Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

Przeczytałem na blogu Jana Adamskiego (tak, wiem), że jest dopuszczalne przechowywanie zawiązanej muszki i nie ma tu analogii z krawatem. Głupota czy dobry pomysł na oszczędzanie czasu bez żadnych strat? Widziałem zresztą w różnych sklepach muszki już zawiązane, tylko z rozpiętym paskiem, i po rozwiązaniu nic złego się z nimi nie działo, ewentualnie nadawały się do lekkiego potraktowania parą czy prasowania, a krawaty oczywiście zawsze sprzedaje się rozwiązane.

Koledzy, czy czy te dwa pierwsze garnitury będą za jasne na własny ślub? Lepiej się czuję w jaśniejszych kolorach, ale też chciałbym żeby to był w miarę uniwersalny garnitur. Chcę zamówić dwa na przymiarkę, na pewno wezmę ten z ostatniego zdjęcia i któryś z dwóch pozostałych. 

Suits_Blue_Plain_Napoli_P4119_Suitsupply_Online_Store_1.jpg

Suits_Blue_Plain_Napoli_P5178_Suitsupply_Online_Store_1.jpg

Suits_Navy_Plain_Napoli_P5229m_Suitsupply_Online_Store_1.jpg

Dnia 27.04.2017 o 18:47, mosze napisał:

Czyżby "Czarodziejski Flet"?

Odpowiadając na pytanie - mimo wszystko ciemny garnitur, ale koszula niekoniecznie biała.

Dokładnie... :)

Warto bo bardzo dobrze zrealizowana opera

co do ubioru

Widownia w 1/3 wypełniona przez  dzieci więc do zaakceptowania były ciemne spodnie i marynarka z gładką koszula bez krawata

takie moje wrazenie.

A co do zapinania marynarek. Zasłyszałem niedawno w kuluarach, ale jest to rzecz, której nie udało mi się potwierdzić, a jak wszyscy wiedzą, jest wręcz przeciwnie, stąd pytam bardziej w ramach ciekawostki.

Rzekomo dozwolone jest zapinanie wszystkich (nacisk na dolny) guzików marynarki, ale tylko w sytuacjach wybitnie formalnych, typu spotkanie polityczne na szczycie, dość podniosły wykład wygłaszany na stojąco, itd. Jest ktoś na forum może obeznany z np. protokołem dyplomatycznym i byłby w stanie określić, czy jest tutaj cokolwiek na rzeczy?

To naprawdę nie jest tak, że im więcej guzików zapniesz, tym bardziej formalnie jesteś ubrany.
Na dwa guziki zapina się padok, który jest specjalnie w tym celu skrojony. Współczesna marynarka dwuguzikowa zapięta na oba guziki leży źle.
Nie chcę nikogo obrażać, ale ktokolwiek wysnuł tę teorię albo naoglądał się starych zdjęć, albo garnitury nosi wyłącznie w tak podniosłych okazjach. Uczestniczyłem kiedyś w takiej (szczegóły pominę) i spotkałem pana, który zapiął oba guziki marynarki. Rzut oka na resztę jego stroju, ze szczególnym uwzględnieniem butów, przekonał mnie że ów jegomość nie jest członkiem elitarnego grona Najbardziej Zaawansowanych Znawców Klasycznej Męskiej Elegancji...

Dnia 1.05.2017 o 16:28, BrotherM napisał:

Rzekomo dozwolone jest zapinanie wszystkich (nacisk na dolny) guzików marynarki, ale tylko w sytuacjach wybitnie formalnych, typu spotkanie polityczne na szczycie, dość podniosły wykład wygłaszany na stojąco, itd. Jest ktoś na forum może obeznany z np. protokołem dyplomatycznym i byłby w stanie określić, czy jest tutaj cokolwiek na rzeczy?

Nie zapina się wszystkich guzików w marynarce. Przy dwóch guzikach zapinasz górny. Okazja nie ma znaczenia.

58 minutes ago, Młody przedsiębiorczy said:

Czy ktoś z Was miał okazję nosić garnitur z wełny wysokoskrętnej 190s? Chciałbym wiedzieć jak z wytrzymałością takich tkanin.

Mam garnitur z wełny 220s. Noszę maksymalnie kilkanaście razy w roku. Wytrzymuje, szczególnie że tkanina jest dobra, bo skretność to tylko jedne z wyznaczników.

Zamawiam te spodnie:

http://www.benevento.pl/spodnie-garniturowe/194-spodnie-welniane-120s-jasno-szare.html

Zastanawiam się nad mankietami/manszetami (nie mam jeszcze spodni z takimi nogawkami, a ogólnie podobają mi się). Czy akurat te nie są zbyt eleganckie do mankietów (gładka, dość lekka tkanina)? Zależy to tylko od indywidualnego odczucia, czy są tu jakieś "reguły"? :) 

2 minuty temu, Hush napisał:

Zastanawiam się nad mankietami/manszetami (nie mam jeszcze takich spodni z takimi nogawkami, a ogólnie podobają mi się). Czy akurat te nie są zbyt eleganckie do mankietów (gładka, dość lekka tkanina)? Zależy to tylko od indywidualnego odczucia, czy są tu jakieś "reguły"? :) 

IMO to nie są zbyt eleganckie (w rozumieniu forumowym) spodnie. Bardzo jasny kolor+wyraźna faktura sprawiają, że te spodnie są dosyć nieformalne. Nasz forumowy kolega @Hazprezentował dokładnie te spodnie z manszetami na swoim blogu, możesz spojrzeć na zdjęcia i ocenić czy wygląda to dobrze (według mnie tak):

http://alltiedup.pl/2016/07/showered-and-blue-blazered/ 

• Oceniam pozytywnie 2

Dnia 21.04.2017 o 09:55, Manolete napisał:

Panowie, 

zrobiły mi się przetarcia na koszuli od Lamberta- vide linki. Coś można z tym zrobić? Miałem ją na sobie może 4-5 razy, szkoda mi tych 3 stówek, które za nią dałem. https://zapodaj.net/7bf50fee99b40.jpg.html https://zapodaj.net/6a533297946e0.jpg.html

Może reklamować, a może znacie jakieś domowe sposoby?

Zgodnie z zaleceniami Szanownych Kolegów oddałem tę koszulę do reklamacji, niestety została odrzucona. Więcej niczego tam nie kupię.

Czy da się skrócić spodnie z mankietami (i zostawić bez mankietów)?

Potrzebuję dosyć szybko szarych spodni, a po całodniowej wędrówce po sklepach nie znalazłem nic w moim rozmiarze. Zamówię chyba spodnie z SuSu (drogie :( ), ale na pewno będę musiał skracać. Chętnie bym kupił gdzie indziej, ale nie mam już pomysłu, gdzie szukać tego rodzaju spodni.

http://eu.suitsupply.com/pl/trousers/szary-spodnie/B402SF.html