Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Takie trochę podstawowe pytanie, czy rozprowadzałeś pastę szczotką i po wyschnięciu szlifowałeś całość wstępnie za pomocą szczotki o w miarę twardym włosiu?

Rozprowadzałem bawełnianą szmatką i nic więcej nie zdążyłem zrobić, ponieważ po lekkim wyschnięciu pojawił sie nalot. Może za dużo pasty nałożyłem?

Może pasta była za jasna? Weź renovator, domyj ją i lepiej dobierz następną, jeśli to ta przyczyna.

Myślę, że właśnie renowator może tu pomóc. Choć troszkę zeszło od mycia wodą z mydłem.

Jutro spróbuje jeszcze raz.

Dzieki za odpowiedź

Opublikowano

Takie trochę podstawowe pytanie, czy rozprowadzałeś pastę szczotką i po wyschnięciu szlifowałeś całość wstępnie za pomocą szczotki o w miarę twardym włosiu?

Rozprowadzałem bawełnianą szmatką i nic więcej nie zdążyłem zrobić, ponieważ po lekkim wyschnięciu pojawił sie nalot. Może za dużo pasty nałożyłem?

Nie no, na zwykłą logikę: pastujesz buty o ziarnistej strukturze powierzchni gładką szmatką. Mogę się mylić, ale nadmiar pasty pozostaje w krawędziach, do których nie dochodzi szmatka i tworzy właśnie ten nalot. Dlatego proponowałbym poszlifować buty szczotką o w miarę twardym włosiu, aby włoski mogły wniknąć między krawędzi i usunąć nadmiar pasty.

Opublikowano

w nawiązaniu do powyższego wątku o "ziarnistych" butach ..

czy któryś z Kolegów jest szczęśliwym posiadaczem butów ze skóry bizona (bison boots)?

będę wdzięczny za uwagi / przemyślenia z użytkowania.

A może gdzieś w sklepie stacjonarnym widzieliście buty z takiej skóry?

Opublikowano

Na jaką okazję warto przeznaczać czarny garnitur w prążki?

Doskonale sobie zdaję sprawę co do tego, kiedy powinno się zakładać czarny garnitur. Ale czarny w prążki? Ani to na pogrzeb (chyba), ani na specjalną okazję innego rodzaju... Dlatego pytam :).

Garnitur kupiłem dość dawno temu, jest całkiem dobrej jakości i dobrze na mnie leży, więc żal by było tak nie używać :).

Opublikowano

Button Side

Co to za dziwactwo? Nowość? Czy takie kołnierzyki były już dawno dostępne?

Były dostępne. Nie powiem jak dawno. Wydaje mi się, że pamiętam je chyba z lat 70., ale mogą być starsze albo ja się mogę mylić zbytnio ufając swoje pamięci. Dziwactwo? A dlaczego?

Opublikowano

Chciałbym się dowiedzieć jakie jest polskie przełożenie nazw penny loafers i tassel loafers.

Z góry dzięki panowie.

Wujek google mówi tak:

loafers - niesznurowane mokasyny

tassel loafers - mokasyny z frędzelkami

Na forum pojawiło się też określenie mniej formalne określenie loafersów - piździbutki :D

Opublikowano

Panowie czy znacie jakas metoda na okielznanie kolnierzykow w koszulach non-button-down? dosc czesto nie zakladam krawata i wowczas kolnierzyki koszuli maja tendencje do mocnego odstawania tworzac efekt mewy:) czy oprocz zamawiania koszul button-down jest inna opcja na usztwynienie kolnierza, tak stal dosc prosto bez rozkladania sie?

Pozdrawiam,

dsc.