Żorż Ponimirski Napisano 19 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2018 33 minuty temu, Zajac Poziomka napisał: Nie rozumiem fenomenu szantungu. Stary, pozaciągany krawat wygląda nieestetycznie i nie powinno się go nosić, ale już nowy szantung, który wygląda dokładnie tak samo jest już super modnym dodatkiem, dandy, dapper i w ogóle... Myślałem dokładnie tak samo do wczoraj. Wziąłem ten krawat w TJMaxx za 12$ (Massimo Dutti Limited Edition, hand made in Italy, 100% jedwab), bo chciałem poćwiczyć wiązanie węzłów itp. Moja żona też była początkowo na nie. Po kilku przymiarkach do casualowych koszul zauważyłem, że to jest właśnie to czego potrzebowałem do podniesienia "eleganckości" codziennych koszul, a do obniżenia "eleganckości" tych lepszych. Ten krawat sprawił też, że zacząłem spoglądać przychylnym okiem na knity, które zawsze omijałem. Poza tym z technicznego punktu widzenia to nie jest pozaciągany jedwab, tylko nierozczesany. Te zmechacone kuleczki wbrew pozorom pojawiają się na materiale dość regularnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 19 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2018 @Kamil1987 To nie mój krawat, jeżeli Ci się go podoba, to oczywiście noś z dumą. Ja tylko oceniam to co widzę na Twoim zdjęciu. Podejrzewam, że skoro osoba która wie co to jest szantung ma takie skojarzenia jak ja, to tym bardziej każda "niewtajemniczona" też uzna że po prostu nosisz stary i zniszczony krawat. Do celów o których piszesz świetnie nadaje się również np. grenadyna, która moim zdaniem wygląda o wiele bardziej estetycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
el-biczel Napisano 19 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2018 2 minutes ago, Zajac Poziomka said: @Kamil1987 To nie mój krawat, jeżeli Ci się go podoba, to oczywiście noś z dumą. Ja tylko oceniam to co widzę na Twoim zdjęciu. Podejrzewam, że skoro osoba która wie co to jest szantung ma takie skojarzenia jak ja, to tym bardziej każda "niewtajemniczona" też uzna że po prostu nosisz stary i zniszczony krawat. Do celów o których piszesz świetnie nadaje się również np. grenadyna, która moim zdaniem wygląda o wiele bardziej estetycznie. Szantung szantungowi nie równy. Niektóre wyglądają fatalnie, ale czasami efekt jest delikatny i nadaje ładnej faktury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Katullus Napisano 19 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2018 Mam wrażenie, że efekt zniszczonego krawata występuje bardziej przy szantungu/grenadynie, przy zwykłym szantungu materiał jest tak samo chropowaty i matowy, za to prawie nie ma kuleczek. Dla porównania: https://static3.poszetka.com/eng_pl_Shantung-grenadine-untipped-tie-3388_3.jpg https://static3.poszetka.com/pol_pl_KRAWAT-bez-podszewki-z-szantungu-2999_1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 19 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2018 9 minut temu, Zajac Poziomka napisał: @Kamil1987 To nie mój krawat, jeżeli Ci się go podoba, to oczywiście noś z dumą. Ja tylko oceniam to co widzę na Twoim zdjęciu. Do celów o których piszesz świetnie nadaje się również np. grenadyna, która moim zdaniem wygląda o wiele bardziej estetycznie. To oczywiste. Moje pytanie było raczej z tych "czy nie łamię jakichś zasad nosząc A z B", a nie generalnie czy ktoś uważa szantungi za dobry wybór, bo nie przestawiłem żadnego alternatywnego wyboru. 11 minut temu, Zajac Poziomka napisał: @Kamil1987 Podejrzewam, że skoro osoba która wie co to jest szantung ma takie skojarzenia jak ja, to tym bardziej każda "niewtajemniczona" też uzna że po prostu nosisz stary i zniszczony krawat. To chyba było wałkowane 1000 razy na tym forum, ze "niewtajemniczony ogół" może mieć swoje skojarzenia (sztyblety - buty damskie, torba na ramię - damska, kapelusz - staromodny, garnitur - najlepiej czarny itp. itd.), ale co to ma do rzeczy ? Przyznam, ze ten wpis @mr.vintage https://mrvintage.pl/2014/09/szantung-jedwab-inny-niz-wszystkie.html zmienił moje postrzeganie tych krawatów i być może będę nosił krawaty jako takie trochę częściej dzięki temu... 2 minuty temu, Katullus napisał: Mam wrażenie, że efekt zniszczonego krawata występuje bardziej przy szantungu/grenadynie, przy zwykłym szantungu materiał jest tak samo chropowaty i matowy, za to prawie nie ma kuleczek. Dla porównania: https://static3.poszetka.com/eng_pl_Shantung-grenadine-untipped-tie-3388_3.jpg https://static3.poszetka.com/pol_pl_KRAWAT-bez-podszewki-z-szantungu-2999_1.jpg Mój z bliska przypomina ten pierwszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 19 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2018 Ach te blogerskie porady 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 19 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2018 12 minut temu, Zajac Poziomka napisał: Ach te blogerskie porady A ktoś patrzy z boku i sobie myśli "ach te forumowe porady" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanatos70 Napisano 19 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2018 Myślę, że dużo zależy od jakości szantungu i ogólnie parametrów/ odszycia krawata . Ten wyżej wygląda (przynajmniej na zamieszczonym zdjęciu) wyjątkowo nieciekawie. Ja mam jedną sztukę od Pawła @Embassy of Elegance i uważam, że jest bardzo ładny (pomijam kolor- kwestia gustu ). Do guzikowego kołnierzyka także, ale w tych kwestiach nie uważam się za eksperta, raczej poddaję się intuicji : 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 19 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2018 15 minut temu, Tanatos70 napisał: Myślę, że dużo zależy od jakości szantungu i ogólnie parametrów/ odszycia krawata . Ten wyżej wygląda (przynajmniej na zamieszczonym zdjęciu) wyjątkowo nieciekawie. Ja mam jedną sztukę od Pawła @Embassy of Elegance i uważam, że jest bardzo ładny (pomijam kolor- kwestia gustu ). Wg linków podanych przez @Katullusa Twój jest wykonany z tego elegantszego materiału. Ja jestem niemal kompletnie zielony w tych sprawach, ale szczerze mówiąc na moje niewyrobione oko, materiał z mojego krawata wyjątkowo mi podpasowal i całość spodobała mi się do tego stopnia, żeby zadać pytanie jak wyżej. Spróbuje go do kilku kompozycji i wrzucę na forum jakieś konkretniejsze zdjęcia pod ocenę za jakiś czas. Dzięki za powyższe opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 19 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2018 Jak dla mnie wygląda ciekawie do letnich garniturów, z koszulą z lnu. Wtedy rzeczywiście lubię nosić shantungi. Do zimowych / gładkich - budzi skojarzenia, że ktoś niechcący włożył krawat do prania w 100C z wirowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blekit Napisano 20 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2018 Moim zdaniem szantung (np. taki jak w krawatach EoE) jest fajnym wyborem do letnich, bardziej casualowych stylizacji. Zimą bym go zdecydowanie unikał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Katullus Napisano 20 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2018 A do denimowej koszuli zimą by się nie nadawał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roter6 Napisano 20 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2018 Moim zdaniem tylko casual, raczej letni i tylko gdy nie jest przesadzony:) W sensie jednak dosyć gładki. Do denimowej bym założył. Tymczasem dostałem powiadomienie o nowych szantungach w Shibumi:) https://shibumi-firenze.com/ties/woven/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wruszka Napisano 22 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2018 Panowie, potrzebuję porady odnośnie doboru krawata. Chodzi o krawat dla Pana młodego do zestawu, bardzo ciemny granatowy garnitur z oferty Próchnika, model Edynburg do tego klasycznie biała koszula na spinki i kamizelka w kratę księcia Walii z delikatną różową/czerwoną nitką z obecnej oferty Bytomia. https://www.bytom.com.pl/kamizelka-jarzebatka W którą stronę kierować się z doborem krawata? Gładki granat wyglada zbyt nudno i monochromatycznie , odcienie szarości i srebra sa bardzo trudne do dopasowania a do bordowego krawata nie jestem przekonany czy pasuje do okazji. Jakie jest Wasze zdanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart87 Napisano 22 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2018 44 minuty temu, wruszka napisał: Gładki granat wyglada zbyt nudno i monochromatycznie... W przypadku takich okazji to żaden problem. Właśnie tak powinno być. Ewentualnie jak Ci to bardzo przeszkadza to wybierz taki z mikrowzorem lub delikatną fakturą. Cytat odcienie szarości i srebra sa bardzo trudne... Słusznie. Szczególnie przy szarej kamizelce będzie trudno. Cytat do bordowego krawata nie jestem przekonany czy pasuje do okazji. Jak najbardziej pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wruszka Napisano 22 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2018 Śmieszna sytuacja bo przeglądając internet dla inspiracji natrafiłem na idealny dla mnie poradnik ślubny od Mr. Vintage z identycznym zestawem jak mój i myślę że jednak najlepszym kierunkiem do krawata będzie granat z delikatnym wzorem jak poniżej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyzwad Napisano 22 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2018 1 godzinę temu, wruszka napisał: Śmieszna sytuacja bo przeglądając internet dla inspiracji natrafiłem na idealny dla mnie poradnik ślubny od Mr. Vintage z identycznym zestawem jak mój i myślę że jednak najlepszym kierunkiem do krawata będzie granat z delikatnym wzorem jak poniżej. Sam miałem taki zestaw. Skorzystałem z podobnego, granatowego krawata z RoT, bordowy też kupiłem i teraz chodzę w nim nawet częściej https://republicofties.com/pl/p/Krawat-jedwabny-w-kropki-granatowy-2/248https://republicofties.com/pl/p/Krawat-jedwabny-w-kropki-bordowy-1/156 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 22 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2018 3 godziny temu, wruszka napisał: Gładki granat wyglada zbyt nudno i monochromatycznie , odcienie szarości i srebra sa bardzo trudne do dopasowania a do bordowego krawata nie jestem przekonany czy pasuje do okazji. Jakie jest Wasze zdanie? To jest formalna okazja, i powinno być monochromatycznie, co nie znaczy, że nudno (nie tylko kolorystyka ma znaczenie - poszetka, kwiatek, dobre dopasowanie, ładny węzeł krawata, ładny kołneirzyk koszuli - i już nie jest nudno). Ubiór formalny to kwestia bieli, czerni, szarości, granatu, nie ma co udziwniać dodatkowymi kolorami. Nie wiem, skąd popularność bordowych czy zielonych krawatów na takie okazje - te kolory są fajne, ale na codzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kierzyk Napisano 22 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2018 Nie potrafię się określić z rozmiarem tej marynarki. Jak według was pasuje? Chętnie marynarkę skróciłbym jakieś 2 cm ale nie bardzo jest jak przez nisko umieszczone nakładane kieszenie. Jeden z rękawów podwinięty podobnie spodnie do długości +/- odpowiedniej. Plecy jak zwykle to u mnie bywa słabo wyglądają. Len z bawełną, przykro mi, że wymięte ale takie przyjechało, mam czas na zwrot i przemyślenia. Spodnie najpewniej zostaną są bardzo fajne. Za krzywą postawę także przepraszam ale powinienem trzymać nogę w ortezie i na chwile wyskoczyłem aby przymierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 22 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2018 Wg mnie długość jest idealna. W dodatku nie cierpię sytuacji, w której spod dwurzędówki wystaje krok - wygląda to bardzo źle. Ogólnie leży ok, może nie wygląda jakoś wyjątkowo pięknie, ale nie jest źle. Tak na marginesie, to jest mało uniwersalny kolor - łatwo ubrudzić. Spodnie można wyprać, z marynarką będzie kłopot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaann6 Napisano 27 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2018 Panowie, czy szył ktoś spodnie pseudo eleganckie z dżinsu, tzn. z zakładką i mankietem. Znalazłem taki materiał: https://www.ebay.co.uk/itm/13m-Loro-Piana-Denim-Flower-Luxury-USA-Cotton-Fabric-Bespoke-Jacketing-Tailoring/222789569789?hash=item33df4b0cfd:g:fQIAAOSwQN5aVRrf&autorefresh=true i nie wiem czy się nada? Niby marynarkę dało się uszyć, ale jak z eksploatacją itp? PS. Chętnie kupię z kimś na pół, z 13 m będę szył kilka lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraken Napisano 30 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2018 Cześć, nie za dużo wszystkiego? Tzn romby krata i jodełka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 30 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2018 Cześć, nie za dużo wszystkiego? Za dużo:-) Bez swetra powinno być OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciasteczkowy Napisano 30 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2018 Jak dla mnie nie jest źle. Jodełka to skala mikro, romby skala makro, krata gdzieś pośrodku więc się to nie gryzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi_senny Napisano 30 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2018 Zdecydowanie za dużo i do tego nie współgra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi