Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, dziko napisał:

Coś w tym stylu:

Swobodne linie garnituru płynnie przechodzą w adynamiczne kopyto obuwia w uniwersalnym kolorze black polished. Wysoko położony środek ciężkości znakomicie równoważy strategicznie umieszczona metka na rękawie.

• Like 2
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

RATUNKU, NIE MAM SIĘ W CO UBRAĆ!!!

Przyznaję szczerze, czasami stojąc przed pełna szafą powtarzam sobie to w myślach jak baba;) wiec pomyślałem czemu by nie zaprząc zbiorowej mądrości forum do pomocy?

Do pracy chodzę zwykle ubrany nieformalnie, w chinosach + koszuli. Czasami dochodzi do tego marynarka. No i oto koszule:

5a68da85b930517c6ea1eb4ac23f9274.jpg

Spodnie:

065f475cfa9dca9675d48e9f521848f9.jpg

Przechodzac do meritum, oto i pytanie: co zestawiać z czym? Czego nie zestawiać? Czego brakuje? Czego pozbyć się bez żalu?

Opublikowano

@ciasteczkowy

Noś wszystko ze wszystkim :) jasna góra = ciemny dół i vice versa. Ogólnie bardzo uniwersalna garderoba. 

Pozbyć się możesz nr 2 i lit. c - ale to tylko, jeśli stwierdzisz że koniecznie musisz coś wyrzucić. Zaznaczam, że to moje subiektywne zdanie, nie lubię takiej faktury jak w tej koszuli i koloru turkusowego. 

• Like 2
Opublikowano

Pełna zgoda z wallym, ja akurat lubię drobne wzory na koszuli, fajnie 2 będzie wyglądać np z beżowymi spodniami. Turkusu też bym nie nosił. Ale to też moja opinia.
Zrób sobie sesję zdjęciową z różnymi kombinacjami i oceń, tak zrobiłem z moim nastoletnim synem, który też twierdził, że nic nie pasuje. Okazało się, że dało się zrobić kilkanaście fajnych kombinacji.

• Like 1
Opublikowano

@ciasteczkowy Spodnie F muszą być noszone z czymś białym lub niebieskim, jeżeli ubierzesz je z czerwonym to będzie to wyglądać ciut.... nie wiem jak to opisać.... prześmiewczo? Nie, inaczej - jakbyś starał się za bardzo być modny ;) czerwony to taki ostry kolor, że żaden inny element garderoby nie powinien być tej samej barwy. Nr 5 pasuje najlepiej.

Co do G - skoro to sztruks to powinieneś dobierać cięższe, flanelowe koszule, bardziej na zimę. Nr 1 i 9 by mi najbardziej pasował. 

• Like 1
Opublikowano

Do spodni bordowych wg mnie pasują wszystkie koszule za wyjątkiem 1, 2, 3, 9.

Ale tak jak przedmówcy, warto ubrać na siebie, stanąć przed lustrem i wyrobić sobie własne subiektywne zdanie.

Wg nas może to wyglądać dobrze, natomiast ty nie będziesz się w tym czuł, a to jest właściwie najważniejsze.

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano
14 minut temu, Ekscelencja napisał:

Pan Sprzedawca mówił że może się ułoży.

Nie ułoży się. Albo: ułoży się, jak będziesz wciągał dziennie po 150-200 gramów białka i cisnął barki 3 razy w tygodniu przez najbliższe dwa lata. Bo jak niby miałoby się ułożyć? Przecież poduszka nie skróci się nagle o 2 cm. Też nad tym boleję, bo oprócz barków rozmiarówka Bytomia idealnie mi pasuje.

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
45 minut temu, Ekscelencja napisał:

Pan Sprzedawca mówił że może się ułoży. Co Wy na to? 

Niezłe :) Sam byłem świadkiem, jak w podobnej sytuacji sprzedawca w salonie Vistuli tłumaczył klientowi, że tak trochę to może wystawać, a poza tym krawiec może poprawić. Ale - że się ułoży? Śliczne.

Opublikowano
36 minut temu, pi_senny napisał:

Czyli to lekkie wypełnienie ramion jak w opisie można włożyć między bajki? W Bytomiu po staremu. 

Czasem trafiają się takie z "lekkim wypełnieniem". Ale wtedy mają kompletnie odjechaną rozmiarówkę. Normalnie noszę 104, w takiej z "lekkim wypełnieniem" w 112 miałem ciasno w barkach

25 minut temu, mosze napisał:

Sam byłem świadkiem, jak w podobnej sytuacji sprzedawca w salonie Vistuli tłumaczył klientowi, że tak trochę to może wystawać, a poza tym krawiec może poprawić.

Dla mnie w tej konkurencji pierwsze miejsce zajęła pani w Bytomiu mówiąca klientowi który nie był w stanie zapiąć marynarki, że przecież ślub ma latem i byłby w rozpiętej, a taka to nawet lepiej będzie się układać.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie wiem jak z bordo i szarością (przynajmniej tą jaśniejszą), ale ostatnio coraz bardziej przekonuje mnie połączenie klasycznego granatowego dżinsu i czarnych butów ze skóry licowej, oczywiście nie takich najbardziej formalnych. Lotniki i oksfordy może nie zagrają, ale monki/brogsy/loafersy w czerni wg mnie z dżinsem (granat, bez przetarć) się polubią.

Opublikowano

Koledzy proszę o pomoc w doborze krawata do zestawu ślubnego.  Garnitur ma kolor ciemnogranatowy, natomiast kamizelka jest w kratę Księcia Walii:

https://zackroman.com/kamizelka-w-krate-ksiecia-walii-dwurzedowa

zastanawiam się na doborem krawata, myślałem o granatowym lub granatowym  w kropki:

https://embassyofelegance.com/pl/p/Krawat-z-jedwabiu/777

https://www.poszetka.com/product-pol-4572-KRAWAT-z-jedwabiu-macclesfield.html

https://embassyofelegance.com/pl/p/Krawat-z-jedwabiu-w-kropki/783

co Wy na to?

Edit:

Ewentualnie ta kamizelka:

https://www.poszetka.com/product-pol-4513-Kamizelka-jednorzedowa-Krata-Ksiecia-Walii.html

Opublikowano

Panowie,
Koszula chambray Brooks Brothers po kilkunastu praniach wygląda w strategicznych miejscach (szwy, kołnierzyk) następująco:
181a945dccb8be62f7cbe1a8d6c6c174.jpg09abc1a0a9aab018fb241058b3ef7919.jpg
Splot widać. Koszula jest lekka, nie ciężka jeansowa. Kołnierzyk button down. Przetarć nie ma, tylko odbarwienia.
1. Nosić casualowo bez krawata?
2. Ufarbować Simplicolem?
3. Zdeponować w kontenerze?

Opublikowano

Ja bym spróbował kilka razy założyć casualowo. Jakby mi nie pasowało w takim wydaniu to dwójka bo co szkodzi zaryzykować kilka-kilkanaście PLNów i jedno pranie :) Jeśli to co na zdjęciach to największe ślady zużycia oczywiście.

• Oceniam pozytywnie 1