Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Buona sera, chciałem się poradzić odnośnie do moich pierwszych spodni chino z wyższym stanem (fajne to!) i regulatorami, a konkretnie są to spodnie od Pewien Pan, które były do wykończenia na długość i, nie robiąc żadnych zabiegów typu pranie, oddałem je do krawcowej do wykończenia. Oto rezultat. No i zastanawiam się zarówno nad długością (czy nie za długie lekko) i szerokością od kolana w dół, a może niżej - w każdym razie wydają się mocno szerokie, ale może tak być powinno i kwestia przyzwyczajenia i to dodaje im sznytu ;) ? Zrobiłem sporo zdjęć mierząc do różnych butów, przyjmę wszelkie opinie, z góry dzięki!

PXL_20260715_173317089.MP.jpg

PXL_20260715_173329655.jpg

PXL_20260715_173338446.jpg

PXL_20260715_173347434.jpg

PXL_20260715_173520894.jpg

1000050510.jpg

1000050511.jpg

1000050514.jpg

1000050515.jpg

Opublikowano

Szerokość OK; trochę przydługie (choć przy szerszym dole mogą być nieco dłuższe niż przy węższym), ale jeśli to nieprane chino bawełniane, to na razie bym zostawił i ew. dostosował długość po trzecim - czwartym praniu.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
42 minuty temu, MarianoItaliano napisał(a):

Buona sera, chciałem się poradzić odnośnie do moich pierwszych spodni chino z wyższym stanem (fajne to!) i regulatorami, a konkretnie są to spodnie od Pewien Pan, które były do wykończenia na długość i, nie robiąc żadnych zabiegów typu pranie, oddałem je do krawcowej do wykończenia. Oto rezultat. No i zastanawiam się zarówno nad długością (czy nie za długie lekko) i szerokością od kolana w dół, a może niżej - w każdym razie wydają się mocno szerokie, ale może tak być powinno i kwestia przyzwyczajenia i to dodaje im sznytu ;) ? Zrobiłem sporo zdjęć mierząc do różnych butów, przyjmę wszelkie opinie, z góry dzięki!

Ja bym jeszcze skrócił, ale zgadzam się - upierz i wtedy ew. skracaj.

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano
19 godzin temu, figo napisał(a):

Czy przy takich bardziej "formalnych" wariacjach tego produktu, dopuszczalne są "dropped shoulder". Tu mamy przykładowo rozmiar 50 i dla tego rozmiaru, szerokość w ramionach wynosi ok. 51 cm. Oczywiście zabieg celowy, no ale pytanie nie tyle czy źle, ale jak bardzo źle będzie to wyglądało. Z tego co się orientuję, to propozycje tego typu kurtek w Poszetce czy Informale, są raczej klasycznie szyte. Znalazłem jednak kilka fajnych opcji, z ciekawymi detalami, z fajną gabardyną, no ale ramiona...

Jaki to ma sens? Ramiona raglanowe w płaszczu są ok, ale to co innego.

Niestety, sam w kwestii estetyki nie mam zdania w tym sensie, że w zalinkowanym artykule Simon nie pokazuje kurtki zapiętej (a tak się głównie kurtkę nosi), zawsze jest luźno rozpięta. W koszulach i marynarkach taki szew przesunięty w dół wygląda źle i oznacza zbyt dużą szerokość w ramionach, ale tutaj może jest jakiś sposób kompensacji, chociaż z drugiej strony - jaki byłby cel tych wszystkich zabiegów?

• Like 1