szewc24 Posted June 20, 2012 Report Share Posted June 20, 2012 Zapoznałem się z ofertą: Fleki z bolcem Fleki damskie dorabiane Fleki – buty na koturnie Fleki męskie Klejenie Mocowanie obcasów Obciąganie obcasów skórą Wymiana obcasów Zabezpieczenie nowego obuwia Zelówki Skracanie obcasów Regeneracja obcasów Farbowanie obuwia Rozciąganie obuwia Buty motocyklowe – naprawy W mojej ocenie jest standardowa dla zakładów szewskich proponujących coś więcej niż dorabianie kluczy. Z mojej strony EOT, bo rozmowa zamiast zainteresować zaczęła mnie irytować. Kopiuj - wklej wyszło świetnie, ale Pan w dalszym ciągu nie rozumie co to jest prawdziwa naprawa obuwia i pewnie już nie zrozumie. Piszę bez złośliwości, choć w takim tonie. Dobranoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
proceleusmatyk Posted June 20, 2012 Report Share Posted June 20, 2012 Proszę przy okazji zdefiniować "prawdziwego Polaka", bo te definicje idą w parze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skalpel Posted June 21, 2012 Report Share Posted June 21, 2012 Pan w dalszym ciągu nie rozumie co to jest prawdziwa naprawa obuwia i pewnie już nie zrozumie. Piszę bez złośliwości, choć w takim tonie. Dobranoc. Trochę pokory.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolezozole Posted June 21, 2012 Report Share Posted June 21, 2012 A ja mam problem z czyszczeniem i pastowaniem tych butów. Jak pastuję brązową pastą to nie umiem uniknąć pobrudzenia materiału czego efekt widać na zdjęciach. Czy możecie mi doradzić jak mam pastować takie buty i czym i jak wyczyścić ten materiał? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
White Haven Posted June 21, 2012 Report Share Posted June 21, 2012 Może używaj do nakładania pasty na newralgicznych obszarach drobniejszych mazaków? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolezozole Posted June 21, 2012 Report Share Posted June 21, 2012 czy chodzi Ci o coś takiego? http://www.multirenowacja.pl/szczotka-d ... aphir.html Nadal łatwo powiedzieć, trudniej wykonać. bo materiał brudzi się też podczas szczotkowania i polerowania. a jak i czym mam wyczyścić jak już się zabrudzi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roland Posted June 21, 2012 Report Share Posted June 21, 2012 możesz zawsze zastosować sposób 'malarski' - zakleić tkaninę taśmą papierową [tą najcieńszą] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kidler Posted June 21, 2012 Report Share Posted June 21, 2012 Moim zdaniem dobrą metodą do nakładania pasty jest bawełniana szmatka złożona dwa razy i naciągnięta na palec wskazujący. Stosuję taką metodę do butów zrobionych z zamszu i skóry licowej. Pozwala to na bardzo precyzyjne nakładanie pasty, trzeba tylko pamiętać o używaniu niewielkich ilości pasty. Po nałożeniu pasty, drugą czystą szmatką bawełnianą przecieram buty i usuwam ewentualny nadmiar pasty. Końcowe polerowanie zwiniętą pończochą. Generalnie czyszczenie takich butów jest pracochłonne i wymaga dużo ostrożności. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szewc24 Posted June 21, 2012 Report Share Posted June 21, 2012 A ja mam problem z czyszczeniem i pastowaniem tych butów. Jak pastuję brązową pastą to nie umiem uniknąć pobrudzenia materiału czego efekt widać na zdjęciach. Czy możecie mi doradzić jak mam pastować takie buty i czym i jak wyczyścić ten materiał? Zacznę od końca. Materiał możesz próbować wyczyścić specjalną pianką. Często używam do nubuku i sprawdza się w większości, mam gdzieś nawet zdjęcia takich mocno zabrudzonych butów i całkiem ładnie brud wyszedł. U Ciebie nie powinno być problemu bo materiał zdaje się być solidny. D0odatkowo obowiązkowo szczoteczka do zębów do wyszczotkowania. Jeżeli chodzi o nakładanie pasty, to jeżeli używasz takiej w puszcze to raczej dobrym pomysłem jest ten ze szmatką bawełnianą owiniętą wokół palca i ostrożność, nie polecałbym raczej taśmy malarskiej, ponieważ w zależności od kleju jaki na niej jest, to może Ci on zostawać na butach, lub też, podczas chodzenia później, miejsca gdzie była przyklejona taśma mogą łapać zdecydowanie bardziej kurz, tworząc taki pasek, który trudno już będzie usunąć. Alternatywą do pasty w puszcze jest dobrej jakości krem na bazie wosków pszczelich z gąbką, zdecydowanie łatwiej jest rozprowadzać i posiada on właściwości samonabłyszczające, więc odpada też motyw polerowania. Mówię o dobrych produktach bo jest mnóstwo na rynku wszelkich kremów "no name", których używanie może się różnie skończyć dla butów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szewc24 Posted June 21, 2012 Report Share Posted June 21, 2012 Zobacz np. cream brillance, ładnie odżywia i uelastycznia skórę, nadając jednocześnie połysk, dodatkowo można przepolerować buty bawełnianą szmatką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolezozole Posted June 22, 2012 Report Share Posted June 22, 2012 A może któryś z Panów zajmujący się czyszczeniem i konserwacja obuwia oraz sprzedażą produktów przeznaczonych do tego zorganizowalby jakaś prezentacje z tym związana? Nawet połączoną ze sprzedażą takich produktów. Myśle że znaleźli by sie chętni tu na forum do przyjścia na taka prezentację. Bo jednak zobaczyć "jak to sie robi" na żywo to zupełnie co innego niż o tym czytać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
constantin Posted July 15, 2012 Report Share Posted July 15, 2012 Dzień dobry, Wczoraj nałożyłem na noski butów Saphir medaille d'or a rano moim oczom ukazał się taki widok. ( zaznaczam, że przed nałożeniem wosku buty nie miały takich odbarwień a przed woskiem były natłuszczane) pozdrawiam N. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Janusz Posted July 15, 2012 Report Share Posted July 15, 2012 Chodzi o te żółte przebarwienia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
constantin Posted July 15, 2012 Report Share Posted July 15, 2012 Chodzi o te żółte przebarwienia?[/quote chodzi o odbarwienia na skórze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Janusz Posted July 15, 2012 Report Share Posted July 15, 2012 No ale nałożyłeś wpierw tłuszcz, który jednak drastycznie obniża możliwości chłonne skóry, a potem wosk. Po nałożeniu wosku, po około 10 min szlifowałeś całość? Szmatka, lekko nawilżyć wodą i rozsmarowywać, co jakiś czas zmieniając obszar szmatki na inny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
constantin Posted July 15, 2012 Report Share Posted July 15, 2012 No ale nałożyłeś wpierw tłuszcz, który jednak drastycznie obniża możliwości chłonne skóry, a potem wosk. Po nałożeniu wosku, po około 10 min szlifowałeś całość? Szmatka, lekko nawilżyć wodą i rozsmarowywać, co jakiś czas zmieniając obszar szmatki na inny. jeszcze nie szlifowałem, wczoraj nałożyłem wosk a dziś miałem polerować i póki co czekam..bo nie wiem co z tym zrobić... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
+Immune+ Posted July 15, 2012 Report Share Posted July 15, 2012 Moim zdaniem buty były brudne i po nałożeniu wymienionych przez Ciebie dwóch warstw preparatów doszło do reakcji chemicznej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
constantin Posted July 15, 2012 Report Share Posted July 15, 2012 Moim zdaniem buty były brudne i po nałożeniu wymienionych przez Ciebie dwóch warstw preparatów doszło do reakcji chemicznej.Nie wiem czy były idealnie czyste ale umyłem je specjalną pianką... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
constantin Posted July 15, 2012 Report Share Posted July 15, 2012 Moim zdaniem buty były brudne i po nałożeniu wymienionych przez Ciebie dwóch warstw preparatów doszło do reakcji chemicznej.Nie wiem czy były idealnie czyste ale umyłem je specjalną pianką...Buty wypolerowane wyglądają dużo lepiej schowałem je do woreczka, może bliżej jesieni podejdę do nich jeszcze raz:).. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
saphir.pl Posted July 16, 2012 Report Share Posted July 16, 2012 Dzień dobry, Wczoraj nałożyłem na noski butów Saphir medaille d'or a rano moim oczom ukazał się taki widok. ( zaznaczam, że przed nałożeniem wosku buty nie miały takich odbarwień a przed woskiem były natłuszczane) pozdrawiam N. Wydaje się, że terpentyna zawarta w paście weszła w reakcję z niezbyt dobrze utrwalonym wykończeniem. Może dojść do takiego zjawiska, kiedy wykończenie skóry nie jest właściwie utrwalone. Choć hipotez może tu być kilka Generalnie pasty Saphira należy nakładać naprawdę w niewielkich ilościach, gdyż są bardzo wydajne. Po nałożeniu polerujemy osiągając efekt i ściągając nadmiar. Nie ma potrzeby zostawiać warstwy nałożonej pasty na całą noc. Jeżeli po wypolerowaniu jest już OK to w porządku Jeżeli natomiast wykończenie zostało trwale naruszone, można spróbować je zregenerować - Renovating Cream w kolorze, Juvacuir w kolorze lub gruntownie - farbą Tinture. Mniej więcej na tej zasadzie: viewtopic.php?p=58160#p58160 pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
constantin Posted July 16, 2012 Report Share Posted July 16, 2012 Dzień dobry, Wczoraj nałożyłem na noski butów Saphir medaille d'or a rano moim oczom ukazał się taki widok. ( zaznaczam, że przed nałożeniem wosku buty nie miały takich odbarwień a przed woskiem były natłuszczane) pozdrawiam N. Wydaje się, że terpentyna zawarta w paście weszła w reakcję z niezbyt dobrze utrwalonym wykończeniem. Może dojść do takiego zjawiska, kiedy wykończenie skóry nie jest właściwie utrwalone. Choć hipotez może tu być kilka Generalnie pasty Saphira należy nakładać naprawdę w niewielkich ilościach, gdyż są bardzo wydajne. Po nałożeniu polerujemy osiągając efekt i ściągając nadmiar. Nie ma potrzeby zostawiać warstwy nałożonej pasty na całą noc. Jeżeli po wypolerowaniu jest już OK to w porządku Jeżeli natomiast wykończenie zostało trwale naruszone, można spróbować je zregenerować - Renovating Cream w kolorze, Juvacuir w kolorze lub gruntownie - farbą Tinture. Dziękuję za radę, jednakże to C&J model grasmere, także nie sądzę aby wykończenie skóry było nietrwałe ale kto wie! pozdrawiam. Mniej więcej na tej zasadzie: viewtopic.php?p=58160#p58160 pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
saphir.pl Posted July 16, 2012 Report Share Posted July 16, 2012 Jeżeli zrobisz więcej fotek i podeślesz mailem, chętnie podeślę je Francuzom - dobrze żyją z C&J. Może zrobią burzę mózgów i coś ciekawego nam odpiszą, bo sprawa faktycznie z teczki z napisem: Archiwum X pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
constantin Posted July 16, 2012 Report Share Posted July 16, 2012 Jeżeli zrobisz więcej fotek i podeślesz mailem, chętnie podeślę je Francuzom - dobrze żyją z C&J. Może zrobią burzę mózgów i coś ciekawego nam odpiszą, bo sprawa faktycznie z teczki z napisem: Archiwum X pozdrawiam[/quote "niestety" buty już wczoraj wypolerowałem i wyglądają lepiej ale przynajmniej na lewym widać..ale dziękuję za dobra wolę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
constantin Posted July 16, 2012 Report Share Posted July 16, 2012 na tym lepiej widać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
saphir.pl Posted July 16, 2012 Report Share Posted July 16, 2012 Tu zamieściłem jeszcze fajny film na temat od C&J właśnie - może się przyda: viewtopic.php?p=71918#p71918 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts