Skocz do zawartości

Koszule - dyskusje i porady, jakość, ulubione marki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dostępność to problem tylko chwilowy. Regularnie szyją, wrzucają, i wyprzedają. Z perspektywy roku coś się trafi.

Moje główne przesłanie to właśnie to że maja dwa kroje. Natomiast raczej kieszonek nie unikniesz, bo te szersze są właśnie w tym stylu.

EDIT: Znalazłem w ich historii 130cm bez kieszonek https://www.poszetka.com/9172-Koszula-w-Niebiesko-Turkusowe-Prazki.html

• Odpowiedzi 4,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Myślę, że Merceria jest najbardziej elastyczna z wymiarami. Chyba żadna inna firma w Polsce nie oferuje tak szerokiej mozliwosci zdefiniowania swoich potrzeb rozmiarowych, w takiej cenie oczywiście. Materiały może nie zawsze tak dobre jak w Poszetce czy w Osovskim, ale nie jest źle.

Opublikowano
W dniu 11.04.2026 o 19:33, Bartek KRK napisał(a):

Cześć!

Czy ktoś z Was może się podzielić spostrzeżeniami odnośnie jakości koszul Polanex & Mr. Vintage? Każda opinia jest dla mnie interesująca, ale szczególnie chciałbym dowiedzieć się więcej od osób, które już kupiły te koszule. Dzięki z góry!

Z serdecznymi pozdrowieniami - Bartek 

Cześć!

Zdecydowałem się na 2 lniane - białą (grubszy len) i granatową (tkanina o niższej gramaturze). Są bardzo dobrze uszyte. Materiał jest satysfakcjonującej jakości. Biała nie prześwituje. Granatowa też nie. Biorąc pod uwagę uszycie i jakość tkaniny, to polecam.

Jak będzie lato, to zobaczę jak się sprawdzają w budynkach i na zewnątrz. Wtedy mogę napisać więcej. 

Z serdecznymi pozdrowieniami - Bartek 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć. Szukam dobrej jakości oddychającej białej koszuli z mankietem na spinki, do czarnego garnituru i muchy na cieplejsze dni (lato, wiosna). Tylko polski producent. Możecie polecić mi jakieś dobre konkretne modele (uwzględniając obecne trendy i dopasowanie do czarnego garnituru i muchy - ja się na tym tak nie znam). A jak nie konkretny model to chociaż marki polecane i jakieś wskazówki :)

Opublikowano

Zapytam nieco inaczej. Czy warto inwestować w białą koszulę dobrej jakości za 400+ zł, skoro w koszuli za 200 zł po 10 ubraniach mam zacieki pod pachami? Czy w koszuli lepszej jakości te zacieki są mniej widoczne? Bo jeśli nie, to wydawanie pieniędzy na dobrej jakości koszulę trochę mija się z celem.

https://milermenswear.com/produkt/koszula-do-muchy-biala
Myślałem nad tą koszulą. Potrzebuję białej do muchy

Opublikowano
W dniu 10.05.2026 o 23:21, parwig napisał(a):

Cześć. Szukam dobrej jakości oddychającej białej koszuli z mankietem na spinki, do czarnego garnituru i muchy na cieplejsze dni (lato, wiosna). Tylko polski producent. Możecie polecić mi jakieś dobre konkretne modele (uwzględniając obecne trendy i dopasowanie do czarnego garnituru i muchy - ja się na tym tak nie znam). A jak nie konkretny model to chociaż marki polecane i jakieś wskazówki :)

Jak tylko polski producent to zobacz Emanuel Berg, Poszetka, Makaroni Tomato, Herse czy Polanex.

Opublikowano

@parwig

Sprawa jest bardziej złożona:

- chcesz koszuli oddychającej - producent nie jest tu żadnym gwarantem, jest to kwestia właściwości tkaniny. Z mojego doświadczenia nawet rodzaj tkaniny nie jest sam w sobie miarodajny - kiedyś była fama, że royal oxford jest dobry pod względem oddychalności, ale jedną taką zamówiłem i nie byłem zachwycony, dodatkowo drobna fakturka materiału była trochę drażniąca skórę przy wysokich temperaturach. Niemniej, royal oxford od innego producenta tkaniny może być już zupełnie inny. Teraz mam w fazie szycia koszulę z cienkiewo twillu z zamysłem założenia na wesele w czerwcu - zobaczymy. Mam bardzo dobre doświadczenie co do oddychalności z twillem od Charles Tyrwhitt, ale tu nie polecam koszul oficjalnych, bo mankiety na spinkę od CT są ogromne i blokują się w rękawie marynarki

- zabarwienie od potu - tutaj zacząłbym od siebie (może warto wypróbować lepsze antyperspiranty, np. apteczne). Niemniej, i tak faktycznie zaobserwowałem,że niektóre koszule są bardziej podatne na odbarwienie, ale nie dostrzegłem reguły, żeby to zależało od półki cenowej.

Wniosek - zamów kilka koszul i sprawdź, w której materiał będzie się najlepiej prezentował w kategoriach oddychalność/chwyt/gniecenie i wybierze najlepszą. Myślę, że możesz spróbować tutaj:

https://martinandmoore.com/pl/products/biala-formalna-koszula-z-kryta-plisa-1513.html

https://martinandmoore.com/pl/products/koszula-formalna-na-spinki-premium-twill-784.html

Ta druga jest wprawdzie z niezakrytymi guzikami, ale skontaktuj się z firmą, może uszyją z tego materiału wersję z krytą plisą (akurat ten premium twill wg mnie ze zdjęć wygląda obiecująco). Sama firma bywa oceniana jako nierówna jakościowo, ale w razie czego uznają reklamacje.

• Like 2
Opublikowano
W dniu 18.05.2026 o 23:18, parwig napisał(a):

Mierzyłem gdzieś w roku 2021. Bawełna egipska dwuskrętna wtedy to była. Cena się nie zmieniła, czyli 400 zł.
W podobnych cenach możesz zerknąć jeszcze na takie:
Klasyczna Biała Koszula z Krytą Plisą | strefy rekomendacji \ Klasyki Nowości \ Kolekcje \ Kolekcja Ślubna Odzież \ Góra \ Koszule Basic Restock | Sklep Poszetka.com | jedwabne poszetki, muchy, fulary, krawaty - prezent dla mężczyzny
Biała koszula - kołnierzyk półwłoski | polskie koszule Merceria - tutaj to w zasadzie MTM, możesz dogadać praktycznie co chcesz.

8 godzin temu, Kyle napisał(a):

- zabarwienie od potu - tutaj zacząłbym od siebie (może warto wypróbować lepsze antyperspiranty, np. apteczne). Niemniej, i tak faktycznie zaobserwowałem,że niektóre koszule są bardziej podatne na odbarwienie, ale nie dostrzegłem reguły, żeby to zależało od półki cenowej.

Tylko te apteczne to bardziej chyba działają jak blokery?

Można też potraktować odbarwienia mydłem galasowym przed praniem albo specjalnymi preparatami do plam od potu.
DR. BECKMANN, Original , spray do plam z dezodorantu i potu, 250 ml | Drogeria Rossmann.pl

• Like 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć, ktoś ma coś sprawdzonego delikatnie taniej niż powyżej na lato do biura (tak 300/310 za jedną to absolutne maximum). U mnie nie za bardzo przechodzą lniane koszule. Próbowałem CT, ale z formalnych koszul very slim jest dla mnie za ciasny na plecach, a slim delikatnie za luźny wszędzie indziej. Najlepiej, aby można to było przymierzyć gdzieś w okolicach Warszawy/bezproblemowo zwrócić. Problematyczna w moim przypadku jest również dosyć szeroka szyja - 40 cm (mam 178 i jestem raczej lekko umięśniony).

Myślałem też nad poszukaniem tych droższych koszul od bytomia/vistuli w stacjonarnych outletach/zamówieniem tych od PewienPan

https://pewienpan.pl/product-pol-4039-Blekitna-koszula-do-garnituru-100-bawelna-Comfort-twill.html

Kiedyś dobrze mi się sprawdzały koszule Eton z bestsecret, ale przybrałem trochę masy mięśniowej i nie leżą już najlepiej.

Krawat i marynarkę raczej będę zakładał okazyjnie - zwykle same spodnie garniturowe/jakieś bardziej formalne materiałowe.