frik Napisano 18 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2021 Pytanie czego szukasz i w jakim budżecie. To co pokazałeś z Vistuli i Nike to są słabe kurtki, puch tam jest albo sztuczny (Nike), albo kiepskiej jakości i w małej ilości (Vistula). Ciężkie, słabo grzeją no i nie wyglądają za specjalnie. Jeśli chodzi o kurtki faktycznie puchowe mogę polecić polską firmę Cumulus, mam ich kurtkę i śpiwór, ważą tyle co nic, a ocieplają rewelacyjnie. Tylko to jest odzież techniczna i tak wygląda, nie jest to nawet streetwear, ani nie udaje czegoś eleganckiego. Za to sprawdziła mi się nawet za kołem podbiegunowym przy -28 (no, z paroma warstwami dodatkowymi pod spodem i soft shellem na wierzch). Są to jednak zdecydowanie droższe kurtki, ale za niecałe 400zł to porządnej, ciepłej kurtki się nie kupi raczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cineos Napisano 20 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2021 Co sądzicie o tej mini kolekcji p. Jana Adamskiego dla mało znanego sklepu Bonus MG? https://bonusmg.pl/kategoria-produktu/kolekcja-meska/garnitury/kolekcja-jan-adamski/ Jest to niedaleko mojego aktualnego miejsca pracy, więc z ciekawości bym się wybrał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flozbi Napisano 20 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2021 Zależy jakie weźmiemy odniesienie, jak do Vistuli czy Bytomia to na plus, jak do SuSu to zdecydowanie na minus. Coś z tym wszyciem rękawów jest nieciekawie i poduszkami, za duże i kwadratowe te barki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 20 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2021 Panowie, da się kupić dobry nóż szefa kuchni (dobrze wyważony, który nie tępi się po kilku minutach pracy) w budżecie 100 - 120PLN? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frik Napisano 20 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2021 Wg mnie nie, ale mogę mieć wygórowane oczekiwania . Za takie pieniądze można dostać raczej jakieś popularne nierdzewki, które nie będą twarde (nie będzie trzymać ostrości). Do domowego użytku może wystarczać wielu osobom (zależnie od wymagań i tego jak często używamy), ja bym dodał zero na końcu żeby kupić naprawdę dobry nóż szefa kuchni (np. polskie Kłosy). Albo spojrzał na japońskie noże: https://japanesechefsknife.com/collections/gyuto Są tutaj naprawdę porządne noże poniżej $100. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paczuch Napisano 21 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2021 W TK Maxxie bywają japońskie noże KAI. Nie jest to mistrzostwo ale wyrobisz się w tym budżecie, no może ze 2 dychy trzeba będzie dosypać. Za te pieniądze w moim odczuciu będzie ciezko coś lepszego kupic 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciasteczkowy Napisano 21 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2021 Ja mam takiego Victorinoxa i jestem zadowolony. Ostrzę go raz na miesiąc. Nie jestem szefem kuchni wiec trudno mi coś więcej powiedzieć ale przyjemnie się kroi - łzy podczas krojenia cebuli to wyłącznie łzy radości! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aras Napisano 21 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2021 Lepiej mieć porządnie naostrzoną "nierdzewkę" niż tępą katanę ze zubożonego uranu za 20 tys.:) Oczywiście kosmiczne stopy metalu ostrzy się rzadziej, ale czy taka wygoda jest warta tyle pieniędzy (np. 10x tyle), to już każdy musi sobie sam odpowiedzieć. Też mam Victorinoxa i nie narzekam:) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 21 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2021 Dobrej klasy noże kuchenne nie są robione z kosmicznych stopów, zwykle są to klasyczne wysokowęglowe stale. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 21 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2021 Co najwyżej składane i zaklepywane, jak cisto francuskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 21 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2021 3 godziny temu, ciasteczkowy napisał: Ja mam takiego Victorinoxa i jestem zadowolony. Ostrzę go raz na miesiąc. Nie jestem szefem kuchni wiec trudno mi coś więcej powiedzieć ale przyjemnie się kroi - łzy podczas krojenia cebuli to wyłącznie łzy radości! Ten Victorinox ma się do tych japońców, jak buty z "lepszych sieciówek" typu Eco / Salamander do takich Yanko. Swoja drogą, też polecam stronę Japanese Chefs Knife, zamawiałem łącznie trzy noże, zawsze przychodziły bez cła :). Żeby nie był, mój pierwszy nóż, Minamoto Kotetsu Gyuto, mam do dzisiaj i jestem super zadowolony (ostrze zestawem Lansky), dwa pozostałe to były prezenty :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
papiez_ Napisano 21 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2021 21 godzin temu, Koval napisał: Panowie, da się kupić dobry nóż szefa kuchni (dobrze wyważony, który nie tępi się po kilku minutach pracy) w budżecie 100 - 120PLN? Vicek jakiego poleca ciasteczkowy w tych pieniądzach to chyba najlepsza opcja. Długo trzymał mi ostrość, ale trochę zajmuje ponowne naostrzenie. Niemniej bardzo dobry dla casualowego użytkownika, nie martwisz się, że któryś z domowników wrzucił twoje gyuto na noc do zlewu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eduardo Napisano 21 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2021 Czym ostrzycie swoje victorinoxy? Ciężko mi uzyskać stopień ostrości z jakim przychodzi nowy nóż, a i czas przez jaki zostaje naostrzony zostawia wiele do życzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 21 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2021 U pana w punkcie dorabiania kluczy. Potem mogę się nim golić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frik Napisano 21 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2021 3 godziny temu, papiez_ napisał: nie martwisz się, że któryś z domowników wrzucił twoje gyuto na noc do zlewu Właśnie, to jest problem z nożami wysokiej klasy wykonanymi z wysokowęglowych stopów stali (rdzewnych znaczy ). Nie wolno ich myć w zmywarce, należy od razu po użyciu umyć i wytrzeć, inaczej będą rdzewieć, niektóre i tak się patynują od tego co kroją. Potrafi być to upierdliwe, ale są to narzędzia, których wartości użytkowe i uroda rekompensują te niedogodności moim zdaniem (jak i są w moim odczuciu warte odpowiednio wyższej ceny). Casio za 150zł wskazuje czas równie skutecznie co zegarki kosztujace 10 i 100 razy więcej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciasteczkowy Napisano 22 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2021 12 hours ago, Velahrn said: Ten Victorinox ma się do tych japońców, jak buty z "lepszych sieciówek" typu Eco / Salamander do takich Yanko. Swoja drogą, też polecam stronę Japanese Chefs Knife, zamawiałem łącznie trzy noże, zawsze przychodziły bez cła :). Żeby nie był, mój pierwszy nóż, Minamoto Kotetsu Gyuto, mam do dzisiaj i jestem super zadowolony (ostrze zestawem Lansky), dwa pozostałe to były prezenty :). Trochę się zgodzę, trochę nie;) Oczywiście wiadomo, że ten nóż nie ma startu do noży trzy razy droższych, i zdecydowanie uważam że warto dopłacić, bo dobry, ostry nóż to podstawa w kuchni. Z drugiej jednak strony - zaznaczam że nie miałem styczności ani z nożami z wysokiej półki ani z butami Ecco - wciąż uważam że to solidny nóż. Posiadam go od trzech lat i jestem zadowolony (choć wciąż skrycie marzę o santoku wykutym pod górą Fudżi). Wcześniej miałem różne supermarketowe noże z plasteliny i nigdy nie byłem z nich zadowolony. 10 hours ago, eduardo said: Czym ostrzycie swoje victorinoxy? Ciężko mi uzyskać stopień ostrości z jakim przychodzi nowy nóż, a i czas przez jaki zostaje naostrzony zostawia wiele do życzenia. Ja ostrzę na kamieniu wodnym (korund) o gradacji 600/2000. Trudno mi porównać z nowym nożem, bo moja pamięć jest zawodna, ale jest good enough. Jak ktoś się zdecyduje na tego Victorinoxa, polecam dokupić sobie tzw. pikutek, śmieszny na pierwszy rzut oka mały nożyk za kilkanaście złotych, który jednak szybko potrafi pokazać na co go stać. POMIDORY GO NIENAWIDZĄ. Warto też zwrócić uwagę na czym się kroi. Szklane i podobne twarde deski do krojenia wyglądają ładnie i są ponoć "higieniczne", ale noże się na nich tępią w okrutnym tempie. Ja wróciłem do drewnianych desek do krojenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pepo Napisano 22 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2021 Też mam tego victorinoxa, jest ok, ale o dziwo, lepiej mi trzyma ostrość i ogólnie jakoś wolę korzystać z tego ikeowskiego noża: https://www.ikea.com/pl/pl/p/vardagen-noz-ciemnoszary-40294722/ A przynajmniej takie mam odczucia po paru latach użytkowania Na bieżąco podostrzam o stalkę, co jakiś czas na kamieniu Naniwa Chosera 400. Marzy mi się taki nożyk z wysokowęglowej stali, ale dopóki nie mam kuchni na wyłączność, to pewnie będę musiał obejść się smakiem, albo nosić ze sobą nóż ze swojej pracowni do kuchni za każdym razem jak będę chciał go użyć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 22 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2021 7 godzin temu, ciasteczkowy napisał: Jak ktoś się zdecyduje na tego Victorinoxa, polecam dokupić sobie tzw. pikutek, śmieszny na pierwszy rzut oka mały nożyk za kilkanaście złotych, który jednak szybko potrafi pokazać na co go stać. POMIDORY GO NIENAWIDZĄ. Uczciwie należałoby napisać, że pokaże na co go stać na palcach użytkownika, jeżeli podejdzie się bez należytego respektu. Częste pierwsze doświadczenie z pikutkiem Z tego co pamiętam, zdarzają się przypadku całkiem udanego podejścia do porcjowania zamrożonego mięsa przy jego użyciu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 22 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2021 @Kyle, to prawda - sam jestem fanem tego maleństwa od lat (zużywam chyba już czwartą sztukę); i owszem - po pierwszych kontaktach paluszki krwawiły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof G Napisano 22 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2021 Mam kilka noży Stalgast używanych na drewnianych deskach i jest ok. https://stalgast.com/noze-i-deski-gastronomiczne/noze-kuchenne?limit=72 w przeciwieństwie do wielu markowych produktów podają twardość stali. Ewentualnie trochę twardsze Saneli https://stalgast.com/noze-i-deski-gastronomiczne/noze-kuchenne/noz-kuchenny-l-300-mm-sanelli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pepo Napisano 22 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2021 @ciasteczkowy @Kyle @Koval paczajcie na to 😈 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fermiol Napisano 23 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2021 Ja polecam noże Tojiro. Ostrzę na kamieniu o dwóch gradacjach. Trudność polega tutaj na utrzymaniu stałego kąta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anton von S. Napisano 31 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2021 Panowie, Kupiłem buty Patine w tęgości H na gumowej podeszwie. Grubość całej podeszwy wynosi 1cm, z czego warstwa gumowa ma 6mm. W przeciwieństwie do podeszw w stylu Danite nie ma wystających "korków"/protektorów na podeszwie, przez co szwy wydają się być dość podatne na ścieranie. Pytanie: jaka jest praktyczna żywotność tych podeszw? Czy warte ceny? https://patine.pl/derby-77026c-cambridge-dark-brown.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 31 Marzec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2021 56 minut temu, Anton von S. napisał: Panowie, Kupiłem buty Patine w tęgości H na gumowej podeszwie. Grubość całej podeszwy wynosi 1cm, z czego warstwa gumowa ma 6mm. W przeciwieństwie do podeszw w stylu Danite nie ma wystających "korków"/protektorów na podeszwie, przez co szwy wydają się być dość podatne na ścieranie. Pytanie: jaka jest praktyczna żywotność tych podeszw? Czy warte ceny? https://patine.pl/derby-77026c-cambridge-dark-brown.html W zdecydowanej większości sytuacji takie buty trzymają się nawet wówczas, jak szwy się przetrą. GYW ma jeszcze wewnętrzny szew, oraz podeszwa i rant są klejone (inaczej buty by skrzypiały). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ppnowakpl Napisano 6 Kwiecień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2021 Kojarzycie może sposób na przetarcie się spodni w kroku? Myślałem o zakupie 0,3 m materiału i zrobienie swoistego ,,siodełka'', będzie to jakoś wyglądało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.