jabberwocky Opublikowano 30 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2011 W Polsce może być ciężko. Szukaj jako 'French regimental nato strap' Paręnaście dolarów (+przesyłka) Cytuj
jkrol Opublikowano 30 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2011 W Polsce może być ciężko. Szukaj jako 'French regimental nato strap' Paręnaście dolarów (+przesyłka) Ha! http://allegro.pl/nylon-pasek-do-zegark ... 22093.html 34zł z przesyłką Dzięki za wskazówkę, czego szukać! Cytuj
stan_pl Opublikowano 30 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2011 Witam w swoim pierwszym poście. Mam pytanie do doświadczonych kolegów z forum: czy słyszeliście o firmie e. thomas i czy ktoś może coś więcej na jej temat powiedziec? Jedyne co znalazlem w internecie to http://www.ethomas.com/ i wykaz materiałów http://www.pernac.com/en/tailor-made-vest-fabric.html#maselectancre Mam możliwość kupienia jutro marynarki tej firmy w sh za grosze, jednak nasuwaja sie watpliwosci, mianowicie mam wrazenie ze marynarka jest niedokonczona. Jutro wybiore się tam z aparatem i wrzuce zdjęcia. Pozdrawiam Cytuj
Pan Janusz Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2011 Ktoś wie/ma zdjęcia jak wyglądałaby koszula z podwójnym mankietem gdyby wybrać opcję kontrastującego materiału od wewnętrznej strony mankietu (MTM via net oferują takie opcje)?Nie będzie tego przy normalnym noszeniu widać, zauważyć by się dało jedynie w przypadku noszenia niezapiętych mankietów. W tym wypadku akurat zwróciłbym uwagę na inną ciekawą właściwość takiego rozwiązania - w przypadku miękkich tkanin, użycie sztywniejszej po wewnętrznej stronie mankietu, utwardzi go i nada formę. A w przypadku formalnych zestawów, "oklapły" mankiet jest trochę na minus Cytuj
Parmigiano Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2011 E.Thomas to producent tkanin garniturowych z Biella. 1 Cytuj
AndrzejR Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2011 Powtórzę się, jeśli można: czy buty Loding są warte swojej ceny? Nie znam się na budowie, jakości skór itp, stąd to pytanie. Mają tą zaletę, że można je sobie przymierzyć dokładnie w sklepie... Mam na myśli buty dostępne w GM w Warszawie i chodzi o klasyczne gładkie oxfordy z nakładanym noskiem, nie przedłużone. Cytuj
macaroni Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2011 Moim zdaniem te buty są przyzwoite. Denerwuje mnie tylko, że sa wyraźnie droższe niż we Francji. Mam dwie pary (obie na gumie na zimę) i jestem z nich zadowolony. Nie są to szczyty stylu, ale jako buty na codzień dobrze się sprawdzają. Uwaga- skóra jest dość twarda i kilka pierwszych wyjśc było koszmarem. Cytuj
AndrzejR Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2011 U mnie będą to jednak najbardziej eleganckie buty... Chcę kupić pierwsze w życiu porządne, klasyczne buty, i coś czuję że nabędę je właśnie tam - ze względu na możliwość dokładnego przymierzenia. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie Cytuj
Karczmarz Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2011 Ktoś wie/ma zdjęcia jak wyglądałaby koszula z podwójnym mankietem gdyby wybrać opcję kontrastującego materiału od wewnętrznej strony mankietu (MTM via net oferują takie opcje)?Nie będzie tego przy normalnym noszeniu widać, zauważyć by się dało jedynie w przypadku noszenia niezapiętych mankietów. W tym wypadku akurat zwróciłbym uwagę na inną ciekawą właściwość takiego rozwiązania - w przypadku miękkich tkanin, użycie sztywniejszej po wewnętrznej stronie mankietu, utwardzi go i nada formę. A w przypadku formalnych zestawów, "oklapły" mankiet jest trochę na minus Ale pytanie jak to będzie zrobione, bo kontrastujący materiał wewnątrz mankietu przy zwykłym, pojedynczym mankiecie to sprawa oczywista, ale w podwójnym mankiecie to "wewnętrzna" część jest wywinięta na zewnątrz, a zewnętrzna wewnątrz Czyli czy jeśli bym wybrał opcje kontrastującego materiału wewnątrz to by zrobili to tak jak przy zwykłej koszuli (od strony skóry nadgarstka tak jak przy zwykłym mankiecie -> mało prawdopodobne bo wtedy ten materiał musiałby być tylko na połowie mankietu; czy od strony zewnętrznej czyli po złożeniu mankietu na pół materiał kontrastujący będzie zamknięty i de facto nigdy niewidoczny ergo -> bez sensu?). Rozumiem Caporegime, że miałeś na myśli to 2 rozwiązanie? Widział ktoś może zdjęcia z taką opcją? Cytuj
sergiusz Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2011 Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem swoich pierwszych szelek; dlatego nurtuje mnie pewna kwestia z nimi związana. Otóż, jakie są reguły (o ile jakieś są), dopasowania szelek do butów? Zdarza się przecież od czasu do czasu zdjąć marynarkę . Czy, przykładowo, czarne szelki pasują do brązowych butów? Czy też może reguły jak przy pasku? Cytuj
Dr Kilroy Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2011 Nie powinno być ich widać, więc wszystko jedno, w jakim są kolorze. Pozdrawiam, Dr Cytuj
sergiusz Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2011 Nie powinno być ich widać, więc wszystko jedno, w jakim są kolorze. Pozdrawiam, Dr To rozumiem, a co jeśli - przykładowo - zdejmę marynarkę w trakcie upału? Szelki wówczas będą widoczne. Cytuj
Petrikauer Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2011 Ha! http://allegro.pl/nylon-pasek-do-zegark ... 22093.html 34zł z przesyłką eye_lip nie polecał nato strapów z allegro. Pozwolę sobie zacytować z tematu o zegarkach: http://www.gnomonwatches.com/NATOStrap.htm http://www.rltwatches.co.uk/acatalog/Military1.html http://www.timefactors.com/nato.htm Wszystkie sklepy sprawdzone - te z Anglii szybko i tanio wysyłają. Cytuj
lubo69 Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2011 Pytanie może lepiej pasuje do poradni stylistycznej, ale pytam na sucho bez zdjęć, stąd tu: Jak Panowie zapatrujecie się na mieszanie odcieni brązu w skórzanych dodatkach? Beneficjenci Włoszczyzny i inni szczęśliwcy mogą mieć pasek z identycznej skóry co buty, ale co zrobić jeśli to niemożliwe, a dochodzi jeszcze teczka, rękawiczki... Innymi słowy, która wersja jest poprawna: a. ciemne z ciemnymi, jasne z jasnymi, nawet jeśli trochę się gryzą, np. zimny brąz kawowy i ciepły czekoladowy (opis nie najlepszy, ale tu baby trza;-)) b. pasujące do siebie odcienie, nawet gdy różnią się natężeniem (ciemne buty, jaśniejszy pasek, jeszcze jaśniejsza torba...) Dla ułatwienia dodam, że wybór odpowiedzi ( pozwoli mi kupić sobie w TKMaxx fajne rękawiczki... Cytuj
mosze Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2011 Moim zdaniem - jeśli pasuje kolorystycznie, to jest ok. Dlaczego krawat i poszetka z tego samego materiału jest be i w ogóle wieś, a w przypadku butów i paska to jest git i szyk? Przecież to jest nielogiczne. Tak czy owak, ja bym nie przesadzał. Widzisz ładne rękawiczki, czujesz, że warto, to łap. Na pewno się przydadzą. Cytuj
tomek Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2011 Moim zdaniem można mieszać brązy w różnych odcieniach; ba - wszystkie brązy w takim samym odcieniu mogłyby sprawiać wrażenie nadmiernego pietyzmu / pedantyczności. 1 Cytuj
jkrol Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2011 IMO jeśli brązy, które chcesz zestawić różnią się niewiele, ale jednak na tyle, że jest to widoczne, to lepiej iść w zupełnie inne odcienie. Łączenie kolorów w pierwszym przypadku jest dużo trudniejsze, żeby nie wyglądało na to, że po prostu nie rozpoznajesz odcieni. Cytuj
lubo69 Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2011 Dzięki, Panowie. Cytuj
pszemau Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2011 Jesteśmy chyba zgodni, że chodzi o to, żeby mokry sweter się nie rozciągał. Tapczan to dobre miejsce, ale miejsce po swetrze będzie mokre. Ręcznik chyba lepszy. Krzesła to trzecie wyjście - rozkładasz sweter na kilku punktach podparcia, dzięki czemu nie zwisa zbytnio, wysycha szybko i nie zostawia mokrych plam Tej właśnie informacji o dokładnej technice zastosowania krzeseł w procesie suszenia swetrów mi brakowało. Dzięki za uzupełnienie wiedzy @lubo69: kup sobie rękawiczki, skoro są fajne i są w TK Maxx i nie spinaj się zanadto dopasowaniem kolorów. Nie ma takiego miejsca w Polsce, z którego Cię wyrzucą za brak koordynacji brązów w galanterii skórzanej, więc jeśli są fajne rękawiczki, to co se masz nie kupić? Cytuj
lubo69 Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2011 Rękawiczki kupię, dzięki za wsparcie:-) Co do swetrów, Koledzy nie wymienili jeszcze suszarek w postaci nylonowej siatki rozciąganej na stelażu. Jednak przy słabej wentylacji sweter i siatka przesiąkają nieprzyjemnym zapachem. Ja mam taką jakby kobyłkę drewnianą z rozciągniętym co kilkanaście cm sznurkiem. Kładę swetry na sznurku na płask. Do opcji "dwanaście krzeseł" nie jestem przekonany w warunkach M2-M3. Cytuj
pszemau Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2011 Osobne suszarki do swetrów to jednak przerost formy nad treścią. Wiadomo, że wszystko można sprzedać, ale czy wszystko trzeba kupić? Cytuj
maciato Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2011 Mam ochotę zrobić sobie samemu krawat, czy ktoś ma może jakiś link do "Adama Słodowego" - najlepiej z tutorialem. Cytuj
frankenstein Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2011 Jest na forach kobieco-krawieckich wykrój w pdfhttp://chomikuj.pl/aneta0404/R*c3*93*c5*bbNE+WYKROJE/krawat,707604613.pdf Cytuj
Bartek Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2011 Maciato, przecież to 15 sekund na google http://pukingpastilles.com/wp-content/uploads/2010/06/The-Best-Mens-Tie-Pattern.pdf Ja do tego rozebrałbym jakiś nieżywany krawat, żeby dokładnie zobaczyć sposób szycia. Cytuj
maciato Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2011 Ja do tego rozebrałbym jakiś nieżywany krawat, żeby dokładnie zobaczyć sposób szycia. Dziękuję. Tak też zrobiłem i niewiem czy jednak dam radę Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi