Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Fakt, facet nie jest ładny ani szczególnie interesujący, jednak mnie przede wszystkim przeszkadza bardzo krótka szyja - źle to wygląda.

Swoją drogą, Bytom miał kiedyś chłopaczka-anorektyka, to była dopiero tragedia - ten powyżej przy tamtym to jest Adonis.

Opublikowano

Ja sobie tak myślę, że męscy modele nie powinni być specjalnie wyraziści i interesujący - a tym samym odwracać uwagi od prezentowanych produktów.  Ten "łysy" z Vistuli zapada w pamięć. Generalnie polscy producenci mają duży problem z przygotowaniem profesjonalnej oferty. O ile sesje promujące kolekcje są na dobrym poziomie i często goszczą w nich znani modele / aktorzy, to zdjęcia produktów dramat. Bytom broni się tym, że fotografuje "na wieszakach" i trudno przyczepić się do modela :) Jednak zdjęcie na "żywym organizmie" pomagają dokonać wyboru. 

Opublikowano

Z początku też pomyślałem, że Vistula wzięła jakiegoś przypadkowego zbója do sesji z nową kolekcją, ale z czasem przekonałem się do niego - wydaje mi się, że jest dużo swobodniejszy od poprzedników, dzięki czemu same ubrania też się lepiej prezentują.

Wymoczkowaty maturzysta sprzed kilku lat - to była tragedia! (na poziomie wypchanego misia-modela z Próchnika).

@Hargin - mimo wszystko wolę taki dobrze sfotografowany wieszak, niż maminsynka z dzióbkiem; łatwiej mi jest wyobrazić siebie w takim ciuchu z wieszaka niż "wymazywać" rzeczoną pomyłkę modelingu.

Opublikowano

Lepszy łysy z minami na twarzy, niż chudy gimnazjalista.

...albo przodownik ZMP po photohopie. 

@musa19 - nic a nic! Tylko przeskok Vistuli od wymoczkowatych gimnazjalistów i photoshopowych ZMPowców do modela o "groźnej" fizys i swobodzie w mimice i "zachowaniu" jest dość duży  ;)

Środowisko się dopiero przyzwyczaja.

Opublikowano

Chodziło mi o idealnego młodzieńca - przyszłość Partii, jak z propagandowego plakatu. 

Faktycznie to nawet nie wina samego modela - ale graficy Vistuli tak sobie pofolgowali, że wygląda jak z takiego plakatu wycięty. Inna sprawa, że to jego kolejna już kolekcja w V. i specjalnie lepiej mu nie idzie, pozy sztywne, nieeleganckie, podkreślają a nie kryją niedoróbki/słabości prezentowanych fasonów...

Opublikowano

@Aron - nie chcę Cię wprowadzić w błąd, ale wydaje mi się, że faktycznie miał jakieś przebłyski zielonego w kompozycji kraty.

Oglądałem go przez chwilę w CH Arkadia, a tam jest dość specyficzne oświetlenie. Zrobiłem małżonce quiz - wejdź i wskaż dwa garnitury, którymi byłbym potencjalnie zainteresowany. Nieomylnie odgadła - ten dwurzędowy i brązowy trzyczęściowy w kratę.

@Hargin - Mnie również podoba się ten brązowy trzyczęściowy w kratę, jednak nie wiem czy nie trafiłbym do więzienia gdybym przeszedł się w nim po mojej miejscowości.

Opublikowano

Południowy wschód. Inkwizycja jak inkwizycja ale średnie uczucie gdy Cię ktoś wzrokiem dusi :) Gdzieś kiedyś przeczytałem, że aby wyróżnić się z tłumu i być uznanym za kontrowersyjnego wystarczy zachować podstawowe zasady klasycznej męskiej elegancji. U mnie niestety się to sprawdza.

Opublikowano

Czesc,

Mam pytranie o sploty koszul - zalozmy ze mamy dwie koszule o dokladnie takim samym kroju, kolnierzyku itp. - czy wtedy taka wykonana z tkaniny w jodelke, z twillu czy innego nie blyszczacego splotu z faktura jest odbierana jako bardziej formalna niz taka ze zwyklej popeliny?

Chodzi o to, ze podobaja mi sie koszule z bardziej miesistych tkanin i zastanawiam sie czy zestawianie takich koszul z jeansami i chinosami solo i/lub  sportowa marynarka jest dobrym pomyslem? Czy bedzie zgrzytac?

Wiem ze gruby oxford  jest bardziej casualowy, wiec o niego raczej nie pytam :)

Opublikowano

Co dobrać do marynarki w taki lekki prążek? W grę wchodzą tylko gładkie koszule, czy z wzorami można coś też zaryzykować?

Musiałem na szybko nabyć garnitur i nie wiem czy tego nie pożałuję teraz..

Sgy15nV.jpg

Opublikowano

Dzięki Panowie za porady. Jednak jako psychofan białych koszul, i też z racji braku czasu na poszukiwanie innej, ciekawszej, zdecyduję się na klasykę. Chciałbym jeszcze poradzić się w kwestii dodatków - krawata i poszetki. Spodobały mi się takie jak poniżej, połączenie których wyjdzie najsensowniej?
(ograniczam się do tego sklepu trochę z lenistwa, bo mam rzut beretem, a potrzebuję dość pilnie, więc nie mam czasu chodzić po sklepach ani zamawiać i czekać na przesyłkę)

Krawaty
1. http://eleganckipan.com.pl/krawaty/1380-granatowy-krawat-jedwabny-w-biale-kropki.html#
2. http://eleganckipan.com.pl/krawaty/1583-niebieski-krawat-jedwabny-w-granatowo-niebieski-mikrowzor.html#
3. http://eleganckipan.com.pl/krawaty/515-granatowy-krawat-jedwabny-w-niebieski-mikrowzor.html#

Poszetki
1. http://eleganckipan.com.pl/poszetki/2005-czerwona-jedwabna-poszetka-we-wzor-paisley.html#
2. http://eleganckipan.com.pl/poszetki/1461-czerwona-poszetka-w-bialy-i-niebieski-wzor-z-granatowa-obwodka.html#
3. http://eleganckipan.com.pl/poszetki/2002-granatowa-stebnowana-jedwabna-poszetka-wzor-paisley.html#
4. http://eleganckipan.com.pl/poszetki/2003-niebieska-jedwabna-poszetka-we-wzor-paisley.html#

Będę bardzo wdzięczny za sugestie i jeśli komukolwiek będzie się chciało otwierać wszystkie linki ;)

Opublikowano

Już to niedawno pisałem, ale powtórzę się - krawaty z eleganckipan mają jeden w drugiego szerokość 7,5 cm i na osobie o budowie nieco bardziej męskiej niż metroseksualna wyglądają cokolwiek śledziowato. Odrobina więcej (choćby 0,5-1 cm) potrafi znacząco zmienić optyczne proporcje. Natomiast same wzory materiałów zaproponowanych krawatów - ładne, klasyczne, po prostu must have, choć gdybyś miał brać więcej niż jeden, proponuję dywersyfikację kolorystyczną (np. coś burgundowego).

Opublikowano

176 cm wzr, 96 w klatce - nie wiem, czy to już metroseksualna budowa, ale wezmę to pod uwagę. Co do kolorów - sęk w tym, że tak naprawdę to zaczynam od nowa budować garderobę, bo w ciągu ostatniego roku mocno schudłem, więc chyba przydałoby się zacząć od klasyki. Burgund też kusi.

Rozumiem, że jeśli chodzi o same połączenia krawat+poszetka, to jakichś zgrzytów tu nie ma?

Opublikowano

Nie ma zgrzytów, paisley poszetek dobrze pasuje do równomiernych wzorów tych krawatów, ta we wzór geometryczny też w miarę OK, bo skala wzorów inna. Tylko dobrze dobierz odcienie niebieskiego danego krawata i danej poszetki, żeby się dopełniały, a nie gryzły.

Mam chyba ten sam garnitur :) To model Hamsted z tegoletniej kolekcji?

Jeśli to ten sam - to ładny odcień ma (na żywo w Słońcu lepszy) i nienajgorszą jakość w stosunku do ceny (kupiłem na podwójnej promocji). Tylko klapy trochę wąskie.

A prążek jest na tyle drobny, że można go w zasadzie uznać za prawie jednolicie granatowy (więc z wielu wzorami koszul się dogada) - a nie jest taki nudny (a przy tym nie jest to "schematyczny" prążek "biznesowy"), bo ostatnio wysyp jednolitych granatowych.