Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Obuwie oczywiście lepiej konserwować w temp. dodatniej., niż w ujemnej, bo będzie wtedy lepiej chłonąć środki do pielęgnacji. Wydaje się to oczywiste. Natomiast stawianie przy kominku czy na kaloryferze po pastowaniu to pomysł o tyle nierosądny, że temp. jaka będzie wtedy oddziaływać na buty to może być 50-70 stopni C. Przypominam, że mówimy tu o oddziaływaniu na zewnętrzną, nie wewnętrzną część buta. Co się może stać z obuwiem? Skóra może tego nie przetrzymać. Po paru takich "impregnacjach" mogą się pojawić pęknięcia. Kolejna kwestia - duża wilgotność powietrza i wysoka temperatura to samo w sobie jest zabójcze dla skóry (grzyby, pleśń).

Opublikowano

Zawsze można podgrzać samą pastę, szmatkę. Globalnie nie wpłynie to na temperaturę całego buta a rzeczywiście jest łatwiej rozprowadzać. Nie wiem czy ułani nie podpalali swoich mazideł do butów zanim nałożyli je na skórę.

Opublikowano

widzę, że dyskusja zeszła na manowce.

Krótko, zgodnie z tytułem wątku:

1. są dostępne w sprzedaży kremy do pielęgnacji skór świetnie wnikające i dające skórze odpowiednie odżywienie (np. gel glass) więc nie ma potrzeby odwoływac sie do ekstremalnych technik.

2. rozważając optymalną dla butów temperaturę mówimy o optymalnej temperaturze dla skóry. Optymalne warunki do przechowywania skóry to 18-22 st.C i 45-60% RH.

3. Temat pielęgnacji butów skórzanych zostanie opisany w przygotowywanym przez Stow. projekcie "Bespoke Wiki"

pozdrawiam

Damiance

Opublikowano

Czy takiego rodzaju monki pasują do takiego rodzaju garnituru czy wogóle popełniam jakąś herezję?

post-5316-13658923775205_thumb.jpg

post-5316-13658923774761_thumb.jpg

Jeżeli nie to do czego mogę takie buty założyć? Niesamowicie mi się podobają i wiem, że monki nie bardzo są wysoko w hierarchii elegancji butów a w dodatku elementy brogue, ale może jednak będą pasować?

Opublikowano

Pytanie z serii "gdzie szukać", do lepiej zorientowanych w ofercie sklepów. Chciałbym kupić torbę podróżną, taki 'holdall'/dufel, podobny w kroju i koncepcji do tej torby MD, tyle że niekoniecznie z przewagą skóry, niekoniecznie tak bardzo odstawioną, a za to koniecznie w dużo niższej cenie. Czy pośród polskich sieciówek (albo mniejszych sklepów) są jakieś miejsca, do których warto by się było udać na przeszpiegi? Przyznam, że liczebność marek w handlu sieciowym mnie przeraża i nawet nie wiem z której strony ugryźć, nie poświęcając na to całego dnia. :|

Dzięki z góry.

Opublikowano

Pytanie z serii "gdzie szukać", do lepiej zorientowanych w ofercie sklepów. Chciałbym kupić torbę podróżną, taki 'holdall'/dufel, podobny w kroju i koncepcji do tej torby MD, tyle że niekoniecznie z przewagą skóry, niekoniecznie tak bardzo odstawioną, a za to koniecznie w dużo niższej cenie. Czy pośród polskich sieciówek (albo mniejszych sklepów) są jakieś miejsca, do których warto by się było udać na przeszpiegi? Przyznam, że liczebność marek w handlu sieciowym mnie przeraża i nawet nie wiem z której strony ugryźć, nie poświęcając na to całego dnia. :|

Dzięki z góry.

Zajrzyj do Marks&Spencer. Widziałem dzisiaj podobnego typu torbę podróżną z udawanego zamszu i skóry, całkiem ładną.

Opublikowano

Jak prezentuje się oferta sklepu MT?

Czy z zakupem klasycznego garnituru jestem w stanie zamknąć się w granicach 3 000 PLN?

Proszę o podzielenie się doświadczeniami :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Witajcie, chciałem się zapytać, gdzie szukać koszul casualowych w dobrej jakości w stosunku do ceny, max to ok. 150-170 zł/szt.

Trochę czytam to forum i ZARA chyba nie jest zbytnio tutal lubiana pod względem jakości ? Bo mają na prawdę ciekawe wzory.

Opublikowano

moderntailor warto rozważyć do bardziej casulowych koszul, szczególnie, że oferują najróżniejsze wzory i możliwości modyfikacji, a cena wychodzi tak do 200zł jak się wybierze materiał z promocji. Duża oszczędność czasu, a ze względu na moje upodobanie do mankietu koktajlowego, krytej plisy i kołnierzy button under, praktycznie jedyna ;)

Opublikowano

Jak prezentuje się oferta sklepu MT?

Czy z zakupem klasycznego garnituru jestem w stanie zamknąć się w granicach 3 000 PLN?

Proszę o podzielenie się doświadczeniami :)

Pozdrawiam

Jeśli masz na myśli sklep Macaroni Tomato, to w tej kwocie się nie zmieścisz.

Na stronie jest cennik:

Marynarki w cenach od 2890 zł.

Garnitury w cenach od 3290 zł.

Spodnie w cenie 890 zł.