Zajac Poziomka Napisano 18 Sierpień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2016 Różnica cenowa między Yanko a Carminą w Hiszpanii nie jest tak duża jak w Polsce. Yanko kosztują 280-290 euro, A Carmina 340 euro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panam Napisano 19 Sierpień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpień 2016 Koledzy z góry przepraszam, że w wątku, który w mojej ocenie istnieje po to, aby wymieniać raczej pozytywne odczucia w stosunku do butów Yanko, poruszę niestety mniej przyjemny temat, aczkolwiek bardzo problematyczny dla mnie. Otóż problem polega na tym, że w butach od wewnątrz, w okolicach noska pojawia się pleśń. Z góry zaznaczam, że temat został przeze mnie przeanalizowany, i w mojej ocenie nie jest to wina ani producenta, ani tym bardziej dystrybutora. Problem dotyczy dwóch par butów - oxfordów oraz monków. Oxfordy zostały zakupione w Patine, natomiast z uwagi na fakt, że monki były akurat niedostępne zostały zakupione w innym sklepie. Buty użytkowałem od początku maja br. na przemian, nigdy nie były noszone dzień po dniu. Nigdy nie miały styczności z wodą, zawsze odpoczywały w prawidłach Saphir. Ponadto zanim wsadzałem prawidła dawałem im odpocząć ok. 30 min. Problem pojawił się kiedy w połowie lipca poszedłem na dwutygodniowy urlop i buty przez ten czas nie były używane. Pod koniec urlopu chciałem odświeżyć obie pary butów. Wyciągnąłem więc prawidła i zobaczyłem, że jedno prawidło z oxfordów jest na czubku czarne. Zaglądnąłem do środka i okazało się, że cała wewnętrzna część noska kwitnie na czarno. Z drugiem butem było wszystko w porządku. Zaglądnąłem więc do drugiej pary butów i niestety sytuacja wyglądała identycznie z tym, że kwitły dla odmiany na szaro. Skontaktowałem się ze sklepem Patine i podjęliśmy decyzję, że buty należy wyczyścić i oddać do ozonowania. Tak też zrobiłem, dodatkowo buty zostały wyczyszczone wewnątrz spirytusem. Podczas dalszego użytkowania zacząłem się im dokładnie przyglądać i faktycznie kiedy zdejmuję buty po 8 godzinach to wewnętrzna część noska jest mokra (w miejscu gdzie buty są usztywniane) Niestety bez względu na to czy zostawię buty na 5 godzin i dopiero wsadzę prawidła, cz też wcale nie wsadzę prawideł w butach dalej pojawia się pleśń, co prawda nie tak obficie jak wcześniej, ale jednak. Buty spisałem już na straty, a dzięki temu, że sklep Patine zaproponował mi spory rabat, niebawem będę miał kolejne. W tym miejscu pojawia się problem. Mianowicie, co robię źle i co zrobić żeby ten problem się już nie powtórzył? Z jednej strony skoro buty były mokre od środka, a ja prawidłami zamknąłem im dopływ powietrza do czubka, który jest usztywniany tworzywem sztucznym, to ewidentnie stworzyłem im idealne warunki do rozwoju grzyba. Z drugiej jednak strony przecież wszyscy tak robią i nic złego się nie dzieje. W czym więc problem? Nigdy nie miałem i nie mam problemu z nadmiernym poceniem. Faktycznie w butach jest mi dość ciepło, a nawet gorąco w upalne dni. Jednak skóra jest dość gruba i ściśle przylega do nogi więc raczej nie ma w tym nic dziwnego. Reasumując - Koledzy bardzo proszę o informację czy ktoś z was miał w przeszłości taki problem i wie jakie mogą być przyczyny. Jest to dla mnie poważny problem i będę bardzo wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 19 Sierpień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpień 2016 @Panam, znam sprawę - sam jestem zwolennikiem pozbywania się pleśni i butów z pleśnią w sposób radykalny, ale mamy współpracującego fachowca, który twierdzi, że ma na to patent. Także, jeżeli problem nadal występuje, proponuję podesłać te buty do patine. Chętnie dam mu szansę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panam Napisano 19 Sierpień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpień 2016 @saphir.pl Bardzo dziękuję. Jestem jednak zdania, że wydaje się takie pieniądze na buty po to, aby cieszyły. W tym momencie te buty bardziej mnie martwią niż cieszą. Dlatego też wolałbym po prostu nowe, będąc jednocześnie bogatszy o wiedzę jak zaradzić tego typu problemom w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_L Napisano 19 Sierpień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpień 2016 @Panam, pytanie może głupie, ale: jakie prawidła wkładasz w buty i gdzie stawiasz buty "do odpoczynku"? Może w miejscu, w który buty stoją nie ma dobrej cyrkulacji powietrza, a prawidła nie pozwalają na wywietrzenie buta od wewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panam Napisano 19 Sierpień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpień 2016 Prawidła Saphir. Buty do czasu kiedy wstąpił problem stawiałem w pokoju na pudełkach z butów. Teraz stawiam na metalowej szafce na buty przy drzwiach wejściowych do domu. Półki są w kratke i zapewnieją cyrkulacje powietrza również od spodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolo Napisano 19 Sierpień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpień 2016 Kila razy przemoczyłem swoje buty, tak konkretnie, aż skórzane podeszwy można było wykręcać. Nie były to Yanki ale Loake oraz krokiety. Chodzę butach niezelowanych cały rok. Pleśni nigdy nie zaobserwowałem w środku. Raz czy dwa pojawiła się na podeszwie ale to moja wina (złe suszenie). Jestem bardzo ciekaw przyczyny i dobrze byłoby dla wiedzy forumowiczów gdyby fachowiec od Patine zmierzył się z tym problemem. Być może dzięki temu inni unikną takich problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Micappo Napisano 27 Sierpień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Sierpień 2016 Też jestem ciekaw jak ten problem uda się rozwiązać. Sam ostatnio zajrzałem do środka moich oxfordów od yanko i zauważyłem przy nosku na końcu sporo jakiegoś szaro-czarnego osadu. Wygrzebałem to papierem i wyglądało na jakieś włoski, najprawdopodobniej pozostawiane przez skarpetki... Tak czy inaczej lepiej uważać i kontrolować wnętrze buta od czasu do czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. saphir.pl Napisano 31 Sierpień 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 31 Sierpień 2016 Będą jakieś sukcesy na tym polu, a na pewno dam znać Natomiast, kiedy pojawia się tego typu problem szczególną uwagę należy zwrócić na sposób suszenia, przechowywania obuwia, czasem skonsultować się z dermatologiem, by wykluczyć te najbardziej prawdopodobne źródła. Same buty, czy prawidła niezmiernie rzadko są źródłem problemów z pleśnią - osobiście nie spotkałem się z takim przypadkiem. A żeby wrócić już do przyjemniejszych tematów, nieśmiało informuję, że po raz kolejny udało się zrealizować sugestie wielu naszych Klientów i pierwsze sztyblety powinny pojawić się w ofercie koło weekendu. Kopyto 915. 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 31 Sierpień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 31 Sierpień 2016 Co się dzieje na czubkach tych sztybletów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 31 Sierpień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 31 Sierpień 2016 Chodzi Ci o połysk, czy widzisz coś, czego ja nie dostrzegam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bacio Napisano 31 Sierpień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 31 Sierpień 2016 Mocno przydeptane czubki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 31 Sierpień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 31 Sierpień 2016 Chodzi Ci o połysk, czy widzisz coś, czego ja nie dostrzegam? Widzę ścięte czuby, a tego bym się nie spodziewał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 31 Sierpień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 31 Sierpień 2016 Cięcie raczej standardowe, jak to w 915-tkach - efekt może nieco spotęgowany połyskiem i grą świateł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. saphir.pl Napisano 31 Sierpień 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 31 Sierpień 2016 Na razie tylko MTO + próba mikrofonu w postaci kilku par, ale chyba z czasem pójdziemy tą drogą nieco szerzej Yanko 664 Yes Blue / Softy Cognac 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monkiusz Napisano 3 Wrzesień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2016 Co myślicie Panowie o oxfordach z podeszwą typu York jako butach ślubnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 3 Wrzesień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2016 Ja nie widzę przeciwwskazań (sam mam oxfordy na York i sobie chwalę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R50 Napisano 4 Wrzesień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2016 Dnia 3.09.2016 o 10:54, Monkiusz napisał: Co myślicie Panowie o oxfordach z podeszwą typu York jako butach ślubnych? Tragedii nie będzie ale idealnie też nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KIERMAN Napisano 4 Wrzesień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2016 Dnia 3.09.2016 o 10:54, Monkiusz napisał: Co myślicie Panowie o oxfordach z podeszwą typu York jako butach ślubnych? Jak najbardziej OK, ale trzeba mieć świadomość, że taka podeszwa obniży stopień formalności, o czym na 99% podczas uroczystości będziesz wiedzieć tylko Ty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. saphir.pl Napisano 4 Wrzesień 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2016 Nie wszystkie życzenia da się zrealizować, ale były prośby o więcej modeli na YORKU i tu akurat coś zaczyna się zmieniać YANKO Brogues 436Y Cuero - kopyto 915 i spód typu YORK Yanko Brogues 436Y Niger - kopyto 915 i spód typu YORK 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 4 Wrzesień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2016 Czym różni się powyższy model 436 od modelu 421, jedynie podeszwą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur S. Napisano 4 Wrzesień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2016 Co myślicie Panowie o oxfordach z podeszwą typu York jako butach ślubnych? Na ślub podeszwa York jest idealna, o wiele bardziej praktyczna niż skórzana. Podczas ślubu często chodzi się po płytkach, tańczy na parkiecie, a skóra nie sprawdza się w takich sytuacjach, jeśli nie jest podzelowana. Nie wspominam o bieganiu podczas oczepin, jeśli przewidujesz. Jeśli oxfordy będą z czarne z nakładanym noskiem bez przeszyć, bedą dostatecznie formalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R50 Napisano 5 Wrzesień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Wrzesień 2016 Otóż powiem tak: John Lobb od 150 lat robi swoje opera pumps na cienkiej, skórzanej podeszwie po to, żeby w nich chodzić i tańczyć po wyłożonych marmurem wiedeńskich salach balowych. Dlaczego nikomu ta podeszwa przez tyle lat nie przeszkadzała, a nam przeszkadza? a/ Płytki z castoramy są bardziej śliskie niż marmur (wątpię); b/ Nowa, gładka skórzana podeszwa (standard na weselu, wszystko ma być nowe, od gaci po buty) jest dużo mniej przyczepna niż podeszwa już używana (kiedyś po nowych rzeczach poznawano nuworysza); c) Dżentelmanowi nie wypadało kiedyś biegać po sali. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 5 Wrzesień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Wrzesień 2016 @R50 interesujące porównanie bieganie podczas "oczepin" z tańcem po wiedeńskich salach Może to wynika z faktu, że polska tradycja prowincjonalno-weselna przewiduje historycznie papcie łykowe, zamiast eleganckich oxfordów. Wiadomo słomiana podeszwa jest nieregularna i świetnie trzyma się podłoża Stąd tyle problemów 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monkiusz Napisano 5 Wrzesień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Wrzesień 2016 Biegać nie zamierzam, tańczyć pewnie też niewiele. Chyba postawię na klasykę. Nawet jak ten 1% to miałbym być ja - to bardzo ważny % na własnym ślubie. Nówka - sztuka nie będą bo w międzyczasie jeszcze po drodze zahaczę o inne wesele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi