Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak też myślałem choć gdzieś w duchu tliła się malutka iskierka nadziei że taki zestaw przejdzie (głównie u przyszłej małżonki, jej się taki zestaw bardzo podoba).

ps.  dobrze że mam "awaryjny" granaciak ;)

a i okazja do zakupu nowych butów będzie :)

dzięki za komentarze

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zainspirowany wczorajszym wpisem MrVintage, gdzie prezentuje uniwersalny garnitur 3-częściowy rozpocząłem poszukiwania na stronie SuSu i znalazłem taki oto flanelowy zestaw.

Jak myślicie, nada się do zestawów koordynowanych czy jednak wzór jest za charakterystyczny i przez to mało uniwersalny?

post-2930-0-83468000-1446288119_thumb.jp

post-2930-0-50591900-1446288128_thumb.jp

Opublikowano

Widziałem gdzieś zestawienie z wykorzystaniem podobnego garnituru. Szare spodnie i kamizelka, a do tego granatowa marynarka. Pepitka to jednak moim zdaniem trudny wzór, na początek wybrałbym coś innego. Gładki, albo w kratę Księcia Walii.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Bardzo lubię mikrowzory: pepity, kratki, itp. i nie widzę szczególnych trudności w ich zestawianiu. Traktowałbym je jak każde inne szare spodnie z tym jedynie zastrzeżeniem, że na początek jeden taki element w całej stylizacji wystarczy. Łatwo można przegiąć zestawiając wzory.

• Oceniam pozytywnie 3
Opublikowano

Widziałem gdzieś zestawienie z wykorzystaniem podobnego garnituru. Szare spodnie i kamizelka, a do tego granatowa marynarka.

Pewnie o poniższe zdjęcie chodzi. Moim zdaniem bardzo interesujące zestawienie, choć trzeba odpowiednio dobrać marynarkę, no i udźwignąć całość ;-).

2drff5t.jpg

• Oceniam pozytywnie 5
Opublikowano

Bardzo dziękuję za wszystkie opinie. Garnitur Vistuli to jednak inna bajka. Ja w całym garniturze bym chodził rzadko albo wcale dlatego szukam zestawu głównie do rozkompletowania. Do tej pory myślałem, że krata jest trudniejsza niż pepitka i widzę że zdania są podzielone. Będę musiał ten zakup jeszcze przemyśleć. Na razie jestem bardziej na tak

Edit. Zestaw powyżej mega,ale fakt nie każdemu i tym bardziej nie wszędzie będzie pasował.

Opublikowano

Tak, dokładnie o to zdjęcie chodzi. Gdy je zobaczyłem, to zacząłem zastanawiać się nad tym garniturem w pepitkę SuSu, ale ostatecznie wybór padł na bardziej uniwersalne ubrania. Może w przyszłym sezonie :) Tak czy inaczej, zestaw jest dość odważny.

Opublikowano

@Szpila

Mam bardzo podobny garnitur, tyle że Vistuli (zamiast niebieskiego mam fioletowy overcheck) i powiem szczerze zakładam go bardzo rzadko, ponieważ ten wzór wydaje mi się bardzo przyciągający uwagę, co przy niskim kontraście twarzy jest niekorzystne. Ale chętnie zobaczyłbym Twój zestaw w CMDNS.

@werdzo88

Nie da się.

Pierwszą marynarkę posiadam i jest to zdecydowanie marynarka do lekkich tkanin (len, bawełna, wełna o otwartym splocie).

Druga marynarka jest brązowa, a brąz z szaro-czarnymi spodniami też nie zagra.

post-2930-0-65155200-1446493578_thumb.jp

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie bardzo proszę o radę. Posiadam dwa poniższe garnitury Hudson

http://eu.suitsupply.com/en/suits/hudson-brown-plain/P4712.html?cgid=Suits&prefn1=styleFit&prefv1=Contemporary-Hudson

http://eu.suitsupply.com/en/suits/hudson-blue-plain/P4714.html?cgid=Suits&prefn1=styleFit&prefv1=Contemporary-Hudson

oraz marynarkę i spodnie

http://eu.suitsupply.com/en/jackets/havana-grey-plain/C917.html?cgid=Jackets

http://eu.suitsupply.com/en/trousers/blue-trousers/B700.html?cgid=Trousers

Zamysł był taki aby była pełna dowolność łączenia i faktycznie tak jest. W każdym przypadku kontrast jest bardzo wyraźny i zestawy ładnie się prezentują.

Chciałbym w chwili obecnej dokupić jeszcze jasne flanelowe spodnie takie jak oferuję Benevento:

http://www.benevento.pl/preorder/168-spodnie-flanelowe-100-welna-light-grey.html

Problem w tym, że wówczas będę miał szarą marynarkę i szare spodnie, które nie będą mogły być noszone razem. Zastanawiam się czy nie lepiej byłoby zwrócić szarą marynarkę i kupić szary flanelowy garnitur.

Niestety w ofercie SuSu w chwili obecnej nie jest dostępny szary flanelowy garnitur podobny do w/w marynarki lub spodni Benevento. Jedyny jaki mógłby się nadawać to szary delikatnie wpadający w brąz:

http://eu.suitsupply.com/en/suits/hudson-light-brown-plain/P3970.html?cgid=Suits&prefn1=styleFit&prefv1=Contemporary-Hudson

Generalnie proszę o radę czy powinienem zamówić w/w spodnie Benevento czy zwrócić marynarkę i kupić garnitur?

Opublikowano

Problem w tym, że wówczas będę miał szarą marynarkę i szare spodnie, które nie będą mogły być noszone razem. 

Czemu nie będą mogły? Jeśli jest zachowany kontrast w odcieniu tkaniny i w fakturze to będzie ok. 

Z ostatniej kolekcji SuSu mam garnitur z szarej flaneli, ale w jodełkę (Lazio). Jest ona dużo wyraźniej zarysowana, niż na zdjęciach. 

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Kupiłem koszulę z kołnierzykiem na szpilkę, konkretnie tą https://osovski.pl/product-pol-580-Koszula-meska-OSOVSKI-MR-VINTAGE-MV0011.html

Zastanawiam się w jakich zestawach ją można zastosować. Kołnierz na szpilkę jak rozumiem podnosi formalność koszuli, podobnie jak mankiety na spinki. Z drugiej strony zielone paski i kołnierzyk klubowy obniżają formalność. Zakładam, że do zestawów formalnych z garniturem i koordynowanych, ale nie casualowych będzie pasowała.

Chciałbym rozpatrzyć następujące opcje:

1. Garnitur, zarówno wiosenno-letni jak i jesienno-zimowy z grubszych tkanin, nawet z marynarką z nakładanymi kieszeniami - raczej tak.

2. Zestaw koordynowany (w szczególności klubowy), spodnie i marynarka z wełny - raczej tak.

3. Zestaw koordynowany, marynarka oraz bawełniane chinosy lub jeansy - nie.

4. Zestaw koordynowany z lnianą marynarką lub/i lnianymi spodniami - nie.

Co sądzicie, może są jakieś inne propozycje?

Opublikowano

Co sądzicie o tych wiązaniach krawatów? Wiem, że jeszcze wiele nauki przede mną, ale który według Was wyszedł mi najlepiej? Jak powinien wyglądać ładnie zawiązany 4 in hand? Mam wątpliwości odnośnie tego co zaznaczyłem czerwoną obwódką, tak ma być czy to błąd w sztuce wiązania?

post-7811-0-85565100-1449694006_thumb.jp

post-7811-0-16031900-1449694007_thumb.jp

post-7811-0-42933300-1449694007_thumb.jp

post-7811-0-69611600-1449694007_thumb.jp

post-7811-0-59893600-1449694008_thumb.jp

Opublikowano

Mi brakuje łezki w tych węzłach, ale ogólnie tragedii nie ma. A przy dość szerokim rozstawie wyłogów kołnierzyka może być widoczny ten kawałek który zaznaczyłeś. Popatrz na zdjęcia w CMDNS, zauważysz to zjawisko (szczególnie przy cutaway).