pi_senny Napisano 13 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2019 Nieźle. Jak tak dalej pójdzie, to niedługo ludzie nie wyjdą z domu bez wcześniejszego zapytania na forum. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajdowskip Napisano 13 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2019 @Enygma Ja właśnie przeszedłem z 40 od Poszetki na 41 extra slim fit z SuSu. Dużo lepiej na mnie leżą, obydwie jestem w stanie nosić, ale poszetka jest dla mnie ciasnawa. Dlatego zaraz pozbędę się na bazarku kilku koszul 40 od poszetki i kupię sobie za to jedną 41 od Susu. Nie wiem jakiej jesteś sylwetki, ale weź pod uwagę 41 extra slim fit od SuSu, jeśli nosisz 40 od Poszetki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roter6 Napisano 13 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2019 @Enygma tylko pamiętaj, że długość rękawa w SuSu to chyba ponad 1 cm będzie więcej na większym rozmiarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zimmermann Napisano 13 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2019 1 godzinę temu, Jakbog napisał: Krótkie, błahe pytanko: do jakich butów najlepiej dopasować długość spodni całorocznych? Do półbutów czy do trzewików? Do każdego całorocznego garnituru zawsze należy zamówić dwie pary spodni z tego samego materiału, oczywiście para z nieco krótszymi nogawkami na zimę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enygma Napisano 14 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2019 5 godzin temu, gajdowskip napisał: @Enygma Właśnie też o tym myślałem, zdecydowałem że pewnie na próbę zamówię, ewentualnie odeśle jak będzie nie pasować 4 godziny temu, roter6 napisał: @Enygma Akurat długość rękawa to nie problem, można skrócić czy nawet pobawić się opaskami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nynu Napisano 14 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2019 Panowie, Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie uszycie białych (lub złamana biel) letnich spodni do marynarki klubowej. Jaki rodzaj tkaniny polecacie na takie spodnie? W jakim przedziale ma być gramatura takiej tkaniny? Macie może namiary na sklep, gdzie taką mogę kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 14 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2019 Moim zdaniem wełna o otwartym splocie, przynajmniej 300g. Jestem zwolennikiem cięższych tkanin, bo zwyczajnie lepiej się układają, a jeśli o przewiewność chodzi, to zawsze jest pole do popisu przy wyborze splotu tkaniny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leppard Napisano 14 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2019 Witam, Proszę o podpowiedź - poradę: który z tych butów będzie miał bardziej uniwersalne zastosowanie: tzn. sprawdzi się zarówno ze spodniami z wełny "z kantem" w zestawie koordynowanym, jak również z chinosami ale też z dżinsami? (zdjęcia pochodzą z internetu). Czy tylko te z medalionem maja takie szerokie zastosowanie? Pozdrawiam! Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alabuz Napisano 14 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2019 Nr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 14 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2019 @Leppard, Nr 1 lub jakaś wersja full brogues lub wingtips w ciemnym brązie. Wszystko w hierarchii formalności powyżej quarter brogues, czarne lub z drugiej strony jaśniejsze niż średni brąz będzie mniej uniwersalne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hippe Napisano 14 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2019 21 godzin temu, Jakbog napisał: Krótkie, błahe pytanko: do jakich butów najlepiej dopasować długość spodni całorocznych? Do półbutów czy do trzewików? do półbutów, piszę z doświadczenia, bo sam tak popsułem 1 parę spodni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bianconeristy Napisano 14 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2019 Zamówiłem sobie ostatnio dwie białe koszule Lamberta w sklepie internetowym. Okazało się, że jedna z nich ma krytą plisę (robiłem zamówienie na szybko). Problem polega na tym, że koszula oprócz krytej plisy ma również mankiet na podwójne guziki. Czy takie połączenie jest w ogóle dopuszczalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmichal Napisano 14 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2019 3 hours ago, bianconeristy said: Zamówiłem sobie ostatnio dwie białe koszule Lamberta w sklepie internetowym. Okazało się, że jedna z nich ma krytą plisę (robiłem zamówienie na szybko). Problem polega na tym, że koszula oprócz krytej plisy ma również mankiet na podwójne guziki. Czy takie połączenie jest w ogóle dopuszczalne? Tak, niektórzy uważają, że przy noszeniu muszki często powinna być kryta plisa (nie licząc chociażby smokingu) Podwójne mankiety w teorii podnoszą formalność stroju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakbog Napisano 14 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2019 @pmichal, jak dla mnie "podwójne mankiety" ≠ "mankiety na podwójne guziki". W przypadku smokingu chodzi raczej o guziki jubilerskie, a nie zwykłe. To też zmienia postać rzeczy. @bianconeristy, nie wydaje mi się, by takie połączenie było "niedopuszczalne". Mam wrażenie, że pomysłodawca wyszedł z założenia, że do muchy lepsza będzie kryta plisa, a żeby nie zrobić z koszuli opcji typowo formalnej, to zrezygnowano z mankietów francuskich na rzecz standardowych. Ale niech wypowiedzą się "konserwatyści". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmichal Napisano 15 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2019 @Jakbog faktycznie źle przeczytałem i myślałem, że mówimy o podwójnym mankiecie. Dziękuję za poprawienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bianconeristy Napisano 15 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2019 19 godzin temu, bianconeristy napisał: Zamówiłem sobie ostatnio dwie białe koszule Lamberta w sklepie internetowym. Okazało się, że jedna z nich ma krytą plisę (robiłem zamówienie na szybko). Problem polega na tym, że koszula oprócz krytej plisy ma również mankiet na podwójne guziki. Czy takie połączenie jest w ogóle dopuszczalne? 15 godzin temu, Jakbog napisał: @pmichal, jak dla mnie "podwójne mankiety" ≠ "mankiety na podwójne guziki". W przypadku smokingu chodzi raczej o guziki jubilerskie, a nie zwykłe. To też zmienia postać rzeczy. @bianconeristy, nie wydaje mi się, by takie połączenie było "niedopuszczalne". Mam wrażenie, że pomysłodawca wyszedł z założenia, że do muchy lepsza będzie kryta plisa, a żeby nie zrobić z koszuli opcji typowo formalnej, to zrezygnowano z mankietów francuskich na rzecz standardowych. Ale niech wypowiedzą się "konserwatyści". Takie połączenie na pewno obniża formalność koszuli. W innych sklepach w przypadku koszul z krytą plisą zawsze występuje mankiet francuski, dlatego zastanawiam się czy przy mniej formalnych okazjach ubranie takiej koszuli nie będzie faux pas i czy jej nie oddać do butiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KIERMAN Napisano 15 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2019 1 godzinę temu, bianconeristy napisał: dlatego zastanawiam się czy przy mniej formalnych okazjach ubranie takiej koszuli nie będzie faux pas i czy jej nie oddać do butiku. Bez przesady z tym faux pas. Przy mniej formalnych okazjach właśnie taka koszula będzie idealna, jeśli preferujesz muchę zamiast krawata. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayor Napisano 15 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2019 Fly- front z innymi mankietami niż french cuffs to jest trochę niefortunne połączenie.,Moim zdaniem to wynika ze słabego przygotowania merytorycznego/niewiedzy osób odpowiedzialnych za design , gdyż nie sądze żeby projektant chciał zrewolucjonizować kanony mody męskiej jak to uczynił Armani., Jeżeli chodzi o same koszule fly-front to Przede wszystkim osobiste preferencje -jednemu się podoba .innemu nie.,Dla mnie noszenie takich koszul jest pretensjonalne.,Kojarzy mi się ze strojami oficjeli KSA , którzy zarówno w koszulach jak i thawbach mają takie wykończenie przodu.,W moich oczach taka koszula wygląda obleśnie, jak strój rzeźnika z Rijadu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 15 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2019 W dniu 8.01.2019 o 00:04, Dyjamentowski napisał: Trudno ocenić w salonie jak wygodne będą buty, bo one się dopasują i często najlepsze są potem te, które na początku wydawały się odrobinę za małe albo uciskały tu i ówdzie. Przynajmniej ja mam takie doświadczenie. Ale zdobyte przypadkiem, bo 3/4 życia kupowałem buty, które właśnie były od razu wygodne, czyli, jak się okazało, za duże. Nie mogę się z tym zgodzić. Wiele moich nietrafionych zakupów z początków kariery dandysa , to właśnie buty, które były niewygodne, za małe, za ciasne, wpijały się, a które wziąłem "a bo się rozejdą". Nie rozejdą się. But nie rozciąga się jak guma, ma swoją konstrukcję. Może dopasować się do stopy, ale nie magicznie POWIĘKSZYĆ się. Musi być dobry, przynajmniej na długość, od początku. Może troszkę zbyt ciasno opinać stopę, ale to tyle. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gly Napisano 18 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2019 Po zwężeniu spodni w pasie po tylnym szwie kanty na dole nogawek dostały zeza rozbieżnego. Czy jedyny sposób na wyeliminowanie tego to przeprasowanie kantów? Domowe żelazko poradzi sobie z tymi zrobionymi fabrycznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feriak Napisano 21 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2019 Ma ktoś sprawdzony sposób na pranie swetrów z merynosa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. lubo69 Napisano 21 Styczeń 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2019 5 minut temu, feriak napisał: Ma ktoś sprawdzony sposób na pranie swetrów z merynosa? 6 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feriak Napisano 21 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2019 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheMakowski Napisano 21 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2019 5 godzin temu, feriak napisał: Ma ktoś sprawdzony sposób na pranie swetrów z merynosa? Piorę je ręcznie na lewej stronie. Delikatny płyn do wełny a potem suszenie na płasko na ręczniku. Żadna krzywda się nie stała 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mir Napisano 23 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2019 Czołem, Idę niedługo na balet. Jaki jest dress code dla takiej okazji ? Teatr, opera, filharmonia... powiedzmy że są oczywiste. A balet ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi