Krzysiek_W Napisano 17 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Maj 2016 poszukaj krawatów na allegro, bardzo dużo ich jest i w niewielkiej kwocie. zwróć tylko uwagę na skład (jedwab) i szerokość (każdy woli inną, jak dla mnie 8 - 8.5 jest ok) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinJarosz Napisano 17 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Maj 2016 TK max i alledrogo. Czasem w outletach vistuli trafiają się ciekawe krawaty w rozsądnych cenach. No i jak masz chęci to jeszcze second handy. Czasem można trafić nawet nowe z metkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blekit Napisano 17 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Maj 2016 Republic of Ties zbiera bardzo pochlebne opinie na forum. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 17 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Maj 2016 Marks&Spencer też robi przyzwoite krawaty, w cenach około 100 złotych za sztukę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hush Napisano 17 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Maj 2016 Republic of Ties zbiera bardzo pochlebne opinie na forum. To samo miałem napisać. Mam 2 ich krawaty, są naprawdę bardzo fajne, a za tę cenę to nawet więcej niż bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eustachu Napisano 17 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Maj 2016 Marks&Spencer też robi przyzwoite krawaty, w cenach około 100 złotych za sztukę. Mam jeden i jestem bardzo zadowolony Panowie, bardzo Wam dziękuję! Ale jakich tych krawatów szukać? Co na początek? Myślałem o jakichś mniej formalnych. EDIT: Oferta Republic of Ties wydaje się super! Na pewno coś kupię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 17 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Maj 2016 Pytanie bardzo ogólne. Za dużo można sobie wyobrazić kombinacji, że podać konkretne propozycje. Kupisz te, które Ci się podobają. Nie wiem do końca do czego te krawaty, bo napisałeś, że chcesz chodzić w garniturze, a za chwilę, że chodzisz w jeans'ach/chino i marynarce. Jeżeli w zestawie są chino/jeans'y i marynarka to raczej nie powinny być to krawaty z błyszczącego jedwabiu. Mogą być knity bawełniane, krawaty lniane, wełna (na lato bardzo lekka). Przykłady: http://eleganckipan.com.pl/krawaty/858-jedwabny-krawat-z-dzianiny-knit-w-bialo-czerwone-pasy.html http://eleganckipan.com.pl/krawaty/305-szary-welniany-krawat-z-dzianiny-knit.html http://republicofties.com/pl/p/Krawat-jedwabno-welniany-grochy/122 http://vistula.pl/krawaty/krawat,id-73160 W Massimo Dutti też jest sporo nieformalnych krawatów, ale trzeba poczekać na wyprzedaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eustachu Napisano 17 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Maj 2016 Wybrałem takie dwa na początek: http://republicofties.com/pl/p/Krawat-jedwabno-welniany-grochy/122 i http://republicofties.com/pl/p/Krawat-jedwabny-w-kropki/43 Wydaje mi się, że będą w miarę uniwersalne A co do poszetek, to gdzie najlepiej się zaopatrzeć, poszetka.com? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 17 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Maj 2016 Ale jakich tych krawatów szukać? Co na początek? Myślałem o jakichś mniej formalnych.Ja generalnie lubię krawaty klubowe oraz z drukowanego jedwabiu, najlepiej w drobny wzór. Nie muszą Ci się takie podobać. Stąd chyba ważniejsze jest byś miał koncepcję zestawów jakie będziesz tworzył.Edit: wybrałeś dwa dość uniwersalne krawaty ale oba granatowe, w kropki. Może tylko jeden z nich? (drugi ) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eustachu Napisano 17 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Maj 2016 A czy jednak nie lepszy byłby ten pierwszy? Chodzi mi o to, że mniej formalny czyli pasujący do zestawów smart-casualowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 17 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Maj 2016 Jeśli Ci się bardziej podoba to tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 17 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Maj 2016 Możesz przejrzeć ofertę theTieBar, choć z uwagi na podwyżkę jakiś czas temu z 15 na 19 usd i (zwłaszcza) spadek wartości złotówki do dolara musisz się liczyć z wydatkiem co najmniej 100 zł za krawat (kwestia kosztów transportu i ewentualnego cła oraz vat-u). Oferują spory wybór krawatów mniej formalnych (wełna, bawełna, len z jedwabiem, knity z rożnych materiałów), plusem jest też możliwość wyboru krawata w wersji węższej i szerszej. Z poszetkami od nich jest różnie - bawełniane i z drukowanego jedwabiu są OK, te z jedwabiu żakardowego odradzam. Nieźle na zdjęciach prezentują się niektóre poszetki z Bytomia i są w rozsądnych cenach, ale na pewno należy zweryfikować jakość w bezpośrednim kontakcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R50 Napisano 17 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Maj 2016 Jak mawia znany elegant Simon Crompton, expense shows off best in ties and in shoes, także na krawatach również nie ma co oszczędzać, bo tanie krawaty (w ogóle tanie dodatki) budzą litość. Tymi krawatami, które masz, spokojnie obskoczysz wszystkie formalne okazje na studiach. Poszetka niepotrzebna, a wręcz niewskazana. Jak już pójdziesz do roboty, to polecam stopniowe budowanie ładnej kolekcji, lepiej kupić 1 dobry krawat za 250zł niż 5 krawatów z sieciówek po 50zł. Krawat w garderobie mężczyzny to jedyna rzecz, która nie spełnia żadnej praktycznej funkcji - a przez to jest bardzo "ekskluzywna" sama w sobie, dlatego nie może być tania, nie może przyjechać w kontenerze z Chin, musi mieć jakąś duszę, pochodzić z zakładu z tradycjami itp. Jest to też jedna z niewielu rzeczy w męskiej garderobie, którą można pozostawić komuś w spadku - kolejny argument za tym, żeby to było coś pięknego. Jeśli natomiast chcesz chodzić wyfiokowany w krawatce/poszetce na ćwiczenia z prawa rzymskiego czy mikroekonomii, to najpierw odpowiedz sobie na jedno ważne, ale to zajebiście ważne pytanie - czy jestem dandysem, czy lubię się wyróżniać, czy lubię być wytykany, czy lubię być that guy? Jeśli nie, to nie ma sensu zawracać sobie tym głowy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 17 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Maj 2016 Podejrzewam, że wejście na uczelnię już w marynarce może powodować wyróżnianie się z tłumu, choć pewnie są uczelnie gdzie to jest norma. Gdy przychodziłem w koszuli, swetrze i jeans'ach to otoczenie reagowało, fakt, że była to politechnika. Oczywiście moja opinia nie neguje tego ważnego pytania, które radzi sobie zadać @R50. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawlik Napisano 17 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Maj 2016 Na uczelni po pół roku ludzie się przyzwyczajają do marynarek - a potem się dziwią jak człowiek raz w trampkach przyjdzie A jeśli chodzi o krawat, to zgadzam się z piratem - wziąłbym ten z drugiego linku. A zamiast pierwszego może coś w pasy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eustachu Napisano 17 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Maj 2016 Moja sytuacja jest troszkę inna - powiedzmy, że do tej pory kształciłem się w szkole artystycznej i dalej idę na studia artystyczne, więc więcej tutaj uchodzi W marynarkach i klasycznych butach GYW regularnie chodzę już od roku. Na początku wszyscy byli zadziwieni, a ostatnio dwóch moich kolegów też zaczęło zakładać koszule, czasem nawet marynarki, więc wyszło na dobre Jednocześnie pracuję, więc stąd wzięły się te marynarki Nie jestem dandysem W moim fachu dobre buty to podstawa - uwierzcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kronenberg Napisano 17 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Maj 2016 Kupiłem kilka/naście krawatów na allegro, po 6-10zł/szt. Używane oczywiście. Jeśli nie masz obiekcji to jest to jakaś opcja. Są czyste, nie mają żadnego zapachu, nie mają śladów użytkowania ani żadnych wad. Nie wyglądają na zdjęte bezpośrednio z jakiegoś przepoconego kolesia 100% jedwab. Wyglądają porządniej niż te z Tkmaxx. Ten sprzedawca oferuje też nówki po jakieś 30zł. Znajdziesz bez problemu. Teraz uzupełnię sobie tą zbieraninę o szantungi, grenadyny i ciekawsze drukowane od sprzedawców obecnych na forum. Szukam jeszcze tylko bawełny i lnu. Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaszko Napisano 18 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Maj 2016 Z ciekawości zmierzyłbym tą samą marynarkę na wzrost 182. Wiem, że rękawy będą za długie, ale sądzę, że proporcje marynarki będą lepsze. Zgodnie ze wskazówką marynarka w rozmiarze 182/104/90. Czułem się w niej chyba faktycznie lepiej. Jak się układa waszym zdaniem? http://postimg.org/image/unsk5ic1t/ http://postimg.org/image/63rnfasu9/ http://postimg.org/image/ah8kgov41/ I inny garnitur jeszcze, inny producent, krój bardzo fajny (czyt. dziewczyna zachwycona), dwa rozciecia, natomiast co do samego dopasowania to marynarka jakby ciut za wąska w ramionach (widać marszczenie sie, idzie to jakoś naprawic, wypuścic na szwie?). Co do poduszek i samych ramion to jak wspomniałem mam opadajace, dosć rozbudowane barki i wszędzie jest z tym problem. http://postimg.org/image/ubi9d79j5/ http://postimg.org/image/s0xiuvlz5/ http://postimg.org/image/xgpjhk4xt/ http://postimg.org/image/973g956v5/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 18 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Maj 2016 Jeżeli czułeś się lepiej, to już coś. Nie ma dobrego zdjęcia z przodu, ale patrząc z tyłu marynarka nie wydaje się kwadratowa. Przy tym rozmiarze problemem będą rękawy, bo pewnie trzeba będzie skrócić od dołu. EDYCJA: powinno być skrócić od góry. Drugi garnitur też wygląda dobrze, marynarka ma dobrą długość. Czy jest za wąska w ramionach to nie wiem, bo na trzecim zdjęciu wydaje się jakby marynarka w miejscu wszycia rękawa wisiała w powietrzu. Ten efekt jest pewnie sumą opadających ramion i mocnego, kwadratowego wypełniania ramion przez Bytom. Nie wiem, albo nie pamiętam na jaką okazję ma być ten garnitur, ale jeżeli na oficjalną, to ten z Bytomia ma według mnie lepszy kolor - zakładam, że jest granatowy, a nie czarny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaszko Napisano 18 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Maj 2016 Okazja oficjalna, garnitur bardzo ciemny granat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adwa Napisano 18 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Maj 2016 Okazja oficjalna, garnitur bardzo ciemny granat. Wersja druga jest lepsza. Spodnie tylko musisz dac do skrocenia i zwezenia w pasie, zeby sie trzymaly, bo widze, ze nie trzymaja dobrze. Rekawy do skrocenia GORA. Jak juz bedziesz skracal, to sobie je poprawisz w kuli i pokombinujesz z poduszkami ( krawca tez to bedzie bilo po oczach wiec sam to zrobi:) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 19 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Maj 2016 Koledzy! Ja wiem, że to spodnie są dłuższe, niż być powinny i wiem, że to moja wina, bo pomyliłem się przy składaniu zamówienia, ale obawiam się, że nie zdążę ich skrócić przed wyjazdem. W związku z czym pytanie: można w nich tak wyjść, czy obciach?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 19 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Maj 2016 Koledzy! Ja wiem, że to spodnie są dłuższe, niż być powinny i wiem, że to moja wina, bo pomyliłem się przy składaniu zamówienia, ale obawiam się, że nie zdążę ich skrócić przed wyjazdem. W związku z czym pytanie: można w nich tak wyjść, czy obciach?: Sans titre 3.png podwiń do środka, zaprasuj i w kilku miejscach od spodu uchwyć igłą z nitką - to nic skomplikowanego 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 19 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Maj 2016 No ale tam jest to wszystko, ta taśma spodniowe i te guziki do mankietów nieszczęsne. jak ja to w środku pomieszczę . Ale dobra rada, zobaczę, czy sam nie dam rady czegoś zaimprowizować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adwa Napisano 19 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Maj 2016 No ale tam jest to wszystko, ta taśma spodniowe i te guziki do mankietów nieszczęsne. jak ja to w środku pomieszczę . Ale dobra rada, zobaczę, czy sam nie dam rady czegoś zaimprowizować. Kup szelki. Podciagnij maksymalnie to sie podniosa i nie bedzie tego widac. Fakt, w kroku beda smyrac, ale .... czego nie robi sie dla dobrego wygladu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi