michasacuer Napisano 12 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2022 Czym różni się płótno krawieckie od malarskiego? Przeczesując allegro jest duży wybór lnianych malarskich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 12 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2022 Masz szansę być pierwszym, który uszyje marynarkę na płótnie malarskim. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michasacuer Napisano 12 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2022 15 minut temu, pablocito napisał: Masz szansę być pierwszym, który uszyje marynarkę na płótnie malarskim. Dlatego pytam, czy może ktoś się orientuje albo zrobił to przede mną, przeglądając eBay czy właśnie allegro jest tego sporo a typowo z metką "krawieckie" można policzyć na palcach jednej ręki. Możemy też pogdybać czym różni się płótno malarskie od krawieckiego, oba 100% lnu o gramaturze ponad 200g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 12 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2022 Takie płótno przed szyciem warto pewnie zagruntować. Te krawieckie już są zagruntowane i gotowe do użycia. Malarskich się nie gruntuje, bo każdy artysta malarz ma swoje patenty. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michasacuer Napisano 12 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2022 10 minut temu, pablocito napisał: Takie płótno przed szyciem warto pewnie zagruntować. Te krawieckie już są zagruntowane i gotowe do użycia. Malarskich się nie gruntuje, bo każdy artysta malarz ma swoje patenty. O dzięki, i to jest informacja której szukałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 12 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2022 50 minut temu, michasacuer napisał: Dlatego pytam, czy może ktoś się orientuje albo zrobił to przede mną, przeglądając eBay czy właśnie allegro jest tego sporo a typowo z metką "krawieckie" można policzyć na palcach jednej ręki. Możemy też pogdybać czym różni się płótno malarskie od krawieckiego, oba 100% lnu o gramaturze ponad 200g 🤯 Nie! To jest coś całkiem innego. Po pierwsze do marynarki potrzebujesz płótna, które w składzie ma najczęściej wełnę, bawełnę, włosie zwierzęce (różne zależnie od typu) czasem wiskozę. To co pewnie wydało Ci się podobne do płótna malarskiego to tak zwany sztywnik lniany. Bardzo sztywny, zdarzało mi się używać go tylko na kołnierze. Marynarka uszyta na czymś takim to taki pancerzyk nie mający wiele wspólnego z marynarką szytą na odpowiednim płótnie. Wiem, bo oglądałem marynarkę kolegi, uszytą u budżetowego krawca, który użył właśnie lnianego sztywnika zamiast jakościowego płótna. Kolega nie nosi tej marynarki. Jak chcesz porządnego płótna to w dowolnie małej ilości dostaniesz je np. tutaj: http://www.kentontrimmings.co.uk/shop/index.php?main_page=index&cPath=82_283_31_32 Nie wiem, czy @pablocito Cię troluje ale jak tak to mistrzowsko 😄 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 12 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2022 Nie troluję, tylko trochę sobie żartuję. Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać🥹. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michasacuer Napisano 12 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2022 Termin zaczerpnięty z wykończeniowki brzmiał bardzo prawdopodobnie 😅 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michasacuer Napisano 12 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2022 Godzinę temu, Ernestson napisał: 🤯 Nie! To jest coś całkiem innego. Po pierwsze do marynarki potrzebujesz płótna, które w składzie ma najczęściej wełnę, bawełnę, włosie zwierzęce (różne zależnie od typu) czasem wiskozę. To co pewnie wydało Ci się podobne do płótna malarskiego to tak zwany sztywnik lniany. Bardzo sztywny, zdarzało mi się używać go tylko na kołnierze. Marynarka uszyta na czymś takim to taki pancerzyk nie mający wiele wspólnego z marynarką szytą na odpowiednim płótnie. Wiem, bo oglądałem marynarkę kolegi, uszytą u budżetowego krawca, który użył właśnie lnianego sztywnika zamiast jakościowego płótna. Kolega nie nosi tej marynarki. Jak chcesz porządnego płótna to w dowolnie małej ilości dostaniesz je np. tutaj: http://www.kentontrimmings.co.uk/shop/index.php?main_page=index&cPath=82_283_31_32 Nie wiem, czy @pablocito Cię troluje ale jak tak to mistrzowsko 😄 To dopytam, co myślisz o tym wyrobie? Co do podlinkowanego płótna, 270g/mb to więcej niż ma tkanina z której chce uszyć marynarkę (blend wełny i lnu, luźny splot). Czy gadaloby to ze sobą? Myślałem, że płótno z końskim włosiem najlepiej nada się na odcinek piersiowy do usztywnienia https://www.enici.pl/index.php?route=product/product&product_id=7941 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 12 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2022 To włosianka czyli szczególny rodzaj płótna w którym wątek to po prostu włosie z końskiego ogona. Używa się tego tylko na wkład na część piersiową i to w naprawdę sztywnych marynarkach. Sam nie przepadam za tym typem, bo te włosy potrafią się z czasem wysnuwać i przebijać przez tkaninę i jak na moje upodobania jest zbyt sztywny. Nie znam polskich sklepów internetowych które oferują płótno do marynarek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michasacuer Napisano 12 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2022 Teraz, Ernestson napisał: To włosianka czyli szczególny rodzaj płótna w którym wątek to po prostu włosie z końskiego ogona. Używa się tego tylko na wkład na część piersiową i to w naprawdę sztywnych marynarkach. Sam nie przepadam za tym typem, bo te włosy potrafią się z czasem wysnuwać i przebijać przez tkaninę i jak na moje upodobania jest zbyt sztywny. Nie znam polskich sklepów internetowych które oferują płótno do marynarek. A co myślisz o lnianym płótnie? http://www.kentontrimmings.co.uk/shop/index.php?main_page=index&cPath=198_205_299 Koszt wysyłki jest bardzo w porządku w podlinkowany przez Ciebie sklepie (przeważnie jest to 20-30 funtów) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 12 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2022 To holland czyli z kolei specjalne lniane płótno używane np do wzmacniania kieszeni. Nie szukaj lnu, pierwsze co Ci podlinkowałem czyli body canvas to właśnie płótna na całe przody. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 12 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2022 13 minut temu, michasacuer napisał: Koszt wysyłki jest bardzo w porządku w podlinkowany przez Ciebie sklepie (przeważnie jest to 20-30 funtów) Tym sie za bardzo nie kieruj bo pewnie podawany jest do UK a dopiero jak wpiszesz adres to dostaniesz faktyczny koszt. Do tego zamawianie u nich czegokolwiek po brexicie to koszmar no ale w PL masz tylko producentow, ktorzy rozmowę zaczynają od 10m i to niechętnie bo prawdziwi klienci biorą na belki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Friedman Napisano 13 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 13 Maj 2022 Jakie macie doświadczenie z praniem koszul w pralni chemicznej? Koszule zużywają się szybciej niż przy praniu w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaskokoz Napisano 13 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 13 Maj 2022 3 godziny temu, Friedman napisał: Jakie macie doświadczenie z praniem koszul w pralni chemicznej? Koszule zużywają się szybciej niż przy praniu w domu? Tylko tak piorę, mam dobre doświadczenia. Nie zauważam różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michasacuer Napisano 14 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2022 Czy ktoś ma porównanie między rozmiarem 48 SuSu Havana i Poszetki? Które jest bardziej obszerne w talii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydlowsky Napisano 14 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2022 37 minut temu, michasacuer napisał: Czy ktoś ma porównanie między rozmiarem 48 SuSu Havana i Poszetki? Które jest bardziej obszerne w talii? Przytyłeś ? 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 14 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2022 2 godziny temu, michasacuer napisał: Czy ktoś ma porównanie między rozmiarem 48 SuSu Havana i Poszetki? Które jest bardziej obszerne w talii? Sprawdziłbym wymiary w tabeli, obie firmy je podają, dodatkowo obszerność w talii (przy niewielkiej różnicy do ew. wytaliowania) to nie jest duży kłopot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziko Napisano 15 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Maj 2022 W dniu 12.05.2022 o 17:48, pablocito napisał: Takie płótno przed szyciem warto pewnie zagruntować. Te krawieckie już są zagruntowane i gotowe do użycia. Malarskich się nie gruntuje, bo każdy artysta malarz ma swoje patenty. Tzn. nie do końca, można jak najbardziej kupić płótno malarskie zagruntowane, to jest dość standardowa sprawa (przy czym proces jest generalnie dwuetapowy, tzw. uspojenie (klejem, żelatyną) a potem grunt). Nie za bardzo wiem, czym ma być zagruntowanie płótna krawieckiego, czy nie chodzi o dekatyzację, aperturę? Płótno malarskie akurat nie jest dekatyzowane, z wyjątkiem tzw płócien dublażowych, do prac konserwatorskich. Te płótna z allegro, to w kategoriach ubraniowych będą raczej siermiężne, prędzej na grupę rekonstrukcyjną. BTW: topowe płótna malarskie to będą raczej droższe od tych krawieckich. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 15 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 15 Maj 2022 O to to to! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woyakko Napisano 16 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2022 Hej Taki temat. Garnitur szyty w systemie mtm, half canvas. Czy marszczenia widoczne na klapach sa normalną kwestią? sprzedawca twierdzi to ze to efekt ręcznie obszytych klap i butonierki. Druga klapa ma podobnie ale mniej (tam butonierki nie ma) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 16 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2022 Nie, nie są, a sprzedawca kłamie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stormont Napisano 16 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2022 A gdzie szyty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woyakko Napisano 16 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2022 hmm... Czyli przygód ciągu dalszy mnie czeka Tailorsclub. Ciekawe ze została mi pokazana inna marynarka jako dowód ze to normalne... Rozumiem ze to kwestia po prostu złego ręcznego szycia? Czy co jest tego przyczyną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 17 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 17 Maj 2022 @Ernestsonbyć może Ci odpowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi