Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, eye_lip napisał:

A czym się różnią trampki od tenisówek?

Za moich młodych lat (czasy wojny rosyjsko- japońskiej) to była zasadnicza różnica. Trampki to było obuwie sportowe płócienne na gumie  za kostkę. Nnajczęściej marki Stomil lub Hanoi- Vietnam (takie wykapane Conversy).

Tenisówki zaś to było obuwie sportowe płócienne przed kostkę. Najczęściej białe i zalecane na W-F, więc nikt tego badziewia nie lubił :)

EDIT ( znalazałem w necie):

trampki:

stomil.jpg.cd0de62fda34028aea5141838e3321ef.jpg

tenisówki:

1499577232_teniswki.jpg.dc1dea602c0482bcf6f0a3fc7a9a201a.jpg

Edytowane przez Tanatos70
  • Like 6
  • Oceniam pozytywnie 3
Opublikowano
1 minutę temu, Tanatos70 napisał:

Za moich młodych lat (czasy wojny rosyjsko- japońskiej) to była zasadnicza różnica. Trampki to było obuwie sportowe płócienne na gumie  za kostkę. Nnajczęściej marki Stomil lub Hanoi- Vietnam (takie wykapane Conversy).

Tenisówki zaś to było obuwie sportowe płócienne przed kostkę. Najczęściej białe i zalecane na W-F, więc nikt tego badziewia nie lubił :)

te "Conversy" były zwane sierżantkami; ogólnie funkcjonując jako pepegi; 

Opublikowano
9 minut temu, eye_lip napisał:

Ja najgorzej wspominam sportowe obuwie które nosiłem w wojsku, brzydkie jak berluti bez patyny, na szczęście wylądowały na drzewie w Sieradzu na koniec służby.

Jako dezerter rezerwy nie znam z autopsji, ale coś pamiętam. Model dla wojska to była taka hybryda- trampki w fasonie tenisówek (przed kostkę) w jakimś takim burym kolorze. Też chyba marki Stomil i też raczej nie lubiane. Widziałem u chłopaków na poligonie w Drawsku w 1992 r. Prowadziliśmy tam badania archeologiczne w lesie (na poligonie) i mieszkaliśmy w koszarach w Konotopie. Do domu dzwoniło się przez centralę używając kryptonimów i haseł. Szło jakoś tak- tu Szafir, łączyć z Rubinem :).

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Śmiechy na bok, pamiętacie coś takiego jak korkotrampki ?

korkotrampki_600_600.jpg.48d48444c1a7d319d90a8d6e2ce20d10.jpg

Kiedy byłem jeszcze młody i zwinny, zażyłem za ich pomocą bywalców ścianki wspinaczkowej na Kole. Dobre buty do wspinaczki kosztowały jakieś 300zł (w 2006r. za tyle miesięcznie wynajmowałem cały pokój na Mokotowie). Ja nabyłem korkotrampki w sportowym za 20zł, obciąłem nożem korki i miałem świetne buty do wspinaczki amatorskiej.

• Like 5
  • Oceniam pozytywnie 2