pirat Napisano 23 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Kwiecień 2017 6 godzin temu, Sirius napisał: Do loafersów chyba jeszcze nie dorosłem. Podobają mi się proste modele, stąd na razie moje upodobanie do oxfordów. Loafersy są ok ale jak wolisz oxfotdy, a masz czarne i brązowe to kup bordowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrafZero Napisano 27 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 27 Kwiecień 2017 Panowie. PL GODZINA 12 OPERA. Co ubrać by się nie wyglupic?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 27 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 27 Kwiecień 2017 Czyżby "Czarodziejski Flet"? Odpowiadając na pytanie - mimo wszystko ciemny garnitur, ale koszula niekoniecznie biała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aver Napisano 28 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2017 Przeczytałem na blogu Jana Adamskiego (tak, wiem), że jest dopuszczalne przechowywanie zawiązanej muszki i nie ma tu analogii z krawatem. Głupota czy dobry pomysł na oszczędzanie czasu bez żadnych strat? Widziałem zresztą w różnych sklepach muszki już zawiązane, tylko z rozpiętym paskiem, i po rozwiązaniu nic złego się z nimi nie działo, ewentualnie nadawały się do lekkiego potraktowania parą czy prasowania, a krawaty oczywiście zawsze sprzedaje się rozwiązane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bokieł Napisano 28 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2017 Koledzy, czy czy te dwa pierwsze garnitury będą za jasne na własny ślub? Lepiej się czuję w jaśniejszych kolorach, ale też chciałbym żeby to był w miarę uniwersalny garnitur. Chcę zamówić dwa na przymiarkę, na pewno wezmę ten z ostatniego zdjęcia i któryś z dwóch pozostałych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzyDe Napisano 29 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 29 Kwiecień 2017 Zdjęcia z SuSu są raczej mocno doświetlone więc imho nie, nie są za jasne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrafZero Napisano 29 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 29 Kwiecień 2017 Dnia 27.04.2017 o 18:47, mosze napisał: Czyżby "Czarodziejski Flet"? Odpowiadając na pytanie - mimo wszystko ciemny garnitur, ale koszula niekoniecznie biała. Dokładnie... Warto bo bardzo dobrze zrealizowana opera co do ubioru Widownia w 1/3 wypełniona przez dzieci więc do zaakceptowania były ciemne spodnie i marynarka z gładką koszula bez krawata takie moje wrazenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BrotherM Napisano 1 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2017 A co do zapinania marynarek. Zasłyszałem niedawno w kuluarach, ale jest to rzecz, której nie udało mi się potwierdzić, a jak wszyscy wiedzą, jest wręcz przeciwnie, stąd pytam bardziej w ramach ciekawostki. Rzekomo dozwolone jest zapinanie wszystkich (nacisk na dolny) guzików marynarki, ale tylko w sytuacjach wybitnie formalnych, typu spotkanie polityczne na szczycie, dość podniosły wykład wygłaszany na stojąco, itd. Jest ktoś na forum może obeznany z np. protokołem dyplomatycznym i byłby w stanie określić, czy jest tutaj cokolwiek na rzeczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 1 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2017 To naprawdę nie jest tak, że im więcej guzików zapniesz, tym bardziej formalnie jesteś ubrany.Na dwa guziki zapina się padok, który jest specjalnie w tym celu skrojony. Współczesna marynarka dwuguzikowa zapięta na oba guziki leży źle.Nie chcę nikogo obrażać, ale ktokolwiek wysnuł tę teorię albo naoglądał się starych zdjęć, albo garnitury nosi wyłącznie w tak podniosłych okazjach. Uczestniczyłem kiedyś w takiej (szczegóły pominę) i spotkałem pana, który zapiął oba guziki marynarki. Rzut oka na resztę jego stroju, ze szczególnym uwzględnieniem butów, przekonał mnie że ów jegomość nie jest członkiem elitarnego grona Najbardziej Zaawansowanych Znawców Klasycznej Męskiej Elegancji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pepo Napisano 1 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2017 Jeżeli jesteś wojskowym i nosisz mundur to tak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcelli Napisano 5 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2017 Dnia 1.05.2017 o 16:28, BrotherM napisał: Rzekomo dozwolone jest zapinanie wszystkich (nacisk na dolny) guzików marynarki, ale tylko w sytuacjach wybitnie formalnych, typu spotkanie polityczne na szczycie, dość podniosły wykład wygłaszany na stojąco, itd. Jest ktoś na forum może obeznany z np. protokołem dyplomatycznym i byłby w stanie określić, czy jest tutaj cokolwiek na rzeczy? Nie zapina się wszystkich guzików w marynarce. Przy dwóch guzikach zapinasz górny. Okazja nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Malinowski Napisano 8 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2017 Czy wie ktoś z państwa, co to za typ kołnierzyka? Wygląda jak pin collar, jednak pod krawatem nie widać żadnej spinki która łączyła by wyłogi. Button down w tych czasach.. to chyba tez nie to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 8 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2017 BD to akurat wynalazek XIX-wieczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Friedman Napisano 9 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2017 Ktoś wie, o której godzinie startuje wyprzedaż w Berg&Berg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody przedsiębiorczy Napisano 9 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2017 Czy ktoś z Was miał okazję nosić garnitur z wełny wysokoskrętnej 190s? Chciałbym wiedzieć jak z wytrzymałością takich tkanin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 9 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2017 @Młody przedsiębiorczy 's' to nie wszystko. Najwyższe 's' jakie mam to 150 ale w gramaturze 350. Jest to fantastyczny materiał. Marynarkę z niego dość intensywnie użytkuję i daje radę. Jeśli byłby poniżej 300 obawiam się, że bym o nim tak nie powiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombar Napisano 9 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2017 58 minutes ago, Młody przedsiębiorczy said: Czy ktoś z Was miał okazję nosić garnitur z wełny wysokoskrętnej 190s? Chciałbym wiedzieć jak z wytrzymałością takich tkanin. Mam garnitur z wełny 220s. Noszę maksymalnie kilkanaście razy w roku. Wytrzymuje, szczególnie że tkanina jest dobra, bo skretność to tylko jedne z wyznaczników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 9 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2017 1 godzinę temu, Friedman napisał: Ktoś wie, o której godzinie startuje wyprzedaż w Berg&Berg? To jeszcze nie wyprzedaż, a outlet. Prawdziwa wyprzedaż będzie chyba w czerwcu, w zeszłym ruszyła 28 czerwca. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody przedsiębiorczy Napisano 9 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2017 Dziękuję wam bardzo za odpowiedź, będę musiał przemyśleć czy gramatura nie jest za niska ale mam nadzieję, że się uda i powstanie piękny powersuit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hush Napisano 10 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maj 2017 Zamawiam te spodnie: http://www.benevento.pl/spodnie-garniturowe/194-spodnie-welniane-120s-jasno-szare.html Zastanawiam się nad mankietami/manszetami (nie mam jeszcze spodni z takimi nogawkami, a ogólnie podobają mi się). Czy akurat te nie są zbyt eleganckie do mankietów (gładka, dość lekka tkanina)? Zależy to tylko od indywidualnego odczucia, czy są tu jakieś "reguły"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 10 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maj 2017 2 minuty temu, Hush napisał: Zastanawiam się nad mankietami/manszetami (nie mam jeszcze takich spodni z takimi nogawkami, a ogólnie podobają mi się). Czy akurat te nie są zbyt eleganckie do mankietów (gładka, dość lekka tkanina)? Zależy to tylko od indywidualnego odczucia, czy są tu jakieś "reguły"? IMO to nie są zbyt eleganckie (w rozumieniu forumowym) spodnie. Bardzo jasny kolor+wyraźna faktura sprawiają, że te spodnie są dosyć nieformalne. Nasz forumowy kolega @Hazprezentował dokładnie te spodnie z manszetami na swoim blogu, możesz spojrzeć na zdjęcia i ocenić czy wygląda to dobrze (według mnie tak): http://alltiedup.pl/2016/07/showered-and-blue-blazered/ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manolete Napisano 10 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maj 2017 Dnia 21.04.2017 o 09:55, Manolete napisał: Panowie, zrobiły mi się przetarcia na koszuli od Lamberta- vide linki. Coś można z tym zrobić? Miałem ją na sobie może 4-5 razy, szkoda mi tych 3 stówek, które za nią dałem. https://zapodaj.net/7bf50fee99b40.jpg.html https://zapodaj.net/6a533297946e0.jpg.html Może reklamować, a może znacie jakieś domowe sposoby? Zgodnie z zaleceniami Szanownych Kolegów oddałem tę koszulę do reklamacji, niestety została odrzucona. Więcej niczego tam nie kupię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bukary Napisano 10 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maj 2017 Czy da się skrócić spodnie z mankietami (i zostawić bez mankietów)? Potrzebuję dosyć szybko szarych spodni, a po całodniowej wędrówce po sklepach nie znalazłem nic w moim rozmiarze. Zamówię chyba spodnie z SuSu (drogie ), ale na pewno będę musiał skracać. Chętnie bym kupił gdzie indziej, ale nie mam już pomysłu, gdzie szukać tego rodzaju spodni. http://eu.suitsupply.com/pl/trousers/szary-spodnie/B402SF.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 10 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maj 2017 3 minuty temu, Bukary napisał: Chętnie bym kupił gdzie indziej, ale nie mam już pomysłu, gdzie szukać tego rodzaju spodni. Charles Tyrwhitt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bukary Napisano 10 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maj 2017 @Zajac Poziomka Dzięki za informację! Zamówiłem już jednak spodnie z SuSu. Mam przeczucie, że będzie problem z rozmiarem. Następnym razem skieruję się na stronę CT. Tym bardziej że, jak widzę, można tam zamówić spodnie specjalnie przeznaczone do skrócenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi