Wodzu Napisano 8 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2018 Kto jeszcze nie widział najnowszego sezonu Peaky Blinders to niech czym prędzej nadrabia zaległości, bo to chyba najlepsza część całego serialu. Tom Hardy stworzył niezłą, charakterystyczną postać, ale to co zrobił Adrien Brody przeszło moje oczekiwania! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blekit Napisano 8 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2018 Filmy potencjalnie Oscarowe z tego sezonu zacząłem od The Florida Project i mogę z czystym sumieniem polecić. Prosta, niezbyt epicka historia, ale Dafoe, dziecięcy aktorzy, zdjęcia i reżyseria na bardzo wysokim poziomie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ekscelencja Napisano 8 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2018 Fajnie sobie czasem przypomnieć klasykę i być pod wrażeniem jak za pierwszym razem (po tym poznać dobry film): Złodzieje rowerów, który oglądaliśmy wczoraj. Wzruszająca, prosta historia o nadziejach, pragnieniach, relacjach między ojcem i synem. W gratisie powojenny Rzym w tle. Dzisiaj zastanawiamy się, jaki wypasiony krawat dobrać do równie wypasionej stylizacji, a w filmie idzie o to czy rodzina będzie miała co zjeść bo rower w pracy potrzebny głowie rodziny ukradli. Póltoragodzinna lekcja pokory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 9 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2018 Ja jestem pod wrażeniem "Manchester-by-the-sea", a z lżejszych pozycji podobał mi się "Whiplash" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albinos Napisano 9 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2018 4 godziny temu, Kamil1987 napisał: podobał mi się "Whiplash" Dla mnie rewelacja 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2018 Btw, tegoroczne złote globy to jakas kpina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcous Napisano 10 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2018 Niedawno z przyjemnością obejrzany - polecam hiszpański "Contratiempo" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
figo Napisano 10 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2018 Nie wiem czy mieliście okazję obejrzeć Dunkierkę. Jak dla mnie pierwszy taki wojenny film po Szeregowcu Ryanie, który zasługuje na notę 10/10. Z kolei z mniej oczywistych filmów, radzę omijać szerokim łukiem "Zabicie Świętego Jelenia" z Nicole Kidman i Collinem Farrellem. Film pretendował do miana drugiego "Lśnienia". Pierwszy film w życiu, z którego wyszedłem w trakcie seansu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 10 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2018 No tak trochę to jednak porównywać Dunkierkę do Szeregowca Ryana to jak porównywać Koronę Królów do Gry o Tron Nudne, historycznie niepoprawne i szczerze to całość można streścić zdaniem "czekamy w kolejce na plaży, ciągle próbujemy cwaniakować i ją nieudanie ominąć, po czym i tak wracamy na początek". Takie samo rozczarowanie jak "Churchill" z 2017 Pokazanie filmu wojennego jako niewojennego to temat ambitny, ale zamiast budowania atmosfery wszechobecnej grozy wyszły przygody dobrego wojaka Szwejka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 10 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2018 Dunkierka to jeden z niewielu filmów który zrobił ostatnio na mnie duże wrażenie - świetna muzyka, zdjęcia i niesamowity klimat stałego zagrożenia, zdecydowanie polecam.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blekit Napisano 10 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2018 Jak dla mnie to Dunkierka jest zdecydowanie lepsza od Szeregowca, który poza genialną sceną lądowania nie był moim zdaniem w żaden sposób lepszy od innych typowych filmów wojennych. W przypadku Dunkierki największe wrażenie zrobiło na mnie to jak historie opowiadane różnych planach się przenikają i płynnie splatają w punkcie kulminacyjnym. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
O.v.K. Napisano 10 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2018 "Dunkierka" to także prześwietne sceny walk powietrznych. Takiego realizmu już dawno nikt nie próbował nawet pokazywać w kinie wojennym (tu dla mnie niepokonany pozostaje klasyk "Bitwa o Anglię"). Historycznie w filmie jest sporo nieścisłości, ale też nie są one jakieś straszliwe. W porównaniu z "Szeregowcem..." to jest jednak film historyczny Przyznam szczerze, że nie doceniałem go zaraz po seansie, ale chyba dlatego, że spodziewałem się pełnokrwistego filmu wojennego, którym "Dunkierka" jednak nie jest. I zgadzam się, że ma swoje słabsze strony, sporo dłużyzn i bywa teatralna. Ale ma klimat i po czasie bardzo doceniam ten obraz. Przy okazji to kawał dobrego kina... patriotycznego (?) będącego znakomitą odtrutką na ociekające lukrem "Star Spangled Banner". Swoją drogą muszę sobie znowu odpalić King`s Speech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artisan Napisano 10 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2018 W dniu 9.01.2018 o 03:32, Kamil1987 napisał: Ja jestem pod wrażeniem "Manchester-by-the-sea", a z lżejszych pozycji podobał mi się "Whiplash" Dla mnie "Manchester" to zdecydowanie najlepszy film tamtego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 10 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2018 Dunkierkę i Szeregowca Ryana łączy w zasadzie tylko jedno - gatunek. To różne filmy, o skrajnie innym sposobie prowadzenia akcji, opowiadające historię wojny na różne sposoby. W Szeregowcu Ryanie wrażenie robi wojna, którą widać na ekranie, w Dunkierce wrażenie robi wojna, którą trzeba sobie wyobrażać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi_senny Napisano 10 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2018 Aż trudno mi uwierzyć, że od premiery Szeregowca Ryana minęło już prawie 20 lat. W tej tematyce właśnie zamierzam odświeżyć sobie Band of Brothers. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beny23 Napisano 15 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2018 Dzisiaj obejrzałem Dyrygenta Andrzeja Wajdy i moim zdaniem to najlepszy film tego reżysera. Co ciekawe garnitury głównego bohatera są genialnie skrojonymi 3 częściowymi garniturami pinstripe. Nie widziałem jeszcze polskiego filmy z tak ładnymi garniturami. Film z 1980 co dobrze świadczy o Wajdzie że nawet za ciężkiej komuny załatwić Andrzejowi Sewerynowi garnitury od dobrego krawca. Poniżej kilka screenow z filmu które cyknąłem w kinie podczas seansu. Polecam ten film wszystkim wielbicielom muzyki poważnej i pięknych garniturów. Będę miał przyjemność porozmawiać z panem Andrzejem Sewerynem w przyszłym tygodniu to zapytam go o te garnitury bo bardzo ciekawi mnie kto je dla niego uszył. Ten na zajęciach jest granatowy. Telefon mi padł pod koniec filmu ale drugi garnitur był pięknym szarym pinstripem w pięknie szerokimi peak lapels. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanatos70 Napisano 15 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2018 4 godziny temu, Beny23 napisał: Dzisiaj obejrzałem Dyrygenta Andrzeja Wajdy i moim zdaniem to najlepszy film tego reżysera. "Ziemię obiecaną" kolega widział ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beny23 Napisano 15 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2018 Widziałem kilka razy bo to ulubiony film mojej Mamy Dyrygent zdecydowanie lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanatos70 Napisano 15 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2018 W dniu 15.01.2018 o 13:15, Beny23 napisał: Widziałem kilka razy bo to ulubiony film mojej Mamy Mój również. Pewnie dlatego, że jestem z pokolenia Twojej mamy . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artisan Napisano 15 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2018 @Beny23 W kinie widziałeś ten film ? Jest jakiś przegląd filmów Wajdy w NY czy też ogólnie przegląd polskich filmów ? Tak poza tym zachęcony przez was obejrzałem Dunkierkę. Na mnie też zrobił wrażenie. Nie jest bez wad (nie ma tu miejsca na szczegółowe omawianie) ale generalnie mocno na plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beny23 Napisano 15 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2018 Jest polskie kino które otworzył mój kolega Wojtek ma Greenpoincie. https://www.filmnoircinema.com/ Za $20 można zobaczyć klasyki polskiego kina. Zapraszani są także aktorzy i reżyserzy filmowi. Kino nazywa się Film Noir Cinema i pokazuje też klasyczne filmy z całego świata. Można wypożyczać także filmy na DvD. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solecalupo Napisano 15 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2018 Mnie ostatnio urzekł Headhunters ... bardzo fajny kryminał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 16 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2018 12 godzin temu, Beny23 napisał: Można wypożyczać także filmy na DvD. My tutaj, chociaż jak to Boris mówi, cenimy pradawne "true slavic experience" czyli filmy 144p, to jednak w życiu codziennym preferujemy już filmy w wyższej rozdzielczości niż 720×480 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beny23 Napisano 23 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2018 Wczoraj oglądałem dokument „Agnelli” o życiu CEO Fiata Gianniego Agnelliego. Piękny dokument, lepszego biograficznego dokumentu jeszcze nie widziałem. Polecam! Film jest dostępny na HBO mam nadzieję także w Polsce. Dwóch przyjaciół Gianniego było Polakami i wypowiadają się w filmie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 15 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 15 Maj 2018 Oglądał ktoś "Najlepszy"? Jakie są Wasze odczucia ? Dla mnie mix "Skazanego na Bluesa" i "Wszystko co Kocham" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi