym poziomie czy to nie ta liga i lepiej od SuSu? Mieszkam w Koszalinie więc sklep SuSu w Berlinie jest w moim zasięgu. Z jakich innych sklepów polecacie koszule do garnituru (białe i niebieskie)? Na stronie SuSu widzę, że Customize  więc koszula od SuSu do garnituru SuSu to jest oczywisty wybór?

Opublikowano

Krótko o koszulach z linii Lambert (bawełna getzner). Zakupiłem 4 szt. Na szczęście w promocyjnej, a nie regularnej cenie . We wszystkich czterech po dosłownie dwóch praniach poprzecierał się materiał przy mankietach (zrobiły się dziury). Reklamacja złożona,  odpowiedź: uszkodzenie mechaniczne bez oczywiście żadnego uzasadnienia.  Ja się już wyleczyłem z produktów Wólczanka/Lambert

Opublikowano

@fright mnie się udawało kupować koszule SuSu w sezonowych outletach, nawet po 30-50€ za sztukę w zależności od linii. Purple line (te od 79€ w cenie regularnej) są dobre, ale bez fajerwerków. Po prostu dobrze skrojone koszule na co dzień. Bardzo trwałe, po <20 praniach nie widziałem żadnych oznak zużycia. Jak dla mnie odrobinę zbyt slim i krótkie w rękawach.

Koszule Red Line (od 99€ bez promocji) czy linii Jort (149€) są moimi ulubionymi na ten moment. Są bardzo starannie wykonane, odrobinę bardziej "garniturowo" skrojone, ciut dłuższe po całości i w rękawach. Przy cenie 50€ (trzeba było kupić min. 3) to chyba jeden z tzw. "no-brainers".

Opublikowano

SuSu jest ok, zwłaszcza w cenach outletowych.

Polecam również wyprzedaże w Emanuel Berg - choć raczej w salonach bo online to z rabatem mają głównie printy i koszule z kontrastującymi guzikani, czy wewnętrzną częścią mankietów i kołnierzyka. Ich podstawowa linia w cenie ~200zł to dobry wybór. Klasycznych białych koszul prawie nigdy nie maja na wyprzedaży.

Opublikowano

Właśnie zamierzam zaopatrzyć się w koszulę pin collar na próbę, niestety zarówno u Poszetki czy Zaczkiewicza nie ma już mojego rozmiaru i zastanawiałem się też nad tymi z mercerii. Próbował ktoś może? :D 

Przyznam, że kwota 250 złociszy za pin collara z mankietem portofino brzmi dobrze, ale nie wiem czy ryzykować...

Opublikowano
8 godzin temu, Louis napisał:

Właśnie zamierzam zaopatrzyć się w koszulę pin collar na próbę, niestety zarówno u Poszetki czy Zaczkiewicza nie ma już mojego rozmiaru i zastanawiałem się też nad tymi z mercerii. Próbował ktoś może? :D 

Przyznam, że kwota 250 złociszy za pin collara z mankietem portofino brzmi dobrze, ale nie wiem czy ryzykować...

Już tej jesieni - mankiety portofino i pin collar hitem wideokonferencji.

• Like 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jeszcze spytam w tym temacie, gdzie kupię koszule które będą szerokie w ramionach/klatce i wąskie w talii? Regular z Lamberta oddałem do krawcowej, bo nie było innej opcji. Udało mi się kupić athletic fit w Macaroni Tomato, ale nie mają już tej linii. Gdzie szukać?

Opublikowano

Sprawdz atleto.pl - widzę po tabelach, że różnica między klatką a talią to blisko 20 cm, a to już naprawdę mocne taliowanie. Oferują darmowy zwrot, więc w razie czego poniesiesz tylko koszty z tytułu dostawy paczki do Ciebie. Brzmi jak reklama, ale sam ich nawet nie dotykałem, znam jedynie ze współpracy z jednym sklepem z Gdańska, do którego od czasu do czasu zachodzę. Inny sposób - szyć na miarę.

Opublikowano

A ma ktoś jakieś doświadczenie z marką John Paul ze sklepu Gentleman Store? Mają dość duży wybór różnych krojów, rzekomo dopasowanych do różnego typu sylwetek. Btw jeżeli MTM to co wchodzi w grę, tak żeby cena była w miarę przystępna?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Poszukuję dobrej koszuli z ciemnego denimu z kołnierzykiem button down. Gdzie polecacie kupić/uszyć? Jestem dość wysoki (190cm) i część RTW ma za krótkie rękawy, ale SuSu EXTRA Slim 41 i E.Berg 40 w Modern Fit są w sam raz.

Opublikowano

W SuSu custom made są do wyboru dwa denimy- jasny i ciemniejszy. Ciemniejszy kolor do sprawdzenia (próbka kosztuje 5zł z bezpłatną dostawą Pocztą Polską).- na zdjęciu próbki wydaje się dość jasny ale na konfiguratorze koszula z tego denimu jest ciemna. Koszt koszuli 399zł. Dostawa w ciągu 2 tygodni.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

W Camiceria Olga też zamówisz podobną koszulę, tylko tam sam wybierasz co chcesz (materiał, krój etc), podajesz swoje wymiary i szyją koszulę dla Ciebie. Denimów/Jeansu jest też kilka do wyboru. Na koszulę trzeba nieco dłużej poczekać i przesyłka idzie z Włoch (25 eur jak zamawiasz sam) ale widzę że kilka osób ma ochotę z tamtąd coś zamówić więc może będzie szansa na grupowe zamówienie :)

Jeden tak idenim od nich mam i polecam.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

@YoJoe Jeżeli dobrze pamiętam to mam TU-0003 i materiał wygląda tak:

image.png.ab515aeb5f0f85a89018d0202f9e5aa8.png

image.png.41465b6603ff9449f51ad37f7a587151.png

Jak chcecie to zrobię lepsze, te są gdzieś z wyjazdu. @Mamrot jakiś czas temu zrobił porównanie materiałów tutaj:

PS. Polecam dobrze wybrać/obliczyć kołnierz, inaczej dostaniecie taki ogromny :D

• Oceniam pozytywnie 1