damiance Napisano 10 Lipiec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 10 Lipiec 2017 Od dawna chodziły za mną buty lekkie, perforowane / plecione - coś na upalne dni. Jakoś do zamówienia plecionek u TJ nigdy nie zebrałem się (to co kiedyś widziałem nie przemawiało do mnie), tym bardziej u Duranca. W sobotę trafiłem na ofertę Aldo Brue w Klifie i postanowiłem przetestować. Buty bardzo lekkie, perforacja na wylot, z zewnątrz nubuk, wewnątrz skóra licowa. Poniżej kilka zdjęć i link do strony producenta. Tego typu buty są bardzo rzadko w ofercie marek RTW, więc może warto założyć temat propagujący wiedzę o nich, co czynię niniejszym. http://www.aldobrue.it/en/new-collection/men/shoes/pillow-for-amalfi-fod-pelle-f-377-pillow.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MateuszT. Napisano 10 Lipiec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 10 Lipiec 2017 Jak dla mnie to to wygląda raczej jak koszmarki obuwnicze.Ogólnie buty z takiej plecionki kojarzą się źle, natomiast niewykluczone, że może istnieją jakieś ładne egzemplarze. Ten do nich nie należy. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 11 Lipiec 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Lipiec 2017 Ja myślę, że wiatrówki / plecionki są niedoceniane Co byś konkretnie poprawił aby nie wyglądały "raczej jak koszmarki"? Jak tego typu buty z plecionki mogłyby wyglądać ładnie? Zachęcam do wrzucenia kilku zdjęć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 11 Lipiec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Lipiec 2017 Nie wiem jak poprawić, ale te wyglądają bardzo źle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xune Napisano 11 Lipiec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Lipiec 2017 Godzinę temu, damiance napisał: Jak tego typu buty z plecionki mogłyby wyglądać ładnie? Dla mnie na przykład chyba nie mogłyby. Jeszcze ani razu nie widziałem obuwia takiego typu które nie powodowałoby zdecydowanie negatywnych odczuć. Jakkolwiek prezentowane na forum buty od TJa są co do zasady prześliczne, tak plecionki nawet TJowskie mi się nie podobają w ogóle. Już bardziej podobają mi się espadryle, a espadryli nie mam i nie zamierzam mieć Edit: Te Carminy niżej są nawet-nawet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 11 Lipiec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Lipiec 2017 Trudno jest kupić ładne plecione buty, a są świetne na upały (miałem kiedyś takie firmy Nord i gdyby nie były lekko za duże to bym nadal ich używał). Poniżej dwa modele Shoepassion, i jeden C&J które wyglądają zdecydowanie lepiej niż w/w Aldo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 11 Lipiec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Lipiec 2017 Chyba najładniejsze buty tego typu robi Carmina. Te z pierwszego posta wyglądają fatalnie, radzę zwrócić jeżeli jeszcze nie były noszone. Scarosso tez ma podobne w ofercie, całkiem ładne. Poniżej Carmina dla Skoaktiebolaget. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 11 Lipiec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Lipiec 2017 Godzinę temu, damiance napisał: Ja myślę, że wiatrówki / plecionki są niedoceniane Co byś konkretnie poprawił aby nie wyglądały "raczej jak koszmarki"? Jak tego typu buty z plecionki mogłyby wyglądać ładnie? Zachęcam do wrzucenia kilku zdjęć ... 1. Poprawić/zmienić należałoby praktycznie wszystko 2. Mogą wyglądać ładnie, jeżeli mają ładne kopyto, są starannie wykonane i zrobione z porządnej skóry - kiedy wyglądają jak normalne dobre klasyczne buty ale zrobione z plecionki zamiast zwykłej skóry. Przykładowe zdjęcie w moim poprzednim poście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 11 Lipiec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Lipiec 2017 Myślę że jest to problem przede wszystkim rezydentów Dubaju czy Bagdadu. Rozumiem że każdy ma inną tolerancję, ale przy naszych "upałach" chyba da się wytrzymać w loafersach z naturalnej skóry. Dress code wymaga pewnych wyrzeczeń. Jeśli zaś te wiatrówki to na poważnie, czy możemy spodziewać się również wątku o koszulach z krótkim rękawem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek 00 Napisano 11 Lipiec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Lipiec 2017 Buty z pierwszego posta @damiance są mocno casualowe, bliżej im do driving mocs aniżeli do butów bardziej "eleganckich" wklejanych przez kolegów. Jeżeli casual to jak najbardziej ok np. chino +polo/ t-shirt. W innym zestawieniu tego nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziko Napisano 11 Lipiec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Lipiec 2017 Trick wszelako polega na tym, że buty w pierwszym poście to są faktycznie "plecionki", natomiast te pokazane dalej Shoepassion czy Carminy to są "plecionki oszukane", tam bowiem pod warstwą skóry plecionej jest jeszcze normalna skórzana wyściółka i cały efekt przewiewności znika. Ja tam akurat takie buty perforowane nawet lubię, no ale może mam wioskowy gust, bo wiem, że na forach cieszą się bardzo niską estymą. Jest tego trochę na yooxie, trzeba szukać np. po słowie kluczowym openwork, marki np. Brimarts czy Baldinini. Oczywiście mocno casualowe, ale niektóre modele nawet fajne. A koszulki z krótkim rękawem też bywają OK, o ile nie są koszulkami z długim rękawem z krótkim rękawem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bacio Napisano 11 Lipiec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Lipiec 2017 4 minuty temu, dziko napisał: Trick wszelako polega na tym, że buty w pierwszym poście to są faktycznie "plecionki", natomiast te pokazane dalej Shoepassion czy Carminy to są "plecionki oszukane", tam bowiem pod warstwą skóry plecionej jest jeszcze normalna skórzana wyściółka i cały efekt przewiewności znika. A mi te pierwsze wyglądają właśnie na perforowane, a nie plecionki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ricco Napisano 11 Lipiec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Lipiec 2017 Taki plecionki popełnił kilka lat temu jeden z szewców dla mnie i nie są to "oszukane" plecionki a dobra ręczna robota. Nieocenione w duży upał, dobrze moim zdaniem komponują się z lnem i fresco. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 11 Lipiec 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Lipiec 2017 Cieszę się, że wątek się rozwija! Zwracam uwagę, że nie napisałem nigdzie, że to klasyka, więc porównywanie butów perforowanych do plecionki i to podklejonej futrówka nie jest trafione. Co do kopyta to nie różni się od kopyt innych marek dla tego typu butów. Dobre spostrzeżenie zawarł Kolega @Bartek 00 & @dziko Butów nie kupiłem oczywiście do klasycznych zestawów tylko do koszulek z krótkim rękawem Wspomniana też wyżej marka Baldinini (u nas zdaje się słabo dostępna) to dobry kierunek poszukiwań - właściwie pierwsze buty tego typu jakie miałem okazję oglądać x lat temu to były właśnie tej marki. Przewertowałem książkę o butach Moreschi (też są w Klifie ale w wybiórczej ofercie) i poniżej wrzucam dwa zdjęcia jako "perforowane" inspiracje. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojvv Napisano 11 Lipiec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Lipiec 2017 Przed laty miałem plecione buty podobne do jasnych Shoepassion pokazanych powyżej przez @Krzysiek_W i bardzo je sobie chwaliłem za komfort w lecie. O ile dobrze pamiętam były z firmy polskiego brata Sergio Rossi, Gino Buty z plecionki są ma mojej "długiej liście zakupowej". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 11 Lipiec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Lipiec 2017 to jeszcze 2 pary: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodzixon Napisano 12 Lipiec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 12 Lipiec 2017 Takimi plecionkami (Saint Crispin's) nie pogardziłbym: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 12 Lipiec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 12 Lipiec 2017 Zdarzają się wyjątki, ale większość prezentowanych powyżej butów-plecionek to, moim zdaniem, koszmarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
99ZdzIs Napisano 29 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 29 Maj 2020 Dość oryginalne plecionki loafersy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 29 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 29 Maj 2020 W dniu 11.07.2017 o 08:48, Zajac Poziomka napisał: Chyba najładniejsze buty tego typu robi Carmina. Te z pierwszego posta wyglądają fatalnie, radzę zwrócić jeżeli jeszcze nie były noszone. Scarosso tez ma podobne w ofercie, całkiem ładne. Poniżej Carmina dla Skoaktiebolaget. Temat się obudził a przez te kilka lat nie zmienił podejścia, nosilbym chętnie te carminy, tylko jakby jeszcze były dostępne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
99ZdzIs Napisano 29 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 29 Maj 2020 21 minut temu, 99ZdzIs napisał: Dość oryginalne plecionki loafersy. Oryginalne na pewno, ale nie wiem czy nie są zbyt jarmarczne przez tą grubą plecionkę i zdobienia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 29 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 29 Maj 2020 2 minuty temu, 99ZdzIs napisał: Oryginalne na pewno, ale nie wiem czy nie są zbyt jarmarczne przez tą grubą plecionkę i zdobienia. Zdziś ma rozdwojenie jaźni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
99ZdzIs Napisano 29 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 29 Maj 2020 Oryginalne na pewno, ale mogą być też jarmarczne, jedno drugiego nie wyklucza. Krzysiek, tu masz prawie identyczne do tych Carminy https://www.mrporter.com/en-dk/mens/product/santoni/shoes/loafers/woven-burnished-leather-loafers/14097096494524651 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mamrot Napisano 29 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 29 Maj 2020 12 minut temu, 99ZdzIs napisał: Krzysiek, tu masz prawie identyczne do tych Carminy https://www.mrporter.com/en-dk/mens/product/santoni/shoes/loafers/woven-burnished-leather-loafers/14097096494524651 I od C&J 21 minut temu, Krzysiek_W napisał: Zdziś ma rozdwojenie jaźni Obstawiam drugie wcielenie kolegi na "X" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 30 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 30 Maj 2020 Moim zdaniem JFP ma ładne modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi