Skocz do zawartości

Pielęgnacja obuwia - zasady ogólne

saphir.pl

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, szewc24.pl napisał:

Za mocno czyściłeś. Prawdopodobnie te czarne kreski, to uszkodzenia skóry, które uwydatniły się po starciu warstwy wykończeniowej. Trzeba by było miejscowo zadziałać, tworząc powłokę zewnętrzną skóry, coś a'la lico. Wtedy problem powinno udać się rozwiązać.

Za mocno? Dość delikatny byłem. Odnotowałem, że przy dotknięciu skóry już mokrą ścierką robią się ciemne plamy, ale te zignorowałem (bo to pewnie wsiakająca woda).

Natomiast z miejsc szwów i zdobień, też wypływały czarnawe plamki, niektóre z nich zostawiały podobne smużki. Jakoś to z tym wiązałem.

Dnia 21.12.2016 o 10:49, BrotherM napisał:

Czy są te czarne paski na cholerne? Przy czyszczeniu zauważyłem, że się pojawiają. Raptem wilgotna szmatką. Jak wyschnie to zostaje. 

20161221_104031.jpg

Takie czarne smugi powstają u mnie na butach po obcieraniu, obijaniu o kółka fotela biurowego. Jasne przebarwienie u mnie tez się pojawiło, tak jak pisali moi przedmówcy, powstało prawdopodobnie podczas czyszczenia. W moim przypadku wystarczy, że uzyję kremu, pasty z pigmentem i przebarwienie znika.

Przy okazji większej ilości czasu czyszczę buty. W jednej z par po przejechaniu rantu podeszwy Renomatem zszedł wosk (ten fabrycznie nakładany) i pojawiło się jaśniejsze miejsce o kolorze niewykończonej skóry. W tej sytuacji czyszczący buty powinien:

a. zachować szczególną ostrożność

b. zapastować i się nie przejmować

c. odesłać buty do Rafała (@szewc24.pl) na odnowienie warstwy wosku

d. żadna z powyższych odpowiedzi nie jest poprawna

IMG_20161229_140548.jpg

A propo nakładania kosmetyków na buty, dopiero od niedawna przywiązuję do tego wagę.

Dałem dwie warstwy kremu i dwa razy nieco wosku po całości. Potem tylko dalsze warstwy wosku i polerka na przodzie.

Po paru użyciach obuwia w miejscu łamania się buta zaczęły pojawiać się lekko jaśniejsze smużki. To pewnie wosk, tak?

Przemyć to lekko wilgotną szmatką? A może dodać cieniutką warstwę wosku w tym miejscu? Ot, kwestia tego, by dotychczasowej pracy nie zepsuć.

Odnośnie gumy w sztybletach, to zależy, jakiej jest jakości. W dobrej jakościowo gumie, nie porobi się charakterystyczna falbanka. Jest to domeną tańszych gum. Dobre gumy są bardziej sprężyste i nie rozciągają się za bardzo. Każdą gumę można praktycznie wymienić, czasem tylko są one niewdzięcznie wklejone w cholewki i trochę się trzeba pomęczyć. 

• Oceniam pozytywnie 1

Jeśli faktycznie szukasz butów na bardzo niskie temperatury (dłuższe spacery przy -10 i mniej), to wg mnie w grę wchodzą jedynie trzewiki. Buty na takie temperatury muszą spełniać kilka warunków:

- gruba podeszwa

- wysoka cholewka

- luz w stopie (dodatkowa izolacja) - jeśli but jest dobrze dopasowany, będzie zimno

Ja biorę trzewiki 0.5 rozmiaru większe, co nie przeszkadza, bo można je ciaśniej zawiązać u góry. Sztyblety nie mogą być zbyt luźne, bo będą latać, czyli są to buty dość dobrze dopasowane i z tego względu ostatni warunek nie jest spełniony. Ale może z grubą skarpetą dadzą radę - nie wiem.

• Oceniam pozytywnie 1