flozbi Napisano 20 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2016 Po nałożeniu tłuszczu najlepiej odczekać kilka godzin a nawet 24h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 20 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2016 Przecież na butach powyżej, a dokładnie na podeszwach nie widać praktycznie żadnego zużycia, więc czemu piszesz o maratonie (bo domyślam się, że uważasz je za mocno starte) ? edit : mój post stracił sens, po edytowaniu poprzedniej wiadomości przez Użytkownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 21 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2016 Chyba @flozbi pisał coś o maratonie w butach - nieważne @BrotherM - możesz spokojnie chodzić w butach, tylko nie natłuszczaj podeszew, by potem uniknąć ewentualnych problemów przy zelowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BrotherM Napisano 21 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2016 Czy są te czarne paski na cholerne? Przy czyszczeniu zauważyłem, że się pojawiają. Raptem wilgotna szmatką. Jak wyschnie to zostaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 21 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2016 Za mocno czyściłeś. Prawdopodobnie te czarne kreski, to uszkodzenia skóry, które uwydatniły się po starciu warstwy wykończeniowej. Trzeba by było miejscowo zadziałać, tworząc powłokę zewnętrzną skóry, coś a'la lico. Wtedy problem powinno udać się rozwiązać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BrotherM Napisano 21 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2016 1 godzinę temu, szewc24.pl napisał: Za mocno czyściłeś. Prawdopodobnie te czarne kreski, to uszkodzenia skóry, które uwydatniły się po starciu warstwy wykończeniowej. Trzeba by było miejscowo zadziałać, tworząc powłokę zewnętrzną skóry, coś a'la lico. Wtedy problem powinno udać się rozwiązać. Za mocno? Dość delikatny byłem. Odnotowałem, że przy dotknięciu skóry już mokrą ścierką robią się ciemne plamy, ale te zignorowałem (bo to pewnie wsiakająca woda). Natomiast z miejsc szwów i zdobień, też wypływały czarnawe plamki, niektóre z nich zostawiały podobne smużki. Jakoś to z tym wiązałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anachronis Napisano 22 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2016 Panowie, w moich bexleyach przed chwila ... odpadł flek ;D. Okazuje sie, ze drugi tez już lekko ostaje od reszty buta. czy da sie coś z tym zrobić? Posklejać to samodzielnie, czy lepiej oddać sZewcowi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 22 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2016 To nawet nie flek, a cały monoblok Ci odpadł. Raczej samemu nie poradzisz. Nie wiadomo na ile dobrze jest to spasowane w oryginale z podeszwą, bo jak dobrze nie przylega, to może być mały problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anachronis Napisano 22 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2016 Rozumiem. mozna z tym iść do dowolnego szewca, czy trzeba szukać specjalistów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Profumo Napisano 22 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2016 Dnia 21 grudnia 2016 o 10:49, BrotherM napisał: Czy są te czarne paski na cholerne? Przy czyszczeniu zauważyłem, że się pojawiają. Raptem wilgotna szmatką. Jak wyschnie to zostaje. Czy to Berwick i? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal83 Napisano 22 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2016 W mojej ocenie opcje są dwie: 1) Jeździsz samochodem i ustawiasz stopę tak że pięta zachacza o pedał hamulca - najbardziej prawdopodobne jeżeli są tylko na prawym bucie. 2) Zahaczasz jednym butem o drugi przy chodzeniu. Wyglądają jak otarcia o gumowy przedmiot. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 22 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2016 To raczej od auta, standard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adaś1234 Napisano 29 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2016 Dnia 21.12.2016 o 10:49, BrotherM napisał: Czy są te czarne paski na cholerne? Przy czyszczeniu zauważyłem, że się pojawiają. Raptem wilgotna szmatką. Jak wyschnie to zostaje. Takie czarne smugi powstają u mnie na butach po obcieraniu, obijaniu o kółka fotela biurowego. Jasne przebarwienie u mnie tez się pojawiło, tak jak pisali moi przedmówcy, powstało prawdopodobnie podczas czyszczenia. W moim przypadku wystarczy, że uzyję kremu, pasty z pigmentem i przebarwienie znika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 29 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2016 Przy okazji większej ilości czasu czyszczę buty. W jednej z par po przejechaniu rantu podeszwy Renomatem zszedł wosk (ten fabrycznie nakładany) i pojawiło się jaśniejsze miejsce o kolorze niewykończonej skóry. W tej sytuacji czyszczący buty powinien: a. zachować szczególną ostrożność b. zapastować i się nie przejmować c. odesłać buty do Rafała (@szewc24.pl) na odnowienie warstwy wosku d. żadna z powyższych odpowiedzi nie jest poprawna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziaku Napisano 29 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2016 Można zapastować, można też oddać do szewca na ?woskowanie? Chyba tak się to nazywa. Ja zazwyczaj korzystam z drugiego sposobu, a u szewca to przy okazji jak jest coś innego do zrobienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BrotherM Napisano 29 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2016 A propo nakładania kosmetyków na buty, dopiero od niedawna przywiązuję do tego wagę. Dałem dwie warstwy kremu i dwa razy nieco wosku po całości. Potem tylko dalsze warstwy wosku i polerka na przodzie. Po paru użyciach obuwia w miejscu łamania się buta zaczęły pojawiać się lekko jaśniejsze smużki. To pewnie wosk, tak? Przemyć to lekko wilgotną szmatką? A może dodać cieniutką warstwę wosku w tym miejscu? Ot, kwestia tego, by dotychczasowej pracy nie zepsuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 29 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2016 @brotherM szczotkuj... i oceń efekty. Nadmiar kosmetyków nie pomaga. Myć wilgotną (delikatnie) szmatką tylko zabrudzenia, których szczotką nie usuniesz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flozbi Napisano 30 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2016 Jak już jesteśmy przy podeszwie i wosku, to próbował ktoś tego? https://www.pielegnacjaobuwia.pl/pl/p/Wosk-szewski-wypelniajacy-do-podeszw-i-obcasow-TARRAGO/1079 Jestem ciekaw efektów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zagiel Napisano 4 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2017 Panowie, chciałbym zapytać czy jest sens stosować kosmetyki z lini medaille D'or do butów marki Berwick, GB (powiedzmy tych z niskiej półki) czy wystarczą produkty saphira BDC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 8 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2017 Kolegów posiadających sztyblety (chelsea boots) proszę o opinię - jak wytrzymała jest ta elastyczna taśma? Mówię tu o tej półce butów, co Yanko, Loake 1880, a więc średniej. Czy można ją wymienić, jeśli by się rozciągnęła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 8 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2017 Mam tylko zwykłe loaki, jedna z czterech gum ma lekko zwichrowaną krawędź górną, pozostałe bez zarzutu. Buty mają ok. 5-6 lat, ale ostatnio rzadko w nich chodzę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 8 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2017 Ja chadzam w sztybletach (tańszych i 'modowych' marek też) od wielu lat i nigdy nie miałem kłopotów z tą 'gumą', poza ew. wspomnianą wyżej przez @mosze zwichrowaną górną krawędzią, której i tak spod nogawki nie widać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 8 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2017 Dziękuje za odpowiedzi, widać z ta taśmą elastyczną nie jest tak źle :). Powiedźcie jeszcze Panowie, czy owa taśma to nie jest "punkt zimna"? W końcu nie ma tam skóry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 8 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2017 Odnośnie gumy w sztybletach, to zależy, jakiej jest jakości. W dobrej jakościowo gumie, nie porobi się charakterystyczna falbanka. Jest to domeną tańszych gum. Dobre gumy są bardziej sprężyste i nie rozciągają się za bardzo. Każdą gumę można praktycznie wymienić, czasem tylko są one niewdzięcznie wklejone w cholewki i trochę się trzeba pomęczyć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 9 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2017 Jeśli faktycznie szukasz butów na bardzo niskie temperatury (dłuższe spacery przy -10 i mniej), to wg mnie w grę wchodzą jedynie trzewiki. Buty na takie temperatury muszą spełniać kilka warunków: - gruba podeszwa - wysoka cholewka - luz w stopie (dodatkowa izolacja) - jeśli but jest dobrze dopasowany, będzie zimno Ja biorę trzewiki 0.5 rozmiaru większe, co nie przeszkadza, bo można je ciaśniej zawiązać u góry. Sztyblety nie mogą być zbyt luźne, bo będą latać, czyli są to buty dość dobrze dopasowane i z tego względu ostatni warunek nie jest spełniony. Ale może z grubą skarpetą dadzą radę - nie wiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi