Shenkt Napisano 19 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2015 Mój problem sam się rozwiązał - nie ma już mojego rozmiaru z garnituru, który mnie interesował. Wygrywają więc Yanko, dzięki za opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 19 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2015 Jeśli już o umiejscowieniu guzika w marynarkach mowa - da się w ogóle jeszcze kupić taką, która owy guzik ma w linii talii? W największych rodzimych markach sprzedających odzież tego typu nie potrafię znaleźć takiej marynarki... Tyle już się naczytałem o klasycznej męskiej elegancji, a zignorowałem w zasadzie jedno z podstawowych kryteriów przy wyborze marynarki. Kolejną na pewno dobiorę staranniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcines Napisano 19 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2015 Zbyt wysokie położenie guzika jest w 90% przypadków winą zbyt krótkiej marynarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zixart Napisano 19 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2015 Marynarki z SS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 19 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2015 Zbyt wysokie położenie guzika jest w 90% przypadków winą zbyt krótkiej marynarki. Niekoniecznie. Duża część marynarek RTW ma taki krój jakby były na 3 guziki, a są na dwa, a brakuje tego dolnego. Po prostu są źle skrojone i tyle. Ta ze zdjęcia kolegi wodza jest za krótka, to fakt, ale nawet gdyby była sporo dłuższa, guzik nie byłby w dobrym miejscu. Pewnie zaraz zostanę zlinczowany, ale wg. mojego doświadczenia dość prawidłowo (na moją figurę) marynarki kroją np. Boss albo CT. Ale jak się chce mieć guzik idealnie w talii, to chyba tylko bespoke (i to dobry). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 20 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2015 @wodzu: marynarka krótka, ale (z tego, co widzę), bardzo ładnie leży w ramionach - raczej bym nosił. Co do guzika - jest to raczej powód oszczędności na rozmiarówce; gdyby marynarki były produkowane w kombinacji rozmiar/wzrost, byłoby łatwiej. Ale jak się chce mieć guzik idealnie w talii, to chyba tylko bespoke (i to dobry). Nie. Mam kilka marynarek RTW idealnie trafiających w punkt, zresztą 1 cm w jakąś stronę nie robi tragedii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 20 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2015 Dziękuję za opinie, wszystkie dla mnie bardzo cenne i pouczające. Wiem, że są od tego inne wątki i można to bez większych problemów znaleźć, ale jeśli chodzi o marynarki "sieciówkowe", te lepsze - za jakimi markami się rozglądać, jeśli o marynarki chodzi, z lepszymi proporcjami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 20 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2015 Przymierzać i sprawdzać. Różne fity, materiały, kolekcje itp., nawet tej samej firmy, mogą leżeć lepiej lub gorzej, co sam sprawdzałem wielokrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styleman Napisano 20 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2015 Guzik na podobnej wysokości,chyba nie jest zle. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Matty Napisano 20 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2015 Nie jest źle bo guzik jest w zupełnie innym miejscu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 20 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2015 Nie jest źle bo guzik jest w zupełnie innym miejscu. oczywiście. Zgadzam się, że trzeba przymierzać i coś się powinno znaleźć. Ja ten dylemat rozwiązuję często biorąc marynarkę z solidnie zbyt długimi rękawami, nawet 5 cm. Rękawy skracam, a reszta jest OK. Ale ja mam zupełnie inną budowę niż kolega wodzu - jestem szerszy i mam krótsze ręce - więc nie wiem, co mu doradzić. Ale warto pamiętać, że rękawy skrócić (jak nie dołem, to górą) da się zawsze. Nie zgadzam się natomiast, że tak leżącą marynarkę "bym nosił". Ramiona są faktycznie ładne, ale tylko ramiona. W klatce piersiowej jest luz (tak wygląda), talia jest sporo za wąska, dół za krótki i też raczej wąski, a całości "dopełnia" guzik. Ogólnie wygląda jak marynarka z młodszego brata. Takie moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 20 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2015 W ramionach mam 45 cm i 50-tki z reguły leżą na mnie idealnie w tym miejscu, a "wąski" nie jestem (choć @swordfishtrombone pewnie ma inne zdanie ). Z długością tej marynarki to ciekawa sprawa - patrząc na ogólną zasadę, marynarka powinna dzielić sylwetkę na pół, nie licząc głowy i butów. Ta marynarka pokazana wyżej ma długość 80cm i patrząc na mój wzrost (186cm) wydaje się, że dzieli sylwetkę proporcjonalnie. Na zdjęciach wygląda to jednak inaczej, przypuszczam, ze złe umiejscowienie guzika dopełnia tutaj dzieła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 20 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2015 ktoś kiedyś pouczał (mosze?), że zdjęcia marynarek należy robić z odległości, albo trzymając aparat na wysokości talii. Ja tam nie wiem, nie fotografuję się, ale coś w tym na pewno jest. Przepraszam, jeśli słowo "wąski" Cię uraziło - jesteś po prostu szczuplejszy, zarówno w ramionach, jak i w talii. Ja osobiście nie przepadam za tą teorią, która mówi o podziale sylwetki na pół - jest zbyt teoretyczna Ja jak kupuję, to patrzę, czy marynarka zasłania mi z grubsza pośladki. Nie przypominam sobie, żebym jakąś marynarkę RTW odrzucił ze względu na nadmierną długość (jeśli jest dobrze w ramionach i nie jest za krótko, to jest OK - dobrej w ramionach i zbyt długiej na mnie raczej nie widziałem). Może źle robię, ale hipokryzją byłoby doradzanie innej metody niż ta, którą sam stosuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal1991 Napisano 20 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2015 Witam, jestem nowy na forum i przy okazji pytania chciałbym się przywitać. Posiadam już garnitur granatowy, i poszukuje innego równie uniwersalnego, i tu rodzi się moje pytanie czy garnitur grafitowy bedzie odpowiedni ? Nie będzie błędem używać go również w trakcie dnia? Rozglądałem się trochę i ten wpadł mi w oko. http://vistula.pl/garnitury/garnitur,id-68574 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lathlaer Napisano 20 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2015 Grafit to zazwyczaj wybór nr 2 jeśli chodzi o uniwersalny, dzienny garnitur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sekret Napisano 20 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2015 Zgadza się, pytanie tylko czy nie szkoda 1 300 na tę Vistulę... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal1991 Napisano 20 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2015 Vistula wydaje mi się ze jest dobrze dopasowana do mojej sylwetki, kilka garniturów u nich mierzyłem, granat mam również od nich. W takim razie może jakieś lepsze propozycje, bardziej opłacalne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lathlaer Napisano 20 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2015 A, weź też pod uwagę, że Lantiery mają funkcjonalne dziurki w rękawach - niby szpan, ale w garniturach/marynarkach RTW to sprawia więcej problemów niż korzyści, bo zwiększa koszty skrócenia rękawa, jeśli się okaże za długi (już abstrahując od tego, że nie każdy krawiec skraca od góry). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sekret Napisano 20 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2015 Jakbym mial kupoiwac RTW za 1300 to: 1. Poczekalbym az cena spadnie do 1 000, albo mniej, albo 2. Kupil garnitur np. Oscar Jacobson, wg mnie lepsze, aczkolwiek od paru lat nie oglądałem, więc nie wiem jak jakośc obecnie, albo 3. Dołożyl do 2000 i kupil MTM, najtańszy MTM wg mnie będzie fajniejszy niż ta Vistula, albo 4. Koledzy polecają Suit Supply, ja nie mam doświadczeń. Ad rękawów Lathlaer ma rację, jak skracałem marynarkę Lantier to krawiec musial skracać o góry, większe koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal1991 Napisano 20 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2015 Dzięki za rady, w takim razie wstrzymam się aż cena spadnie, bo mam identyczny model w granacie i według mnie jest niemalże idealny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 20 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2015 Zależy do czego go potrzebujesz. Moim zdaniem jest strasznie "korporacyjny" w negatywnym tego słowa znaczeniu - bez wyrazu, w nudnym kolorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal1991 Napisano 20 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2015 Coś na wieczorowe okazje gdy partnerka uprze się na granatowa sukienkę, ewentualnie jakiś pogrzeb, bo w granatowym źle się czuje w takich sytuacjach. Początkowo myślałem o czarnym, ale ciemny grafit wydal mi się lepszym pomysłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 20 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2015 a może szary pinstripe? To chyba żelazna biurowa klasyka? Gładkiego grafitu nie lubię - nuda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rogas2000 Napisano 20 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2015 Panowie, wiele mówicie tutaj o sposobach i rezultatach skracania rękawów w marynarkach/płaszczach. Ja chciałbym jednak zadać pytanie zupełnie przeciwne, dotyczące wydłużenia rękawów. Jako, że jestem osobą wysoką i szczupłą to mam problem z za krótkimi rękawami w płaszczach i marynarkach. Najczęściej jednak jest w nich zapas materiału około 2/3 cm. Jednak zdania sprzedawców są tutaj podzielone. Jedni oferują odwinięcie rękawa mówiąc, że nie będzie żadnego śladu (oczywiście guziki będą wyżej), natomiast inni mówią, że zostanie nieestetyczne zagięcie po pierwotnej długości. Ma ktoś doświadczenie z tym? Jak to właściwie jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bażant Napisano 20 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2015 Na wełnie, po odpowiednim uprasowaniu nie powinno być śladu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi