Andrzej333 Napisano 22 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2012 Dzięki za odpowiedz. Mnie bardzo interesuje czy to hobby/zabawa czy zajmujesz się tym zawodowo? Tak to mój zawód i w tym zawodzie pracuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 22 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2012 Obejrzałem sobie moje podzelowane buty i wygląda to bardzo podobnie (zawsze podkreślałem, że proszę o cienką wartwę gumy). Cena: 35 zł za podzelowanie podeszwy (części przedniej), 60 zł razem z obcasem. Cena warszawska, ale nie z centrum. Zastanów się ile czasu trwa taka reperacja tej pary,a potem powiedz ile dałbyś za jedną roboczo-godzinę, pracy dobrego rzemieślnika. Pisałem o zelowaniu podeszwy, nie o naprawie. Czas nie ma tu wiele do rzeczy - jak w wielu zawodach - cena zależy od lokalizacji, możliwości finansowych klientów, ilości zleceń itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej333 Napisano 22 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2012 Obejrzałem sobie moje podzelowane buty i wygląda to bardzo podobnie (zawsze podkreślałem, że proszę o cienką wartwę gumy). Cena: 35 zł za podzelowanie podeszwy (części przedniej), 60 zł razem z obcasem. Cena warszawska, ale nie z centrum. Zastanów się ile czasu trwa taka reperacja tej pary,a potem powiedz ile dałbyś za jedną roboczo-godzinę, pracy dobrego rzemieślnika. Pisałem o zelowaniu podeszwy, nie o naprawie. Czas nie ma tu wiele do rzeczy - jak w wielu zawodach - cena zależy od lokalizacji, możliwości finansowych klientów, ilości zleceń itp. Czas =jakość wykonania. Z tego wyciągane są jakieś wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 22 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2012 Zastanów się ile czasu trwa taka reperacja tej pary,a potem powiedz ile dałbyś za jedną roboczo-godzinę, pracy dobrego rzemieślnika. Pisałem o zelowaniu podeszwy, nie o naprawie. Czas nie ma tu wiele do rzeczy - jak w wielu zawodach - cena zależy od lokalizacji, możliwości finansowych klientów, ilości zleceń itp. Czas =jakość wykonania. Z tego wyciągane są jakieś wnioski. Nie bardzo rozumiem czemu ma służyć ten pouczający ton. Chcesz nas nauczyć skąd się bierze cena? Dowiedzieć się ile moglibyśmy zapłacić za taką pracę czy urządzasz jakiś quiz? Pokazałeś jakąś pracę nie mówiąc że jest to Twoja działalność zawodowa (w tym wypadku lepiej byłoby o tym wspomnieć). Ktoś zapytał o koszt naprawy a Ty dajesz dziwaczne odpowiedzi zamiast powiedzieć "za taką naprawę biorę x pln" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 22 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2012 + dla Ernestson. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 22 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2012 Też się zastanowiałem do czego to zmierza... ...A może tak: Przychodzi do szewca klient, ze zleceniem porządnego podzelowania butów i pyta:- 'ile za usługę?' a szewc na to: - 'A czyta Pan bespoke.pl?' klient:- Nie, a to coś zmienia?' szewc: - 'Od forumowiczów biorę podwójną stawkę, bo oni potrafią docenić solidą robotę' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 22 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2012 No tak, faktycznie wygląda to lepiej. Jaki jest koszt takiej usługi (samo podbicie, bez uzupełniania skórzanej podeszwy)? Zastanów się ile czasu trwa taka reperacja tej pary,a potem powiedz ile dałbyś za jedną roboczo-godzinę, pracy dobrego rzemieślnika. ?? Każda usługa/produkt jest warta tyle, ile ktoś jest skłonny za nią zapłacić. Jeśli ktoś stwierdza, że to za mało za jego pracę, to niech zmieni zawód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krakus ;) Napisano 22 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2012 Andrzej333 A to skoro jesteś szewc to tym bardziej proszę o odpowiedź: A mnie interesuje jak poradziłeś sobie z dociśnięciem zelówek, szczególnie z przodu. Używałeś kleju kontaktowego więc wytrzymałość łączenia jest proporcjonalna do siły docisku i jego długości (zazwyczaj 15-30min) więc zakładam, że użyłeć jakiegoś sposobu... Nie wiem jak szewcy sobie z tym radzą. Może ktoś wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 22 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2012 To ja odpowiem niepytany - jak zagruntujesz przed klejeniem obie powierzchnie klejem szewskim i odczekasz aż wyschnie to po ponownym klejeniu ( nakładasz klej i czekasz kilka chwil) po dociśnięciu nie będzie problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krakus ;) Napisano 23 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2012 Oczywiście, ale właśnie chodzi o to, że na każdym kleju kontaktowym (takim jest np. popularny butapren) jest opisane: - najpierw zagruntować (jeśli powierzchnia jest porowata), posmarować klejem i poczekać aż wyschnie (tak jak napisałeś) - następnie docisnąć przez 10-15min (30min w celu zwiększenia elastyczności i siły spoiny). Stąd moje pytanie, bo oczywiście ręcznie nie jesteś w stanie dociskać, jeszcze takiej powierzchni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Francuz Napisano 23 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2012 Oczywiście, ale właśnie chodzi o to, że na każdym kleju kontaktowym (takim jest np. popularny butapren) jest opisane: - najpierw zagruntować (jeśli powierzchnia jest porowata), posmarować klejem i poczekać aż wyschnie (tak jak napisałeś) - następnie docisnąć przez 10-15min (30min w celu zwiększenia elastyczności i siły spoiny). Stąd moje pytanie, bo oczywiście ręcznie nie jesteś w stanie dociskać, jeszcze takiej powierzchni... Potwierdzam - warto posmarować obie powierzchnie jeszcze raz po wyschnięciu pierwszej warstwy kleju (cieniukto!), przy czym nie złączaj obu powierzchni od razu, tylko ponownie trochę odczekaj. Co do docisku - włóż prawidła w buty, złącz klejone powierzchnie do siebie, podłóż odpowiednio wyciętą grubą tekturę / jakiś plastik pod podeszwę i owiń całość taśmą klejącą "przez cholewkę" (oczywiście nie bezpośrednio na skórę cholewki tylko przez jakiś "izolator" - folię, kawałek materiału etc). Potem rozcinasz taśmę i już. Kleiłem w ten sposób podeszwy w butach sportowych bez problemu. Używałem taśmy malarskiej, ale "foliowa" może być lepsza ze względu na rozciągliwość. Być może warto by było użyć taśmy izolacyjnej (bardzo rozciągliwa guma). Pozdrawiam Francuz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 3 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2012 Witam! Fotorelacja nadesłana przez jednego z forumowiczów Zastosowane produkty: - Saphir Renomat - płyn do gruntownego oczyszczenia skóry - Saphir Juvacuir - balsam z silnym pigmentem w celu wyrównania koloru Pacjent wyglądał tak: Po oczyszczeniu Renomatem (całkiem fajnie się prezentują - ja bym chyba już nie koloryzował ): Po wykończeniu Juvacuir'em: Teraz można dopieszczać cholewkę pommadierem oraz pastą woskową. Powinno być dobrze Nie jestem pewien co z tym konkretnym modelem się stało, ale czasem warto kupić buty z drobną skazą, jeżeli cena jest atrakcyjna, gdyż często usunięcie, zatuszowanie drobnych odbarwień jest stosunkowo proste Podzięki dla Forumowicza za fotorelację (jest więcej fotek, ale w jednym poście załączyć można jedynie 3, zatem nie będę rozbijał wątku - zainteresowanym udostępnię na priv) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkadyjczyk Napisano 3 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2012 @Saphir. Dziękuję za post. jestem teraz tak przywalony robotą, że nie miałem czasu tego wrzucić, choć już nawet obrobiłem zdjęcia żeby je to wkleić. Rzeczywiście tak było, że kupiłem buty na sporej przecenie, początkowo próbowałem zatuszować skazę pastą, stąd lekkie ciemne smugi na 1 zdjęciu po bokach noska. Rady Saphira pozwoliły zrobić ekstra wygląd tym butom. sam się zastanawiałem w trakcie pracy, czy nie zostawić jaśniejszych nosków (i wtedy konsekwentnie pięt - coś a la korespondenty - kaponki) ale doszedłem do wniosku, że w takich butach nosek jest zazwyczaj ciemniejszy niż przyszwa i to dobrze nie zagra. musiałbym rozjaśniać inne części cholewki. Niemniej wyszło dobrze i jestem zadowolony. Pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 3 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2012 Pigment w Juvacuir jest bardzo trwały i jeżeli dobrze odtłuściłeś skórę, powinno być elegancko Daj znać po jakimś czasie użytkowania - czy zadowolenie jest trwałe pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zaweł Napisano 12 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2012 Witam szanownych Panów, jako że to mój pierwszy wpis na forum Od razu zadam pytanie. Od jakiegoś czasu użytkuję desert boots od Clarks na podeszwie znanej jako crepe sole. Niestety, z większością butów mam ten problem, że podeszwa bardzo szybko ściera i niszczy. Nie chcę, żeby tak stało się w tym przypadku, więc chcę zapytać szanownych Panów, czy możliwe jest jakieś zabezpieczenie lub w razie zniszczenia wymiana takiej podeszwy? Bardzo lubię te buty i nie chciałbym się z nimi rozstawać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 12 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2012 Niestety, z większością butów mam ten problem, że podeszwa bardzo szybko ściera i niszczy. Podkreślenie moje. Jakie buty? Bez różnicy czy trampki, czy pantofle? Podeszwa skórzana czy gumowa? Bardzo lubię te buty i nie chciałbym się z nimi rozstawać Noś je rzadziej, na zmiane z innymi butami to będą się wolniej ścierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zaweł Napisano 12 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2012 Jak na razie na pewno mam tak w butach na płaskiej podeszwie, dopiero zaczynam swoją "metamorfozę" i nie wiem czy sytuacja wyglądałaby tak samo w obuwiu na podeszwie skórzanej. W niejednych bardziej "trampkowych" butach dochodziło wręcz do pękania podeszwy. W martensach, w których przechodziłem niejedną zimę, podeszwa aż tak bardzo się nie ścierała, choć i tak różnica była widoczna. Zastanawiam się więc czy to po prostu nie jest wina mojego sposobu chodzenia, bo płaskostopia na szczęście nie posiadam Noś je rzadziej, na zmiane z innymi butami to będą się wolniej ścierać Jeśli nie ma innego wyjścia, chyba będę musiał to zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 12 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2012 Niestety, jak ze wszystkim, tak i tutaj nie ma prostych odpowiedzi. Co but to praktycznie trochę inna skóra na podeszwie, inna konstrukcja. Jednakże zazwyczaj im wyższej jakości są buty, tym podeszwa się wolniej ściera. Do tego dochodzi konserwacja podeszwy, częstotliwość zmuszania jej do pracy itp. Mówię oczywiście o butach na skórzanej podeszwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 12 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2012 W niejednych bardziej "trampkowych" butach dochodziło wręcz do pękania podeszwy. nie napisałeś czy dzieje sie to po miesiącu, a wiec jest to anomalia, czy po roku noszenia buta codziennie, wiec cieżko coś doradzić. Jestem za to pewny, ze noszenie kilku par na zmianę bardzo pomoże:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 12 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2012 Mi skórzana podeszwa na noskach ściera się w ciągu miesiąca - dwóch użytkowania (a mam 5 par butów do noszenia na zmianę). Wniosek - albo zelować już na starcie, albo montować żabki. Być może w przypadku lepszych jakościowo butów wygląda to inaczej, ja jak do tej pory nosiłem jedynie loake shoemakers i nunes correa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Petrikauer Napisano 14 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2012 Witam szanownych Panów, jako że to mój pierwszy wpis na forum Od razu zadam pytanie. Od jakiegoś czasu użytkuję desert boots od Clarks na podeszwie znanej jako crepe sole. Niestety, z większością butów mam ten problem, że podeszwa bardzo szybko ściera i niszczy. Nie chcę, żeby tak stało się w tym przypadku, więc chcę zapytać szanownych Panów, czy możliwe jest jakieś zabezpieczenie lub w razie zniszczenia wymiana takiej podeszwy? Bardzo lubię te buty i nie chciałbym się z nimi rozstawać Na StyleForum widziałem zdjęcie Desertów z wymienioną podeszwą na vibram. Nie wyglądało to moim zdaniem najlepiej, ale wniosek jest taki, że wymiana jest możliwa. Jak napisali już koledzy, crepe sole nie da się zabezpieczyć przed zbyt szybkim ścieraniem w inny sposób jak nienoszenie danych butów codziennie, co powinno być regułą tyczącą się wszystkich butów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zaweł Napisano 14 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2012 Na StyleForum widziałem zdjęcie Desertów z wymienioną podeszwą na vibram. Nie wyglądało to moim zdaniem najlepiej, ale wniosek jest taki, że wymiana jest możliwa. Jak napisali już koledzy, crepe sole nie da się zabezpieczyć przed zbyt szybkim ścieraniem w inny sposób jak nienoszenie danych butów codziennie, co powinno być regułą tyczącą się wszystkich butów. Dziękuję za odpowiedź, krótko mówiąc najwyższy czas zakupić jakieś nowe buty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 16 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwiec 2012 Wiele osób obawia się kupna butów z tzw. bevelled lub fiddleback waists oraz innymi formami zdobienia podeszwy, ze względu na przeświadczenie że w przypadku potrzeby naprawy lub wymiany podeszwy, takie operacje będą niemożliwe do przeprowadzenia. Poniżej przykład jak można odświeżyć po 5 latach buty. Koszt to 90 EUR (wymiana podeszwy, renowacja skóry cholewki, naprawa obcasa). Przed Po Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelR Napisano 18 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2012 szewc24.pl podklejenie podeszwy skórzanej, Loake trafione za grosze na allegro: http://desmond.imageshack.us/Himg9/scaled.php?server=9&filename=95659490.jpg&res=landing przed (niestety nie mam lepszej fotki): http://desmond.imageshack.us/Himg685/scaled.php?server=685&filename=dsc01070li.jpg&res=landing i po: http://desmond.imageshack.us/Himg27/scaled.php?server=27&filename=27425766.jpg&res=landing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 18 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2012 Można prosić o aktualizację zdjęcia "przed"? Edit: Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi