Skocz do zawartości

Producenci butów: Berwick

Heathcliff

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy Ci to pomoże, nie sądzę. Shoe stretche, w tym polecane przez Kolegów powyżej, są dobre i pomocne, ale w przypadku hm...nie wiem jak to zgrabnie ująć, pracujących części buta. Na czubkach i piętkach skóra jest grubsza i bardziej sztywna. Próbowałem rozbić buty na czubkach stretchem od Tarrago, bez powodzenia. Natomiast w śródstopiu - zadziałał super.

Nie wiem czy pomogła Twoja rada czy też sam rozciągacz się przyczynił, ale podziałało! Co więcej, nie trzeba było całej nocy a raptem 6h od rana. Fakt, że założyłem 2 skarpety na prawidło też nie bez znaczenia :) narazie czekają na wyjście bo skóra wewnątrz jeszcze mokra, ale już przesyłam podziękowania za rady, bo po włożeniu stopy i spacerze po mieszkaniu już spora poprawa. Odezwę się po 1 testach ulicznych

Nie wiem czy Ci to pomoże, nie sądzę. Shoe stretche, w tym polecane przez Kolegów powyżej, są dobre i pomocne, ale w przypadku hm...nie wiem jak to zgrabnie ująć, pracujących części buta. Na czubkach i piętkach skóra jest grubsza i bardziej sztywna. Próbowałem rozbić buty na czubkach stretchem od Tarrago, bez powodzenia. Natomiast w śródstopiu - zadziałał super.

Podejrzewam, że brak efektów "shoe stretch" mógł wynikać z tego, że jest to chyba środek przeznaczony do zmiękczania skóry, a usztywnienie nosków i pięty bywa plastikowe (np. Meermin Classic, prawdopodobnie Berwick, chyba eye_lip pisał również w wątku o Skoaktiebolaget że Carmina używa na piętach celastiku).

Edycja: odnośnie plastikowego usztywnienia pozwolę sobie zacytować post ze styleforum (jeżeli chodzi o Meermina, to mowa jest o Classic, w LM jest skórzane usztywnienie pięty):

"Loake 1880, Meermin etc and below=everyone use plastic heel- and toe stiffeners. In the mid price range with brands like C&J, Carmina, Church's and so on it's also very common, just in some cases that they use leather heel stiffener, still plastic for the toe though. Actually, even the finest RTW brands like Edward Green use plastic toe stiffeners as well, but leather for the heel (since the possibility to adjust shape better to the foot is more important there, one tend to take the extra cost of using leather at least there). But for example John Lobb Paris use plastic both for heel- and toe stiffener."

A Yanko też mają plastikowe usztywnienia w noskach? Pytam, bo myślę nad użyciem tego rozciągacza właśnie do noska w Yanko.

Co do Berwicka, to jedna para uciskała mnie w nosku, a po kilku wyjściach popuściło i jest OK, więc może nie ma tam plastiku, co prawda uścisk nie był tragiczny.

Jeżeli to co jest napisane w zacytowanym przeze mnie poście to prawda, to w butach RTW praktycznie nie występuje usztywnienie nosków inne niż plastikowe. Jedynie na pięcie zdarza się skórzane usztywnienie (w tańszych butach robią tak np. Meermin Linea Maestro oraz Carlos Santos). To, że usztywnienie jest plastikowe nie oznacza że z czasem buty się nie rozbiją, a jedynie to że "shoe stretch" raczej w tym nie pomoże, bo zmiękcza skórę a nie plastik.

Podejrzewam, że brak efektów "shoe stretch" mógł wynikać z tego, że jest to chyba środek przeznaczony do zmiękczania skóry, a usztywnienie nosków i pięty bywa plastikowe (np. Meermin Classic, prawdopodobnie Berwick, chyba eye_lip pisał również w wątku o Skoaktiebolaget że Carmina używa na piętach celastiku).

Mogę tylko powtórzyć, to co usłyszałem od właściciela klasycznebuty.pl. Poruszyłem z nim ten temat właśnie przy tamtej okazji - usztywnienie na noskach (o piętki nie pytałem) jest skórzane.

Nie wiem czy pomogła Twoja rada czy też sam rozciągacz się przyczynił, ale podziałało! Co więcej, nie trzeba było całej nocy a raptem 6h od rana. Fakt, że założyłem 2 skarpety na prawidło też nie bez znaczenia :) narazie czekają na wyjście bo skóra wewnątrz jeszcze mokra, ale już przesyłam podziękowania za rady, bo po włożeniu stopy i spacerze po mieszkaniu już spora poprawa. Odezwę się po 1 testach ulicznych

Cieszę się, że pomogło :) . Ja śpię własnie zazwyczaj ok. 6 h :)  

Mogę tylko powtórzyć, to co usłyszałem od właściciela klasycznebuty.pl. Poruszyłem z nim ten temat właśnie przy tamtej okazji - usztywnienie na noskach (o piętki nie pytałem) jest skórzane.

W takim razie ryzykuję i zamawiam rozciągacz, mam nadzieję, że w Yankach też noski są całe ze skóry.

Wypróbowałem i mam mieszane uczucia, faktycznie tam gdzie jest miękka skóra to działa, ale w Berwickach na pięcie już nie. Psikałem tylko w środku buta, na wierzchu się bałem i chyba dobrze, ponieważ wewnątrz zostały zacieki.

Żadne, bo jak firma działa tak jak na allegro, to jest duże prawdopodobieństwo, że dostaniesz popękane, ja w Berwickach rozmiar buta 7,5 (inny niż Twój model) zakupiłem u nich 42/43 i załóżmy, że po regulacji śróbami są ok, bez tego jedno prawiło jest szersze o 5mm, a więc sporo. 

Posiadam Berwicki 3010 w rozmiarze 7,5, są ok. Myślę nad tym modelem:

http://www.sklep.klasycznebuty.pl/538,berwick-2561-black.html

I mam do was pytanie, czy ktoś może posiada te buty i może coś powiedzieć o kopycie, rozmiarach etc?

Ja mam burgundowe. To jest berwickowe G. Jeżeli skóra Ci nie przeszkadza, a masz szeroką stopę to są to b. ładne buty.

Czołem Panowie,

Dostałem dziś swoje pierwsze buty goodyear welted tj, Berwick 3010 Black. Są piękne, w sam raz na ślub. Jednakże założenie i siedzenie w nich to tortura. O chodzeniu nie ma mowy. Spójrzcie jak rozchodzi się przyszwa. Mam problem i proszę o sugestie -  wymienić na większe, czy dać szansę tej parze? Na co dzień chodzę w rozmiarze 44, a te na zdjęciu to 7.

post-7853-0-99832400-1459837917_thumb.jp

@macko.osw musisz je wymienić na większy rozmiar. Jeżeli nie możesz w nich nawet siedzieć to przeskoczyć musisz przynajmniej o rozmiar, a podejrzewam, że może nawet o 1,5. Ja noszę buty sportowe 44, klasyczne 43, a Berwicki 42,5, ale mam szeroką stopę i raczej dla takich są Berwicki dedykowane. Podaj długość swojej, zmierz między jakimiś książkami, bo odrysowując można się pomylić.

Czołem Panowie,

Dostałem dziś swoje pierwsze buty goodyear welted tj, Berwick 3010 Black. Są piękne, w sam raz na ślub. Jednakże założenie i siedzenie w nich to tortura. O chodzeniu nie ma mowy. Spójrzcie jak rozchodzi się przyszwa. Mam problem i proszę o sugestie - wymienić na większe, czy dać szansę tej parze? Na co dzień chodzę w rozmiarze 44, a te na zdjęciu to 7.

Nie tknęło Cię, że coś jest nie tak gdy kupowałeś rozmiar 41 samemu nosząc 44 ?
  • Oceniam pozytywnie 1