Skocz do zawartości

Stylistyczne koszmary - aktorzy, piosenkarze, politycy

Brzydalllo

Rekomendowane odpowiedzi

Czil aut, chłopaki!

Wlasnie, czil, bo bedzie wiecej Borysa:

:lol:

Pozdrawiam,

dsc.

OK Proc & Dsc - fotkę butów zamieściłem tylko po to, aby pokazać: łatwiej jest obśmiewać cudze niż własne.

pozdr.Vslv

Oj tam, wcale nie taki koszmar. Tak, spodnie za dlugie, zapomnial krawata i za bardzo sie spiął. Ale bez przesady: marynarka w dobrym rozmiarze, nawet mankiet koszuli (choc chyba odrobine za dlugi) wystaje i buty tez daja rade. Mozna miec zastrzezenia, ale chcialbym, zeby tak sie wiekszosc mezczyzn ubierala. Czyli chyba nie koszmar...

EDIT, ale pani za "kopertowke" w rozmiarze XXL to ma minusa...

• 2 weeks later...

Wedle "logo" i portalu jegostrona.pl większość z nas to "stylistyczne koszmary":

"8. Zbędne elementy

Dawniej obowiązkowa była tzw. poszetka w kieszonce marynarki oraz spinka do krawata, jednak dziś lepiej z nich zrezygnować, bo z pewnością nie dodadzą elegancji."

:).

Źródło: http://jegostrona.pl/styl/artykuly/3801 ... zasad.html

Wedle "logo" i portalu jegostrona.pl większość z nas to "stylistyczne koszmary":

"8. Zbędne elementy

Dawniej obowiązkowa była tzw. poszetka w kieszonce marynarki oraz spinka do krawata, jednak dziś lepiej z nich zrezygnować, bo z pewnością nie dodadzą elegancji."

Na oko 70% tego artykułu to porady jak zrobić z siebie koszmar. :?

"8. Zbędne elementy

I tak szanuję ich za nazywanie poszetki poszetką, a nie butonierką.

Ja ostatnio przeprosiłem się ze spinką i nawet uzależniłem od niej. Pozwala mi na skuteczne podtrzymanie krawata przez większość dnia i miłe dla oka ułożenie węzła. Jestem na etapie, że spinka powinna być jak najmniej efektowna. Sama w sobie rzuca się w oczy i nie ma potrzeby zwracać na nią specjalnie uwagę. Zawsze myślałem, że spinka powinna być dość nisko założona, ale z powodów opisanych wyżej dużo praktyczniej jest, jak spinka jest wyżej (jak na zdjęciu w poście angi lub nieco wyżej). No a wtedy niezależnie od tego, jak skromna jest, i tak bije po oczach :).

No właśnie. Mnie też się wydała się ona bardzo funkcjonalna. Jednak spotkałem się dzisiaj z opinią - dlatego szukałem wątku na forum dotyczącego tego - że spinek do krawata "już się nie nosi" I padło to w takim tonie, jakby karygodnym występkiem to było.

Dziękuję za odpowiedź :)

Panowie, ale dlaczego w tym temacie o spince do krawata?

Ad vocem - wg protokołu dyplomatycznego (głowy nie dam, autorstwa Orłowskiego czy Pietkiewicza; publikację parę lat temu od kogoś pożyczyłem) noszenie spinki do krawata jest niewskazane. Autor uzasadniał w ten sposób, że spinka wywodzi się z anglosaskiego żołnierskiego ubioru galowego i też u anglosasów-cywili jest dopuszczalna, natomiast w reszcie państw europejskich nosić spinki nie uchodzi.

Osobiście fanem spinki nie jestem. Znanego argumentu o wpadaniu krawata do zupy (choć brzmi dowcipnie) kompletnie nie rozumiem. Panowie się na tym stole kładą w trakcie jedzenia?

Gość Nereusz

Choć ekspertem nie jestem, to spinka do krawata, to moim zdaniem zwykła kwestia estetyki. Coś podobnego do kwestii, czy nosić fular, czy nie. Jak się komuś podoba, to nosi, a jak się nie podoba to nie nosi i w obu przypadkach jest tak samo dobrze.

Czyli wg definicji Caporegime szacowny pan na zdj. powinien mieć hidden button down ;).

A swoją drogą, o ile byłoby lepiej (no właśnie, byłoby?) w tym zestawie, gdyby kieszeń spodni kończyła się przed końcem marynarki. Wtedy nie widać byłoby wypchania kieszeni (tu: lewa kieszeń na zdjęciu)