rtd Napisano 4 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2011 @maciato Na SF niedawno jeden z użytkowników też robił samodzielnie: http://www.styleforum.net/t/265293/so-i-made-a-tie i korzystał z tego opisu: http://www.samhober.com/necktie/howtomakeanecktie.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Animaes Napisano 4 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2011 Gdzie dostanę męski, brązowy, skórzany pasek o szerokości ok. 4,5cm? Szukam czegoś prostego, jak to: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 4 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2011 4,5 cm nie wepchniesz do większości szlufek. Standard to ~3 cm przy garniturowych i ~4 przy każualowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dsc Napisano 4 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2011 Sluszna uwaga, 1.5" (okolo 3.8cm) to chyba max w spodniach casual, chociaz nawet wtedy potrafi byc ciasno gdy chcemy upchnac koncowke paska w ktoras z uzywanych juz szlufek. Pozdrawiam, dsc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Animaes Napisano 4 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2011 4,5 cm nie wepchniesz do większości szlufek. Standard to ~3 cm przy garniturowych i ~4 przy każualowych.Mam dwie pary jeansów wranglera ze szlufką o długości 6cm, więc z tym nie będzie problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barmhartig Napisano 4 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2011 Mam zamiar zakupić rękawiczki zimowe (klasyczne). Nie ukrywam, że zależy mi na ich dobrej jakości. Postanowiłem więc skorzystać z rad co do ich zakupu i nabyć coś z asortymentu zakładu, polecanego tu na forum w temacie o rękawiczkach: http://www.kalta.pl/rekawiczki-meskie-cat-10.aspx Podobają mi się te irchowe http://www.kalta.pl/eleganckie-rekawick ... id-24.aspx, ale obawiam się, że na tą chwilę nie mam odpowiedniego koloru marynarki do nich (szary/granatowy). Mam marynarkę czarną (tak, wiem - takie coś nadaje się raczej tylko na pogrzeby). Coś innego może nabędę na przyszły rok. I tu moje krótkie pytanie: Do czarnej marynarki tylko czarne rękawiczki, jak dobrze myślę? (np. takie: http://www.kalta.pl/rekawiczki-skorzane ... -id-1.aspx). Brązowe/piaskowe do marynarek jasnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 4 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2011 Irchowe cytrynowe rękawiczki nadają się do czarnych marynarek, np. strollerów, ale nie tylko. Pozdrawiam, Dr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TYTUS Napisano 4 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2011 Rękawiczki dobieraj do bytów i elementów skórzanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 4 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2011 Przypominam, że jaśniejsze rękawiczki są bardziej klasyczne i nie budzą skojarzeń z dusicielami. W tym wypadku skóra nie musi być w kolorze butów. Pozdrawiam, Dr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barmhartig Napisano 4 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2011 Rękawiczki dobieraj do bytów i elementów skórzanych.Co do elementów skórzanych i butów to oczywiście się domyśliłem, kwestią niepokojącą było to wyrażenie, tym razem z innej strony internetowej: http://macaronitomato.blogspot.com/2009 ... ek-ul.html "Ostatnią radą Pana Tomasza było ostrzeżenie, żeby nie nosić nowych irchowych rękawiczek do ciemnego płaszcza. Będą pylić." By zakończyć temat rękawiczek: ktoś miał irchowe i wie, ile czasu zajmuje, by "przestały pylić"? Mam nadzieję, że szybciej zanim będą tak brudne, że pójdą na przemiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krakus ;) Napisano 5 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2011 Irchowe rękawiczki można z doskonałymi rezultatami prać więc nie wyrzuca się ich gdy się wybrudzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 5 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2011 Rękawiczki dobieraj do bytów i elementów skórzanych.Co do elementów skórzanych i butów to oczywiście się domyśliłem Pozwolę sobie dodać, że rękawiczki nie muszą być dopasowane do koloru butów, mnie bardziej eleganckie wydają się jaśniejsze (choć raczej są mniej praktyczne, bo się brudzą). Chodzi raczej o to, żeby do brązowego garnituru nie dobierać czarnych rękawiczek i vice versa (choć mnie osobiście tak to nie przeszkadza ). Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gravis Napisano 5 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2011 Panowie nurtuje mnie jedna kwestia związana niebezpośrednio z zamówieniem u Zaremby. Kolega mstrab zaprezentował pewna propozycję: Moja propozycja to jesienno-wiosenny garnitur "biznesowy" w sam raz dla wiejskiego lekarza - ciekawe jaki odsetek klientów pracowni stanowią takowi? (...) [attachment=0]2010_05_13b.jpg[/attachment] (...) - dość mocno taliowana, - 2,5 guzika, - wysoka kozerka, - notched lapel, - besetz rozwarty, - kieszenie naszywanie z zapinanymi patkami, - dwa szlice, - małe poduszki, - wszycie rękawa con rollino, - guziki skórzane, Aha, i bez łaty na fuzję (...) Nurtuje mnie funkcja i geneza jednego z użytych pojęć, a mianowicie: "łata na fuzję" - i czy w ogóle jest to jakieś okreslenie . Jeżeli jest to mniemam, iż chodzi o naszycie na prawym "barku" a jeżeli chodzi o genezę i funkcję to kojarzy mi się, jako rozwiązani praktyczne przedłużające trwałość marynarek myśliwych noszących przewieszoną broń? Prosiłbym o jakieś szczegółowe informacje na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 5 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2011 Współcześnie byłoby to ciekawe rozwiązanie do torby na ramię. O ile torba na ramię w zestawie do garnituru pasuje jak pięść do oka, o tyle w zestawie koordynowanym (np. w stylu sloppy preppy ) byłaby niezgorsza. Tym bardziej, jeśli ta łata byłaby specjalnie i świadomie przyszyta w tym konkretnym celu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 5 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2011 P Jeżeli jest to mniemam, iż chodzi o naszycie na prawym "barku" a jeżeli chodzi o genezę i funkcję to kojarzy mi się, jako rozwiązani praktyczne przedłużające trwałość marynarek myśliwych noszących przewieszoną broń? Prosiłbym o jakieś szczegółowe informacje na ten temat Myślę że nie chodzi tylko o możliwe przetarcie od paska ale również (a może przede wszystkim) ochronę przed przyspieszonym zużyciem miejsca na którym opiera się kolbę przy strzale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gravis Napisano 5 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2011 Ale wystrzeliłem z tym myśliwskim zastosowaniem.. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gravis Napisano 5 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2011 EDIT! Nie zauważyłem nowego wpisu. Wiec jednak takowe praktyki były z tym łączone? Rozwiązanie to było szeroko spotykane czy stanowiło raczej rozwiązania czysto indywidualne wykonywane podczas osobistych zamówień? P Jeżeli jest to mniemam, iż chodzi o naszycie na prawym "barku" a jeżeli chodzi o genezę i funkcję to kojarzy mi się, jako rozwiązani praktyczne przedłużające trwałość marynarek myśliwych noszących przewieszoną broń? Prosiłbym o jakieś szczegółowe informacje na ten temat Myślę że nie chodzi tylko o możliwe przetarcie od paska ale również (a może przede wszystkim) ochronę przed przyspieszonym zużyciem miejsca na którym opiera się kolbę przy strzale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 5 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2011 W marynarkach sportowych i typowo wiejskich rozwiązanie było bardzo często stosowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krakus ;) Napisano 6 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Październik 2011 Oczywiście, że chodzi o kolbę, nie pasek (zresztą naszycie jest najczęściej z przodu nie u szczytu ramienia). Główną funkcją nie jest przedłużenie żywotności a zapobieganie ślizganiu się kolby na ramieniu - dlatego łaty są najczęściej skórzane, zamszowe. Oczywiście mogą też pełnić funkcję ozdobną. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 6 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Październik 2011 Główną funkcją nie jest przedłużenie żywotności a zapobieganie ślizganiu się kolby na ramieniu - dlatego łaty są najczęściej skórzane, zamszowe.Nie tylko ślizganiu kolby. Jedną z funkcji jest właśnie ochrona materiału znajdującego się pod łatą. Na ramieniu kładziono bowiem również lufę strzelby (którą noszono najczęściej pod pachą, ale również w oparciu o otwartą dłoń wyprostowanej ręki jak to jest dzisiaj praktykowane w przypadku kompanii reprezentacyjnych służb mundurowych), która będąc bardzo rozgrzana po oddaniu strzału może powodować zniszczenia materiału. Spotkałem się z łatami naszywanymi w kilku miejscach jednocześnie na marynarkach, w tym właśnie w okolicach stawu łokciowego po wewnętrznej oraz u szczytu ramienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Animaes Napisano 6 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Październik 2011 Co myślicie o takim zegarku open heart? A tak wygląda "na żywo" w wersji black Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 6 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Październik 2011 Dobry Chińczyk to martwy Chińczyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 6 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Październik 2011 wywołujesz drażliwy temat . Osobiście mam jednego Parnisa, ale o tyle specyficznego, że spersonalizowanego (z limitowanym deklem), zresztą mam go dla zasady, bo nie noszę. Ładne wykonanie tarczy, mechanizm to loteria - może się trafić suchy i źle złożony. Niemniej mam na tym samym mechanizmie jeszcze jeden zegarek, totalny custom, i chodzi pięknie, ale przed złożeniem zegarka mechanizm przeszedł przez fachowe ręce w Polsce. Inspiracje estetyczne Parnisów wiadome, jednak w granicach prawa (patenty żadne nie są naruszone), pozostaje indywidualną rzeczą, czy komuś to moralnie przeszkadza czy nie; zresztą akurat ten model open heart nie jest chyba totalną zrzynką. Dobrze wiedzieć dla pełnego obrazu, że najpewniej Parnisy wychodzą w Chinach z tej samej fabryki co podróbki IWC, no ale nie jest to tamże praktyka odosobniona, że legalny towar wyjeżdża jedną bramą, a nielegalny drugą... właściwie powyższe ku informacji ogółu, bo Animaes już pytał w stosownym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meqoq Napisano 6 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Październik 2011 nie jest to tamże praktyka odosobniona, że legalny towar wyjeżdża jedną bramą, a nielegalny drugą...Nie rozumiem, po co mieliby tak komplikować sobie życie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 6 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Październik 2011 Co myślicie o takim zegarku open heart? A tak wygląda "na żywo" w wersji black Daj spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi