Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy koledzy którzy już robili wcześniej zamówienia mogą się wypowiedzieć na ile kolory materiałów na stronie Olgi oddają rzeczywiste kolory? Znalazłem ten sam materiał u nich na stronie i na ich FB i dość istotnie różni się odcieniem.

Opublikowano

Do mnie koszula przyszła jaśniejsza, niż się spodziewałem na podstawie zdjęcia, może dlatego, że jest z cienkiej satyny a zdjęcie przedstawiało belę (czy jak to się nazywa) na której było wiele warstw materiału. Miała być jasnoniebieska, wyszła taka, że raczej złamany biały (widać ją na zdjęciu zresztą, kołnierzyk i mankiety są białe, miały być kontrastowe, w praktyce ledwo to widać), jasnoniebieska jest może tylko na karczku, tam są dwie warstwy.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Pozwolę sobie dodać dwa słowa odnośnie zaszewek. Generalnie, sporo zależy od typu sylwetki, ale jeśli zależy nam na dopasowaniu w talii, to raczej będą dobrym pomysłem. Obwód talii to dwa wymiary, front i plecy, które mogą się różnić wielkością. Jeśli w zamówieniu podajemy tylko obwód, to może się zdarzyć np. tak, że koszula będzie się opinała na brzuchu, a wisiała luźno na plecach (przy sylwetce z brzuchem/biodrami wypchniętymi do przodu). W takim wypadku zaszewki pomogą wymodelować sylwetkę. Tożsamy efekt przy użyciu tylko szwów bocznych, jest trudniejszy do uzyskania, trzeba bowiem uwzględnić krzywiznę sylwetki i proporcje frontu i pleców. Nie wiem, czy uda się to odpowiednio wyważyć w zamówieniu online lub wytłumaczyć to w komentarzu doń tak, by w Oldze wiedzieli jak szyć.
Można prosto przyjąć, że zaszewka to dodatkowe centymetry zdejmowane tylko z pleców, są więc istotne dla osób, które więcej materiału "konsumują" na przodzie/bokach koszuli - piwny brzuszek, duże boczki, wypchnięty brzuch/żebra/biodra. Mogą one sobie pozwolić wtedy na lepsze dopasowanie przy tych samych wymiarach w obwodzie, a nawet nieco większych. Mając 102 w talii i brzuch, będziemy dużo lepiej wyglądać w koszuli która ma 112 w obwodzie z zaszewkami niż w 110 bez zaszewek z równym frontem i tyłem. 
Oczywiście to tylko opis ogólny i w zależności od sylwetki, na wygląd koszuli mogą mieć wpływ różne wymiary i specyfika budowy danej osoby, więc nie doradzałbym zaszewek zawsze i dla każdego, ale wydaje mi się, że przy zamawianiu online, mogą być one dobrym rozwiązaniem.

• Oceniam pozytywnie 6
Opublikowano
3 godziny temu, Friedman napisał:

Do osób zamawiających button-down: istnieje kołnierzyk Polo Grande, który ma wyłogi 9,5 cm (reszta jak w Polo).

a jeśli ktoś chce (jak ja) pół-włoski to który najlepiej wybrać (cutaway, wide spread, ...)?

Opublikowano

Złożyłem zamówienie, więc mogę ocenić obsługę klienta. A ta naprawdę zasługuje na wyróżnienie - odpowiedzi udzielane szybko, szczegółowo, nawet zdjęcia niektórych rozwiązań w ich koszulach nie były problemem. W dodatku widać chęć jak najlepszego zaspokojenia potrzeb klienta - m.in. pomoc w wyborze kołnierzyka, gotowość do wprowadzenia elementów na żądanie (u mnie to guziki u rozporków).

Jeśli tylko same koszule będą tak dobre jak obsługa, to zostanę klientem na dłużej.

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Jak podajecie rozmiar szyi w zamówieniu bo chyba zwątpiłem. Generalnie ja mam zmierzony obwód szyi 39cm i kupuje koszule w rozmiarze 40 i jest ok (mam jedną 41 tzn. kupiona jako 40 ale tak trzyma rozmiarówkę, że faktycznie ma 41 niestety) i jest za luźna. Tymczasem Ola wg opisu karze do zmierzonego obwodu dodać 2 cm. Czy to nie za dużo? Bo nie wiem czy podać tak jak normalnie kupuję 40 czy faktycznie zmierzony obwód 39 czy dodać im te 2cm i podać 41?

Opublikowano

Mi też według instrukcji wyszedł rozmiar kołnierzyka, który noszę (40). Napisz może do nich i niech Ci doradzą, albo zmierz kołnierzyk ulubionej koszuli i daj im znać, że jest to miara zebrana z koszuli i taka Ci odpowiada.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Panowie, dwa pytanka:

jeśli mam 118 w klatce i 83 w pasie, to jakie plecy zamówić u Pani Olgi? 

2) wspomniany kołnierzyk BD  - po wyborze kołnierzyka powinienem napisać, że chcę POLO GRANDE w komentarzach?