Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dziękuję panowie :) Zbliżają się urodziny siostry, może pokaże wtedy coś innego niż te portfele ^^ No i do tego portfela zamówiono również pokrowiec na długopisy, nim też się na pewno pochwalę już niedługo :)

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Powstał pierwszy portfel z kieszonką na bilon, chętnie poznam wasze opinie :) Od siebie jedynie powiem, że szew na zewnętrznej stronie wyszedł okropnie porównując z ostatnimi pracami. Może po prostu dekoncentracja czy denerwowanie sąsiadów młotkiem po 22 miało na to jakiś wpływ ^^

B6g0qWP.jpg?1

1MvsuyT.jpg?1

wTUAejH.jpg?1

xDb0NhQ.jpg?1

• Oceniam pozytywnie 7
  • 3 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano
8 godzin temu, swordfishtrombone napisał:

Jak zrobić samemu takie spinki? :D

Masz jakieś zdjęcia z procesu tworzenia? Chętnie bym obejrzał z ciekawości (np. masa perłowa - ją się wycina z jakichś większych kawałków? bo chyba nie jest płynna ani półpłynna...?)

Potrzeba troszkę sprzętu, czasu i wytrwałości. Masę perłową się wycina z muszli i szlifuje. Ja w tym przypadku nie musiałem tego robić bo dostałem gotowe półprodukty - okrągłe płaskie koraliki. Jeden z nich (niewidoczny na zdjęciu) ma tylko małą grawerkę zrobioną w ramach rocznicowej personalizacji. Cała reszta to lutowanie i kształtowanie srebra w skład którego wchodzi szereg różnych procesów.

Zdjęć za wiele nie robiłem. Poniżej jedno z lutowania cargi.

edit: carga czyli ten "koszyczek" na masę perłową.

IMG_20161028_160818.jpg

• Oceniam pozytywnie 3
Opublikowano

To Ci dopiero. Wiem, że to pytanie, na które odpowiedzieć trudno, ale czy - pod warunkiem posiadania odpowiednich narzędzi - takie spinki może zrobić ktoś o przeciętnych zdolnościach manualnych, czy też potrzeba lat doświadczenia w obróbce metali i dogłębnej wiedzy? Masz w tym kierunku jakieś wykształcenie, czy to tylko hobby?

Po durgie: mógłbyś tak na szybko wyliczyć narzędzia potrzebne do wykonania takiej pracy? Czy są one ogólnodostępne w sklepach, czy wysoko wyspecjalizowane?

Nie będę Ci robił konkurencji, po prostu bardzo mnie ciekawi, jak można "w domu" zrobić biżuterię.

Opublikowano

Póki co to tylko moje hobby i moje pierwsze spinki (nie będę zdradzał szczegółów ale uważam je za nieudane i wymagające modyfikacji). Ja sam nawet nie mam swojego sprzętu tylko korzystam z pracowni tego człowieka: http://milim.pro/ który mnie uczył i doradzał w procesie tworzenia. Prowadzi kursy złotnicze gdyby ktoś był zainteresowany.

Ponadprzeciętnych umiejętności manualnych to nie wymaga ale trzeba temu poświęcić czas i wykazać się wytrwałością. Narzędzia podstawowe: palnik, walcarka, piłka, pilnik, prostnica, imadło, rygle, młoteczek, kombinerki, szlifierka stołowa etc. Spokojnie można zagospodarować sobie kąt w piwnicy i oczywiście wszystko można kupić. Jak to wygląda na zaawansowanym poziomie:

https://www.youtube.com/watch?v=XOOW-1wrd30

A to w odpowiedzi na pierwsze pytanie jak się pozyskuje kawałki masy perłowej z muszli. Sam tego nigdy nie robiłem.

https://www.youtube.com/watch?v=HBlkyu27JGc

Opublikowano

Panowie,

proszę specjalistów o poradę. Otóż mam skórzaną teczkę do której chciałbym dorobić pasek. Teczka jest wykonana z woskowanej skóry, kolor zbliżony do "maroon", Myślałem, żeby kupić pasek ze skóry nie poddanej barwieniu i samodzielnie ją zabawrić tak aby w miarę możliwości uzyskać identyczny kolor i wykończenie. Czy ktoś z Was orientuje się czym należy ją barwić? Gdzie można w Warszawie lub w sieci kupić części metalowe potrzebne do założenia paska? Samodzielnie chciałem tylko wykończyć skórę, montaż powierzę kaletnikowi.

Dziękuję i pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Tak zbiorczo mojej roboty fulary i muchy, a przynjamniej te, których jestem właścicielem. A pod choinką się zmiescila maszyna do szycia, to pewnie tempo produkcji domowych ,,wiązadeł podszyjnych" różnego typu drastycznie wzrośnie :-D

DSC01145.JPG

Opublikowano

Dzięki wielki, ale to raczej zasługa zdjęcia, to bodajże mój pierwszy i kiedy nie jest zawiązany na szyi, to widać wszystkie niedociągnięcia, a uważniejsza osoba i wtedy dostrzeże.

https://www.tkaniny.net/05-118364-0804_szkocka-kratka-karo-glenside-4.html

https://www.tkaniny.net/05-118364-0805_szkocka-kratka-karo-glenside-5.html

To któraś z tych, wystarczy 0,3 metra bieżącego materiału, znajomość konstrukcji fularu i maszyna do szycia/dużo cierpliwości. Kosztuje grosze, warto spróbować ;) Zwłaszcza, że materiał testowany na ludziach, bo noszę już jakiś czas ten fular - bawełna mięciutka, przyjemnie leży, wolę pod tym względem ten fular nawet od jedwabnych. 

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
37 minut temu, Servetch napisał:

Z tego co wiem, formalina nie jest jakoś szczególnie łatwo dostępna. Gdzie ją kupiłeś?

Faktycznie, w sklepie chemicznym nie chcieli mi sprzedać, ale doradzili allegro - tam kupiłem bez żadnych problemów

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ostatnio uszkodził mi się pędzel do golenia. Kot go stracił i przeppadł uchwyt, natomiast pędzel z włosia osadzony w tulejce został nienaruszony. Wykorzystałem korek od zużytej butelki encr noir - nigdy nie wyrzucam takich rzeczy- wykonany z drzewa wenga. Osądziłam go w tym korku jako rękojeści. jest wygodna mimo, że jest sześcienną kostką, ale dobrze w dłoni leży. Spodobał mi się kontrast miękkiego owalnego włosia i sześcienne twardej kostki

IMG_1160.JPG

IMG_1162.JPG

• Oceniam pozytywnie 6